söndag 21 mars 2010

Azerbajdzjan vinner Eurovision!

Då var det klart. Azerbajdzjan vinner Eurovision song contest 2010 i Oslo i maj. Iallafall om vi ska tro spelbolagens oddslista, där det nyutsedda azeriska bidraget "Drip Drop" med Safura hamnat i topp, något som verkar ganska logiskt. Azerbajdzjan är det optimala landet att vinna eurovision i år, inte nog med att man behöver en atlas för att hitta det, det är svårt att stava, det är nästan en diktatur och det ligger i Kaukasus, ett område mest känt för ryssarnas krig med allehanda stater som de anser "får skylla sig själva". Behöver kanske också påminna om att azerierna själva är lite putta över att grannlandet Armenien försöker ta över den del av landet som går under namnet Nagorno-Karabach, vilket har resulterat i lite krig och terrorbombningar o så... jaja. Så dit ska vi 2011! Skriv upp det! Bortsett från Azerbajdzjans allmänna jävlighet så finns väl inget särskilt ont att säga om låten, den är bäst, om än att den nästan känns som en kopia av Rysslands vinnarlåt förförra året, men den vann ju (Daaahh???) så då borde ju denna göra det med. Dessutom går azeriernas trend uppåt; De kom ju trea förra året med skånska Arash hjälp. Frågan är väl om bettingbolagen har rätt i år? De hade rätt förra året.... Hmm... döm själva!


Jag har väl kanske inte Azerbajdzjan som personlig favorit i år dock, det finns mycket annat att välja av i år! Rent allmänt så måste jag säga att årets startfält kännetecknas av 3 lite underliga fenomen:
1. För en gång skull så dominerat balladerna fullständigt! 21 av 39 låtar i år är ballader, vilket inte kan uttryckas på något annat sätt än "Jädrar vad mycket ballader det verkar vara!"
2. Östeuropa är tillbaka på 90-talet. Äntligen lite amatörmässigt skit ifrån öst igen! Ingen av de stora östeuropeiska vinnarländerna kommer att ha en chans i år -ovanligt! Vare sig Ryssland, Serbien, Grekland eller Turkiet kommer ha chans på topp 3 i år, vilket nog är ganska unikt i eurovisionhistorien under detta millennium.
3. Västeuropa är tillbaka i topp igen! Yes! Äntligen har de gamla hederliga nationerna Irland, Danmark, Israel, Belgien och Portugal hittat tillbaka till vinnarhålet igen! Ska väst lyckas ta hem segern i år så behövs bra låtar, och äntligen har man tänkt om i dessa länder!
Israel rankas 2:a just nu, vilket är förståeligt. Harel Skaat sjunger "Milim" - en ballad (givetvis) som kommer att vara supergiftig i Oslo.

Norge har återigen hakat på topp 3 på bettinglistorna, följda av Tyskland (!!) som tydligen har en bra låt i år. Hur man har tänkt här är något av ett mysterium då Lena Meyer-Landrut sjunger som en fiskmås med halsfluss. "Satellite" verkar dock slå in sig på 4:e platsen, men jag har svårt att se den i topp 5 i finalen trots detta...
Se och döm själva: http://www.youtube.com/watch?v=esTVVjpTzIY

5:e plats verkar vara givet till Armeniens aprikossten, och 6:e platsen till den kanske vassaste låten någonsin från balkan: "Lako je sve" med Feminem för Kroatien. Feminem är inga blåbär i sammanhanget, redan 2005 representerade man Bosnien med "Call me" där man bl.a. kopierade ABBA-danser. Nu är dem tillbaka för sitt riktiga hemland och denna gång med en ballad som enligt mig är den bästa moderna balladen i startfältet - bättre en Azerbajdzjan. Får se om den kan slå sig högre upp, hoppas de!


Danskarna håller 7:e platsen, mycket rättvist enligt mig, och Grekland håller 8:e platsen med ett bidrag som ångar "Kreta-semester 2001". Inte nog med att dem hittat en gammal mobiltelefon att spela på, den heter "Opa" också (någon som minns Antiques hit från 90-talet med det namnet?). Nåja, det är etnobidraget nr. 1 i år, och Grekland är etnolandet nr. 1 genom alla tider. Ekvation löst. Jag älskar det här, men det räcker nog bara till 8:e plats för grekerna i år.

Anna Bergendahl slår sig överraskande in på 9:e plats, vilket skulle vara ett otroligt lyft för Sverige jämfört med tidigare år! På 10:e plats kommer ett liknande bidrag från Belgien:
"Me and My Guitar" med Tom Dice som mycket riktigt också är ensam med sin gitarr på scenen. Och ja, det är en ballad.


Om du är intresserad av hela listan hittar du den här: http://www.oddschecker.com/specials/tv/eurovision/win-market

Håll tummarna för att de har fel. Det gör jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar