måndag 15 februari 2010

Vinstmaskinen Kempe fortsätter....

Ja, vad sjutton ska man säga??? Fredrik Kempe alltså... Inte nog med att han vunnit den svenska melodifestivalen två gånger i rad de senaste åren, han vann ju också nyligen den norska Melodi Grand Prix i storartad stil, och nu har han åter segervittring i årets melodifestival!
Frågan är hur fasen han lyckas? Är det de väldigt korthuggna låttitlarna som är den avgörande ingrediensen? Är det det schlagerdisco-soundet som går hem överallt eller är det bara så att det otroligt typiska schlagerupplägget och dansrutinerna i numret tilltalar våra nordiska sinnen?
Jag tror dock att Kempes framgång i årets melodifestival består i att Erik Saade är löjligt lik Björn Gustafsson, som som vi alla vet är precis hela Sveriges våta dröm. Eller iallafall den ena halvan av Sverige. Men okej, so what???? Han råkar gå hem hos tjejerna, hans låt fastnar otroligt lätt och han duschar på scenen... Mycket mer behövs inte för att vinna melodifestivalen, det vet vi sen tidigare. Sen kan vi ju givetvis föra en diskussion om huruvida detta är ett bra vinstrecept i Eurovision- men då är mitt omedelbara svar: Alexander Rybak. Med andra ord; Ser du ut som en pojke, men ger ändå sken av att vara utrustad som en man, så går du alltid hem hos damerna. Och om det är någon människoform som följer melodifestivalen slaviskt, så är det definitivt damerna. Utifrån mina egna observationer kan jag också konstatera att det är denna sociala grupp som har mest benägenhet att rösta i denna sorts tävling, något som kan bero på deras besatthet av alla former av telefon. ALLTSÅ, Erik Saade har goda förutsättningar för att lyckas stort i Eurovision. Bli därför inte förvånad om denna nyduschade 19-åring till slut står som vinnare den 13:e Mars, till sin flickvän Molly Sandéns stora glädje.
Andreas Johnson blir nog tyvärr bara en parentes i sammanhanget, hans ballad är så platt att jag känner en viss doft av finaljumbo omkring den. I övrigt så bjöd Sandvikens deltävling på få överraskningar, Dolph Lundgren klär ut sig till tolvårig flicka och säljer kakor hos Anja Persson och en kör utvecklingsstörda Hälsingebor sjunger kent-låtar. Som väntat alltså.
Lite besviken blir man dock på webbjokern MiSt & Highlights, som i vad som endast kan beskrivas som en psykopatologisk vansinneshandling, valde utstyrslar inspirerade av Xena krigarprinsessan, Barbados och Cirkus Scott. FAIL.
Synd på en låt som faktiskt var riktigt lyssningsbar och trevlig.

I övriga Europa blev ytterliggare 2 bidrag klara för Eurovision, mest spännande är ju bidraget från Armenien (som enligt statistiken borde ha vunnit i fjol) som i år skall representeras av Eva Rivas och låten (med den nästan lite filosofiska titeln) "Apricot Stone". Aprikossten? WTF???

Polen valde en helt annan typ av låt; den närmast förolämpande dåliga låten "Legenda" med Marcin Mrozinski.


Vi slipper med andra ord Bajamajan i Kraków nästa år. Troligtvis också lokaltrafiken i Jerevan.
Tills nästa helg; Alcazar gör sitt förhoppningsvis sista försök i melodifestivalen medan Darin tyvärr gör sitt första. Hoppas samtliga för spö av Skaratöserna i Timotej!
Tack och Hej!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar