tisdag 28 maj 2013

Var hamnar Eurovision 2014? - I ett fängelse, i en park eller i en bankbox?

Okej: För alla oss som trodde att Köpenhamn skulle bli nästa års värdstad för Eurovision, så kan vi på en gång konstatera att så är det inte alls säkert blir fallet! Direkt efter Emmelie de Forrest seger i Malmö började varenda stad i Danmark, som ens hade tillstymmelse till arena, att fila på sina ansökningar.
Och till skillnad från när Sverige vann 2012 - så är det inte en fråga om de tre största städerna och arenorna som gör upp om värdskapet - NEJ - i Danmark är det alltifrån gamla fängelser i landsbygdshålor - till toppmoderna konferensanläggningar i huvudstaden som gör upp om värdskapet.
Se inte så förvånad ut! Det är Danmark vi snackar om här - landet som gav oss illaluktande ost, röda korvar och Kalmar som huvudstad i 150 år...
Anledningen till att valet av Köpenhamn inte längre är givet (vilket det ju var sist det begav sig 2001) är att Danmark (liksom Eurovision) inte alls är detsamma nu som då. 2001 höll Eurovision på att växa till ett enormt spektakel efter Globens värdskap 2000 (det dittills största Eurovision:et i historien), vilket danskarna övertrumfade genom att förlägga 2001 i Parken Stadium i Köpenhamn - som gav plats till 38000 i publiken (den största Eurovisionpubliken till dags dato). 2014 kämpar Eurovision dock för att bli mindre och mer ekonomiskt igen - Malmö 2013 var ett stort steg mot det då arenan var liten och välanpassad för tv-produktion. Danska tv-bolaget DR har själva lovat att förvalta Eurovision på den linjen som SVT tog fram, vilket givetvis får konsekvenser.
Det är inte längre självklart att den största arenan i landet ska arrangera - tvärtom är det tv-produktionens kvalitet som avgör. Dessutom är det inte givet att den största staden ska arrangera - Eurovisionstämningen blir mycket mer koncentrerad och får högre kvalitet i en mindre stad. Så var hamnar då Eurovision 2014? Här är de städer som hittills lagt bud:

1. Köpenhamn (Bella Center, Parken)

Alla trodde ju på Köpenhamn i början - storstaden som ligger bara 14 km från Malmö och dessutom arrangerat tillställningen 2 gånger förut. Faktum är att om Köpenhamn väljs som värdstad igen, så innebär det flera rekord: Dels att sträckan Malmö-Köpenhamn är den kortaste sträckan Eurovision har förflyttats mellan två år (om man bortser de gånger Eurovision hållits i samma stad två år i rad, läs: Dublin 1994,1995). Dels skulle Köpenhamn bli den stad i Skandinavien som arrangerat flest Eurovision, och den första staden detta millennium att arrangera tävlingen två gånger.
Det finns faktiskt flera uppenbara anledningar till varför Köpenhamn är en favorit till att arrangera hela schottabalongen igen:
1. Man har gott om hotellplatser.
2. Goda kommunikationer (tunnelbana, flygplats)
3. Man har god erfarenhet av att arrangera Eurovision i Köpenhamn.
Man har dessutom två möjliga arenor att förlägga det hela i:
Bella Center: Ett toppmodernt konferenscenter i Örestad utanför Köpenhamn, med utrymme för 20,000 personer och tillhörande hotell. Bara några minuter från Kastrup och Malmö - helt idealiskt för stora evenemang som Eurovision. FN:s klimatkonferens 2009 hölls här.
Parken Stadium: Som tidigare nämnt, Köpenhamns största arena och tidigare arrangör av Eurovision med plats för över 38,000 i publiken. Ligger strax utanför centrum och har goda kommunikationer. Kan dock vara för stort för Eurovision utifrån de nya riktlinjerna.

2. Herning (Den Jyske Bank Box)

Detta är en stad som väldigt få känner till i Sverige (eller någon annanstans heller för den delen). Detta är kanske inte så konstigt, för staden har bara 46,000 invånare (nästan exakt lika många som Trollhättan) och är dessutom en riktig landsbygdshåla. Faktum är att staden, som är förlägen mitt på den Jylländska landsbygden - 30 mil från Köpenhamn, enbart är känd som en järnvägsknut. Ja, och givetvis som Danmarks mässhuvudstad. För av någon anledning har Herning blivit den stad i Danmark som har flest mässor av olika slag - från den Internationella landsbruksmaskinsmässan AGROMEK, till distriksmästerskapet i Handmjölkning. Men tack vare det nya stora skrytbygget "Den Jyske Bank Box arena" så lockar staden numera också Handbolls-EM, Sim-EM och världsartister som Rihanna, Lady GaGa, Pink och Bruce Springsteen. Tack vare arenans kapacitet (max 15,000) har den blivit mycket populär - och var värd för den danska Melodi Grand Prix finalen 2013 (där Emmelie de Forrest som bekant vann). Tack vare sin oerhört moderna och populära arena så är Herning faktiskt storfavorit för Eurovision 2014, trots att staden skulle bli den minsta Eurovisionstaden sedan 1993. Men faktum kvarstår: Staden är van vid stora evenemang och har goda kommunikationer med tåg och flyg (närmast flygplats Karup (nej inte Kastrup, utan KArup) ligger bara 2,5 mil ifrån staden. Att "Bank Boxen" dessutom är en del av ett stort konferenskomplex kallat "Messecenter Herning" med flera stora mässbyggnader väl lämpade för presskonferenser och välkomstfester - lär inte göra Herning mindre attraktivt. Frågan är dock om man vågar lägga ett sådant viktigt evenemang i en stad som ingen känner till, ens i Danmark? Jag kan ju avslutningsvis nämna att stadens image som totalt okänd till och med har inspirerat till en egen komediserie i dansk tv som hette "Hvor fanden er Herning?" från 2009 - som helt enkelt handlade om en bakfull brudgum som förgäves försöker ta sig från svensexan i Köpenhamn till Herning - trots att ingen verkar veta var Herning ligger...

3. Horsens (Horsens Statsfængsel)

Ett mindre troligt, men väldigt roligt bud i tävlingen om Eurovision 2014, kommer från den östjylländska staden Horsens - med ca 54,000 invånare. Visserligen har staden flera gånger tidigare arrangerat danska Melodi Grand Prix finalen, men då i den måttligt stora Horsens Forum (ca. 4,500 i kapacitet). Men nu vill Horsens hålla i den stora tävlingen, Eurovision, och då är Forum alldeles för litet. Istället smäller man nu till med att hålla det i det gamla fängelset Horsens Statsfængsel, från 1800-talet. Fängelset skulle ge plats till 10,000 i ståplatser i publiken - men allt skulle då bli tvunget att ske utan tak. Att förlägga det hela utomhus är något som de allra flesta TV-bolag aldrig skulle drömma om, vilket (förutom den uppenbara anledningen att det hela är ett gammalt fängelse) är en stark anledning till att Eurovision 2014 förmodligen inte hamnar där. Ändå tror man i Horsens väldigt starkt på fängelset: "Om DR vill göra något nytt med Eurovision så är Horsens det perfekta valet - här finns gott om möjligheter, och fängelset är välanpassat för en stor tv-produktion". Huruvida Horsens vinner budgivningen är ännu oklart, men idén är fängslande.

4. Ålborg (Gigantium)

Ålborg är en av de få budgivarna som faktiskt är en större dansk stad - med ca 105,000 invånare (ungefär som Lund), och centralort i distriktet Nordjylland. Staden arrangerade finalen i Dansk Melodi Grand Prix 2012, och har många sportlag som använder arenan. Trots detta är de inte favorit för värdskapet. Även om staden är gammal och välutvecklad - och dessutom med en modern arena med det coola namnet Gigantium, så är Ålborg en högoddsare. Gigantium tar "bara" in max 8,500 åskådare vid konserter, vilket är i underkant för Eurovision. Trots att staden emellertid har en egen flygplats så är det långt att åka från Köpenhamn och inte minst Malmö - och samtidigt är staden inte anpassad för så stora evenemang utifrån hotellplatser.

5. Fredericia (Messe C)

Fredericia känns faktiskt som ett realistiskt alternativ i uppgörelsen om Eurovision 2014. Staden ligger på sydöstra Jylland, precis vid Lilla bält-sundet (där svenska armén och Karl X Gustaf marscherade över 1657), och är del av ett urbanområde kallat Trekantsområdet; ett kommunsamarbete mellan bl.a. Fredericia, Vejle och Kolding som innefattar 354,000 invånare. Regionen är således Danmarks största urbana region utanför Köpenhamn, och kan utan problem husera ett Eurovision. Det centrala läget gör dessutom att kommunikationerna underlättas betydligt och det finns goda förutsättningar för att skapa en god eurovisionstämning. Vad som däremot verkar vara ett problem är att den tilltänkta arenan (eller snarare mässhallen) Messe C, i jämförelse med exempelvis Bella Center och inte minst Messecenter Herning, är tämligen litet och oanpassat för Eurovision. Inget tidigare evenemang av den storleken har hållits i lokalerna och mycket lite talar för att ytan kommer vara tillräcklig för Eurovision (ca. 8000 åskådarkapacitet). Visserligen har Messe C ett mycket attraktivt läge och en modern utformning, men mässhallarna möter nog knappast Eurovisions standarder.

Det är ännu lång tid kvar innan DR måste bestämma sig om värdstaden för Eurovision 2014. I princip har de hela året ut på sig innan EBU måste ha svar - även om SVT bestämde sig för Malmö redan i Juli förra året. Men om man ska gå på experternas tips så behöver man välja en arena i storlek med Malmö Arena - d.v.s. strax runt 13-14.000 och den ska nog helst vara välanpassad för TV-produktioner. I nuvarande läge är Hernings jyske bank box storfavorit - just då den lämpar sig mycket väl utefter dessa beskrivningar. Dock är det så att många tror på Köpenhamn, just p.g.a stadens kommunikationer och hotellmöjligheter - samt att man ju faktiskt har två möjligheter där - både parken och Bella center. Kort sagt är möjligheterna många. Ett kul förslag som dykte upp precis efter finalen, halvt på skoj, halvt på allvar, var att förlägga Eurovision i Malmö Arena igen. Det var ju trots allt en perfekt arena - och bara 20 minuter från danska huvudstaden. Kan det bli mer perfekt än så? I think not... 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar