söndag 9 mars 2014

Melodifestivalen 2014: Dagen Efter: Den Sanna Vinnaren Vann Till Slut

Sannas Resa



Klockan 22.00 i Lördags kväll, tog en 13 år och 13 dagar lång väntan slut för Sanna Nielsen när hon till slut vann Melodifestivalen.
Den 23:e Februari 2001 debuterade hon i Melodifestivalen som redan då rutinerad 16-åring - och slog igenom rejält med låten "Igår, Idag" som fick flest 12:or av juryn men ändå slutade på en 3:e plats bakom Friends och Barbados.
2003 kom hon tillbaka, med "Hela Världen För Mig" som denna gång slutade 5:a, men lyckades dominera Svensktoppen i 35 veckor i följd.
2005 gjorde hon sitt tredje framträdande i Mellon, då i duett tillsammans med Fredrik Kempe (som sedan dess stadigt arbetat som hennes låtskrivare) med låten "Du och Jag mot Världen" - en låt som "bara" slutade 8:a i finalen - hennes sämsta placering, faktiskt. Jag skyller på Kempe. Men som Mark Levengood (programledare i finalen 2005) sade; Om man spelar den låten riktigt högt sent på kvällen kommer det att bli "Du och Jag mot Hyresvärden" istället. Finsk humor.
2006 skulle hon ha sjungit "Evighet" men SVT valde Carola istället. Vi vet alla hur det slutade...
2007 kom hon dock tillbaka igen, denna gång med "Vågar du, Vågar jag" en av hennes bättre låtar - som trots det gick via Andra Chansen till final - där hon slutade på 7:e plats.
2008 - ja då minns vi alla hur det slutade. "Empty Room" som kanske är en av de största mellolåtarna under
 2000-talet, blev i princip ratat av den då fortfarande helsvenska regionjuryn - men vann folkets röst med 19% över Charlotte Perrellis 16%. Trots det, slutade Sanna 2:a eftersom Charlotte nästan lyckats sno hem alla 12:or hos juryn och i princip hade en ointaglig ledning. Efter Charlottes flopp i Belgrad ändrades juryreglerna, så att internationella juryn infördes - för att se till att samma misstag inte återupprepades igen.
"Empty Room" vann dock Eurovisionfansens "Second Chance Contest" det året och låg på Svensktoppen i 45 veckor!
2011 gjorde hon comeback med sitt 6:e bidrag - "I'm in Love" som gick bra hem hos internationella juryn, men inte lika bra hos folket - och slutade 4:a bakom Eric Saade, Danny Saucedo och The Moniker.
2014, på 7:e försöket - så vinner hon till slut Melodifestivalen med en ballad skriven av Fredrik Kempe. Denna gång vann hon folkets röst med mindre marginal än "Empty Room", men med fler röster totalt. Denna gång valde juryn också ett annat bidrag, men Sanna blev klar tvåa - hack i häl denna gång och var aldrig borta från tätstriden. Till slut var det bara 2 poäng som avgjorde tävlingen - den minsta vinstmarginalen sedan 1987.


Det är som om säcken till slut knyts ihop nu. Är det inte oerhört passande att den då 16-åriga tjejen med det danska efternamnet Nielsen, som tävlade om att få tävla i Eurovision i Köpenhamn 2001 med en ballad, nu 13 år senare nu äntligen faktiskt får åka just till Köpenhamn och representera Sverige med en ballad? Resan har varit lång, men Sanna - du var väl värd att äntligen vara framme!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar