tisdag 28 april 2015

Inför Eurovision 2015: Sverige, Schweiz, Cypern, Slovenien & Polen

13. Sverige: Måns Zelmerlöw - "Heroes"Betyg delmoment
Tidigare statistik: A-
Konkurrenskraft gentemot övriga: A
Bettingodds: A+-
Schlagermagisterns slutbetyg: B+

Vi kanske har lite svårt att inse det, men Sverige upplever faktiskt något av en ny storhetsperiod i Eurovision just nu. Under de senaste 4 åren har vi hamnat i topp-3 tre gånger, varav vunnit en gång. Jämför vi med tidigare framgångsperioder, ser vi att vi hade liknande resultat 1983-1985 (två tredjeplatser, en vinst) och under 90-talet (två vinster, två tredjeplatser). Sveriges dominans i Eurovision de senaste åren kan väl närmast jämföras med Azerbajdzjans mellan 2009-2013, men inte ens de lyckades få tre topp-3 placeringar inom loppet av en fyraårsperiod. Lite längre tillbaka så hade ju dock Ryssland tre succéår 2006-2008 där de lyckades både vinna (2008) och ta en andraplats (2006) och en tredjeplats (2007). Men om Sverige tar ytterligare en pallplats i år - vilket allt talar för just nu, kommer Sveriges dominans endast överträffas av Irlands under 90-talet när landet tog 5 pallplatser på 6 år (1992-1997).
Det är stort tryck på Måns nu: oddsen och många experter sätter Sverige som favoriter till vinsten i Wien. Faktum är att oddsen för en svensk vinst redan nu ligger på ca 2,40 i jämförelse med 2:an Italien på ca 4,50. Men ett antal frågetecken återstår: Dels vet vi inte hur scenframförandet kommer att se ut i Wien, eftersom man har blivit tvungen att göra om bakgrundsprojektionen. Tydligen var streckfiguren möjlig plagiat från en populär musikvideo (ja, tydligen kan man plagiera streckgubbar). Dels vet vi inte hur det kommer att låta, då den inspelade bakgrundskören i Melodifestivalen måste framföras live i ESC. Således kan allt komma att låta annorlunda i Wien. Men det vi med säkerhet vet, är att streckgubbarna (oavsett hur de ser ut) kommer bli ett viktigt dragplåster, som säkerligen kommer göra Måns helt unik i årets ESC. Vare sig om man gillar låten eller ej, kommer detta att bli ett minnesvärt nummer - ett faktum som kan leda till en ny svensk Eurovisionvinst. Personligen anser jag att det finns många bättre låtar i årets Eurovision, och t.o.m. i årets Melodifestival. Men jag kan inte förneka att "Heroes" förmodligen har det mest minnesvärda framförandet i svenska schlagerhistoria - med möjligt undantag av ABBAs Waterloo när dirigenten Sven-Olof Walldorff var utklädd till Napoleon.

     

14. Schweiz: Mélanie René - "Time to Shine"
Betyg delmoment
Tidigare statistik: D+
Konkurrenskraft gentemot övriga: C
Bettingodds: F
Schlagermagisterns slutbetyg: C+

Schweiz vann den allra första upplagan av Eurovision 1956 (Lys Assia - Refrain), men sedan dess har det mest bara gått utför för den lilla alpnationen. Sedan 1993 har de aldrig varit i närheten av en ny pallplats och deras bästa placering sedan dess är 8:e platsen med "Vanillia Ninja - Cool Vibes" (2005). Den gruppen kom för övrigt också egentligen från Estland... Sedan det nuvarande semifinalsystemet infördes har landet bara kvalificerat sig till finalen två gånger - senast ifjol med Sebalter. Landet har alltså haft lite svårt att hänga med sina grannar Tyskland och Österrike som båda har tagit en vinst var de senaste 5 åren.
Årets schweiziska bidrag sjungs av 25-åriga Mélanie som har mauritisk bakgrund. Hon har faktiskt också studerat musik i Brighton - en stad som vi svenskar givetvis har en speciell musikalisk anknytning till. Men det verkar inte hjälpa, iallafall om vi kikar på vad experter, odds och fans verkar säga om bidraget. Landet återkommer bland favoriterna till att komma sist. Detta har jag lite svårt att förstå - i mina öron låter detta bra. Mélanie kan dessutom sjunga live och får hon dessutom bara rätt hjälp på scenen i Wien så har jag inga problem med att se detta i finalen. Detta är en suggestiv halvtempoballad, i "Euphoria"-genren, även om Mélanie givetvis inte kommer upp i samma klass som Loreen. Men i jämförelse med Lettlands liknande bidrag, så känns denna betydligt vassare och snyggare. Varför gillar inte folk det här? En solklar finalist i min bok!  

15. Cypern: John Karayiannis - "One Thing That I Should Have Done"Betyg delmoment
Tidigare statistik: C
Konkurrenskraft gentemot övriga: D
Bettingodds: C
Schlagermagisterns slutbetyg: D

Cypern debuterade faktiskt redan 1981, och dängade då till med en 6:e plats. Detta skulle visa sig bli landets näst bästa placering fram till dags dato - eftersom landet bara lyckats överträffa den placeringen med tre femteplatser (1982, 1997 & 2004). Istället är ju landet mer känt för sin obligatoriska 12:a till Grekland, vilket ju kanske talar sitt tydliga språk om hur minnesvärda de cypriotiska bidragen brukar vara.
I år skickar man den slipade sångaren John Karayiannis till Wien, en kille som försökt vinna Cyperns biljett till Junior Eurovision Song Contest ett antal gånger. Till skillnad från artisterna från San Marino, lyckades John aldrig med bedriften att ta sig till JESC. Som plåster på såren får han dock representera sitt land i den "riktiga" upplagan av Eurovision istället. Låten "One Thing That I Should Have Done" påminner emellertid mer om "Tears in Heaven" med Eric Clapton, än en modern Eurovisionlåt. Något säger mig därför att Cypern kommer få det svårt, i synnerhet i konkurrens med alla andra ballader i startfältet i år. Medan John visserligen sjunger hedersamt bra, så räcker inte låten till för att sticka ut tillräckligt i tävlingen. Jag kan helt enkelt inte se denna låt ta sig till finalen. 


16. Slovenien: Maraaya - "Here for You"Betyg delmoment
Tidigare statistik: C-
Konkurrenskraft gentemot övriga: A
Bettingodds: B+
Schlagermagisterns slutbetyg: A-

Det lilla alplandet Slovenien har sedan sin debut 1993 skickat bidrag av närmast skandinavisk karaktär till Eurovision. Tyvärr är det sällan som detta uppskattas av resten av Europa, och deras bästa placering är två 7:e-platser (1995 & 2001). Jag kan inte riktigt förstå denna avsaknad av framgångar, då låtar som "Cvet z Juga" (2007) och "Verjamem" (2010) tillhörde de årens absolut bästa låtar enligt mig - och ingen av dem kom i närheten av en bra placering.
I år har landet dock, iallafall enligt mig, sin bästa chans kanske någonsin. Duon Maraaya valdes ut att representera landet - en duo som faktiskt har haft lite internationella framgångar. Marjetka och "Raay" är gifta och har 2 barn, men producerar sedan några år tillbaka inte bara barn utan även musik tillsammans. Bidraget "Here for You" är kanske det starkaste upptempobidraget i semifinal 2, och försöker sammanföra influenser från både "Euphoria", lite traditionell slovensk etno, och modern dance. Även om det kan låta som en konstig blandning så tycker jag att det funkar bra och blir ett fullkomligt perfekt avbrott från balladerna ett tag. Jag kommer bli väldigt arg om detta inte tar sig till final, för här har Slovenien faktiskt hittat ett guldkorn. Bra sångerska, bra låt - och förhoppningsvis ett scenframförande som är spektakulärt. Helst dock utan danserskan som spelar luftfiol.  

17. Polen: Monika Kuszyńska - "In the Name of Love"Betyg delmoment
Tidigare statistik: C+
Konkurrenskraft gentemot övriga: D
Bettingodds: D+
Schlagermagisterns slutbetyg: D

Polen gjorde sin comeback i Eurovision ifjol, när Donatan & Cleo vände upp och ned på schlagervärlden med den porrmässiga raplåten "We are Slavic". Jösses vad kritiken om sexism haglade ifrån Sverige, ändå fick Polen iallafall 2 poäng ifrån Sverige! Man hade dessutom kunnat sluta total 5:a i slutresultatet om alla poäng hade följt telefonomröstningen! I det fallet hade Polen dessutom fått 12 poäng ifrån Norge!
Med ökat självförtroende, men förmodligen också skamkänslor, så har polackerna i år valt att skicka något helt annorlunda till Eurovision. Detta är i princip så långt ifrån porrig hip-hop som går att komma. Monika Kuszynska heter artisten - som kommer att bli den första rullstolsburne artisten i Eurovisionhistorien. Monika är nämligen förlamad från midjan och ned efter en trafikolycka sedan några år tillbaka - men har trots det fortsatt att sjunga, vilket gjort henne mycket omtyckt i Polen. Nu kan vi givetvis fundera på om detta kommer påverka röstningen på något sätt - det är ändå första gången en rullstolsbunden tävlar i Eurovision. Samtidigt är låten helt enkelt bara jättetråkig, och hade med någon annan artist slutat långt bak i resultatlistan. Nu är Monika dock den hon är, och hon har en mycket gynnande startplacering som sista bidrag i semifinalens startfält. Kan hon greja finalplatsen? Oerhört svårt att säga på förhand, men jag vill iallafall konstatera att låten är enormt tråkig och har inget att göra i finalen - men Monika kan mycket väl ha det. Tveksam om Polen blir finalland i år, men tack vare Monika har de nog en chans iallafall.

I nästa del av "Inför Eurovision 2015" ska vi kika närmare på de automatiskt kvalificerade finalbidragen: värdlandet Österrike, nykomlingen Australien, nästfavoriten Italien och till sist även Frankrike.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar