onsdag 15 maj 2013

Efter Semifinal 1: Danmark – tidernas största favorit?När den första Eurovision-sändningen från Malmö sedan 9 Maj 1992 hade avslutats kokade hela arenan. De 6000 danskar som tagit 20.14-tåget från Köpenhamn var förstås mycket lättade över att Emmelie de Forest tagit sig till final. De 4000 svenskar som var i arenan jublade kanske snarare över en mer eller mindre perfekt produktion – vida överlägsen det mesta under tidigare års Eurovision. Själv konstaterar jag att Lördagens final kan gå till historien – antingen som den mest överraskande och jämna finalen någonsin, eller den mest ojämna och minst spännande någonsin. Anledningen är givetvis Danmark.

Alla pratar om Danmark. Precis alla. Iallafall i Norden. Jag kan inte minnas att mediehaussen någonsin varit lika hög kring ett bidrag i Eurovision, trots att låten fått rätt mycket kritik för att både vara för gammaldags och för att ha för mycket pastischer (trummor, tinflute, guldregn, barfota, etc). Men sedan Petra Mede avslöjade Danmark som finalbidrag, har oddsen på en dansk Eurovisionvinst sjunkit till rekordlåga nivåer – långt under Loreens odds förra året (och hon slog poängrekord då). Hypen kring Emmelie har till och med gått så långt att danska TV-bolaget DR redan börjat planera nästa års Eurovision, ”det är bäst att börja i tid”. Nåja. Om eurovisionfansen fått bestämma så hade Danmark vunnit överlägset före San Marino (!!!) och Norge. Även omröstning på SVT:s hemsida och på norska NRK så kammar Danmark hem närmare 40% av rösterna. 
Så då är väl saken klar eller? Klart en dansk vinner i Malmö!
Eller?
Finns det något problem här? Brukar vi i Norden inte alltid tycka betydligt bättre om oss själva än resten av Europa? Jo. Ett stort JO. I nästan alla nordiska omröstningar på nätet brukar Danmark, Sverige och Norge vara bäst - och vi röstar också mycket riktigt på varandra. Norden är ett av de starkast sammansvetsade röstningsblocken i Eurovision! Vi är betydligt värre än Östeuropa i många avseenden. Givetvis kommer Danmark att få Nordens alla 12:or. Men det räcker inte för vinst.
Fan-omröstningarna då? De måste ju ha koll på vinnaren! Nej. Fansen är precis som nordbor i allmänhet, de överskattar alltid Nordiska bidrag. 2008 var exempelvis Charlotte Perrelli superfavorit hos Eurovisionfansen. Hon kom på 18:e plats. Faktum är att Eurovisionfansen inte har den blekaste aning om vem som vinner – de gillar alltid den mest glammiga och schlageraktiga låten i tävlingen. ”Only Teardrops” följer alla traditionella Eurovision-mallar, och är således självklar fanfavorit. 

Oddsen då, de kan ju inte ha fel! – Jo, det kan de. Även om oddsen ifjol i princip exakt prickade rätt i topp-3 så var det ett undantag. Oddsfavoriter som Frankrike och Ungern (2011), Israel och Azerbaidzjan (2010) Sverige (2008) samt Grekland och Sverige (2006) fick alla bita hårt i gräset – och många av dem såg inte skymten av en topplacering. Dessutom har oddsen länge varierat – även om Danmark varit ständig etta sedan Januari. Även om oddsen är det enda någorlunda säkra mätinstrumentet så är det inte perfekt – och får ibland helt helt helt fel.
Dessutom har media lyckat sätta våldsamt höga förväntningar här i Norden – vi bor i en bubbla. Jag kan direkt säga att det inte är vi som avgör – utan framförallt Östeuropa. Där är haussen kring Danmark inte i närheten så hög som den är här.
Jag tvivlar därför starkt på att danskarna kammar hem segern i år, även om alla pratar om den. Tyvärr ser jag just nu dock ingen självklar vinnare alls, även om Nederländernas Anouk gjorde ett närmast magiskt framförande i arenan. Det kändes helt givet att hon skulle ta Nederländerna till deras första Eurovisionfinal sedan 2004.  

Förutom Danmmark och Nederländerna så var Ryssland och Ukraina givna finalister. Inte för att de var bra, utan för att de ALLTID går vidare. De har ännu inte missat någon final, även om det ibland känns som de försöker missa den... Jätten Igor som Ukraina importerat för att synas i bild 8 sekunder, är kanske det mest patetiska Ukraina någonsin gjort. Billigt, fantasilöst och tarvligt – allt för att göra sig märkvärdiga med en låt som annars är ganska blek (och ett scennummer som är ännu blekare!). Ryssland slår också på stora trumman, då de fått publiken med sig genom specialimporterade ljusarmband – en häftig och dyr effekt – givetvis direkt sponsrad av Kreml och ryska maffian. De hade till och med pengar till att köpa 2 (!!!!) bollar att slänga ut i publiken. De var man dock tvungen att kasta tillbaka igen, på order av SVT. De tillhör ju rysk TV.
Två stora utropstecken var dock Litauen och Estland! Helt otippat seglar de upp i finalen, trots att Pojavis i Litauen fått kritik för sitt händelselösa scennummer. Birgit däremot gör en fantastisk sånginsats i en vacker men anonym sång. Likväl kommer de nog med stor sannolikhet få det tufft i finalen.

Irland har nu helt brutit Eurovisionförbannelsen – och kvalificerade sig till sin fjärde raka Eurovisionfinal, helt enligt planen. Ryans trummare med tribaltatuering lockade nog både en och annan kvinna (och man) (och hen) att rösta – även om jag nog tror Ryan lyckats betydligt bättre utan både dansare och trummor i ett mer Euphorialiknande scennummer.
Moldavien ångar på – och har blivit en personlig favorit. Ett fantastiskt visuellt nummer, med en imponerande sånginsats! Aliona kan faktiskt sjunga, när hon gör det på sitt hemspråk. Låten är en klar kandidat för vinsten enligt mig.
Dessvärre tog sig också Vitryssland vidare. Troligen tack vare att både grannländerna Ryssland och Ukraina var med i  samma semifinal. Deras finalavancemang är det första sedan Robert Wells sålde ut sig till diktator Lukashenko 2010 då han och gruppen 3+2 och fick en 18:e plats i finalen i Oslo.
Någon som jag dock unnade finalplats var Belgiens Roberto Bellarosa. I jurysemifinalen i Måndags fick han ljudproblem och fick sjunga om sin låt. Enligt uppgifter skall han ha varit rejält upprörd över teknikstrulet i Malmö (något som SVT numera är kända för). Men trots det tog han sig till final och jag tror nog han är nöjd ändå.

Tråkigt var dock att inte Montenegro tog sig vidare, trots en scenshow som vände upp och ned på hela arenan. Inte heller Serbien, Kroatien eller moderna Slovenien klarade biffen,  ett resultat som i princip kan innebära att hela före detta Jugoslavien riskerar missa finalen, om inte Makedonien kvalificerar sig på Torsdag. Då annars givna Bosnien-Herzegovina har hoppat av årets tävling, talar mycket för en final helt utan Jugoslaver för första gången sedan 1985!
I övrigt kan glatt konstatera att Petra Mede redan hyllas av utländsk media – puh! *torkar svetten av pannan* Det var verkligen en chansning att sätta in en komiker som programledare, och i synnerhet en så kontroversiell som Petra Mede. Men hon sköter sig utmärkt, och folk tycks förstå hennes skämt – vilket ju verkligen är tur. Pausinslagen med Lynda Woodruff hyllas också unisont, vilket jag har mycket lätt att förstå. Hon är rolig, och den typen av "turisthumor" är självklart lätt att känna igen sig i även för utlänningar! Hittills så har humorn varit en hit, hoppas att det blir mer sånt!

Bara något dygn kvar till nästa Semifinal – peppa!     

(PS. Studio Eurovision - vad fasen var det egentligen??? Har aldrig sett ett mindre strukturerat program någonsin!!! Och vad i hecklefjäll var det där när Linda Martin sjöng Eurporia?!?! KAOZ!!  DS.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar