onsdag 14 maj 2014

Eurovision 2014: Efterspelet - Rysk bojkott föreslagen och Danskt arenafiasko

Ibland förvånas jag över hur lätt det är att förutspå vad som ska hända i Eurovision. Ännu mer förvånad är jag över hur enkelt det är att förutspå vad som ska hända efter Eurovision! Sedan den skäggige transvestiten Conchita Wurst med dunder och brak vann årets Eurovision, har reaktionerna inte låtit vänta på sig. Internet fullständigt exploderade i hyllningar och fördömanden runt om i världen. Alla tycks ha en åsikt om Conchita. Samtidigt verkar de danska arrangörerna lida av en ekonomisk baksmälla helt olik någon annan tidigare Eurovisionarrangörs - helt och hållet p.g.a. den galna idén att hålla tävlingen i ett gammalt skeppsvarv.

Rysk Bojkott föreslagen

I tidigare inlägg kunde jag konstatera att de f.d. Sovjetstaterna röstade fullständigt annorlunda i årets Eurovision - då Ryssland och Ukraina gavs topplaceringarna medan Österrike förpassades till 3:e plats bland folket och 11:e plats hos juryn. Att Azerbajdzjan dessutom lyckades vinna alla östliga juryröster - men samtidigt slutat allra sista i alla andra omröstningar i övriga Europa - ja, det är bara ännu ett tecken på att någonting inte riktigt stämmer i Öst. Dessutom var det inte svårt att förutspå att ett land som dessutom fängslar folk som sprider "homosexuell propaganda" och uttryckligen anser alla andra sexuella uttrycksformer än den könsstereotypa heterosexuella som "skadliga och samhällsfarliga", skulle reagera på att en skäggig transvestit vann Eurovision. QX kunde häromdagen rapportera att parlamentsledamöter i den ryska Duman nu har begärt att Ryssland ska dra sig ur Eurovision, eftersom man "tävlingen har spårat ur" och "förleder det ryska folket in i ett perverterat fördärv" (*hade svårt att andas p.g.a. skrattkramper när jag läste detta*). Istället så föreslog man att de f.d. Sovjetrepublikerna nu skulle arrangera en egen tävling, med heterosexuella artister. Ännu har inte Putin uttalat sig om dessa planer, men med tanke på att det onekligen vore ett tecken på acceptans för hbtq-värderingar och västerländsk moral om Ryssland deltog i nästa års Eurovision, så tror jag inte annat än att Putin delar sina parlamentsledamöters åsikter. Om så vore fallet, ja, då tror jag faktiskt inte att någon gråter. Eurovision behöver verkligen inte Ryssland! Däremot behöver folket i Ryssland Eurovision. Skulle Ryssland (och dess satellitstater Vitryssland, Azerbajdzjan och Armenien) dra sig ur, skulle detta bara ytterligare isolera deras folk från resten av Europa och förstärka de auktoritära regimerna. Ironin i det hela är ju att dessa länder redan under Sovjettiden hade sin egen sångtävling; Intervision, som ju startade p.g.a. nästan exakt samma argument som nu framförs - att slippa västerländska värderingar.
Huruvida den eventuella bojkotten faktiskt blir av återstår att se, men personligen så har jag inget emot att slippa se Ryssland, Vitryssland, Azerbajdzjan och Armenien i Österrike nästa år. Med tanke på att många andra väst- och central europeiska länder förmodligen planerar en comeback i tävlingen, så ser jag ingen större skada.

Conchitaskägget har blivit en meme

Okej, nu i efterhand så fattar jag att jag borde ha förstått att Conchita skulle bli en enorm snackis inför årets Eurovision - det erkänner jag. Visst, låten är väl ingen superhit kanske, men artisten är något helt unikt - en transvestit med skägg. Inte något man ser varje dag kanske. Just därför är det ganska självklart att hen skulle vinna, och att hen skulle bli den mest omtalade vinnaren av Eurovision på många år. Men föga hade jag nog trott att Conchita skulle komma att bli en meme! Över hela internet, även i USA och Asien, snackar man nu om transvestiten med skägget - och alla har givetvis en åsikt. Att "skägga" någon (framförallt en kvinna) har blivit en grej, men även att "skägga" sig själv har blivit ett ställningstagande för många. Samtidigt låter ju givetvis inte motreaktionerna vänta på sig; i Ryssland är det nu trend för alla "riktiga ryska män" att raka av sig sitt skägg i protest mot vinnaren - "för att bevisa sin manlighet". Ironin är gränslös - även om jag inte tror att ryssarna fattar det riktigt. Som en parallell kan förklaras att den i ryska nationalhjälten Peter den Store (som 1709 besegrade svenska Karl XII i Poltava, ni vet) faktiskt införde en lag att alla män med skägg skulle raka sig, eller betala "skäggskatt" - eftersom han ansåg att skägg var för gammalmodigt och omodernt och därmed saknade framtid i det moderna Ryssland han avsåg att bygga. Nu rakar tydligen dock ryssarna av sig skägget för att INTE se västerländska ut. Things change....
 

 B & W-hallarna riskerar att monteras ned

 Jag vet inte om jag går för hårt åt vårt kära broderfolk i syd, men jag har ju faktisk också hyllat deras utmärkta produktion av årets Eurovision! Men B & W-hallarna var en felspekulering och ett av tidernas största arrangörsfiaskon i mina ögon! Efter Malmös fantastiska produktion till en mycket rimlig kostnad och koncentrerad budget, så trodde nog de flesta av oss att framtidens Eurovision skulle bli ekonomiskt hållbara, smarta och praktiska - en förändring mot de gigantiska projekt som Ryssland och Azerbajdzjan åtog sig, där mänskliga rättigheter kränktes på löpande band för arenor som kostat mångdubbelt mer än nödvändigt och resulterade i arenor som sedan knappt används. Men danskarna ville självklart överträffa Sverige - så man kläckte idén att ha Eurovision i ett gammalt övergivet skeppsvarv i ett industriområde utanför Köpenhamn. I princip alltså bygga en helt ny arena ute på en ö. Jag förutspådde ekonomiskt haveri - jag fick rätt.
Resultatet blev att budgeten spräcktes med tiotals miljoner danska kronor - flera gånger om. Och de som står för notan? Ja, det är givetvis de danska skattebetalarna - som redan betalar världens högsta skatt. Nu väntar antagligen skattehöjningar för att finansiera de stora finansiella hålen Köpenhamnsregionen och kommunen ådragit sig. Grattis.
Som om inte detta vore nog så riskerar nu B & W-hallarna dessutom att monteras ned helt och hållet. Anledningen? Enligt EU-regler så får inte offentliga institutioner såsom kommuner, stater eller landsting avsiktligen gynna enskilda företag - och eftersom B & W-hallarna faktiskt ägs av ett privat bolag (det gamla skeppsvarvet) så skulle arenabygget inne i hallen räknas som otillbörligt gynnande av enskilt företag. Hallen skulle ju plötsligt ha en oerhörd attraktionskraft (som framtida evenemangshall) och det hade ju verkligen företaget kunnat utnyttja. Den enda lösningen är då att helt enkelt montera ned hela bygget - och återställa hela hallen till det ursprungliga skicket. Detta skulle kosta oerhört mycket pengar, och inte gynna någon. Detta är också något som de danska politikerna påpekar, och försöker få ett undantag från EU-reglerna för att slippa kasta pengarna i sjön. Utsikterna ser dock dystra ut - och jag kan ana att förtroendet för de danska politikerna redan är rätt lågt.
Hoppas att de österrikiska politikerna är lite mer långsiktiga när de planerar nästa års tävling iallafall...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar