fredag 5 mars 2010

En jämn men meningslös Andra Chans.....

Sedan Andra Chansen infördes som en självständig lördags-deltävling har den blivit allt viktigare för Melodifestivalens slutresultat. Inte nog med att artisterna numera har möjlighet att höras två extra gånger utöver deltagandet i de vanliga deltävlingarna, andra chansen erbjuder ju nu dessutom utomordentlig spänning som givetvis ökar underhållningsvärdet för tittarna och därmed ökar tittarsiffrorna. Andra chansen har ju därmed gått från att vara en lättsam söndagsunderhållning för schlagernördar, till att bli en lite annorlunda lördags-deltävling.
Därmed är det inte sagt att Andra Chansen i år är intressant, för det är den inte. Tvärtom har för en gång skull de bästa bidragen redan gått vidare till finalen och kvar återstår därför bara "bottenskrapet". Bara för att den inte är intressant i år, betyder inte det att den inte kan komma att bli spännande att följa! Tvärtom var det länge sen som andra chansen innehöll så många "döda lopp", som i år märks på att bidragen är så oerhört olika i sina genres.
Duell 1 består ju av Pain of Salvation och Pernilla Wahlgren - två artister och två låtar som är så olika att skillnaden mellan en krukväxt och ett kärnvapenkrig känns som en bagatellartad differens i jämförelse... Med andra ord så är det väldigt svårt att säga vem som går vinnande ur denna duell. Eftersom Pernilla ju är känd iallafall, så känns det lättare att säga att hon går vidare, men när tävlingen väl är igång är ju ingenting säkert...
Duell 2 består ju också av två radikalt olika bidrag, Crucified Barbaras trash metalballad och Paulines retrokitch... Något säger mig dock att om Pain of Salvation vinner den första duellen borde nog Crucified Barbara vinna denna. Och givetvis vice versa... Även om jag nog tycker att Crucified Barbara har en bättre ballad än Pain of Salvation, så har jag svårt att se någon av dem i finalen, men återigen så kan ju allt hända under andra chansen- det vet vi ju.
Duell 3 känns väl kanske som den enklaste duellen under kvällen att tippa, även om Kalle Moraeus är en klar personlig favvo rent artistiskt, så är Neos låt betydligt lättare att lyssna på och dessutom bra mindre gubbigare än Orsa Spelmäns mogendansrefräng. Trots att Neo är okänd i sammanhanget så tippar jag honom vidare i denna duell.
Duell 4 är väl ändå onekligen kvällens riktiga getingbo, då Alcazar ställs mot Jessica Andersson - två giganter i Schlagervärlden. Ballad mot disco, grupp mot ensam, dans mot känsla, Stockholm mot Skövde... Här finns det givetvis mycket att beakta, som exempelvis att Jessicas låt är tusen gånger bättre än Alcazars andefattiga dussinlåt, men det vore likt förbaskat ändå korkat att därför utnämna Jessica som vinnare i den här duellen. Tvärtom kommer Alcazar att pulverisera Jessica, mycket beroende på Stockholmsrösterna och gayrösterna. Alcazars tidigare historia i andra chansen har visat att man är oslagbara, även om man sedan aldrig riktigt lyckas i finalen. Ändå, Alcazar klara för final, ty Neo lär inte ha en suck i en eventuell efterföljande duell med Alcazar.
I den övre spelhalvan är dock fighten allt annat än avgjord. Om det blir en rock-fight i sista duellen så känns det som Crucified Barbara i final, men om det blir Pernilla-Pauline istället så är ju Pernilla det givna valet. Det är ganska svårt att avgöra tyvärr, men jag anar ändå att det lutar åt ett sådant scenario. Säkra kan vi ju dock aldrig vara, minns Carola-Nordman i "Slaget i Kiruna" 2008, där Nordman brände en häxa och Andreas Johnson sjöng med en häxa. Allt kan hända alltså. Roligt att notera är dock att en av vinnarna i andra chansen, sedan 2006 alltid hamnar på 6:e plats i finalen. Undrar om det kommer fortsätta så även i år?
I övrigt tvivlar ju jag på att någon av andra chansen vinnarna kommer göra någon större inverkan på topp 5 i finalen, som jag sa tidigare så är de bästa låtarna redan där.
Få se om Örebro bjuder på några andra överraskningar, kanske lite Dolph-magic?

I övriga nyheter, Turkiet -som ju numera alltid är en nation att räkna med i Eurovision, presenterade sitt bidrag i veckan. Ännu en gång kör man på en rockgrupp, ännu en gång ser jag Turkiet på undre delen av resultatlistan i Eurovision. I år sjunger man dock på engelska vilket ju underlättar. MaNga heter gruppen och "We could be the same" heter låten:Även mästarnationen Litauen valde bidrag i veckan, denna gång ett bidrag som faktiskt har en god chans att ta sig långt. Låten heter "Eastern European Funk" och gruppen heter Inculto. Intressant att notera är att instrumentet Kazoo gör debut i Eurovision och det faktum att bidraget är skrämmande likt flera andra litauiska bidrag genom åren som "We are the winners" 2006, och "You Got style" 2001, de bidrag som hittills givit Litauen sina största framgångar (två 6:e platser). Få se om dem kan återupprepa dessa i Oslo.Spännande tävling på Lördag då Örebro gör debut som Melodifestivalstad- go Gnällbältet!
Trevlig Schlager Helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar