lördag 20 februari 2010

Melodifestivalen goes Götet!

På lördag smäller det i Scandinavium, då den tredje deltävlingen i årets melodifestival går av stapeln i Göteborg- Sveriges fiskluktande framfötter!
Jag (som den västgöte jag är) känner dock både en viss ångest och en viss förhoppning över denna deltävling. Ångesten består i det faktum att Christer Björkmans gothiafobi är extra tydlig i år, inte nog med att Göteborg för tionde året i rad missar att arrangera melodifestivalfinalen, nu förvisas man dessutom till att arrangera den tredje deltävlingen, alltså vare sig den första eller sista deltävlingen! Men det är klart, "Björkman open" kan ju knappast nå sitt klimax i någon så "ofräsch" stad som Göteborg...
Nä, den som väntar på en melodifestivalfinal i Götet väntar antagligen på Björkmans död, eller kanske världens undergång - vilket som nu kommer först....
Nä nog tjötat om der führer, Lördagskvällen bjuder ju faktiskt på riktigt många godbitar!
Scandinaviumfältet är nämligen fullpackat med riktigt intressanta artister och låtar, något som får mig att ana att detta kanske blir Melodifestivalens starkaste startfält i år!
Nästan varenda bidrag i afton har någonting spännande i bagaget, låt vara att låtarna kanske egentligen inte har ens en uns av en chans, men likväl laddade med intressanta överraskningar...
Startfältet öppnas av ett gäng som verkligen aldrig tycks ge sig, trots att dem helt uppenbarligen bara blir sämre och sämre och desperatare och desperatare. Jag talar förstås om Alcazar, som antagligen är Stockholms svar på Barbados; ett band som en gång i tiden faktiskt var riktigt framgångsrika både i och utanför melodifestivalen, men som sedan förlorade Magnus Carlsson och därefter reducerats ned till ett gäng patetiska nollor utan framgångar eller stil (Ja, jag anmärker på hur dem klär sig - någon måste ju säga något!).
Deras låt denna gång, "Headlines" är tyvärr deras lätt sämsta låt någonsin, den har vare sig det där omedelbara disco-suget som deras tidigare låtar har haft, eller ett vettigt budskap (Att skriva en låt om skvallerpressen är till och med underbältet för Magnus Uggla!!!). Vet dock inte om Chattanooga ano 1982 hade hållit med... Menmen...

Det var ett sidospår, vilket jag ber om ursäkt för. Mitt budskap var i alla fall att Alcazar suger.
Men som historien har lärt oss så är Alcazar alltid med i topp-5, så tyvärr kommer dem gå vidare (men förhoppningsvis bara till andra chansen).
En annan stor artist som till skillnad från Alcazar faktiskt gör debut i år, är Darin. För mig är Darin en stor mes, en produkt gjord för att sälja skivor till fjortisar. Men det var nu ett tag sedan vi faktiskt hörde något av denne lille gosse, som nu mycket tydligt har mognat till lite och ställer faktiskt upp med något så oväntat som en ballad med svårmodigt budskap. Bravo! Det tycker herr magister om! "You're out of my life" heter låten och är en riktigt modern ballad, i lite timberland-stuk, något som vi ju tyvärr vet går hem alldeles för lätt i eurovision (iallafall om man har världens bäste konståkare och världens bäste violinist på med sig på scenen). Darin är dock given finalist- och antagligen given topp-3 i finalen.
MEN, det som verkligen gör startfältet ikväll så intressant är dels Johannes Bah Kuhnke men framförallt Timoteij! Bah Kuhnke är för mig ett okänt namn (okej förutom tv4-Alice då om ni minns), men låten han framför ikväll är alldeles för bra för att inte bli känd! "Tonight" är så där som en riktigt bra ballad ska låta, lite någonstans emellan Aerosmith och Bon Jovi... Me like!
Men helt ärligt så klappar mitt västgötska hjärta extra hårt ikväll för Skara-töserna i Timoteij, som jag nog måste säga har lyckats 200% med sin låt "Kom". Inte nog med att den prickar in vad som med största sannolikhet blir årets trend i Eurovision - nämligen folkmusik och ren jädra glädje! "Kom" är alltså någonstans emellan Nordman och Jimmy Jansson, och sätter sig omedelbart i huvudet, med andra ord: schlagervarning! Det skadar ju dessutom inte att tjejerna är blonda, unga och allmänt trevliga att se på, nej, jag tror verkligen på det här bidraget!
Tyvärr så är det tveksamt om det går vidare, i ett startfält som detta kan ju vad som helst hända... Men om inte annat, så för musikens och jämställdhetens skull -snälla rösta på den här!!!!!!!!!
Vi kan heller inte bara ignorera udda fåglar som Getty Domein, som är en etablerad men tämligen ovanlig artist med inriktning på afrikansk musik. Hans låt "Yeba" är, kanske just därför, en låt på afrikanska och med afrikanska rytmer. Eftersom Melodifestivalen kanske inte sett så där överdrivet mycket av den här sortens musik förut, så är det oerhört svårt att se om denna kommer gå långt... Vi får helt enkelt vänta och se.
Elin Lanto försöker ännu en gång med en låt som bara låter som en massa oväsen, så den tänker jag inte fokusera mer på, utan då är det mer intressant att kika på Erik Linders låt "Hur kan jag tro på Kärlek" som faktiskt är skriven av ingen mindre än Kenneth Gärdestad- den framlidne Teds bror och låtskrivare! Ja, även om det givetvis är spännande att höra en Gärdestads toner ljuda i melodifestivalen igen på första gången sedan 1980, så är det kanske inte tillräckligt intressant för att kunna gå vidare till fortsatt tävlande. Erik Linder känns i sammanhanget som ett något oprövat kort, speciellt med konkurrens som denna.
Vi får heller inte glömma Crucified Barbara, som kanske inte heller är en artist med tydliga kopplingar tidigare till Melodifestivalen. Detta är onekligen det svarta fåret i kvällens deltävling, och just därför är det omöjligt att avgöra om deras "Heaven or Hell" faller i god jord... Men låten är verkligen genuin, och något säger mig att deras framträdande blir något att bita i... Räkna inte bort dem!
Sammanfattningsvis: Darin är given i final, Alcazar, Crucified Barbara eller Timoteij gör upp om den andra finalbiljetten, och Johannes Bah Kuhnke utmanar till andra chansen....
Vi får se vilka som pryder löpsedlarna på Söndag, Heja Timoteij! Tack och Hej!

PS. Tummen upp för SVT:s inslag om Festivalyran i Sandviken- ett inslag som redan blivit utnämnt till årets bästa inofficiella inslag! Det är underbart att se äkta genuin norrländsk festivalstämning! Luften vibrerar verkligen! Härligt! Enjoy! DS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar