tisdag 11 mars 2014

Bäst and Sämst of Melodifestivalen 2014

Nu har några dagar gått sedan Sanna Nielsen rodde hem sångfågeln, och äntligen kan jag på allvar utvärdera årets Melodifestival. Och hur gör man inte det, om inte genom en hejdlös massa topplistor?

Topp 3 - Årets Skrevgrepp

Vi kan sitta här och låtsas om att Melodifestivalen 2014 handlade om musik, men då ljuger vi ju bara för oss själva. Egentligen vet vi ju att allt handlade om skrevgreppen - det estetiska skamgreppet som Michael Jackson introducerade för snart 35 år sedan. 2014 blev det ett signum för Melodifestivalen.  

3. Alvaro Estrella
Alvaro lyckades med att kombinera skrevgreppet med textrader som "Is it your turn or my turn to be on top?" samt "boom boom boom boom boom boom boom". Jag älskar Melodifestivalen. 

2. Anton Ewald
Som Clara Henry smidigt lyckades konstatera i finalen så slog Anton rekord i antalet skrevgrepp i Melodifestivalen. Något att vara stolt över kanske? Även om jag inte tror att rekordet är till någon tröst för honom, så "skrev" han ju iallafall historia!

1. Ace Wilder
Nåja, män i all ära - men en kvinna som gör skrevgrepp? Det är värt en förstaplats! Skrevgreppspatriarkatet fick sig en riktig pungspark när Ace slog till med sina finfina skrevgrepp. Det krävs en tjej med stake för att klara av något sådant!

Topp 3 - Årets stjärnskott

Varje år föds nya stjärnor i Melodifestivalen, och de gör i princip alltid comeback året därpå. Då brukar de i och för sig alltid floppa, men dessa artister har nog en mycket fin framtid framför sig - om de bara satsar rätt! 

3. Linus Svenning
5:a! Jag är rätt säker på att ingen hade trott det efter första deltävlingen. Inte heller jag. Att sjunga om avlidna syskon fungerar sällan i Mellon. Men så glömde vi att Linus är en riktig hyvens kille, och bara genom att le så tror jag han lyckades nå ut genom tv-skärmen. Sådan karisma får man leta efter!

2. Ellen Benediktsson
Ellen, som i princip kom från ingenstans, blev omedelbart en stor snackis. Och anledningen är brutalt enkel: Hon sjunger som en gudinna. Så vansinnigt stark röst, och så otroligt söt - och dessutom en rätt vacker ballad. Hon lär komma tillbaka, kanske med en lite tuffare låt - någonting Amy Winehouse-igt kanske?

1. Ace Wilder
Okej, det är bara att erkänna - detta var Aces år. Ingen kan ärligt säga något annat. Ace kom också från ingenstans och dängde till med den poängrikaste andraplatsen i historien - 2 poäng bakom vinnaren. Hennes singel sålde guld i princip direkt, och hon blev den mest twittrade artisten hittills i mellohistorien. Promenadseger för henne i denna kategori alltså.  

Topp 3 - Årets comeback

Det där med att göra comeback är inte lätt. Det krävs fingertoppskänsla för att få det att funka. Carola trodde hon hade den 2008 - när hon slog sig samman med Andreas Johnsson. Charlotte Perrelli trodde också den 2012 - båda åkte ut innan finalen. Stor flopp! Dessa däremot, hade fingertoppskänsla:

3. Helena Paparizou
Som en Göteborgsk Venus steg hon fram i det svenska rampljuset igen, och man såg direkt att hon hade siktet på finalen. Personligen tror jag att folket blev så tagna av henne att de ville se henne igen, i Andra Chansen - som hon sedan vann överlägset. Att det inte blev ännu ett Eurovision för Helena - ja det är bara Sannas och Aces fel.

2. Alcazar
Uträknade! Av mig dessutom! Deras megaflopp 2010 "Headlines" låg till grund för att jag helt enkelt inte i min vildaste fantasi kunde se dem i final igen. Men "Blame It On The Disco" blev en kultlåt istället - en låt som nog kommer gå till historien som en av gruppens stora klassiker. 3:e platsen i finalen var i underkant.

1. Sanna Nielsen
Här snackar vi dock återigen promenadseger i kategorin. Sanna, en av våra mesta veteraner, reser sig igen och vinner hela schottaballongen på 7:e försöket. Galet. Och dessutom är hon bara 29 år. Galet. Ingen kommer kunna slå hennes historia på väldigt många år - tro mig!

Topp 3 - Årets "stolpskott"

De gör debut - och slår igenom med dunder och brak! De blir kaxiga och glider på räkmackor i ett år. Sen gör de comeback - och floppar så totalt att tidningarna hånar dem. Plötsligt får de inte ens vara med i Dobbidoo längre. 
  
3. YOHIO
Här snackar vi megafavorit innan Melodifestivalen. När man slår igenom så stort som hen gjorde ifjol, ja då är det inte konstigt om man tror på vinst på nästa försök. Nu blev det inte så, eftersom hen plötsligt blev "old news" och inte ens dominerade löpsedlarna när hen gick vidare från sin deltävling. Det gjorde "SkrEllen" istället. Måste ha gjort ont.

2. Linda Bengtzing
Jag vill minnas att journalisterna hetsade upp sig rejält över att Linda skulle göra comeback. Man sade att hon hade "mognat" och att hennes låt var "modern". Må hända var det sant, men dåligt var det ändå. Resultatet var uppenbart: En femteplats i deltävlingen. Nästan en lite för bra placering gör henne.

1. Anton Ewald
Men den det är mest synd om är Anton Ewald. Han var onekligen en megafavorit inför Melodifestivalen. Han fick gå ut som sista bidrag i sista deltävlingen - ett hedersuppdrag! Björkman trodde uppenbarligen på honom, trots en vannvettigt medioker låt med en random gospelkör. I finalen fick han gå ut först - också ett hedersuppdrag som brukar ge vinst. Istället kommer han sist - dessutom med det lägsta antalet röster från folket sedan 2002. STOLPSKOTT!

Topp 3 - Årets mest minnesvärda ögonblick

Varje Melodifestival har något sådant ögonblick som man minns för alltid. Schlagermedleyt 2000, Pontus Gårdingers klänning 1996, Carola 1983, när Gina blev nypt i rumpan av Thorsten Flinck 2012, eller varför inte Robin Stjernbergs min när han precis vunnit Mellon ifjol? Här är årets ögonblick:

)
3. ABBA-medleyt

Musiken i årets pausbidrag har varit enastående (med undantag av Emmelie de Forrests trötta "Rainmaker"). I finalen satte ABBA-medleyt kronan på verket - och i synnerhet Robin Stjernbergs fantastiska tolkning av "Thank You For The Music". Man kan inte annat än att konstatera att Sverige har en musikskatt.


)
2. Sigrids genusanalyser

Rent generellt så var det nog Sigrid som blev den stora snackisen i år. Hennes dialog med Nour var inte bara guld, utan rent magiska - för en samhällsvetare som jag. Även om du inte är insatt i genusfrågor så förstår du ironin i dialogerna, och Sigrid är makalös. Ärligt talat - detta lär vi aldrig glömma...

1. Sista omröstningen 
För personlig del, så måste jag säga att omröstningen var den mest minnesvärda- NÅGONSIN. Det är ju det enda riktiga spänningsmomentet (förutom den ständiga spänningen om huruvida grafiken kommer haverera). När folkets röst dessutom inte sker med fixerade poänger längre - utan proportionellt efter procenten - så är det spännande in i sista sekunden. I år var det ju bara galet, då man var tvungen att vara matematiker för att kunna avgöra om Sanna hade vunnit eller inte - innan Anders avslöjat poängantalet. Galet!

Topp 3 - Årets sångfågel

Tycker att det är värt att hylla våra skönsångare också. Man blir glad över att höra artister som inte bara väljer att lägga allt krut på dansen - utan istället på att sjunga vackert:
 
3. Ellinore Holmer
Förtjänar att lyftas fram här - hon sjöng vackert och i princip felfritt alla framträdanden. Solklar 3:a i denna lista.

2. Sanna Nielsen
Den människan kan få ur sig ljud som är till synes omänskliga. Det är surrealistiskt att höra på henne ibland, och i synnerhet när hon sjunger "Undo" på det sättet hon gör. GALET!

1. Ellen Benediktsson
Årets "Songbird" blir föga överraskande dock Ellen - som visserligen inte har samma röstregister som Sanna, men istället har en av de mest speciella rösterna jag någonsin hört. Hennes uttal, vokalisering och tonsäkerhet är i princip oöverträffad i år. Helt klart en värdig sångfågel!


Topp 3 - Årets strypta katt

Motsatsen till sångfågel är den strypta katten - eller: på med hörselskydden som jag brukar säga. Här är de människor i årets Melodifestival som borde få sin rösträtt återkallad:

3. Sylvester Schlegel
Sjunger han i falsett hela låten eller är hans naturliga röstläge så? Vet faktiskt inte. Men det jag vet, är att han ju egentligen är trummis i The Ark, och ingen sångare egentligen. Faktum är att jag hellre hör honom trumma helt själv på en scen än jag vill höra hans helium-inspirerade röst indränkt i smöriga gitarrpastischer.

2. Anton Ewald
FalsktFalsktFalsktFalsktFalskt........ Dansa i all ära, men Anton kan inte sjunga. Punkt. Sluta upp med detta eländet Anton - det gör ont att höra på dig och du får inte ge dig på krävande låtar på det här sättet!
Ge upp!

1. Dr. Alban 
Instabilt som fan! WOW. Dr. Alban lyckades nog sätta rekord i antalet missade toner under Melodifestivalen. Aldrig förr har så många toner missats av så få.


Topp 3 - Årets coolaste scennummer

SVT lade ner rejält med krut på vissa låtar - mindre på andra. Men då de verkligen satsade - blev det vansinnigt bra! Här är låtarna som i princip kunde göra sitt scenframträdande till en musikvideo:
 

)
3. Alcazar - Blame It On the Disco
De kommer ner ur en enorm discokula. Bara där har vi beskrivningen av den perfekta starten för ett disconummer. Sen saftar man på med en 3-delad splitscreen och perfekta kamerabyten. Solklar 3:a i denna lista - och Alcazar ska vara glada över att ha fans i SVT:s redaktion.
  

)
2. Outtrigger - Echo
Ett av de bidrag där scennumret blev mer omskrivet än själva låten. Deras tvångströjor skrämde barnen i repetitionerna, och burarna skapade problem på genrepet i Andra Chansen. Hannibal Lecter-masken levde sitt eget liv - men tillsammans skapade de mellohistoria. Kanske ett av de bästa scennumren någonsin.

)
1. JEM - Lovetrigger
Min klaraste favorit i år. Ärligt talat är denna scenproduktion så bra att SVT borde få pris! Helt ärligt! Jag menar, titta på det! Det är en fullvärdig musikvideo - som lika gärna kunde platsat hos Lady Gaga! Helt galet snyggt - och dessvärre inte tillräckligt uppmärksammat...


Topp 3 - Årets "skandal"

Ingen Melodifestival utan "skandaler"! Media älskar det ordet - och letar febrilt varje litet uns av tveksamma yttringar för att kunna utmåla det som "SKANDAL I MELODIFESTIVALEN". I år var det tyvärr  manusförfattare och programledare som fick bidra mest, då Anders och Nour, trots att de faktiskt var rätt underhållande enligt mig, bidrog med en del egenheter som fick vissa svenskar att "rasa".

3. Kliandet som fick feministerna att rasa
Björn din lilla klåfingriga kåtbock! Trots att det hela var superfeministen Nours idé, så lyckades blev många feminister (men även andra vanliga dödliga människor) bli  upprörda av att Björn Gustafsson "kliade sig" på fel bröst när han var siamesisk tvilling med Nour i Göteborgs deltävling. Buskis? Ja. Skandal? Nej.

)
2. Armhålehåret som fick Sverigedemokraterna att rasa

Nour lyckades reta upp en Sverigedemokrat på Twitter, till en sådan magnitud att det blev förstasidesstoff. Ännu en gång uppmärksammades SD:s korståg mot hår i armhålan hos kvinnor - något de säkert går till val på i år. Nour är feminist, alla vet det, men att skita i att raka sig under armhålan är innebär inte att gör ett politiskt ställningstagande. Hade man generaliserat hår till politiska åsikter, såsom rakade skallar vanligtvis görs, hade Mark Levengood exempelvis varit ordförande för Svenskarnas parti sedan lääääänge....
 


1. Flöjtbålet som fick svenska orkesterförbundet att rasa
Idén: Danskarna vann tack vare (eller snarare trots) att de använde en flöjt i sin vinnarlåt - då bränner vi alla flöjtar på scenen i första programmet i Malmö. Sagt och gjort. Resultat: Svenska orkesterförbundet går ut i medierna och fördömer flöjtbålet och avslutar med orden: "Hur tänker SVT att ungdomar nu ska kunna vilja börja spela flöjt?" Jag håller med. SVT har förstört en hel generation flöjtspelare med sin pausunderhållning. Världens undergång är nära.

Topp 3 - Årets juryröstavlämnare

Min favoritkategori varje år faktiskt. Tidigare har de internationella jurygrupperna haft röstavlämnare med oerhört roliga namn såsom den legendariske mr. Klitos Klitou från Cypern. I år hade inga så roliga namn, men de lyckades ändå bjuda på en del minnesvärda insatser:

3. Mesut Özil (Tyskland)
Den tyske fotbollskometen i Arsenal fick äntligen vara med på ett hörn! Okej, kanske inte som röstavlämnare - men ändå något oväntat!

2. Kees van der Brucht (Nederländerna)
Okej, Anders Jansson är expert på roliga ansiktsuttyck, och ännu bättre blir det när han får prata holländska - Europas mest knarkade språk. Bokstavligen talat. "Je bent een tulp gedrenkt in Goudse kaas". Precis. 


1. Sofia Helin (Danmark)
Kvällens kanske roligaste grej; istället för att ta in en dansk röstavlämnare - så tar man in den svenska skådespelaren från Broen - Sofia Helin (som ironiskt nog också spelat Cecilia i Arn-filmerna - en filmserie som går ut på att besegra danskarna i krig). Plussidan: Vi förstår vad hon säger. Minussidan: Nytt krig med Danmark i vår.

Topp 3 - Årets FAIL

De försöker - och de misslyckas. Varje år är det någon/några som ger sig i kast med något de egentligen inte kan hantera - och ibland ger man sig i kast med något man egentligen kan hantera - men misslyckas likt förbaskat. I år har failsen mest haglat utanför själva sändningen, även om ettan denna gång var spektakulär i livesändningen. 

3. Sean Banan försöker hångla upp Clara Henry i eftersnacket

http://www.svt.se/wd?widgetId=951630§ionId=4037&articleId=1759144&type=embed&contextSectionId=4037&position=19
Det är eftersnack efter deltävling 2. Clara Henry tror hon ska intervjua Sean Banan, men istället får hon reda på att det är hans manager tillika kusin som kommer få prata med henne - Sean Banans kåta franska alter ego "Jean Banane". Visst, Clara är rejält fin så "I can't blame him for trying", men denna blonda casanova misslyckas rätt brutalt med sina närmanden - som känns om de balanserar i gränslandet mellan att vara spex och att vara seriösa försök att faktiskt få lite Clara Henry...
 
2. YOHIO börjar brinna under repetitionerna
Jo, det är sant. YOHIO började faktiskt brinna lite under repetitionerna inför finalen! Av någon anledning ville hen kasta eld på scenen under sitt framförande, vilket jag fortfarande inte förstår fullt ut. Det hela resulterade ialllafall i att hen fick brännskador och en löpsedelsrubrik. Men: Brännt barn skyr elden!

1. Andra Chansen: Grafiken kommer, Grafiken går...
Årets utan tvekan största och mest magnifika FAIL går till SVT:s grafikteam som trots flera års träning tydligen inte har kontroll över tekniken. I Andra Chansen levde nämligen grafiken sitt eget liv och lyckades utse sina egna vinnare - men också avslöja resultaten i förtid. Och sedan lade den av att fungera helt och hållet. Andra Chansen verkar ha en grafikförbannelse, eftersom liknande saker skett förr, då telefonnummer blandats ihop under duellerna.. Starkt jobbat SVT!

Topp 3 - Årets WTF

Mellon har en förmåga att överraska ibland. Ibland är det manuslagt, ibland inte. Men effekten är alltid densamma: "What did I just see?!?!?"
3. Björn Gustafssons entré
Okej, visst, det är Björns humor att göra random saker i Mellon, men detta tar nog priset tror jag... Att bli nerhissad från taket och sedan göra en dialog hängande i en lina - är, ja... något udda iallafall.

2. Nour går på händer.
Något av det mest random som hänt någonsin i Melodifestivalen sker i första deltävlingen där Nour helt plötsligt börjar gå på händer. Helt utan syfte verkar det som - inte så värst roligt, inte nödvändigt, och inte heller speciellt imponerande. Resultatet: Förvirring.

1. En robot röstar i Melodifestivalen.
Åh, detta är en favorit faktiskt! Tänk er: Någon har faktiskt kommit på att han/hon/hen vill fuska i Melodifestivalen - genom att programmera en dator/robot att automatrösta i Melodifestivalen! Alltså, bara att komma idén förtjänar ett pris - men att sedan också gå ut på internet för att "sälja" röster - är fullständigt brilljant! Och samtidigt oerhört korkat! Varför?!?!?! Så oerhört WTF!
 

Topp 3 - Årets Win

Jag måste också lyfta fram årets WIN i Melodifestivalen - ni vet, det där ögonblicket när någon lyckas med något jädrigt smart - som Ginas "rör ej"-skylt 2012, eller Carolas blinkande "singel"-topp 2000...

3. Programledarna hanterar röst- och grafikstrul
När SVT dabbar sig så får programledarna ofta hantera skiten. Samtidigt är det ofta då man ser vilket virke de är gjorda av - och i år var det inget snack om att man hade programledare av bästa kvalitet. Trots att SVT i finalen dröjde nästan 3 minuter med att ge kuvertet med resultaten - så lyckades de improvisera fram ett rätt hyfsat manus både Anders och Nour. Paniken uteblev - vilket inte alltid varit fallet hos andra programledare.

)
2. Vargmust

Anders och Nour blev utskällda av många, men som svar på tal kom Vargmust - bandet som vände alltihopa. Aldrig förr har två programledare gjort ett så bra bidrag tillsammans när det till och med blir en snackis efteråt. Klockrent på alla sätt! Ett riktigt win!

1. Percy Nilssons "Sluta tuta"
För er som missat det så är Percy Nilsson Malmös "Bert Karlsson", som är överallt och dessutom har åsikter om allt. I vintras uppmärksammades han för att ha vandaliserat en glassbil - för att han störde sig på deras melodi. Själv beskriver han sin attack på glassbilen för "nödvärn". Resultat? Böter på 100,000 för herr Nilsson. Konsekvens? Han står längst fram i Malmö Arena i första deltävlingen med en stor skylt "Sluta Tuta!" - passande nog mitt framför kameran under "flöjtbålet". Klockrent!


Topp 3 - Årets Skrattfest

Roligast i Melodifestivalen 2014? Ja, trots att många inte tyckte att årets programledare var så roliga, så är det bara att konstatera att det faktiskt egentligen var roligt. I allafall enligt mig. Här är höjdpunkterna:

)
3. Clara Henry

Vacker, rolig, glad. En sann Göteborgare! Gav oss allt ifrån "Kiss i trosan" till "mjauuuu" och "Krille B" i webbsändningen för- och eftersnack. Mer sånt!!!!

)
2. Tiffany Persson
Har man Anders Jansson som programledare så kommer ju Tiffany Persson som ett brev på posten. Ärligt talat kan man inte få nog av henne - hon är som skapad för att göra pinsamma green room intervjuer. Att de inte körde mer med henne - är för mig ett mysterium. "Är ni utbrända?" eller "Ni vet att de kör P2 på hörslinga härinne va?". Guld.

)
1. Planeringsmötet i Köpenhamn
Är nu danskarna så vansinniga att de börjar bygga en ny arena i en gammal varvslokal ute på en ö i Öresund bara för att ha Eurovision där - ja då har man rätt att driva med dem! Och tack för att ni gjorde det! Sällan har jag skrattat så mycket som när Anders på ren danska säger: "Hvordan er det med all den negativity bitch!?" och sedan bjuder Nour på en dansk skalle. Facepalm: Denmark!  HAHAHA!

Topp 3 - Årets låt

Slutligen vill jag utse min egna favoritlåt 2014 - ett år som präglats av en förvånansvärt hög lägstanivå - men tyvärr rätt låg högstanivå. Alla låtar i år går att lyssna på (vilket dock är ovanligt tyvärr) men enbart några ger mig en riktig kick. Dessa tre lyckas med det: 

)
3. Sanna Nielsen - Undo
Vinnarlåten var en tidig favorit för mig och förtjänade vinsten tycker jag. Mycket svårsjungen, men Sanna har en gudomlig röst. Låten i sig, hade lika gärna platsat på Beyonces nya skiva - och för mig är detta det modernaste som vi kunde skickat till Köpenhamn.

)
2. JEM - Lovetrigger
Blev riktigt besviken på att det inte gick längre än till Andra Chansen för dem. Detta är den bästa upptempolåten för 2014 - och hade solklart funkat utomlands. Nu var dock rapp lite väl magstarkt för Svenska folket (igen) - som tyckte att mellanmjölksrappen i Panetoz var tillräckligt.
 

)
1. Cajsa Stina - En Enkel Sång
Jag erkänner att jag är svag för svenska visor. Det är bara så. Detta är således en låt som går rakt ner i hjärtat på mig, och som jag bara måste lyfta fram som en personlig favorit. Hatten av för Cajsa Stina!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar