söndag 17 februari 2013

Ett riktigt jävla utskällning av svenska folket!

Det finns få gånger jag själv varit så missnöjd med hur svenska folket tänker och röstar som jag var igår kväll. Det fanns enorma möjligheter att skicka starka bidrag som hade kunnat lyfta finalstartfältet något oerhört - men istället så skickar vi ett halvlyckat Boråsband med en av historiens tråkigaste låtar tillsammans med 4 gubbar med en skämtlåt som driver med melodifestivalen - till finalen som skall utse vem som ska representera Sverige på hemmaplan i Malmö. Vad ska man säga? Var börjar man ens?

Först och främst måste jag poängtera EN sak: Detta har hänt förut. Förra veckan skickade vi Sean Banan med Copacobanana till finalen - ett bidrag som nog varenda käft i detta mellanmjölkens land är överens om: att det INTE är bra musik - bara underhållning. Förra året skickade vi Sara Li och Björn Ranelid till final, liksom Thorsten Flinck som skrämde livet ur hela Sverige. 2008 skickade vi Christer Sjögren och "I love Europe"... Det finns åtskilliga exempel på liknande skämt och plojnummer utan musikaliskt värde, även om Christer Sjögren kanske snarare var ett undantag då han nog trodde han bidrog med något musikaliskt. Men på senare år verkar Christer Björkman & Co dragit in avsiktligt plojiga skitlåtar med roliga artister för att öka underhållningsvärdet - på bekostnad av riktiga låtar. Och svenska folket öppnar villigt munnen och tar emot! Det finns inget i detta som hjälper Melodifestivalen att tvätta bort sin stämpel som producent av skitmusik. Ju mer sådana här låtar vi tar in, desto mer kommer texten till "En riktig jävla Schlager" att stämma - "Till Eurovision - Det görs typ en miljon - Låtar som är snarlika - I både text och ton - Jag säger som det är - Dom flesta är sådär - En reaback på macken - deras ändhållplats tyvärr". Detta är urtypen av en självuppfyllande profetia: Genom att delta med en sådan här låt, bidrar man ju aktivt till att hålla nere kvaliteten i Melodifestivalen så att texten stämmer. Och samtidigt samlas alla melodifestivalhatare och röstar mest för att djävlas. Och vips - 4 gubbar tar plats i finalen.

Det kanske allra värsta är nog ändå att skitlåten som State of Drama kom dragandes med gick vidare. Jag fattar inte hur ett sådant mediokert bidrag kan slå låtar som var så uppenbart mycket bättre? Hur kommer det sig att ett sådant okänt band med en låt som både är tråkig, intetsägande och så allmänt dussinaktig - kan komma direkt till final i ett startfält som annars är fyllt med låtar som faktiskt är så mycket bättre?!!
Jag kan inte för mitt liv tänka mig att detta är vad folk tycker om att lyssna på - och i Melodifestivalens historia har sådana låtar ALDRIG nått någonstans!! Vad i HELVETE gick fel i lördags??!?! Ett virus i röstningsdatorn?!? Eller har hela jävla Borås ringt o röstat men alla andra skitit i det? Jag fattar ingenting.

Sedan har vi tragiken bakom de uppenbara favoriterna. De som faktiskt hade bra låtar men åkte ut ändå. Janet Leon - hyllad och mycket omtalad inför tävlingen. Trots kvällens starkaste röst och en låt skriven av mycket framgångsrika låtskrivare lyckades hon bara komma femma. Var det för att hon var så okänd? Var det för att hon var invandrare? Något måste det vara... Eftersom skitgruppen State of Drama gick vidare med en låt som var så många dimensioner sämre - måste något gått snett.
Eddie Razaz kom sexa om jag inte minns fel. Han var tillsammans med Amanda Fondell en av oddsfavoriterna. Amanda kom sjua. Detta är kanske historiens största felspekulation av bettingbolagen - i schlagersammanhang. Men ärligt talat trodde ju jag också - liksom alla andra som hört o följt bidragen innan lördagens sändning - på ett resultat nära bettingbolagens gissningar. Vad gick snett? Visst, Amanda har en speciell röst (men det visste vi redan) och Eddie Razaz är okänd. Men ingen kan komma o säga att de hade sämre låtar än state of drama eller gubbjävlarna. Vad hände?

Risken är att det blev för anonymt. Svenska folket är helt enkelt så förbannat enfaldiga och korkade att vi nu bara röstar på artister - och inte låtar. Dessutom röstar vi på 1. Utseende, 2. hur kända de är, 3. underhållningsvärde. Hittills består finalen av David Lindgren, YOHIO, Louise Hoffsten, Sean Banan, Ravaillacz och State of Drama. Ärligt talat passar ingen egentligen i finalen, utom möjligtvis Lindgren och kanske YOHIO. Men alla har svaga låtar (om ens låtar som är värda att kallas låtar), och istället ligger allt fokus på vilka de är och hur de ser ut. Sean Banan talar för sig själv, YOHIO är känd av den enkla anledningen att han ser ut som en HEN, Lindgren för att han är Lindgren - Hoffsten för att hon är Hoffsten och Gubbjävlarna för att de är roliga och underhållande och för att de är gubbjävlar. State of Drama har jag fortfarande ingen aning om hur de kom till final. Det enda som jag kan komma på är väl att de är något så ovanligt som en popgrupp med en sångare som har glasögon. Det hittar du inte i årets Melodifestival. Summan av kardemumman - med mer än hälften av platserna i finalen upptagna lutar det åt att finalen blir den sämsta någonsin. Av det jag har sett i omröstningar och kommentarer på internet verkar det nu faktiskt också gå upp för folk - ingen av de låtar som är i final är speciellt bra. YOHIO är den enda som det talas om som vinnare, och det förstår jag - han ser konstig ut och spelar på HEN-kortet. Låten är ju helt ärligt sådär - den är ju faktiskt rätt tråkig - så vinner hen så är det nog bara att rikta in sig på att komma 24:a på hemmaplan igen. Björkman var ju faktiskt den som tävlade 1992, när Malmö arrangerade Eurovision sist - och slutade på näst sista plats. Cirkeln måste väl slutas antar jag.

Om vi nu kan blicka framåt ser vi dock att en fundamentalt VIKTIG faktor är kvar: Ulrik Munther. Han går nu mot ett helt dukat bord - han har inget seriöst musikaliskt motstånd i Finalen. Och även om bettingbolagen haft fel nu i lördags - så finns det inte en enda västgötsk stad i världen som kan påverka resultatet så Ulrik missar finalen - det är ett faktum! Ulrik var favorit att vinna årets Melodifestival redan förra året efter 3e platsen. Hans enorma skara fans i åldrarna 9-18 lär inte missa tillfället att ta honom till final och troligen till Eurovision. Därmed hänger hela Sveriges ära på en enda jävla sak - är Ulriks låt bra? Passar den i Eurovision? Blir det en repris på skitsången från ifjol eller blir det någon musikalisk tyngd? Ingen vet utom SVT, och eftersom de tydligen hållit nere konkurrensen hårt mot Ulrik måste de ju iallafall tro på låten. Jag förhåller mig dock skeptisk. Munther har aldrig producerat något som skulle kunna slå i Europa och jag har svårt att tro på något annat än ännu ett platt fall - ett fall som ger svallvågor för hela Melodifestivalen. En fullkomligt förstörd Melodifestival. Jag hoppas att svenska folket skäms - om inte annat lär ni göra det i Maj när hemmanationen hamnar sist. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar