måndag 26 mars 2012

En sak är i alla fall säker: En svensk vinner Eurovision 2012!

Det började redan i December ifjol. Nu är äntligen alla bidrag till årets Eurovision klara, efter en hel del om och men. Och kollar man på årets startfält så är det mycket trevlig läsning för oss svenskar: 10 låtar av Svenska låtskrivare, och ytterligare en av svensk-finnar (som dessutom är på svenska!). Det betyder att ungefär en fjärdedel av ALLA låtar i årets tävling har svenskar/svensktalande som låtskrivare - ett fullständigt galet rekord i schlagerhistorien! Aldrig någonsin har så många bidrag varit skrivna av låtskrivare från ett och samma land! Men det är faktiskt inte så svårt att förstå: Förra årets vinnarlåt var skriven av ett gäng svenskar - och framfördes på scenen med ett gäng svenska bakgrundsdansare/sångare. Trots att de representerade Azerbajdzjan. Det är nog så att "svenskar" är årets trend i Eurovision! Trevligt. Ännu trevligare vore ju om Sverige då också kunde få vinna tävlingen för en gångs skull, men det önskemålet är som bekant alltid svårt att infria. Men hur står det då till med våra "Svensklåtar" i år? Har de någon chans att vinna? Svaret är ett absolut ja, det är till och med högst troligt att någon av dem gör det. Att Loreen är stor förhandsfavorit det vet vi redan, men bakom henne hittar vi en rad hyffsat tippade svensklåtar:
Italien har tydligen valt att svälja sin nationalistiska stolthet med en sång som bär både tydliga italienska och svenska etiketter. Det svenska låtskrivargänget har verkligen lyckats spinna vidare på det soundet som lyckades ge Italien en imponerande andraplats ifjol, vilket gör dem till fjärdefavoriter totalt just nu:


Storbritannien väntas också göra bra ifrån sig, trots att man valt att skicka en Christer Björkman-kopia. Engelbert Humperdinck, vars storhetstid var på 60-talet, sjunger den svenskskrivna låten "Love will set you free", en titel som är nog lika smörig som låten själv. Men han är trots detta definitivt med i toppen av oddslistorna.


Spanien är ett av de länder som brukar ha svenska låtskrivare till och från; i år vann Tomas G:son (igen) den spanska finalen med låten "Quedate conmigo" (Stanna hos mig) med sångerskan Pastora Soler. Spanien har tack vare låtvalet faktiskt singlat upp till sin bästa förhandstippning på flera år.


Norrmännen gjorde ju som bekant sitt enda rätta val redan i mitten av Februari, då Figge Boströms "Stay" med Tooji (som ju läste upp norska juryns röster i Melodifestivalen) gick vinnande ur striden. Norge har dock inte fått det lyft som jag hade trott, och ligger jämsides med Spanien i bettinglistorna. Men låten är som bekant solid, så Norge behöver nog inte oroa sig om att missa final i år.


Man måste ju faktiskt också nämna Irlands nyaste och galnaste superstjärnor Jedward som blivit något av ett fenomen både på Irland och i Sverige. Därmed var det inget svårt val de irländska tv-tittarna hade i år, utan Jedward kunde lätt kamma in ännu en Eurovisionplats. Deras låt i år är, precis som numera blivit brukligt på Irland, en svenskskriven låt som hade passat Eric Saade lika bra som Jedward. Att han dessutom sjöng på demon som skickades in till irländsk tv gjorde nog inte saken sämre. I år är de dock långt ifrån favoriter - låten har inte väckt någon större uppmärksamhet - men lär ändå få 12 poäng från Sverige.


Ett land som rent av har vunnit med en svensk artist (2005) är ju som bekant Grekland, som i år satsar svenskt igen. Aphrodisiac heter låten som ska ge krisdrabbade Grekland Eurovision igen. Hur de skulle finansiera ett eventuellt Eurovision är dock mindre klart. Som fingervisning kan ju påpekas att årets grekiska final hölls i ett köpcentrum... Men det lär nog gå bra för grekerna som vanligt, och med denna välskrivna svenska låt så lär denna magiska förtrollning inte brytas.


Min personliga favorit bland årets svensklåtar är dock den svensk-finska "När jag blundar" som sjöngs av finlandssvenska Pernilla Karlsson. Jag vet inte om det är den helt underbart vackra finlandssvenskan som gör det eller om det helt enkelt bara är en vacker låt, men jag hoppas verkligen att man behåller både svenskan och scenframträdandet i Baku.


Värdlandet Azerbajdzjan kör för fjärde året i rad med ett svenskskrivet bidrag. Sedan nationen debuterade 2008 har man alltså bara haft ett enda bidrag skrivet utav inhemska författare!!! Denna mycket välvalda strategi har gjort att man faktiskt inte hamnat utanför topp 5 någon gång sedan 2008! Makalöst. I år är låten dock inte favorit och den borde verkligen inte heller vara det. Men det lär ju ändå gå bra för dem, det brukar det ju. Artisten heter Sabina Babayeva och låten heter "When music dies":


Slutligen har två medelhavsöar valt svenskskrivna låtar: Cypern och Malta. Medan Malta valt att lägga sina pengar på ett bidrag som inte ens skulle vara värdigt Youngblood, imponerar Cypern med en låt som faktiskt skulle kunna ge dem en välförtjänt topplacering i Eurovision. Ivi Adamo heter sångerskan och låten "La La Love":


Något av dessa bidrag borde rimligtvis kunna förfölja Loreen i finalen, även om det är långt dit. Personligen tror jag Italien, Norge och Cypern har goda chanser att bli Loreens värsta fiender, även om Azerbajdzjan alltid är att räkna med TROTS hemmaplan. Vi får helt enkelt se...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar