fredag 26 februari 2010

Helt Hopplöst i Malmö...

Jaha. Då var det till slut dags för den sista "riktiga" deltävlingen, nämligen den i Malmö! Medan vissa kanske jublar över att det snart är över, så känner andra istället en viss ångest. Jag tillhör den senare gruppen. Ångesten består kanske inte så värst mycket av att schlagersäsongen är på väg att ta slut, utan snarare att den har vart så rysligt dålig det här året!
Personligen känns det som att Melodifestivalen 2010 har gått på tomgång från första början, de flesta bidragen har känts tråkiga och oinspirerade, programledarmanuset har varit förutsägbart och tyvärr lite krystat bitvis - trots att Måns o Christine båda har glimten i ögat. Inte ens pausbidragen har fått mig att höja ögonbrynen (med möjligt undantag för Blue man group).
Suck.
När Malmös startfält blev "lyssningsbart" så tidigt som i Måndags (Efter ett "misstag" av SVT), så blev det garanterat spiken i kistan för den kanske sämsta melodifestivalen sedan 2005. Låtarna som tävlar i Malmö är, utan att överdriva, de tråkigaste och minst minnesvärda låtarna i årets melodifestival. T.o.m. de utslagna bidragen i webbjoker-tävlingen höll ju en högre standard! Usch, jag blir riktigt sur!
Menmen, det finns ljusglimtar! Sibels låt "Stop" är ju en sådan, och är dessutom den enda låt i startfältet som rimligtvis bör ha något i finalen att göra. Även om jag känner på mig att Sibel kanske kommer få scenshowen att hamna mer i fokus än låten i sig, så kan man inte förneka att låten har en klämmig och modern rytm, plus att den faktiskt är riktigt beroendeframkallande. Bra tecken! Sibel kommer ju dessutom som sagt att bjuda på något av ett extatiskt shownummer, med både helvetesmaskin (á la Svetlana i Ukrainas bidrag förra året) och förmodad nakenchock. Nog ganska stor skillnad gentemot Sibels tidigare tävlande i Melodifestivalen (2008 med That's where I go - en ballad)... Vet inte om det kommer lyfta bidraget nämnvärt, men minnesvärt blir det ju iallafall!
Bortsett från Sibel finns nog ingen självklar finalist. Kvällstidningarna går givetvis på högvarv för Pernilla Wahlgren; Värmdös svar på Carola- fast utan Gud och med mer botox. Själv anser jag att Pernilla borde lagt av för länge sen, i synnerhet med tanke på att det inte längre skrivs låtar som passar henne. "Jag vill om du vågar" befäster bara detta faktum, och jag hoppas innerligt att svenska folket sticker hål på denna abnormt uppblåsta ballong - innan det är för sent!
Innan jag fick höra klippen av låtarna framstod Peter Jöback som den givna favoriten på lördag, men efter att ha hört en del av låten förstår jag att även Peters tid i Melodifestivalen var menad att ta slut på 90-talet. "Hollow" beskrevs som en mäktig ballad i stil med "all by myself", medans den i själva verket snarare är i stil med Barbadoslåten "Kom hem" (som dessutom är betydligt bättre än "Hollow"). Med andra ord: SUCK. Det blir inte heller bättre av att Peters röstregister är fullständigt opassande för låten, något som istället får mig att mer tycka synd om honom. Jöback är ju ändå en hyffsat bra artist i vanliga fall. Tråkigt att den evige låtskrivaren Kempe valde att belasta honom med sin sämsta låt i år.
Annars präglas startfältet av doldisar som NEO, Anna Bergendahl, Lovestoned och Noll Disciplin. Inte heller att förglömma Py Bäckman - Upphovskvinnan till bl.a. "Stad i Ljus"! Tråkigt att hon just i år har valt att ställa upp med den sämsta låten i mänsklighetens historia; "Magisk stjärna" som är så dålig att den skulle kunna starta världskrig. Fy Py!
Anna Bergendahls bidrag är en enda lång gäspning, Lovestoneds bidrag likaså, medan NEO istället bjuder på något mer uppiggande, en trevlig pop-låt i klassiskt manér. Givetvis ingenting man normalt minns i efterhand, men i den här konkurrensen är det faktiskt riktigt exotiskt!
På tal om exotiskt så har ju Noll Disciplin en gyllene chans att skrälla med sin punk-låt "idiot", som verkligen sannerligen sticker ut i mängden! Plus i kanten är ju givetvis också deras skaraborgska härkomst! Även om "idiot" inte är något vi vanligtvis skickar till Globen så är det banne mig inte omöjligt att det blir så på lördag! Jag håller faktiskt lite tummarna för det...
Nåväl, Sibel till final tillsammans med NEO, Noll disciplin eller Pernilla. Tyvärr. Jöback är nog för känd för att åka ur, så han tar väl sig vidare till andra chansen... Där har ni det!

Måste få klaga på lite annat än melodifestivalen också; Spanien och Vitryssland valde sina ESC-bidrag i veckan och motståndet i Oslo blir allt enklare och enklare för varje bidrag som blir klart ser det ut som...
Spanien valde Daniel Diges med låten "Algo Pequenito" (Något litet), en låt som antagligen är det mest genuint spanska som skickats till Eurovision sedan 70-talet. Att låten dessutom låter som den hade skrivits på 70-talet förstärker retro-känslan, men innebär samtidigt att den antagligen har bokat sistaplatsen i Oslo redan nu. Spanjorerna hade chansen att skicka den betydligt bättre låten "Una Vida" med Coral till Oslo, men hon fick för andra gången i sin karriär se sig slagen i den spanska finalen av ett klart sämre bidrag. Felicidades España!

Eurovision 2010 Spain - Daniel Diges - Algo pequeñito
Uploaded by Esctube. - Explore more music videos.

På tal om länder som gör bort sig: Vitryssland skickar gruppen 3+2 till Oslo med låten "Far Away". En ganska ointressant låt, men med ett intressant och eggande inslag: den sjungs på engelska (som titeln iallafall antyder) men om man lyssnar på låten så förstår man ändå inte vad de sjunger. Engelskaundervisningen i Vitryssland är antagligen kvar på Sovjet-standarden, vilket måste vara anledningen till det fruktansvärt dåliga engelska uttalet i sången.
Vet inte om det bara är jag som inte hänger med, men kolla gärna själva: Förstår ni vad dem sjunger?


Skönt med ännu en given "null-point":are.

Jaha, då återstår bara att önska er en trevlig schlagerhelg! Tack o hej Timoteij!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar