torsdag 8 maj 2014

Reflektioner från Semifinal 1 - Schlagermagistern på plats!

För andra året i rad så var schlagermagistern på plats på Eurovision, denna gång på Semifinal 1, där Sanna Nielsen slog till och gick vidare till final - och blev oddsfavorit på köpet!

B&W-Hallarna
Men min recension av årets första semifinal kommer vara extremt tudelad: å ena sidan en fantastisk produktion, och å andra sidan ett fiaskoartat arrangemang. Höh? - undrar ni.. Men jag ska förklara hur jag tänker:
Scenen 
Produktionen i bild, grafik, ljud och scen (och underhållning) var fenomenal - faktiskt bättre än Malmö!
Framförallt scenen var ett mästerverk - ett enormt sådant! Eftersom B&W-hallarna är enormt höga i tak, får scenen en nästan gigantisk höjd, som dessutom kan vara den högsta i Eurovisionhistorien. Detta låter jag dock ännu bli obekräftat. Däremot förstår jag nu vad det var som svalde alla 85 miljoner kronor som danskarna lade ner i Eurovision - med eldkastare, glasrutor och vattenfontäner på scenen (för att inte tala om den enorma  50 meter långa LCD-skärmen i bakgrunden) så lär kostnaderna knappast gått att hejda. Men imponerande blev det! Älskar att man dessutom lägger green room mitt bland publiken! Älskar också vykorten från varje land och programledarna som (förutom han som hade den där fruktansvärda
whiskeyrösten) faktiskt pratade förståeligt och hade ett hyfsat underhållande manus. Dock slår fortfarande Petra Mede alla tre med hästlängder! 3 programledare är bara för mycket helt enkelt!
Men i sin helhet måste jag applådera danskarna för produktionen - de satsade hårt på att göra en snygg produktion både visuellt och ljudmässigt - och slog faktiskt SVT:s lågkostnadslösning från ifjol! Man märker att pengarna resulterat i
kvalitet!
Nederländerna
Armenien


Schlagermagistern försöker hitta i Köpenhamn
Däremot tror jag knappast att årets Eurovision kommer gå till historien som det bästa någonsin. Anledningen är att allting utanför själva arenarummet var KAOS. Rent skärt KAOS. Danskarna verkar ha
spenderat alla 85 miljoner på scenen, och ingenting överhuvudtaget på någonting annat. Först och främst så har vi transporterna till Arenan. Gillar du att gå 2 km i ett danskt industriområde med rostig taggtråd runt omkring dig? Om så är fallet kommer du älska att besöka årets Eurovision! För det är precis vad du tvingas
Eurovisions Golgatavandring 23.30, 2 km, 10 000 eurovisionfans.
göra när du ska ta dig från bussarna eller båtarna - de enda transportmedel som har möjlighet att nå Refshellöen. Hållplatserna ligger nämligen en rejäl bit från arenan (av någon anledning), och den halvt upprivna asfaltsvägen som leder de 2 km till arenan kantas av taggtråd, skräp och övergivna industrilokaler. Ibland dyker en skylt upp också som avslöjar att man närmar sig arenan. Men när du går där så känner du dig ändå i princip så långt bort ifrån Eurovision som du kan komma!
När du väl är där består allting av olika tält - där du bara kan köpa kaffe, vatten och sprit. Och öl! Överallt - ÖL. Är du hungrig? Ha! Närmaste matställe som tar internationella kort - ligger på andra sidan vattnet, ca. 30 minuter därifrån med båt. Så kom inte dit hungrig och utan dansk valuta.
Taggtråd runt hela vägen mot bussarna från arenan
Glitter och glamour i Eurovision 2014!
Det jobbigaste var dock att ta sig ifrån arenan. Den där taggtrådsbeklädda 2km långa vägen är den enda tillåtna vägen ifrån arenan också. Detta innebär att 10,000 eurovisionfans måste trängas tätt på varandra i snigelfart dessa två kilometer mitt i natten - för att nå bussarna eller båtarna. Ca. 45 minuter tog det att ta sig från arenaområdet till bussarna räknar jag med. Snygg lösning! I Malmö gick ju båda tåg och buss och cykel/gångbanor precis utanför arenan - och hade ett helt köpcentrum med restauranger och dylikt bredvid sig. Malmö överglänser alltså inte bara Köpenhamn på denna aspekt - det spöar fullständigt skiten ur Köpenhamn! Hade man istället förlagt Eurovision i Bella center - ett
av de förslag som lades fram - så hade detta aldrig behövt hända eftersom man då hade haft både tåg, motorväg och metro att använda sig av - direkt i anslutning till Bella Center. Men det hade ju vart att göra saken enkel för sig!





Flera tusen svenskfans på plats!
Resultatet då? Jo, givetvis gick favoriterna Sverige och Armenien vidare. Sverige och Sanna Nielsen hade utan tvekan störst stöd hos publiken - närmare hälften av alla bar en svensk flagga av någon sort - även om de flesta av dem inte var svenskar. Förvånansvärt många armenier var på plats också - ett tecken på deras favoritskap. I övrigt var det dock tydligt att publiken gillade Portugal och inte minst Island - mest för att Köpenhamn är staden med den största isländska befolkningen i världen efter Reykjavik. Hur Portugal blivit fanfavoriter är dock ett mysterium. Ryssland däremot blev utbuat när de gick vidare - vilket är ett tecken på vad eurovisionfansen tycker om den nuvarande ryska politiken. Schlagermagistern blev faktiskt själv intervjuad av brittiska BBC utanför arenan, om just vad jag trodde om Rysslands vinstchanser i skuggan av Kriminvasionen. Visst tror jag att folk kommer i väst kommer tänka både en och två gånger innan de röstar på Ryssland i år, och framförallt så lär få i väst vilja att Ryssland står som nästa års värdland. Men aldrig trodde jag att publiken skulle visa sitt missnöje på det sättet de gjorde! En tyst protest hade man kunnat acceptera, men att bua var inte okej enligt mig.

Skrällarna för kvällen var dock uppenbara; Montenegro och San Marino kvalificerade sig för första gången någonsin! Grattis! Personligen kan jag faktiskt känna att Montenegro förtjänade finalplatsen, men San Marino var för mig lite oförtjänt av sin. Tråkig låt!!! Men jag är ändå glad för Valentina - som trots allt försökt i 3 år nu! San Marino blir därmed den första europeiska mikronation att ta sig till final under det nuvarande systemet - där både Monaco och Andorra tidigare misslyckats. Att Montenegro nu också tagit sig till final innebär dessutom att alla Balkanländer nu varit i åtminstone en Eurovisionfinal!
Danskarna tror på sin låt i år. Eller nja, typ i alla fall.

Oddsen har nu också helt ändrats - Sverige toppar plötsligt vinnaroddsen före Armenien (som av många gjorde ett ansträngt och överarbetat scennummer), medan Nederländerna (!!!!!!!) nu är trea - dock en rejäl bit bakom Armenien. The Common Linnets har av någon anledning blivit en snackis, och flera pratar om att den kan komma att skrälla på Lördag. Och visst, den är annorlunda, det måste jag hålla med om! Men den är fortfarande inte i närheten av Anouks "Birds" från ifjol.
Nu pratas det dock på allvar om att Sverige kan komma att vinna Eurovision, IGEN. Frågan är om det verkligen är så bra för Eurovision om ett land dominerar tävlingen på ett sådant sätt som bara Irland lyckats med tidigare? Tveksamt faktiskt...Även om Sanna är otrolig!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar