måndag 5 maj 2014

Schlagermagistern om Semifinal 1 - går Sverige vidare?

Ja, Sverige går vidare, ni kan vara lugna. I nuläget finns inget som talar emot att Sverige skulle gå vidare - tvärtom så är Sanna både fansens favorit och den stora snackisen i Köpenhamn. Visserligen är Semifinal 1 den på förhand tuffaste av de två, med de stora förhandsfavoriterna Sverige och Armenien, men också tungviktarna Ukraina, Ungern, Azerbajdzjan och Ryssland. Kort sagt, det lär bli tufft att ta sig vidare ifrån den semifinalen oavsett låtens kvalitet! För oss som har följt Sanna i nyhetsflödet har vi i veckorna som gått  fått se hennes nya musikvideo - som kombinerar allt ifrån frusna grishjärtan till folk i myskläder. Helt enligt konstens alla regler! Vi har också fått höra den numera grammatiskt korrekta versionen av "Undo" där hon inte längre sjunger "undo my sad" utan "undo my sad love". Varför låtskrivarna inte hade kunnat peta in "love" i låttexten redan inför Melodifestivalen är för mig oförståeligt - framförallt med tanke på att "love" är det absolut mest förekommande ordet i låttexter. Man kanske ville vara lite hipster? Har aldrig tänkt på att orginalversionen av "Undo" nog var tänkt som lite "underground"....
Vi har också fått se Sannas nya klänning och jag måste ju onekligen ge tummen upp för den! Det är nog första gången någonsin som Sanna har uppträtt i en långklänning sedan debuten 2001 (iallafall vad jag minns). Även om jag kanske inte bryr mig så vansinnigt mycket om kläderna i Eurovision, så kan jag inte säga något annat än att helhetsintrycket av numret blir oerhört bra nu. Framförallt så blir Sanna mer elegant och mer "eurovision" (vad nu det är egentligen?) - och det kommer onekligen att gynna henne i omröstningen. Av de videosekvenser som tagits upp vid repetitionerna så kan vi dessutom se hur otroligt snyggt numret blir i förhållande till den enorma danska scenen - det är svårt att inte få rysningar! Njut!:Dock måste jag påpeka att den stora favoriten Aram MP3 från Armenien har ett snyggt nummer han också, och framförallt är det mer fart och färg i hans nummer. Men det jobbiga är att numret är slående likt Sanna Nielsens - till en början. När sedan dubstepen kommer igång så brakar helvetet löst, och det oroar mig lite. Detta är bra! Det får publiken och tv-tittarna att vakna! Men samtidigt så är Aram helt själv och de första 2 minuterna av låten är faktiskt lite tråkiga. Men likheterna med Sannas nummer är alltså slående - döm själva!


Andra intressanta nummer kommer att vara Ukraina, som bjuder på enorma hamsterhjul.

Ryssland bjuder på en gungbräda som kanske passar de två unga tvillingsystrarna,

och Azerbajdzjan bjuder på akrobater i gungor!

I övriga nyheter kan meddelas att arrangemanget i Köpenhamn sågas längs fotknölarna av alltifrån danska politiker, fans och vädergudar. Idag kunde vi läsa att hela arrangemanget har kostat ca. 80 miljoner dkr, som tagits från allmänna medel, mycket p.g.a. beslutet att bygga om B&W-hallarna till konsertlokal istället för att använda någon av de många stora befintliga arenorna eller lokalerna som redan fanns i Köpenhamn. Jag har kritiserat hela projektet från dag 1, eftersom detta är komplett vansinne á la Baku 2012. Danmark är ju ändå en skandinavisk nation som inte har storhetsvansinne - och då behöver man inte bygga nya skrytbyggen anser jag. Speciellt inte då man har fullgoda arenor på annat håll! Men men... Den borgerliga oppositionen måste ju göra sitt jobb, och jag tvivlar inte på att "Eurovisionsvindleriet" kommer få många efterspel fram till nästa danska val.
Vi kunde i veckan också läsa att fansen sågar transportupplägget. Eftersom B&W-hallarna ligger på Refshellöen utanför Köpenhamn, så går det bara att ta sig dit med kollektiva färdmedel som buss och båt. Detta kan innebära ett problem då 10,000 schlagerfans i princip samtidigt ska tränga sig på de redan annars rätt välfyllda båtarna/bussarna. Många fruktar haveri och att hundratals fans inte kommer hinna i tid till arenan - en varning som dessutom arrangörerna själva underblåser i sin information till biljetthållarna (har nämligen själv fått den informationen av dem). Starkt jobbat, Danmark!
Och som om inte detta vore nog så har nu också vädergudarna bestämt sig för att regna ned hela Köpenhamn inför första semifinalen. Den danska våren kommer således lysa med sin frånvaro under Eurovisionveckan! KUL!

Men programledarna har redan excellerat och det finns väldigt mycket som bådar för en lysande föreställning i Köpenhamn. Vad sägs exempelvis om denna hyllningsvideo som årets 3 programledare komponerat?Slutligen så: Vilka tippar jag till final ifrån Semifinal 1?

Sverige (Förhandsfavorit, fansens favorit, stark låt, starkt framförande. Dessutom har Sverige bra statistik i ryggen)
Azerbajdzjan (Stark proffsig låt, och har 100%-ig kvalificeringsstatistik)
Ukraina (Stark låt med kul gimmick (hamsterhjulet). Dessutom 100%-ig kvalificeringsstatisk)
Moldavien (Har annorlunda upptempolåt i ett balladtätt startfält, och har nästan 100%-ig kvalificeringsstatistik)
Armenien (Borde vara förhandsfavorit av en anledning tycker jag, och har dessutom 100-ig kvalificeringsstatistik).
Ungern (Ligger bra i oddsen, har proffsig låt och stark statistik i ryggen)
Ryssland (Supersämst - men har 100%-ig kvalificeringsstatistik i ryggen.)
Estland (Har kvalificerat sig de senaste 5 åren, och har en hyfsad låt i år)
Island (Så annorlunda att det kan funka. Gullgrisar hos fansen och barnen. Har dessutom kvalificerat sig de senaste 7 åren!)
Albanien (Upptempolåt typ och dessutom ovanlig. Men Albanien är en vild chansning från min sida)

Icke kvalificerade:
Montenegro (har aldrig kvalificerat sig, men har en stabil låt. Kan kanske sno Albaniens plats)
Portugal (Kan skrälla till sig en finalplats, men bara om folk tycker synd om dem.)
San Marino (Så tråkig att den inte förtjänar annat än en sistaplats!)
Nederländerna (Samma anledning som ovan)
Belgien (Detta är ett land som brukar kunna skrälla ibland, men detta är för mesigt och tråkigt tror jag).

Håll utkik efter en kille i svart hatt i Eurovision semifinalen på Tisdag! 21.00 smäller det!
HEJA SANNA!

      

2 kommentarer: