onsdag 14 mars 2012

Best & sämst of Melodifestivalen 2012

Snart har en vecka gått sedan Loreen korades som vinnaren av Melodifestivalen 2012, en process som tog sex veckor och många timmar framför tv:n. Men var det värt det? Vad kommer vi att minnas? Vad kommer vi bli glada över att glömma bort? Vem tafsade på Gina Dirawis rumpa? Här kommer schlagermagisterns topplistor över det bästa och sämsta i årets Melodifestivalen:

Topp 3: Bästa låtar
3. Danny - Amazing

Ja, jag kan inte sticka under stol med att jag stenhårt diggade "Amazing" som jag faktiskt egentligen hoppades lite mer på än "Euphoria". Det kan vara de blinkande ljusen, det kan vara dansen. Men låten är faktisk också AMAZING.

2. Charlotte Perrelli - The Girl

Helt ofattbart att den inte ens nådde finalen! En av årets klart bästa låtar - om än med den kanske tråkigaste artisten. Hade dock kunnat svära på att den skulle klara sig iallafall till andra chansen, men nej.. Svenska folket är inte alltid det mest logiska, i synnerhet inte i Melodifestivalen. Tycker visserligen inte att Challe gör sitt bästa framträdande, men låten är tusen gånger bättre än Hero!!!

1. Axel Algmark - Kyss mig

Sorry Loreen, men det här låten kan få den mest självmordsbenägne tråkmåns att dansa på bordet! Den klart goaste låten i år, som tyvärr inte gjorde sig lika bra live som den skulle gjort med Håkan Hellström. Men för mig lyfter den allting - lyssna på den varje dag så blir varje dag mycket roligare!

Topp 3: Årets hårchock
3. Youngblood bränner armhår
Under repetitionerna inför andra chansen, lärde sig de små gossarna i Youngblood att inte leka med elden. Iallafall inte om man är sugen på en liten hårtrimning. Facklorna (?!?!) som man av någon anledning valt att ha med sig upp på scenen, brände tydligen inte bara bort deras vinschanser utan även en av bandmedlemmarnas armhår.
http://svt.se/melodifestivalen/20120303133355/brande_youngblood-kollegan_pa_scen

2. Sean Banans kurdrufs

Sällan har en så hårig mage visats i svensk tv. Nog för att Sean medvetet limmat dit en tjugo kilo hår, men visa av oss har svårt att glömma den fantastiska synen av en äkta kurdmage. Det skyddar nog bra här i det bittra svenska klimatet.

1. Den håriga armhåledebatten
I ca 1 sekund av finalen i lördags visades en glatt viftande tjejs orakade armhåla i tv-bild. Den sekunden räckte för att en enormt infekterad debatt skulle väckas - om en så otroligt banal sak som om kvinnor bör raka sina armhålor. Ibland är sådana här debatter fascinerande. Den här är i och för sig bara löjlig och idiotisk, INGEN VUXEN MÄNNISKA KAN VÄL PÅ FULLASTE ALLVAR TYCKA ATT HÅR ÄR EN VIKTIG FRÅGA? Skärp er för h-e!!

Topp 3: Årets Sexchock!
3. Helena Bergströms bröstchock
Helena är en skådespelerska som brukar bjuda mycket på sig själv. I år kanske lite för mycket. I de "måttligt underhållande" mellanklippen så spelade hon bland annat en singeltjej som iförd en omåttligt urringad topp såg på melodifestivalen drickandes vin och pratandes med sin bästa väninna på hands-free. Har jag hört iallafall. Men liksom de flesta män såg jag bara en enda stor urringning.

2. Helena Paparizou's troschock
Årets mellanakt - fjolårets vinnarlåt Popular, framfördes på ett mycket ekivokt sätt av Helena Paparizou. Inte nog med det rika utbudet av spets (överallt), hon visade gärna upp sina spetstrosor glesandes över en stol. Mycket populärt.

1. Flincks tafschock

Priset för årets sexchock tar nog ändå Thorsten Flinck som, liksom den lille opportunist han är, passade på att testa Gina Dirawis sittdyna. Rumpan alltså. Ännu är det svårt att säga om Gina har återhämtat sig, men Thorsten förstärkte iallafall sitt rykte som en bad-guy. Men kanske behövde Thorsten sig ett nyp, för att kunna resa sig igen, vad vet jag?

Topp 3: Roligaste internationella jurytalespersonsnamnet!
3. Peter Carbonaro - Malta

En fantastiskt god pastarätt som gav 12 poäng till David Lindgren

2. Dejan Kukric - Bosnien-Herzegovina
En ståndaktig bosnier med siktet inställt på Loreen.

1. Klitos Klitou - Cypern

En svårhittad liten man som gömmer sig bakom ett tjock lager hår, men som hittade rätt och fann Euphoria.

Topp 3: Mest värdelösa inslag

3. Inte bara bögarnas fest

Helt sjukt PK, trots att man mycket krystat försöker skämta om det. Och det är inte första gången. I varenda jävla melodifestival så ska man prompt påpeka antingen att "det är bara bögar som tittar" eller att "det är absolut inte bara bögar som tittar". VEM FAN BRYR SIG!?!? Det är Sveriges uttagning till Eurovision Song Contest - inte en tävling i vem som är mest säker på sin sexuella läggning! Så sluta förstora upp den här icke-frågan och gör nått vettigt av våra licenspengar!

2. Helena Bergström klär ut sig och pratar bort 5 minuter av våra liv.

Visst, det är jätteroligt att SVT lyckats få tag på ännu en avdankad skådespelare att vara programledare för Melodifestivalen. Och självklart ska hon stå för lite av pausunderhållningen. Men det hade kanske varit trevligt om någon skrev ett manus till henne, så hon slapp slösa bort 5 minuter av våra liv - varje lördag! INGEN SKRATTAR! Det är inte roligt att se en tjock gubbe äta fuktiga digestivekex eller en rik östermalmskärring skrika KOKO!!! Kanske om man har 08 som riktnummer men inte annars. Jag kan bara hoppas att SVT nästa år faktiskt väljer att satsa på något roligt - som grotescogänget eller nått! Det är faktiskt meningen att Melodifestivalen ska vara underhållande!

1. Artisterna visar hur de laddar upp innan de går in på scenen.
Kanske ett av de mest värdelösa inslagen av alla tider. 10 sekunder av total tystnad och inget annat. Dessutom får man se när de går upp på scenen hälsandes på varenda småglin som fått sittplatser bredvid gången, allt till tonerna av något illa valt musikstycke som ingen hör någonting av, medan en inhyrd radioröst pratar sönder alltihopa. SUCK. Vad hände med Christian Luuks fantastiska artistpresentationer??!?!

Topp 3: Årets textrad!

3. "Om kvinnan säger nej till mannens säd i mer än 60 år så dör mänskligheten ut"
Björn Ranelid - you can't beat him.

2. "Kärlekens är den första och största atombomben - boom boom"
Björn Ranelid - you still can't beat him.

1. "herrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrree gud"
Björn Ranelid - The Chuck Norris of love.

Topp 3: Dyraste scenframträdandet
3. Sean Banan
Ingenting var för kostsamt när Kingen gjorde entre - hans exklusiva matta fick bytas ut inför Andra chansen - för att den inte fick plats i den nya "lilla" arenan. Dessutom bytte han kläder (specialsydda med massor av krimskrams) hela 17 gånger!
Detta innebär 17 olika upplagor kläder. 17!!!!
http://svt.se/melodifestivalen/20120301121433/sean_banans_nya_galna_kladkupp

2. Danny
Okej, alltså för att fullständigt maxa sin budget och sina vinstchanser så investerar Danny i 35 meter LEC-tråd - en teknik som annars används mest i Kärnkraftverk och biltunnlar!!!! Han har till och med en egen programvara som sköter blinkningarna. Dessutom har alla 5 dansarna likadana kläder - alla tar ca. 2 månader att sy ihop och kostar åtskilliga 100,000 KR. Dessutom väger de, tillsammans med de nästan 10 batterierna (per dräkt) uppskattningsvis ett dussin kilo - som de sedan ska dansa i och se glada ut. Svettigt... Och trots allt detta kom han bara tvåa - efter en tjej som inte ens hade skor på sig och spenderar den mesta tiden på scenen liggandes.
http://svt.se/melodifestivalen/20120309151040/sa_funkar_danny_saucedos_superklader

1. Charlotte Perrelli
Surast måste det ändå vara för Charlotte Perrelli - Hon hade alltså importerat en superavancerad bakgrundsskärm med s.k. "video mapping" - som följer dansarnas steg på scenen. Hela kalaset kostar flera miljoner och var så dyrt och komplicerat att produktionen inte hade råd att hamna i andra chansen - eftersom arenan var för liten och kostnaderna att köra den igen var alldeles för höga. Kanske lite skönt för henne att det blev torsk redan i deltävlingen då.
http://svt.se/melodifestivalen/20120223123458/charlotte_perrelli_i_ett_av_arets_dyraste_nummer

Topp 3: Sämsta låtarna

3. Marie Serneholt - Salt'n'pepper

Helt värdelös tuggummipop utan själ, utan text och utan hörbar musik. Istället en desperat kvinna med mindervärdeskomplex som i ren panik försöker klamra sig fast i rampljuset med en låt som inte ens Brittney Spears hade tagit i med tång - ens när hon var nedknarkad. Suck...

2. Lotta Engberg & Christer Sjögren - Don't let me down

Frankensteins monster och Knäckehäxan sjöng en låt funnen i en arkeologisk utgrävning i Skalundahögen utanför Lidköping. Bland alla järnålderslämningar hittade man också den här låten, som är skriven av Lasse "Främling" Holm - en man som gjort en karriär på att varken synas eller höras de senaste decennierna. En hopplöst gammal låt som hade känts retro redan på 80-talet, med två artister som nästan också var avdankade redan på 80-talet. Helt sjukt att den ens fick chansen att vara med i år, men Lotta behövde väl pengarna nu när hon blivit anmäld för skattebrott..

1. Opa - Allting blir bra igen

Modern av alla värdelösa låtar i Melodifestivalen. Fullständigt meningslös. Jag skulle till och med kunna gå så långt som att säga att den är en av de mest värdelösa låtarna i tävlingens historia: Enbart Py Bäckmans "Magiska Stjärna" har en vettig chans att slå den i den matchen. Hur i h-e tänkte führern Björkman där???

Topp 3. Det mest minnesvärda ifrån Melodifestivalen 2012


3. Pausshowerna i deltävlingarna

Jag måste säga att jag var tveksam när de drog igång "tredje chansen" med låtar som misslyckats ta sig till final, i synnerhet när det avslöjats att de skulle stå som pausunderhållning. Men förvånansvärt nog så gjorde sig de allra flesta låtarna väldigt bra i de exotiska versioner som framfördes. I vissa fall lät de till och med bättre - som när Soundtrack of our lives gjorde sin version av Dilbas - Try Again. Fullständigt lysande!

2. Gina Dirawi
Om det är någon som missat henne så har man nog bott i en grotta i två månader! Gina är nog den, utöver vinnaren, som har lyckats bäst i årets Melodifestival. Från att ha haft en blogg och några webbklipp på SVT:s hemsida, till att bli den mest uppmärksammade programledarinnan i Melodifestivalen! Stort. Nästan Björn Gustavsson stort faktiskt. Men Gina hade behövt göra lite mer humor för att komma dit. Men hon höjde banne mig nivån rejält i årets MF, då hon nog mer eller mindre stod för den enda riktiga humorinsatsen.

1. Loreen
Alltså, vad man än tycker så är det ett faktum: Från att vara en parentes i fjolårets Melodifestival, så är hon nu vår schlagerdrottning nr.1! Ytterst få hade nog innan februari, räknat med att denna lilla blyga invandrartjej skulle gå o vinna melodifestivalen - med rekordmarginal! Hon är det stora utropstecknet som kan ta oss till vår femte eurovisionvinst - om bettingbolagen får som de vill! Men denna tjej verkar ha framtiden för sig - en otrolig röst och ett otroligt lugn i blicken. Jag säger som Ranelid: WOW WOW WOW!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar