måndag 20 april 2015

Inför Eurovision 2015: Danmark, Albanien, Rumänien & Georgien

13. Danmark: Anti Social Media - "The Way You Are"Betyg delmoment
Tidigare statistik:B
Konkurrenskraft gentemot övriga: B-
Bettingodds: D+
Schlagermagisterns slutbetyg: C 

Danskarna hade ett stort år 2014, då man Köpenhamn för tredje gången arrangerade Eurovision och då blev Nordens mesta Eurovisionstad. Nu blev inte den danska produktion så där värst lyckad, iallafall inte utanför det som syntes på TV. Medan produktionskostnaderna skenade till absurda nivåer, fick man stryka vissa programpunkter som under genrepen ansågs"för konstiga". Den danska hedern tog sig en törn av alla dessa missar, även om många tittare nog uppskattade det slutliga programmet.
Det danska bidraget till Wien utsågs inte i nedmonterade B&W-hallarna, utan i Ålborg och Gigantium arenan, en arena som mycket väl kunde ha arrangerat Eurovision ifjol eftersom den både var stor nog och de facto byggd. Att danskarna trots det valde att bygga en helt ny arena för dyra pengar är fortfarande ett mysterium. Nåja. Vann gjorde iallafall gruppen Anti Social Media som faktiskt grundades enbart för att tävla i Danska Melodi Grand Prix. De lyckades i och med vinsten slå ett antal svenskskrivna bidrag, bland annat ett av Thomas G:son och ett av Marcos Ubeda (som skrev Never Let It Go med Afro-Dite 2002). I vanlig ordning är det danska bidraget ett enda långt lyckopiller som inte mer än måttligt anspelar på Beatles. Detta verkar vara den enda typen av musik som danskarna kan producera, och hittills har man ju lyckats överkomligt i Eurovision. Däremot är det tveksamt om det räcker särskilt långt i år. Visserligen är man givna i finalen, då detta är ett välkommet glatt upptempoinslag efter en lång rad fredsballader. Men detta är inte en vinnarlåt, även om det är trallvänligt, minnesvärt och glatt. I slutändan blir det mest bara fyra killar som sjunger Beatles - vilket vi av erfarenhet härifrån Sverige (1977) kan säga inte är en bra idé...

14. Albanien: Elhaida Dani - "I'm Alive"Betyg delmoment
Tidigare statistik: D
Konkurrenskraft gentemot övriga: C-
Bettingodds: B-
Schlagermagisterns slutbetyg: D

Albanien är kanske ett av Eurovisions mest konservativa länder, där den levande orkestern fortfarande används i uttagningen - ett faktum som dock bara höjer landets anseende i ESC-kretsar. Tyvärr har man ändå inte lyckats särskilt bra i Eurovision, utan har de senaste 5 åren bara kvalificerat sig till finalen en gång, 2012 - även om Rona Nishliu då också lyckades ge landet sin bäst placering någonsin, nämligen en femteplats med låten "Suus".
Dessvärre har albanerna haft det rörigt i sin uttagning i år då vinnarlåten "Diell" fick bytas ut efter att låtförfattarna hamnat i osämja med TV-bolaget. Istället skickar man den betydligt sämre låten "I'm Alive" till Wien, en låt som inte alls utnyttjar Elhaidas röstkapacitet på samma sätt som "Diell". Tråkigt nog får därför Albaniens kanske just nu största artist sänka sig ett stort antal snäpp för att kunna sjunga låten - vilket känns helt fel. Albanien hade innan låtbytet en god chans till finalkvalificering, men finalplatsen känns just nu väldigt avlägsen. "I'm Alive" känns mer som en oinspirerad amerikansk mainstreamlåt, som lär ha problem att ta sig ut genom tv-rutan.  

15. Rumänien: Voltaj - "De la capăt (All Over Again)"Betyg delmoment
Tidigare statistik: A
Konkurrenskraft gentemot övriga: C
Bettingodds: C-
Schlagermagisterns slutbetyg: C-

Som ett av de få länder i Eurovision som sedan semifinalsystemet infördes 2004 alltid kvalificerat sig till final, har Rumänien rejäl press på sig. Med två tredjeplatser (2005, 2010) och en fjärdeplats (2006) som bäst har landet längtat länge efter en seger. Denna seger har dock låtit vänta på sig, och lär väl fortsätta göra det. De senaste åren har Rumänien försökt med både opera och runda pianos, men utan större framgång.
I år går de därför tillbaka till ett av sina mest meriterade band, Voltaj, som varit aktiva i många år redan innan diktatorn Ceaușescus fall 1989. Den nuvarande upplagan av bandet har dock haft framgångar på olika håll, bl.a. i Europeiska MTV-galan. I årets Eurovision gör de väl dock sitt största framträdande för en internationell publik - men väljer trots detta att sjunga sin låt mestadels på rumänska, en satsning som är minst sagt vågad. Landet har nämligen inte haft en låt på rumänska i Eurovision sedan 1998 - och då slutade man på 22:a plats - den sämsta placeringen någonsin. Men rumänerna torde ha självförtroende, inte minst p.g.a. sitt "perfect record" i semifinalerna hittills. Dock är årets rumänska bidrag inte mycket att hänga i granen, även om det säkerligen återigen räcker till finalen. Tvivlar dock starkt på ännu en topp-5 placering och tror snarare att Voltaj kommer få kämpa för att undvika bottenträsket. Detta är en typisk pop-rockballad som kan bli svår att göra minnesvärd på scenen, i synnerhet när nästa bidrag är betydligt mer rivigt (Georgien). 

16. Georgien: Nina Sublatti - "Warrior"Betyg delmoment
Tidigare statistik: C+
Konkurrenskraft gentemot övriga: A-
Bettingodds: F
Schlagermagisterns slutbetyg: B

Georgien är det lilla landet i Kaukasus i Europas utkant, som liksom inte riktigt lyckats lika bra som sina grannar. Medan Armenien så sent som ifjol kammade hem en fjärdeplats, och Azerbajdzjan vann 2011, så kan Georgien bara skryta med en 9:e plats som bäst. Men på senare tid har man faktiskt, precis som i Azerbajdzjan börjat importera låtskrivare - från Sverige. 2013 skrev Thomas G:son det Georgiska bidraget, och står faktiskt även bakom årets Georgiska bidrag.
Warrior heter det i år, och sångerskan heter Nina Sublatti som både hunnit vara modell och vinna georgiska Idol, trots sina blotta 20 år. Även om hon mest sjunger klassiskt och indie, och inte västgötsk schlager, råder det dock inget tvivel om att Nina är som klippt och skuren för det här. Som något av en fanfavorit, så har låten redan sedan den utsågs varit med i vinnarsnacket. Den bjuder ju på lite mer tempo än de flesta andra låtar i år, och har de där suggestiva rytmerna som brukar kunna gå hem ute i Europa. Det är således faktiskt en riktigt bra låt, som med all rätt bör ta sig till final och ordna landets bästa slutplacering. Trots att man så sällan får höra något bra ifrån Georgien, känns det som att man nu faktiskt har möjligheten att vända siffrorna till sin fördel. Som sista bidrag i Semifinal 1, en mycket gynnsam startposition, har man lyckats få ett lysande utgångsläge. Nu är allt en fråga om scenframförande - och det kommer givetvis avslöja sig när repetitionerna börjar om några veckor.

I nästa avsnitt av "Inför Eurovision 2015" ger vi oss in i Semifinal 2, och börjar då med ännu en duett, denna gång från Litauen - och fortsätter med en irländsk version av Anna Bergendahl, en till duett från San Marino och avslutar med årets sedvanliga balkanballad från Montenegro.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar