söndag 10 februari 2013

Efter Gbg: Ojordad banankontakt med kortslutning

Jag tror de flesta är överens om att lördagens deltävling i Göteborg inte var det bästa som Sverige kan visa upp 2013. Tvärtom visste alla, ja - ALLA - att den kvällen skulle handla om Sean "Fifan" Banan. Det skulle bli hans stora revansch - det var något som Björkman & Co hade planerat redan sedan Februari 2012. Inte konstigt alls att Sean hamnar i den svagaste deltävlingen i årets Melodifestival, eftersom det enda som kunde hindra honom att komma till finalen var bra motståndare med bra låtar. Det slapp han i lördags. Då är det barnen som får bestämma, och då vinner artisten som pratar roligast. Det är tydligen så det ska gå till när vi väljer vem som ska få representera hemmanationen Sverige i Eurovision i Malmö 2013... Suck. Jag måste dock påpeka att jag i övrigt tyckte rätt bra om deltävlingen; Gina och Danny kändes betydligt säkrare på sitt manus och ingen av dem verkade nervös och likblek som de var förra gången. Tekniken skötte sig (SVT tog väl mitt råd och gjorde sig av med Praoeleverna) och i det stora hela tyckte jag nog att allting kändes bättre sammanfogat. Hansson-Carsson-Malmkvist satte ju dessutom en guldkant på hela kvällen - vilket behövdes när musiken i övrigt mest var skit. För en gångs skull gjorde SVT en bra produktion av kvällen!
Tyvärr var ju låtarna något undermåliga, för att inte använda kraftord:

Anton Ewald - stod för kvälls första fiasko. Justin Bieber wannaben blev anklagad för lipsync och för härmaperi till varenda manlig popartist under 2000-talet. Hans frisyr förde dessutom tankarna till "Den där Mary" (You know what I mean...). Att han "bara" fick andra chansenbiljetten trots att han var oddsfavorit att gå direkt till finalen visar att det inte räcker att vara lik andra. Man måste ha en egen personlighet också.

Felicia Olsson - klart bäst under kvällen, men fick trots detta faktum nöja sig med en jobbig 5:e plats. Så belönas bra låtar tydligen.

Joacim Cans - Av vad jag sett på Facebook så "rasar" alla hårdrockare mot honom och hans musikval. Och tro på fasen det - vilken skit han slängde på oss i TV-rutan! Hammerfall gjorde rätt i att inte göra sin sångare sällskap till Mellon, det räcker med att en i bandet, som definierat svensk heavy metal, har skämt ut sig...

Swedish House Wives - Delade ut muffins med "frosting" på väg till scenen, till tonerna av "Party for Everybody" med Babushkorna från Ryssland ifjol. Och sedan undrar de varför folk tycker att de är gamla.... Tack för att vi slipper en dryg Pernilla Wahlgren i final igen! Svenska folkets klart smartaste röstningsdrag under kvällen!

Erik Segerstedt och Tone Damli - Jag är övertygad om att fler undrade vad de höll på med på scenen. Det där är inte musik som de ska syssla med. Och definitivt inte på Melodifestivalen! De ska vara glada över att Erik har en stabil fanskara i Sveriges högstadieskolor - annars hade de aldrig fått en biljett till Andra Chansen...

Louise Hoffsten - jag är uppriktigt glad över att svenska folket hedrar Louise med en finalplats - hon är en legend inom svensk blues och är en alltför ouppskattad del av Sveriges musikhistoria. Sen så är det klart att hennes låt inte alls är intressant eller ens hemmahörande i Melodifestivalen. Att hon nu ändå får en finalplats visar mest på hur populär HON är, och hur fullkomligt urusel denna deltävlingens startfält var i övrigt. I finalen blir det en 3 minuter lång kisspaus - vilket alltid är bra.

Rikard Wolff - Scar!!!!! Ha! Jag var inte den enda som kom ihåg hans deltagande i Lejonkungen! Sjukt kul att Gina kunde få honom att säga Mofasa! Jag rös!! Lyckligtvis kom han inte vidare, eftersom det bara hade varit läskigt att se honom i en final. Trots den fina låten.

Sean Banan - som mycket tippat gick vidare. Trots att detta knappt ens kan definieras som en sång. Hade man visat framförandet för en person som inte sett de senaste årens melodifestival, hade denne nog trott att det var pausunderhållningen. Sean spenderade mer tid UTANFÖR scenen än han spenderade PÅ scenen. Han hade mer än 15 personer runt omkring som gjorde olika saker och dansade - trots att Eurovisionreglerna förbjuder fler än 6 personer samtidigt på scenen. Detta kunde han ju dock kringgå, eftersom de allra flesta var UTANFÖR scenen. Regler är till för att kringgås! Bananen fick till och med en egen testbild, skämta om turkar och flyga i selar. SVT har gått all-in för att Sean Banan skulle komma till final. Då skiter tydligen folk i hur vansinnigt dålig och billig låten är. Crazy Frog låter i sammanhanget som rena Mozartsymfonin i jämförelse!!! Suck. Hoppas nu bara att man inte gör Sean Banan till någon grej till finalen, utan att svenska folket om 4 veckor kan se nyktert på att det är en skitlåt maskerat i en jädra massa glitter och billiga Christer Turkmanskämt... Jag skulle skämmas ihjäl av att se honom i Eurovisionfinalen i Malmö....

Hoppas Skellefteå blir bättre. Där har vi iallafall Martin Rolinski (från BWO), Amanda Fondell och Janet Leon - så någon form av kvalitet måste ju det startfältet ha iallafall...

Vi kan dock glädja oss över att Norrmännen ännu en gång valt ett svenskt bidrag till Eurovision:
Margaret Berger vann Norsk Melodi Grand Prix överlägset med låten "I feed you my love" - som är skriven av bl.a. svenska Karin Park. Det är för övrigt fjärde året i rad norrmännen väljer en svenskskriven låt som representant i Eurovision, och sammanlagt 6:e gången de senaste 10 åren! De väljer alltså oftare svenskskrivna låtar än helnorska låtar som vinnare. Men sen är ju faktiskt Sverige bäst - vi glömmer lätt det i dessa vintersporttider. Kul också att Margaret Berger är en perfekt lookalike till lidköpingsdottern Linda Sundblad! Extra plus i kanten där!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar