lördag 15 mars 2014

Förhandsfavoriterna Norge väljer ikväll - blir det Oslo 2015? Allt tyder på det...

Som svensk är det mycket jobbigt att konstatera att Norge är stora favoriter att vinna Eurovision. Igen. Och detta är de, redan innan de själva valt sitt bidrag! När hände detta sist för ett land? Jo, 2012 när Sverige var storfavorit från det att Loreen tävlade i första deltävlingen i Melodifestivalen fram till den stora finalen i Baku. Dessutom var vi enorma favoriter också - i princip ingen trodde att Loreen skulle misslyckas. Norge har exakt samma odds nu, trots att deras final inte är avgjord än på några timmar. Ändå finns tydligen ett bidrag som alla internationella oddssättare värderar som överlägsen vinnare i Eurovision. Frågan är om det verkligen blir så denna gång?

NRK har i år gått bärsärk på "Norsk Melodi Grand Prix", och ändrat om allt från tävlingsform till genrer och artister. I år har man nämligen bara haft 15 bidrag fördelade på 3 semifinaler - som sänds från samma ställe (Folketeateren i Oslo) och dessutom på rad - nämligen Fredag, Lördag, Söndag i förra veckan (7e,8e,9e Mars). Inte nog med att upplägget helt frångår något annat i landets historia, även artisterna och låtarna skiljer sig nämnvärt från allt annat. I år är det bara EN enda artist som varit med i MGP:n förut; Elisabeth Carew (och till alla er fotbollsnördar därute - ja - hon är syster till en viss norsk fotbollsspelare John Carew). Alla andra i startfältet är relativt okända (de flesta rent av totala amatörer som sysslar med musik på fritiden). Lite annorlunda mot i Sverige alltså. Finalen går dock i den traditionella Oslo Spektrum, där finalen alltid går, och nu lär väl kvaliteten på sändningen öka nämnvärt iallafall.
Här är iallafall kvällens 9 norska finalister:
 

 

1: El Cuero – «Ain’t no Love (in This City No More)»

Säga vad man vill, men efter det episka norska eurovisionbidraget 2005 "In My Dreams med Wig Wam, så har rocken en stabil bundsförvant i Norge. I år är det El Cuero som håller ihop unionen, men ärligt talat känns det en smula gammalt. Framförallt då det verkar vara 4 gubbar som står på scenen. Termen "gubbrock" dyker upp i huvudet. Känns som en ganska bra beskrivning faktiskt. Inga större hopp på seger dessvärre...
Betyg: D+  
Odds: 40.00 (Näst sist (8)) 
2: Elisabeth Carew – «Sole Survivor»

I min bok hade detta varit en av de mest klara favoriterna till segern, men hon ligger rätt långt efter i oddsen faktiskt. Det är en riktigt stark refräng och hon sjunger klockrent - alla rätt! Det som kanske sätter käppar i hjulet är att hon ser ut som ett buskage i den där klänningen. Samtidigt är väl kanske låten lite väl "radiomässig" vilket antyder att hon kanske inte sticker ut tillräckligt för att kunna ta hem allt. Som vi kommer att se är favoriterna ikväll tämligen "annorlunda".  
Betyg: B+  
Odds: 9.00 (Tredje plats)
3: Knut Kippersund Nesdal – «Taste of You»

Totalt okänd innan deltävlingen, men nu verkar Knut ha gjort en "Ace Wilder", även om han är långt ifrån en favorit. Men jag förstår om han tog Norge med storm, för han är kanske den bästa manlige artist jag har hört rent röstmässigt. Han är helt klockren! Fullkomligt fenomenal!! Inte en ton fel och dessutom ligger han relativt högt jämfört med de flesta andra män. Unikt! Nu är låten dock fullkomlig mellanmjölk som bäst passar som en "god morgon"-jingel till en frukostflingereklam. Inte en chans att han vinner heller...
Betyg: C+ (rösten får dock A+++)  
Odds: 15.00 (Femte plats)
4: Dina Misund – «Needs»

Här har vi varför Norge numera sticker ut så vansinnigt mycket i schlagersammanhang: country. Inget annat land verkar ha så mycket country-inspirerade låtar i sina uttagningar. Men Norge är kanske väldig väl anpassat för just den genren - som man kanske kunde förvänta sig kommer Dina från en fiskeby på 50 personer någonstans på Vestlandet, och är där den enda musikanten. Dessutom bor hon isolerat på fjället utanför byn, och lever där ett mycket enkelt liv tillsammans med sin gitarr. Spännande människa! Men inget för storstaden Köpenhamn tyvärr.... GÄSP!
Betyg: D+
Odds: 30.00 (Sjätte plats)
5: Mo – «Heal»

Här borde vinnaren vara enligt mig - detta ger mig "Euphoria"-vibbar! Dessutom kunde det lika gärna varit en Timbaland-låt, såsom den Ryssland vann med 2008 (Believe in med Dima Bilan). Allt stämmer verkligen, från dansen, till sången och ljussättningen! Kanske är det dock just därför som detta INTE är den stora favoriten, det är kanske lite för snyggt och modernt för att gå hem internationellt och hemma i Norge. Eller vågar man dra till med invandrarkortet här rent av? Jag vet inte, men Mo är lite för bra för att vinna i Norge. Saken hade nog varit annorlunda i Sverige.
Betyg: A+
Odds: 10.00 (Fjärde plats)
6: Linnea Dale – «High Hopes»

Detta är oddstvåan just nu, vilket jag för allt i världen inte kan förstå! Är detta verkligen bra??!?! Fattar ingenting!??! I mina öron är detta något modernt mischmasch av elektronic, synth och Lady Gaga. Och av någon anledning så dansar man vals i bakgrunden - alltså WTF!??! Hur denna ens kunde ta sig till final är bortom min kunskap. Jag konstaterar att Norge har en mycket udda musiksmak...
Betyg: F
Odds: 5.50 (Andra plats)7: Charlie – «Hit Me Up»

Pen jente! Men sångmässigt har hon mycket öva på, för tonsäkerheten är låg hos denna 19-åriga norska. Låten kan emellertid inte anklagas för att vara speciellt avancerad vare sig röstmässigt eller musikaliskt, detta är nog definitionen av riktig tuggummi-pop - med en riktigt tuggummipopartist. Lättsamt, enkelt och trallvänligt - och just därför inget som Norge bryr sig tydligen. Det ska vara svårt och komplicerat i Norge i år tydligen - och då är Charlie (för att använda ett norskt uttryck) - TORSK.
Betyg: B-
Odds: 50.00 (Sista plats (9))

 


8: Carl Espen – «Silent Storm»

Och då var det dags för det bidraget som tydligen ska vinna Eurovision i år. Hade ni bara sett videoklippet utan ljud hade ni aldrig trott mig, eftersom Carl Espen känns som Norges "Linus Svenning" rent karismatiskt. Detta är inte den person man hade kunnat tänka sig sjunga en låt som denna, men tydligen så är Carl en fantastisk sångare. Och det är en fantastisk låt. GÅSHUD. Vinnare? JA. Men funkar detta i Eurovision? Lyssna och döm själva. Detta är en oerhört avskalad ballad, väldigt enkel och "klassisk" nästan lite "Adele". En sådan har inte vunnit Eurovision sedan 1994. Dessutom vet jag inte hur man kommer reagera på att Carl Espen är den han är, och ser ut som han gör ute i Europa - han har ju knappast någon artistkarisma. Men sjunga kan han - så en värdig segrare är han ändå.
Betyg: A-
Odds: 1.15 (Överlägsen etta)
9: Oda & Wulff – «Sing»

Tycker faktiskt att detta är lite trevligt. En trevlig lite allsångsbetonad avslutning på kvällen! Hade passat hur lätt som helst på en platta med Håkan Hellström (om han börjat sjunga på engelska). Man blir glad av sådana här låtar och helt ärligt tror jag att denna hade funkat rätt bra på listorna runt om i världen. Den känns på något lustigt sätt modern i all sin enkelhet - visst är det som om man hade hört den spelats på radion förut? Vet inte riktigt varför. Men trots det är den hopplöst borta från racet - ingen verkar tro på dem. Lite synd faktiskt. Detta är ju en helt okej låt för mig, men som sagt - det är ju Norge vi pratar om...
Betyg: B-
Odds: 40.00 (Sjunde plats)
 
Slutsummering: Norge är sista land att välja sitt bidrag i Norden - och är tippat att vinna. De har just nu hela ca. 2,00 i odds att vinna - Armenien (som ligger tvåa i oddsen just nu) har närmare 5,00 och Sverige (som ligger trea) har 6,00. Senast någon var så överlägsen var när Loreen tävlade för Sverige, och då blev det poängrekord. Men vinner Carl Espen ikväll? Om han inte gör det, blir det kanske den största skrällen i norsk schlagerhistoria! Men skulle han ändå vinna, men inte vinna Eurovision - ja då är det istället en av de största skrällarna i Eurovisionhistorien! Så håll tummarna för att han inte vinner - då har Sanna en vettig chans att ta tillbaka Eurovision till Sverige!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar