lördag 10 maj 2014

Eurovision 2014 - And the winner is....

Bara timmar återstår tills vi vet vem som tar hem den ärorika kristallmikrofonen från Köpenhamn - och årets tävling är den mest ovissa på oerhört länge. Mina damer och herrar, bänka er för en fullständigt gastkramande omröstning ikväll! Sällan har oddsen varit så höga och så nära varandra som i år och hur man än vrider och vänder på det så finns ingen fullständigt given favorit till segern.

Om vi kikar tillbaka på tidigare års tävlingar så ser vi att spelbolagens storfavoriter oftast vunnit:
Helena Paparizou (2005)
Marija Serifovic (2007)
Dima Bilan (2008)
Alexander Rybak (2009)
Loreen (2012)
Emmelie de Forest (2013)

Men i de fall som spelbolagen haft fel, har det oftast berott på att startfältet varit ovanligt jämnt, eller att storfavoriten inte alls var så bra live som i musikvideon (vi minns ju alla "Sognu" med Amaury Vassilli för Frankrike 2011 - som ju skulle vinna stort var det tänkt, men som inte hade ett imponerande scennummer, och dessutom lät mycket sämre live än i videon). Men i år är startfältet oerhört jämnt, vilket märks på oddsen - då det skiljer mindre än 1 i odds mellan favoriten Sverige och nästfavoriterna Österrike och Nederländerna (som delar 2:a platsen i nuläget).  Så liten har marginalen mellan toppbidragen inte varit på många många många år i Eurovision. Vanligtvis brukar sådana startfält sluta med ett enormt utbrett grannröstande - vi minns alla Azerbajdzjan som vann i det jämna startfältet 2011- som saknade stora favoriter (förutom Frankrike som floppade då!). Azerbajdzjan vann tack vare sina vänner i Öst - men vann också mycket knappt - bara drygt 32 poäng ifrån tvåan och 36 poäng från trean. Om det blir samma stil på avgörandet i år, så kommer spelbolagens odds vara helt ute och cykla i år - då 4 av de 5 favorittippade länderna är VÄSTLÄNDER. Bara Armenien håller sig kvar i toppen av Östländerna. Och inte sedan 1999 har topp 3 i Eurovisionfinalen enbart bestått av västländer! Kan det hända igen? Svårt att tänka sig...

Men jag har tagit mig friheten att ställa upp min högst personliga ranglista inför finalen, en mycket grov tippning av resultatet för kvällen:

1. Sverige Sanna Nielsen - Undo
Okej, jag hatar mig själv för att jag placerar henne i topp - men väldigt mycket talar för en topp 3 placering
för Sanna. Oddsen (om än att de är jämna) och fansen placerade henne allra högst medan journalisterna i Köpenhamn håller henne som knapp tvåa. Hon är den enda som varit bland favoriterna sedan Mars och hon är väldigt omtyckt och uppmärksammad - hon är en snackis! Dessutom är Undo den enda låten som jag själv tycker låter som en vinnarlåt - vilket är ett gott tecken. Men det som talar emot Sanna är att förra årets värdland inte vunnit Eurovision sedan Irland gjorde det 1996. Dessutom vet jag att många inte tycker om Undo, och att det är ännu en ballad bland många andra i startfältet. Men lyckas Sanna åtminstone få medelmåttiga poäng av både juryer och folk i alla länder - då räcker det förmodligen till vinst. Och Undo är en låt som iallafall kan gå hem på någon nivå, hos alla.
  
2. Armenien Aram MP3 - You're not alone
Den tidigare favoriten är numera "bara" 4:a i oddsen - ganska långt efter Sanna Nielsen. Men Armenien är ett östland med många fans runt om i Europa - framförallt Frankrike, Belgien och Nederländerna. De kommer garanterat att få poäng - oavsett oddsen! Och är Östeuropa någorlunda eniga kring Armenien så kommer Armenien dessutom att vinna, eftersom startfältet i övrigt är ganska jämnt. Det finns alltjämt fler östländer än västländer, och då är det rätt lätt att själv räkna ut resultatet. Men det är ingen självklar vinnarlåt, och meningarna kommer att gå isär mellan öst och väst. Han sjunger rätt illa, och numret är överarbetat. Dessutom startar han som 7:a - ett uselt startnummer. Men här är enligt mig fortfarande den stora utmanaren till segern.

3. Österrike Conchita Wurst - Rise like a Phoenix
Conchita är den plötsliga favoriten hos journalister i Köpenhamn och har onekligen blivit snackisen inför finalen. Han/hon/hen kan kanske dra nytta av den s.k. "Lordi-effekten" nämligen att ha ett så unikt utseende att det genererar sina egna röster. Nu ska sägas att Conchita är en rejält politiskt laddad artist som garanterat kommer dela Europa - och förmodligen dela jury och folk - mycket beroende på vad man lägger betoningen på. Bryr man sig mer om att ge homofoberna en känga - ja, då är detta bidraget man röstar på. Är man mer intresserad av musik, ja då finns förmodligen bättre låtar att rösta på. Men Conchita har en klockren röst, även om låten inte är en vinnarlåt. Jag skulle inte bli förvånad om Conchita blir en ny "Dana International", men med så många konservativa östländer fortfarande med i spelet - ja, då är jag tveksam på att det blir Wien 2015... Men det är ju Eurovision - så allt kan hända!
 
4. Ukraina Marija Jaremtjuk - Tick-Tock
Inte en av oddsfavoriterna, men Ukraina har ändå massor av saker som talar för en topplacering i år också. (1) det är en bra låt, som dessutom är en av de få upptempolåtarna i år, (2) de har en minnesvärd gimmick (som alltid i Eurovision), (3) de kan räkna med sympatiröster p.g.a. Krim-invasionen och (4) de startar som nummer 1 - och får den fantastiska fördelen att inleda hela tävlingen. Samtidigt lär dock låten inte vara tillräckligt stark för att vinna - någon gräns finns ju. Men jag kan garantera en hög placering för Ukraina i år.

5. Nederländerna The Common Linnets - Calm after the storm
För mig var deras avancemang en total överraskning, och deras plötsliga favoritskap en ännu större överraskning. Men holländarna har hittat en helt unik genre av countrypopballad som inte funnits tidigare i Eurovision, och den är helt annorlunda allt annat ikväll. Dessutom är den rätt skön om man lyssnar noga på den. Startnumret 24 kunde knappast varit bättre, om det inte vore för att San Marinos lugna ballad kommer direkt efter. Risken finns att bidraget hamnar i skymundan, något som inte skulle förvåna mig alls. Men detta är ett klassiskt jurybidrag - som säkerligen kommer få många röster av juryn, men kanske inte lika många av folket. Men räkna med den bästa placeringen i Eurovision för Nederländerna sedan "Dinge-dong" 1975!

6. Azerbajdzjan Dilara Kazimova - Start a fire
Okej, Eurovisionregel #31: Azerbajdzjan slutar alltid i topp. Punkt slut. Sedan 2009 har landet slutat 1:a, 2:a, 3:a, 4:a och 5:a, men inte 6:a. Därför är det hög tid att de får göra det i år! Azerbajdzjan går alltid bra i tävlingen, och lär göra det i år med, trots att oddsen för en gångs skull talar emot dem! Men man kan inte hindra deras fanatiska diaspora runt
 om i Europa att rösta på dem, de kommer att sluta i topp trots att man startar från den hemsökta 3:e positionen.


7. Rumänien Paula Selling & Ovi - Miracle
Ja, det är inget bra bidrag, men Rumänien är Rumänien - och det brukar räcka för en bra placering. Skulle inte bli förvånad om man faktiskt slutar bättre än 7:a rent av! Duon är brutalt stora i området, och de kommer lassa in 12:or från alla sina grannländer.

8. Storbritannien Molly - Children of the universe
Britterna är faktisk bland oddsfavoriterna (topp 5) just nu, men lär ändå ha svårt att placera sig i topp. Mest för att det ju faktiskt är Storbritannien det handlar om - som alltid floppar numera. Låten är väl okej, men än så länge vet vi inte hur scennumret blir och hur väl Molly sjunger live. Däremot talar startnumret, 26, för att förhållandena är optimala för en bra brittisk placering i år. Kanske kan den skrälla sig in i topp 5 till och med?

9. Grekland - Freaky Fortune feat. Risky Kidd - Rise Up
Bara att konstatera att Grekland aldrig går dåligt i Eurovision. Ännu en topp 10, men en låt som vare sig är dålig eller bra. Det är houselåt som alla andra.


10. Ryssland - Tolmachevy sisters - Shine
Jag tippar att ryssarna gör sitt sämsta Eurovision på länge, p.g.a.
Kriminvasionen. Detta är en usel låt, och förtjänar heller inte bättre. Oddsen är superdåliga och bidraget blev utbuat i Köpenhamn. Kort sagt: de kommer bara att få röster från sina många grannländer (iallafall från de som vill ligga Putin till lags).


11. Montenegro - Sergej Cetkovic - Moj Svijet
Lite av en chansning, eftersom Montenegro aldrig tagit sig till final tidigare. Men är också ett av enbart två ex-jugoslaviska länder som är i final. Klassisk balkanballad funkar alltid i Eurovision.
12. Danmark - Basim - Cliché love song
Värdlandet går aldrig särskilt bra numera (om de inte är Azerbajdzjan),
men visst skulle en 12:e plats inte vara dålig för Danmark? Kul låt, men inte någon vinnare.

13. Italien - Emma Marone - La mia citta
Stark låt, men kommer i skymmundan. Bara ett starkt scennummer kan rädda henne.

14. Ungern - Kallay Saunders - Running
Var en av förhandsfavoriterna för en vecka sedan, men är nu lång långt ifrån oddstoppen. Ingen vinnarlåt, och ingen låt man lägger på minnet.

15. Norge - Carl Espen - Silent Storm
Jag känner att jag är lite taskig mot Norge nu, eftersom Silent storm nog absolut skulle kunna ha med toppstriden att göra. Dock är det just nu ingen som pratar om det norska bidraget, och oddsmässigt är de helt borta numera. För att göra saken värre har de startnummer 5, så just nu är det ett hopplöst läge för Norge. Tyvärr.

16. Island - Pollapönk - No prejudice
Ivrigt påhejade av den enorma isländska befolkningen i Köpenhamn. Dock helt bort från toppstriden.

17. Spanien - Ruth Lorenzo - Dancing in the rain
Ännu en ballad, och dessutom med Spanien. Spanien lyckas aldrig numera, och bidraget är mycket anonymt.

18. Schweiz - SEBalter - Hunter of Stars
Lär inte ha med toppstriden heller att göra, tyvärr. Bra låt dock!

19. Tyskland - Elaiza - Is it right? 
Samma genre här.


20. Malta - Firelight - Coming home
Jag sätter en liten skrällvarning här. Denna kan komma att gå hem, och deras startnummer 22 talar också för det! Men i nuläget är det en anonym underdog.
21. Frankrike - TwinTwin - Moustache
En av mina personliga favoriter, men har det stora problemet att de sjunger falskt på scenen. De lär inte kunna påverka toppstriden.


22. Slovenien - Tinkara - Round and round
Klassisk slovensk schlager, men har alldeles för dåligt utgångsläge för att kunna gå bra. Enda grannlandet Österrike lär inte vara en tillräcklig poängdonator för att ge landet en hög placering.23. Finland - Softengine - Something better
Tyvärr för anonym för att komma högre upp i resultaten. Hade behövt mer ös för att göra väsen av sig!


24. Polen - Donatan & Cleo - Slavic girls
Hipp-hopp i Eurovision har aldrig funkat. Denna utmanar om sistaplatsen ikväll.

25. Vitryssland - Teo - Cheesecake
Lär sluta näst sist. Detta får inte sluta bättre!!!!!!

26. San Marino - Valentina Monetta - Maybe
Allt annat än en sistaplats för Valentina vore en stor framgång för det lilla landet. Men större under har skett!

Gå för allt i världen nu inte igång på att jag har tippat Sverige i topp ikväll - jag är svensk och således jävig så det bara smäller om det. Det finns gott om människor där ute som nog tycker att "Undo" är tråkig och ointressant - även om spelbolag, fans och journalister tycker annorlunda just nu. Armenien är den stora östliga utmanaren, och Österrike kan komma att bli den stora skrällen á la Lordi eller Dana International. Allt är ännu öppet! Men som jag hoppas på att Sanna äntligen får vinna ikväll! Heja Sverige!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar