måndag 12 mars 2012

Dagen efter: Rätt låt vann! Eller?

Det blev aldrig riktigt spännande. Loreen körde över allt motstånd i Globen i lördags, trots förkylningar och mördande press. Samtidigt verkar ingen vara förvånad, hon var favoriten som inte bara höll, utan även presterade som allra bäst när det gällde mest. Men var det ändå rätt låt som vann?
Förmodligen. Det kan rent av vara den mest värdige vinnaren vi någonsin haft i melodifestivalens historia. Man kan säga att det finns 5 anledningar till detta:

1. Det alldeles uppenbara. Hos svenska folket var saken helt klar. Loreen vann telefonomröstningen med den största procentuella röstsiffran någonsin; 32%! När Saade vann förra året var det 23%, liksom när The Ark vann 2007 och Carola fick bara 22% året innan. Nästan var tredje telefonröst gick alltså till Loreen i Lördags, något som väl ändå måste betyda något - eller?

2. Euphoria = Europhoria? Även om de belgiska och brittiska juryerna bara gav Loreen 6 poäng var, så kunde hon kassera in 10or och 12or från alla andra - något som Danny inte lyckades med i samma skala. Och jämfört med dessa två hade aldrig något annat bidrag en chans - bara David Lindgren lyckades lura till sig en 12a av den stackars maltesiska juryn, som antagligen tyckte att den där nya dansen "breakdance" verkade lite spännande. Den enda slutsatsen man kan dra av detta är att Euphoria är en låt som verkar gå hem i Europa. Jämfört med Eric Saade som "bara" fick 81 poäng från internationella juryn (och han kom ändå 3:a sedan i Eurovision) så är Loreens poängrekord på 114 jurypoäng något som får förhoppningarna att växa enormt.
Någonstans borde detta innebära att Sverige valt den mest internationella låt vi kunde - något som iallafall borde leda till ännu en fin topplacering i Eurovision.

3. Oddsdrottningen. Loreen var redan efter första deltävlingen den solklara favoriten hos alla bettingbolag, och lyckades komma ner i fullständig sanslösa 1.01 i odds timmarna innan finalen. Du hade i stort sett bara fått pengarna tillbaka om du satsat på henne. Men som om inte detta vore nog så var hennes blotta favoritskap anledningen till att Sverige enda sedan februari har toppat oddsligan i Eurovision. Sverige var, trots att vi ännu inte valt vårt bidrag, storfavoriter till att vinna i Baku - 4 gånger pengarna för vinst! Närmaste konkurrenten Ryssland låg på 7 gånger pengarna. Men när Loreen stod klar som vinnare sjönk oddsen omedelbart på en svensk vinst i ESC, och ligger numera på smått otroliga 2,75 gånger pengarna - 2 månader innan finalen!

4. Youtubedrottningen. Loreen har inte bara visat sig populär i Sverige, utan lyckades även nästla in sig i en spansk reklam för tv-serien "Gossip Girl" i Februari. Hur nu detta gick till är svårt att säga, eftersom låten inte var officiellt släppt än. Men det tyder ju på att låten blev internationellt etablerad redan innan den blev etablerad i Sverige..


Frågan är hur länge det dröjer innan låten når miljongränsen på antal visningar? Bland de klipp som fanns på melodifestivalbidragen i år, så var Loreen klar vinnare, men i konkurrens med MC Ranelid och Danny så var det ändå ganska jämnt. Det råder dock inga som helst tvivel om att klippen är som gjorda för att spelas på Youtube - kanske var det därför som SVT lade till lite häftiga specialklipp i Loreens nummer i finalen så det skulle se lite proffsigare ut.

5. Det vackra och unika.
Även om jag vet att alla inte är överens om låten i sig var bra, så är de allra flesta av oss beredda att erkänna att detta var något vackert och fullständigt unikt. Dansen, scenen, sången och kläderna - allt skapade en unik känsla, något som man inte sett tidigare i Melodifestivalen. Möjligtvis med undantag av Loreens bidrag från ifjol. Men mycket få låtar kan beröra på detta väldigt direkta sätt - något som förhoppningsvis kommer ge Sverige ett bra utgångsläge. Att alla, både i och utanför Sverige, snackar om denna låt är ju också ett tydligt tecken - Loreen är något nytt som inte lär kunna viftas bort som en dussinlåt.

Med detta sagt måste vi ändock konstatera att inte allt är guld och gröna dalar i Schlagerland. Det finns faktisk en del saker som talar emot att vi valt rätt låt att representera Sverige i Baku. Det mest uppenbara är kanske framförallt att Euphoria har en ganska medioker refräng som helt saknar musikalisk genialitet. Den känns snarare som en typisk G:son refräng som var och varannan schlagerlåt har haft i alla tider. Dessutom har låten fått kritik för att den känns för gammalmodig - liknande låtar skrevs på 90-talet och har sedan dess länge förpassats till musikens glömska. Därför kan vi inte heller räkna med att den ska gå hem lika bra överallt. Ett jobbigt faktum är också att vi svenskar nu har haft 6 veckor på oss att höra låten, varav 2 veckor på radio. Vi hade vant oss vid den när finalen drog igång - och då är det alltid lättare att rösta på den. I Eurovision är det dock så att de allra flesta hör låtarna för första gången, och därmed inte har chansen att vänja sig vid en låt. Frågan är om Loreen håller för att ge ett så bra första intryck? Vi får hoppas det.
Och vad gäller bettingoddsen - Odds kan förändras snabbt. Bara för att Sverige toppar listan idag behöver vi inte göra det dagen innan finalen. Tvärtom - Sverige har varit oddsfavoriter förut - och ändå missat topplaceringar. 2008 var Charlotte Perrelli given favorit - men föll pladask i finalen. Även Carola, som 2006 var en av två förhandstippade favoriter till segern - fick nöja sig med en femte plats i Athen. Ingen hade nog kunnat förutspå att ett gäng monster från Finska Lappland skulle gå och vinna hela tjottabalongen? Så räkna inte bort någon än - allt kan hända!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar