lördag 10 mars 2012

Inför Globen: Håller Loreen för trycket?

Då så! Sex veckors konstant hjärntvätt är snart över - nu är finalen i Melodifestivalen äntligen i antågande! 10 förhoppningsfulla artister (samt Björn Ranelid) står redo i startgroparna, alla har målet att få åka till Kaukasus eldsland: Azerbajdzjan för att representera Sverige i Eurovision i Maj.
Men, bara en artist kommer få den möjligheten - och just nu heter hon Loreen. Det har aldrig rått något tvivel om att hon och hennes "Euphoria" kommer att vinna Melodifestivalen 2012. Enda sedan första deltävlingen i Växjö i början av Februari har hon toppat bettinglistorna, hon har spelats utomlands och på youtube, för att inte tala om downloadslistorna. Men hon har faktiskt en del konkurrenter, och ingenting är givet i dessa tider. Därför ska jag nu försöka reda ut en del av det i min genomgång av årets finalfält:

1. David Lindgren - Shout it out

En helgjuten låt, en otroligt stark öppnare och en fantastisk artist. Trots att vi bara lärde känna David Lindgren för en sisådär 3-4 veckor sedan har han redan hunnit bli en av de mest folkkära artisterna i Sverige. Kanske är det för att han ser ut att ha så roligt på scenen, kanske är det p.g.a. den häftiga moderna låten eller bara det elegant dansnumret han bjuder på? Något är det iallafall, och det råder ingen tvekan om att han kommer att göra comeback i Melodifestivalen - kanske redan nästa år? Men i år är han ännu alldeles för färsk för att kunna kamma hem segern, och i synnerhet i det motstånd han har ifrån de andra mer etablerade artisterna. Dessutom är hans låt inte så pass stark att den skulle hålla hela vägen i Baku - trots sitt moderna sound. Refrängen saknas i princip helt och det finns ingen egentlig hook - en vital del för vilken Eurovisionvinnare som helst!

Schlagermagisterns Betyg: VG

2. Thorsten Flinck och Revolutionsorkestern - Jag reser mig igen


Kan fortfarande inte fatta hur denna barfotade man kunde få vissa människor att tycka att han är "musikalisk". Flinck är inte en artist - han är en dramaten-skådespelare som ska syssla med pjäser som Tjekovs "Måsen"... Men Flinck är samtidigt en typisk "showman" som, precis som Dolph Lundgren, har den klassiska "Bad Guy" looken och därför är perfekt för Melodifestivalen - eller iallafall alla de som hatar den. Han är fullständigt malplacerad, och blir därmed en attraktion utan dess like i tävlingen = klirr i kassan för SVT. Nu är visserligen inte Flinck den förste skådespelaren att tävla i MF, redan 1977 tävlade Eva Rydberg med "Charlie Chaplin" och vem minns inte Björn Källman i 2006 års final med "Älskar du livet"? Personligen vill jag snarare dock likna Flincks "Jag reser mig igen" med en annan film/dokumentär-kändis som gjort Melodifestival, närmare bestämt Kenta"dom kallar oss mods" Gustafsson i 1980 års melodifestivalklassiker "Utan att Fråga".

Schlagermagisterns Betyg: IG
3. Dead by April - Mystery

Growlen gjorde entré i årets festival och tog sig till allas förvåning direkt till final - om än i en deltävling med väldigt dålig konkurrens. Det kan dock inte förnekas att det nu så här 5 veckor senare känns ganska hemtamt att lyssna på "Mystery", det är inte längre en utmanande låt som gör folk illa till mods. Men kanske har den därför förlorat lite av sitt värde? Eller har den kanske rent av seglat upp som en av favoriterna till topp 5??? Det är svårt att förutse något om den här låten - den kan lika gärna floppa som toppa! Personligen måste jag ju erkänna att den växt på mig ordentligt sedan sist, och jag skulle absolut inte bli ledsen om den hamnade i topp 5. Men growlens tid i Eurovision är dock ännu inte kommen - iallafall inte i svensk regi!

Schlagermagisterns Betyg: G+

4. Lisa Miskovsky - Why start a fire


Här har vi kanske det bidrag som kommer att chocka allra mest ikväll - jag tror kanske att den har något som internationella juryn kan se, men inte vi andra. Lisa är mycket etablerad och att hon skulle komma med i Melodifestivalen var det nog få som räknade med. Nu är hon i final, och kan mycket väl komma att chocka sig till, om inte en förstaplats, så iallafall en andra eller tredjeplats. Jag unnar verkligen Lisa en stark framgång, och det är faktiskt skönt med en så proffsig och helgjuten låt som denna. Men samtidigt måste jag påpeka att en sådan låt är dömd till evigt mörker i Eurovision - det är ingen partyhöjare, ingen dansmaskin och ingen mäktig gastkramande ballad. Det är bara snyggt. Men det räcker aldrig i Baku, och just därför tycker jag att vi kan hålla det där - ett mycket väl utfört jobb Lisa, men nöj dig gärna med en andraplats!

Schlagermagisterns Betyg: MVG-

5. Top Cats - Baby Doll

Rockabilly för fulla muggar - ännu en gång! Personligen hade ju jag aldrig tippat att den skulle gå så här långt, men det gjorde den med Guds förtjänst på något konstigt sätt. Visserligen en helt okej Rockabillylåy, som faktiskt är en liten partyhöjare - men tror kanske inte den är så modern att den tilltalar alla, i synnerhet inte söder om Smygehuk. Men jag måste säga att jag inte alls saknar den konventionella rocken (som nu lyst med sin frånvaro ganska länge i MF), utan istället har rockabillyn fyllt tomrummet mycket väl. Till och med bättre. Men precis som för rocken så är dessa obligatoriska bidrag enbart utfyllnad för att "bredda" utbudet. En seger kommer det aldrig att bli tal om. Hoppas jag.

Schlagermagisterns Betyg: VG-

6. Loreen - Euphoria

Vinnaren. Måste säga att jag inte trodde en sekund på Loreen inför Melodifestivalen. Inte heller trodde jag att den faktiskt skulle bli favorit efter att jag hade hört och sett den. Men efter 5 veckor av total skit, så är den faktisk den bästa låten, deprimerande nog. Okej, den är bra, om än inte så bra som den kunde ha varit om den haft en ordentlig refräng, men ändå så pass bra att den skulle kunna platsa i Eurovision. Och det verkar bettingbolagen hålla med om: Just nu ligger Sverige klar etta på bettinglistorna till Eurovisionvinsten, trots att vi inte valt bidraget än. Loreens favoritskap är därför redan etablerat i Europa, och det är nästan alltid en bra indikation. MEN, INTE PRECIS ALLTID. Sverige har varit förhandsfavoriter förut och fallit hårt. Charlotte Perrelli 2008 är en av dem. Men Loreen är inte en potentiell transvestit, utan bjuder på ett äkta konstnärligt nummer med fantastisk röst. Problemet är kanske snarare att det blir lite för konstnärligt och äkta, något som kan sticka i ögonen på folket ute i Europa. Då kan det kanske istället bli en juryfavorit kanske? De har ju hälften av rösterna i Eurovision, och det är ju inte fel med hälften av rösterna ändå? Nåja, internationella Juryn kommer bli en bra indikation på om denna låt faktiskt ÄR Eurovisionvinnarmaterial - i sådana fall är det bara att rösta på! Hoppas Hoppas!

Schlagermagisterns Betyg: MVG

7. Ulrik Munther - Soldiers

Gäsp. Är så vansinnigt trött på tonåriga Bob Dylan-wannabes, med munspel och finnar! Gå i skolan, lär dig träslöjd och skaffa ett riktigt jobb! Kan visserligen förstå att unga pojkar lockar unga tjejer och desperata kvinnor i medelåldern, men låten bjuder inte till någon allmän beundran. En trött och tråkig visa i marschtakt. Tre minuter av mitt liv - borta för alltid. Tack Ulrik!!

Schlagermagisterns Betyg: G-


8. Björn Ranelid ft. Sara Li - Mirakel

Jag orkar inte slakta den här låten en gång till. Jag är så vansinnigt trött på att ständigt kommentera denna ursinniga vanskapta så kallade "låt". Inte nog med att alla pratar om den - den har ju för tusan blivit ett fenomen som har ett eget liv! Hur fasen kunde detta ske??? HUR KUNDE RANELID BLI SYNONYMT MED MELODIFESTIVALEN????? Otroligt. Det är det enda verkliga miraklet för Ranelid! Faktumet kvarstår dock att hans armé av schlagerhatare nu är splittrad, eftersom Flinck nog lockar lika många till sig. Slaget blir nog tufft. Dessutom finns nu dessutom en internationell jury att kämpa mot, en kamp som Ranelid verkligen behöver ett mirakel för att vinna. Låt oss hoppas att solbrännan inte bränner honom i strålkastarljuset, för det lär inte bli någon champagnedusch för Ranelid ikväll.

Schlagermagisterns Betyg: IG

9. Molly Sandén - Why am I crying

Molly, som alltid är något av en favorit för mig, har ännu en gång lyckats ta sig till final. I år så snackas det dock mer om hennes förra relation med Eric Saade än om låten själv - eller egentligen så snackas det ganska mycket om den, eftersom den handlar om en separation. "Kommer Molly att klara pressen att möte Eric igen?" Vad händer om hon vinner och får ta emot statyetten av Eric på scenen inför flera miljoner tittare? Kvällspressen går i extas. Själv ser jag bara fram emot att se hennes starka scenframträdande igen. Trots att låten saknar den där fundamentala höjningen och "hooken" så är det en genuin låt som nog skulle passa i Eurovision om den fick chansen. Dessutom ger Molly en fantastisk passion och inlevelse i sången, bara det är värt 12 poäng! Men jag skulle nog säga att det är rätt kört iallafall, ballader av detta slag brukar bara funka för Sanna Nielsen. Sist jag kollade så var hon blond och inte brunett. Tyvärr Molly, men högt betyg av mig iallafall.

Schlagermagisterns Betyg: MVG-

10. Danny Saucedo - Amazing

Sista låten ut, den som oftast brukar vinna. I år är dock Danny, precis som ifjol, nästfavoriten - något som han självklart inte vill vara. Men faktumet kvarstår - hans låt hyllas inte lika mycket som Loreens, ingen pratar om den och inga enorma listframgångar. Han är hela tiden snäppet bakom. Trots en fullständigt kolossal scenshow som bryter alla gränser och tar Melodifestivalen till en helt ny nivå, så är han bara den givna tvåan. Mycket av detta beror på att han gjorde ett nervöst intryck i Malmö, och sjöng fel och falskt. Så får man inte göra om man vill bli Eurovisionvinnare. Men han har en stabil fanbas, och han har en helt okej låt som känns 2013 snarare än 2012. Sverige skulle i varje fall inte skämma ut sig med honom i Baku, men troligen blir det ännu en sur andraplats för Danny. Hoppas han kommer tillbaka, kanske då iklädd en dräkt helt i LED?

Schlagermagisterns Betyg: MVG

Loreen lär vinna, men om hennes influensa satt sina spår i rösten kan det bli en mer öppen fråga än vi tidigare räknat med! Inget är skrivet i sten! Men det som blir viktigast att hålla ögonen på ikväll är Internationella Juryn - rösta som dom! Det ska bli oerhört spännande att se vilka de vill se i Eurovision. Förra året vann Saade knappt i den omröstningen - han kom 3:a i Düsseldorf. Kan det bli ännu bättre i år? Vi får se! Håll tummarna för att rätt låt vinner nu!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar