fredag 5 februari 2010

Bara 24 timmar kvar! Vem går vidare?

Äntligen! Sedan den 17:e Maj förra året har revanschlusten långsamt växt och förtärt vårt svenska sinne; Norge skall besegras en gång för alla! Det är krig!
Dock känns det nu som vi har testat allting, hela vår arsenal känns uttömd (för att inte säga rent omodern), vilket vi bittert fått erfara vid de senaste slagen... Trots vårt tunga artilleri i form av Operadivor, trots Super-Perrelli med bomber och dödslaser och trots en hel armé av Arkar har vi inte lyckats besegra norrmännen de senaste åren... Varför? Vad har dem för hemliga vapen som inte vi har? Ärligt talat; Var "Fairytale" så himla bra egentligen? Njae, eller hur? Är deras melodifestival, "Melodi Grand Prix", så jäkla speciell och märkvärdig dårå? Hehe.. nä. Eller, man har ju faktiskt kopierat rätt så mycket den svenska modellen med turnéer och andra chansen och allt det där, med tillägget det att man tycks ha en patologisk rädsla för städer med mer än 40 000 invånare. Jag menar, i årets första deltävling var man i en flygplatshangar i Ørland, en kommun med 5082 invånare (varav samtliga fanns på plats i lokalen under sändning)... Hade man kört på samma koncept i Sverige hade kanske Ödeshög äntligen fått sin rättmätiga plats på nöjeskartan! Nåväl, personligen så tror jag kanske inte riktigt att upplägget spelar roll, jag tror snarare att lusekoftorna där borta är lite mer ödmjuka gentemot musiken; det viktigaste är ju INTE att ha en dödslaser på scenen och en jädra massa balettakademiutbildade dansare skuttandes runt i nån slags postmodernistisk hip-hopoid technodans i bakgrunden... Det är ju faktiskt musiken som är viktigast och att ha en artist som faktiskt ser levande ut... Då funkar inte löshår, operafejs och stelopererade botoxleenden... TAG LÄRDOM SVERIGE!

Nå, imorgon börjar MF, med första semin från Örnsköldsvik, Sveriges svar på Munkfors. Redan nu kan man lyssna på en minut av låtarna, dock endast t.o.m. 20.00 på Lördag (länk till svt).
Efter en lyssning står det dock 3 saker klara:
1. Ola och Salem är så jäkla klara för finalen som man bara kan bli. Iallafall om man räknar från låtarnas kvalité... Är dock lite fundersam på hur framträdandena blir - det kan fälla dem!
2. Anders Ekborg borde låsas in i en ljudisolerad cell på Hall.
3. Italienska borde förbjudas i låttexter.

Med detta sagt så kan jag ju överlag säga att startfältet i Ö-vik känns modernt och piggt (med undantag från Ekborgs retromassaker). Dock är dem flesta låtarna så anonyma och mainstream att jag tvivlar på att dem sätter sig så där omedelbart som schlagerlåtar borde sitta. Undantagen är dock Olas "Unstoppable" som sätter sig direkt även om den är lite väl mainstream även den.
Salems låt "Keep on Walking" är visserligen inte lika omedelbart "sättande" men den är verkligen proffsig och genuin, vilket får mig att tro på att dessa två kommer få biljetten till Globen... Jessica Andersson och möjligen Pain of Salvation kan komma att knipa andra chansen-biljetterna till Örebro. Lite jokervarning på Frispråkarens stockholmship-hop...

I övrigt ser man ju fram emot att se Dolph Lundgren driva med sig själv, att han överhuvudtaget är med som programledare i melodifestivalen är ju bara det ett enda stort garv! Men det känns som att konceptet polerad kvinnlig komiker, opolerad manlig trivselkelgris och svenskamerikansk brutalactionskådis är en lyckad blandning i en tävling som tyvärr kommit att handla mindre och mindre om musik och mer om underhållning... Men förhoppningsvis så kommer vi att välja rätt låtar ändå, och då är ju bara programledarna en trevlig sidosak- låt oss hoppas att dem inte blir mer viktiga än så...
Jag sitter garanterat bänkad 20.00 på Lördag, NU BÖRJAR ALLVARET!

Ps. Kan inte låta bli att visa lite av det finska bidraget till årets Eurovision, jag är tamigtusan kär i det här bidraget alltså! Finsk sisu när den är som bäst! Helsinki 2011! Hyvvää Soumi! Ds.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar