söndag 4 mars 2012

Andra chansen - ett skämt som inte var roligt

Jaha, där satt spiken i kistan på vad som utan tvekan har varit Sveriges sämsta Melodifestival sedan 2001. Ambitionsnivån är brutalt låg, inte bara hos artisturvalet men även svenska folket som nu röstat fram både egofilen Ranelid till finalen, utan nu också dramaqueenen Thorsten Flinck. Fantastiskt. Det enda som finns att glädjas över är att de båda tävlar om samma röstare i finalen, vilket effektivt lär stoppa deras (fullt respektabla) chanser till att vinna och därigenom representera Sverige i Eurovision. Men de lär komma skyhögt upp i resultatlistan - helt genom proteströstandet som de nu kommer orsaka.
Nåja. Andra chansen var värdelös på fler sätt än bara genom sitt resultat. Visserligen gjorde Sarah ett hästjobb som ensam programledarinna, dumpad av de andra tjejerna - som annars varit de humoristiska inslagen. Problemet var dock att i en så fruktansvärt dålig deltävling som denna - med idel ratade bidrag av låg kvalitet - så BEHÖVS något roligt inslag för att man som tittare ska kunna glömma de ångestframkallande låtarna. Men nej, Björkman ansåg väl att det var för kostsamt att betala för ytterligare två programledarinnor för kvällen.
Överlag så är det bara Gina Dirawi som varit något utropstecken under turnén hittills, Helena Bergström har snarare varit ett sänke genom sina allt annat än roliga inslag framför tv:n. Men idétorkan verkar vara total, och när jag ser Gina Dirawi äta pannkakor med Thorsten Flinck dog lite av mig. Jag vet inte hur vi ska kunna repa oss - kanske om Loreen vinner och tar hem spelet i Baku, men då måste Björkman ryka ändå. Skulle skämmas ögon ur mig om vi fick se Helena Bergström i tjockismask i pausinslagen i Eurovision.

Startfältet i finalen utsågs av Christer "der führer" Björkman och ser ut som följer:
1. Shout it out - David Lindgren
2. Jag reser mig igen - Thorsten Flinck & Revolutionsorkestern
3. Mystery - Dead by April
4. Why start a fire - Lisa Miskovsky
5. Baby Doll - Top Cats
6. Euphoria - Loreen
7. Soldiers - Ulrik Munther
8. Mirakel – Björn Ranelid feat. Sara Li
9. Why am I crying - Molly Sandén
10. Amazing – Danny Saucedo

Christer sätter alltid sina favoriter som etta och tia, eftersom de placeringarna är de som oftast brukar vinna. I år så är dock en ballad superfavorit (Loreen) och det passar sig givetvis inte för dessa två viktiga startplaceringar. Istället får hon starta som sexa - mitt i smeten. Senaste gången någon vann från den positionen hette bidraget "det gör ont" och artisten Lena PH. Låt oss tro att historien upprepar sig.
David Lindgren får en gratischans när han inleder finalen - en mycket åtråvärd position. Likaså har Danny den givna guldpositionen - samma som Eric hade förra året. Men oavsett placeringarna så början både media, bettingbolag och internetanvändare bli överens: Loreen borde vinna. Just nu är hennes youtube video den mest sedda av alla bidrag i årets MF och hennes odds är snart nere i 1x pengarna. Tur det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar