måndag 1 mars 2010

Nu börjar allvaret!

Äntligen är OS över- nu kan man äntligen fokusera på det viktiga i livet: schlager. Och Mars månad är ju tiden då schlagerallvaret på allvar blir allvarligt, som vi alla vet.
Februaris avslutning blev ju tyvärr lite av vad jag ser som ett antiklimax, inte nog med att Anna Bergendahl på ett oförklarligt sätt gick direkt till final efter första röstningsomgången, inte nog med att Sibel inte lyckades ta sig till final eller ens bland de fem bästa, Peter Jöback fick ju den garanterat mest oförtjänta finalplatsen sedan den internationella "expertjuryn" tryckte in Grek-Sofia i finalen förra året... Suck...
Å andra sidan ska sägas att Sofia antagligen skulle haft större chans att vinna i Eurovision än Jöback och hans utkast till låt. Hade Kempe orkat skriva klart den hade den kanske funkat ganska bra, men han var väl upptagen med att skriva det norska vinnarbidraget istället antar jag...
Tur att Jöback har sin "kompis" hans kungliga Maj:t Christer Björkman den store, som kan förse Jöback (som ende artist) med den dyra lasershowen och som dessutom kan placera honom som bidrag 32, den placering som har bäst förutsättningar att vinna. Skönt att han inte favoriserar något bidrag va?
Vad beträffar Bergendahls skräll, kan jag ju bara säga att jag är glad för henne. Skönt att Jöback fick kämpa för globenbiljetten också! Sen förstår jag inte riktigt vad som är så himla bra med Bergendahls låt, men den är ju iallafall ändå 1000 gånger bättre än Jöbacks... Så jag är nöjd!
Fiaskot för Sibel är dock något jag inte riktigt svalt än, det är ju en skitbra låt!!!!! HUR TÄNKER FOLK????? Visst kan jag hålla med om att det är ett ganska mediokert scennummer och att låten är bättre på CD:n än live, men den slår ju ändå alla andra bidrag ifrån Malmö med hästlängder!!!! Helt oförståeligt alltså...
Den bästa musiken i Lördags kom ju dock ifrån pausnumret, som verkligen värmde hjärtat på en schlagernörd! Lil-Babs, Svante Thuresson, Claes-Göran Hederström, Ann-Kristin Bärnsten och Måns på scenen samtidigt... Det kan inte bli fel! Mer sådant!

Trots att jag ändå tycker att årets Melodifestival blivit bättre producerat än förra året, har en diskussion i medierna tagit fart om programmets sjunkande tittarsiffror och röstningssiffror. OS har ju givetvis tagits upp som en anledning, trots att ingen tävling egentligen har krockat direkt med den, vilket leder mig att tro att det helt enkelt bara har varit sämre låtar i år än förr. Ärligt talat så är detta nog det sämsta året på bra länge, åtminstone sedan 2005 då "Las Vegas" tydligen var det bästa tävlingen kunde åstadkomma då. Men som tur är har ju de få låtar som ändå varit lyssningsbara ändå hamnat i finalen, vilket kanske är tur. Tyvärr har vi ytterst dåliga odds på att välja en låt som håller i Europa. Darin och Jöback tycks lyftas fram ständigt som de två artisterna det kommer att handla om, något jag nog bara kan skratta åt. Ingen av dem vann sin första omröstning, ingen av dem är nämnvärt stora utomlands, båda sjunger ballader - som dessutom är ganska anonyma och tråkiga. Enda anledningen till deras popularitet är att de en gång i tiden producerat monsterhits i Sverige. Jag kan visserligen hålla med om att de är fantastiska artister, men det skall ju inte få avgöra vem som får åka till Oslo eller hur??? Sist vi tänkte så var ju när The Ark förnedrades i Helsingfors med en 18:e plats. Gör inte om samma misstag igen!
Enligt mig är fortfarande Timoteij och "Kom" det enda bidrag som har chans på avancemang i Oslo, trots deras "klämkäckhet" som tydligen får vissa "Darinkramare" att må dåligt. Vi får dock inte glömma att "Kom" än så länge är den en av de få upptempolåtarna i finalfältet, vilket är ett stort plus just nu. Mina pengar ligger därför alltjämt på Timoteij.

Förutom att melodifestival CD:n är ute nu (skaffa den!!!) så har omvärlden nu äntligen fått tillbaka lite av sin musikaliska värdighet igen efter Vitrysslands (m.fl.) bottennapp i ESC-uttagningarna. Georgien är ett av dem länder som kommit tillbaka från uppehållet förra året, då man blev diskat av EBU för att man ville skoja lite med Putin på scenen i Moskva. Nitlott, om än att jag nog tror att det var avsiktligt att bli diskat. Nu är Georgien definitivt tillbaka för att stanna, när Sofia Nizharadze sjunger låten "Shine" för Georgien i Oslo. Garanterad en plats i finalen, troligen det bästa från Georgien någonsin.


Även Lettland överaskar med en bra låt i år, då man äntligen släppt behovet av att skicka svenska pirater, italienska divor i frack eller ryska rocklåtar om trafikstockning till Eurovision. Aisha heter årets lettiska artist, låten heter "What for?" och handlar om meningen med livet. Det kan ju bara inte misslyckas!!! Hyffsat trallvänlig med en feministisk touch. Det luktar final för Lettland.


Måste också lobba lite för Slovakien, som aldrig fått någon att höja på ögoinbrynen (utanför ishockeyrinken), men som i år verkligen hittat rätt! "Horehronie" heter låten som de skickar, och Kristina heter hon som sjunger den. En riktig etnoballad enligt konstens alla regler. Kan det funka i Oslo? Troligen. Och i sådana fall slovakernas första schlagerframgång!Till sist så fick även Bulgarien tummen ur röven och även här luktar det final. "Angel si ti" heter låten som ska föra Bulgarien till sin andra ESC-final, och den sjungs av Miro. Även om det känns svårt att säga hur framgångsrik den här låten blir, så är den iallafall operafri - något som garanterar åtminstone topp 20 i finalen. Lycka till!Andra Chansen nästa Lördag. Även om det inte direkt finns någon låt där som kan inverka nämnvärt resultatet i Globen, känns det ändå lite spännande att se om Alcazar och Pernilla Wahlgren pallar trycket! Man kan knappt hålla sig.... Tills dess; Trevlig schlagervecka!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar