fredag 9 maj 2014

Reflektioner från Semifinal 2 - plötsligt händer allt samtidigt

Även om schlagermagistern inte var på plats denna gång, så märkte jag att trycket var brutalt inne i arenan även sett från TV:n. Anledningen? Österrikes Conchita Wurst såklart. Av alla bidrag som kvalificerade sig till finalen igår, så var Conchita namnet på allas läppar och framförallt vilket pronomen som Conchita föredrar- han, hon, hen? Vem vet? Men Europa verkar ha varit rörande överens om att Conchita hörde hemma i finalen och nu (dra på trissor) har Österrike gått om Armenien och Nederländerna i oddsen att vinna hela Eurovision 2014 - och är nu hack i häl efter Sanna Nielsen som fortfarande är den stora favoriten.

Men den andra semifinalen innehöll mer än bara Österrike - Norge, Malta, Finland, Polen, Vitryssland, Rumänien, Slovenien, Grekland och Schweiz pallade också för trycket! Av alla dessa så var kanske främst Polen, Vitryssland och Slovenien lite av skrällar - och slog ut tungviktare som Israel (som ju var eurovisionfansens nästfavorit inför årets Eurovision), Irland (Med samma flöjter som Emmelie de Forest hade ifjol) och inte minst Makedonien (som har en tendens att komma till final oavsett bidrag). Men jag varnade för skrällar - och Slovenien hade publiken med sig. Polens urringningar och sensuella smörbyttor måste ha gått hem i Europa, men jag anar (och hoppas) att det främst var den vansinnigt påhittiga folkmusik & hip-hop mash-up:en som folk gick igång på! Publiken verkade iallafall gilla det. Polens hip-hop blev också således det första hip-hop bidraget att kvalificera sig till Eurovisionfinalen sedan Waldo's People 2009 tog sig till finalen för Finland - och slutade sist där. Största mysteriet är dock att Vitrysslands Ostkaka tog sig till final, men man kan aldrig räkna bort Vitryssland! Inte ens när texten handlar om en ostkaka. Nåja.

Mina nya favoriter under kvällen blev Schweiz, vars visselrefräng satt sig i mitt huvud fullständigt. Samtidigt vill jag dock poängtera att Österrikes Conchita imponerade med sin röst - och är faktiskt en ganska värdig nästfavorit i min åsikt. Frågan är dock om Österrikaren går hem i Östeuropa? Och kommer Ryssland våga sända Eurovisionfinalen nu? Tveksamt.

Glädjande nog fick nu för första gången Australien också skicka ett eget bidrag till tävlingen, även om det bara var ett pausnummer. Men käre barn vad duktig hon var! Tråkigt att australiensarna inte kan delta aktivt i Eurovision, snacka om hängivenhet!!!

I medier, hos experter och spelbolag händer nu plötsligt allting samtidigt - ingen verkar ha kontroll på läget riktigt. De senaste dagarna har det spekulerats vilt i vem som skall vinna Eurovision i år. Än så länge är Sverige favoriter - men mycket knappt. Så här ser det ut just nu:

1. Sverige (ca. 3,5 i odds)
2. Österrike (ca. 4,4 i odds)
3. Nederländerna (ca. 4,6 i odds)
4. Armenien ( ca. 6,1 i odds)
5. Storbritannien ( ca. 11,75 i odds)

Observera att 4 av 5 länder här är VÄSTLÄNDER. Om detta blir resultatet i årets eurovision är det första gången sedan 90-talet som så många västländer hamnar i topp-5!!! Risken blir att Öst bojkottar tävlingen nästa år - men den chansen får man väl ta antar jag... Däremot måste jag påpeka att dessa odds är rätt dåliga på att förutsäga vinnaren - eftersom de är förvånansvärt höga. De senaste åren har oddsfavoriterna legat på mellan 1,5 - 2,5 i odds - och ändå vunnit rätt knappt. Nu verkar det som att spelbolagen fortfarande är rätt osäkra på vem som faktiskt har bäst chans att vinna, eftersom man sätter rätt höga odds på sin favorit. Allt tyder på att vinsten fortfarande kan tas av vem som helst - och hela spelet är öppet för skrällar! Azerbajdzjan är således alltjämt ett land att ta med i beräkningarna eftersom de alltid tar sig in i topp-5, och dessutom kan dra nytta av att ingen klar favorit finns.

Vi får helt enkelt vänta och se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar