fredag 24 april 2015

Inför Eurovision 2015: Malta, Norge, Portugal & Tjeckien

5. Malta: Amber - "Warrior"Betyg delmoment
Tidigare statistik: C
Konkurrenskraft gentemot övriga: B-
Bettingodds: C-
Schlagermagisterns slutbetyg: C

Malta, som totalt har en befolkning nästan lika stor som Göteborg, har varit ett av Eurovisions mer framgångsrika länder den senaste 20 åren  - dock utan att vinna. Medan två andraplatser (2002 och 2005) är deras bästa resultat, så har man kämpat hårt för bra placeringar på sistone. Ifjol kom grabbarna i Firefly på 23:e plats i finalen med "Coming Home", en låt som dock var en av Maltas bättre låtar enligt mig. Malta brukar trots sin lilla storlek, storsatsa på sin uttagning, och hade därför i år en semifinal med 20 låtar (!!!!) och en final med 14 låtar (!!!) - där bl.a. Alexander Rybak, Charlie Mason (låtskrivare till "Rise like a Phoenix") och Kevin Borg deltog som låtskrivare. Ingen av dessa vann, det gjorde istället Amber Bondin. Hennes vinst innebär att Malta för första gången sedan 2010 deltar i Eurovision med en kvinnlig artist! Amber har dock Eurovisionerfarenhet sedan tidigare då hon deltog som bakgrundssångerska till Kurt Calleja 2012. Emellertid låter hon också fortfarande som en bakgrundssångerska - hennes röst är inte tillräckligt stark för den här låten. Medan malteserna tänker helt rätt när de skickar en mer bombastisk halvtempolåt till ESC i år, så låter den ihålig om ni frågar mig. Här hade man kunnat sätt in någon mer fyllig röst, kanske Thea Garrett (2010) eller liknande. Nu blir detta istället ett sömnpiller, och jag tvivlar på att någon form av fiffig scenshow kan rädda det. Känns som att Malta just nu balanserar på gränsen till att inte ta sig till final i år...

6. Norge: Mørland & Debrah Scarlett - "A Monster Like Me" Betyg delmoment
Tidigare statistik: A-
Konkurrenskraft gentemot övriga: C+
Bettingodds: B-
Schlagermagisterns slutbetyg: B+  
 
Norrmännen är numera ganska bortskämda med höga placeringar. Så har dock inte alltid varit fallet! Paradoxalt nog är Norge faktiskt det land med flest sistaplaceringar (11 gånger) samt flest nollpoängare (4 gånger), men samtidigt också det land som fått högst antal poäng i en final någonsin (387 poäng, 2009). Norge är med andra ord motsatsernas land. I fjol skickade man exempelvis en dörrvakt till Eurovision, Carl Espen, som sjöng en låt som handlade om att han hade svårt att visa sina känslor. Detta sjöng han utan att röra en min...
I år hade norrmännen en ganska dramatisk final, där de 4 guldfinalbidragen i princip splittrade hela landet. Medan Bettan Andreasen var när att vinna igen, så vann istället den tämligen orutinerade duon Mørland & Debrah Scarlett på sista röstavlämningen. Ingen solklar seger alltså. Låten blev heller inte en omedelbar hit i de norska nedladdningslistorna, vilket tidigare års vinnare har blivit. Ändå har "A monster like me" fått hyfsat gott mottagande hos ESC-experter runt om i världen.
Jag vågar nog också säga att detta är årets näst bästa duett - enbart slagna av Estlands Stig & Elina. Båda sjunger helt fantastiskt och låten är snyggt uppbyggd. På finalscenen i Oslo hade de exakt samma utstrålning som i musikvideon - djupa och lidelsefulla blickar men samtidigt totalt fokus. De är med andra ord även duktiga skådespelare, vilket förhoppningsvis även kommer märkas på scenen i Wien. Men detta är dystert och det är aldrig bra i Eurovision - tvärtom tror jag många telefonröstare kommer tycka att detta bara är konstigt och obehagligt. Jag tror dock inte att finalplatsen är i fara för Norge, men jag har svårt att se dem i finalens toppskikt i år. Tyvärr. 

7. Portugal: Leonor Andrade - "Há um mar que nos separa"Betyg delmoment
Tidigare statistik: D+
Konkurrenskraft gentemot övriga: F
Bettingodds: F
Schlagermagisterns slutbetyg: F

Portugal är utan tvekan Eurovisions sorgebarn. Trots att landet troget varit med sedan 1964 har man bara lyckats med en 6:e plats som bäst (1996) och 2013 valde landet att inte delta p.g.a. ekonomiska svårigheter. Landet, som för det mest aldrig lyckas kvalificera sig till final, hade en framgångsperiod mellan 2008-2010 då man faktiskt tog sig till finalen varje år - och 2008 rent av kom 2:a i semifinalen! Sedan 2010 har de dock missat kvalificeringen och dessvärre ser väl inte årets tävling ut att bli mycket bättre.
Leonor Andrade vann den portugisiska uttagningen i år, men är väl egentligen mest känd som såpaskådis i serien "Água da mar". Hon deltog visserligen i portugisiska The Voice 2014, men åkte ut innan finalen.Utan att bli för hård så kan man ju iallafall säga att Leonor ska vara glad att hon har jobbet som såpaskådis att falla tillbaka på, för sångerska är inget yrke som verkar passa henne. Medan låten i sig är väldigt tråkig och intetsägande, så sjunger Leonor stundtals förfärligt och rent ut falskt. Att denna låt kunde vinna den portugisiska uttagningen säger mer om kvaliteten i den portugisiska uttagningen än om låten i sig. Detta är nog den bästa kandidaten till sistaplatsen i semifinal 2, och frågan är om Portugal kommer att vilja komma tillbaka till Eurovision nästa år. Landet har de mest konservativa och strikta reglerna för sin uttagning, där enbart låtar på portugisiska tillåts, och enbart portugisiska låtskrivare och artister - något som starkt håller tillbaka kvaliteten. Ska landet någonsin igen ha chansen att nå toppen, så måste landet internationalisera sin uttagning - tillåta artister att sjunga på engelska och tillåta internationella låtskrivare. Tyvärr ser jag ingen annan lösning just nu, för den inhemska musikproduktionen i Portugal är helt enkelt inte bra nog för Eurovision i nuläget. 


8. Tjeckien: Marta Jandová & Václav Noid Bárta - "Hope Never Dies"Betyg delmoment
Tidigare statistik: F
Konkurrenskraft gentemot övriga: D
Bettingodds: F
Schlagermagisterns slutbetyg: F

Tjeckien är utan tvekan landet som procentuellt gjort sämst ifrån sig bland alla ESC-länder. Även om landet bara har deltagit 3 gånger tidigare (2007, 2008, 2009), så har man kommit sist i semifinalen 2 gånger av dessa. Och kommit näst sist 1 gång. Efter 2009 så beslöt man sig för att hoppa av tävlingen några år, förmodligen p.g.a. en blandning mellan ekonomiska svårigheter och bitterhet. I år däremot, är man tillbaka igen, även om framtidsutsikterna ser (om möjligt) ännu sämre ut än förut.
Bidraget "Hope Never Dies" och artisterna Marta och Václav valdes ut internt (för att spara pengar), och av någon anledning så gick man rakt in i årets mest populära musikträsk "man-kvinna duetter med en sorglig ballad". Grattis! Konkurrensen i denna genre är redan mördande i år, och när landet dessutom valt en manlig duettpartner som låter som en heavy-metalsångare så anar jag att man kommer hamna i bottenträsket igen. Detta kan verkligen inte ha någon chans att göra sig ihågkommen bland 17 andra mer eller mindre liknande bidrag. Jag kan bara inte se det... Tvärtom är frågan snarare om landet slipper ännu en sistaplacering eller om landet kanske klarar av att tangera sitt bästa resultat hittills - d.v.s. näst sista platsen? Det blir mycket spännande att följa! Men finalen har de inte chans på. Tyvärr.


I nästa del av "Inför Eurovision 2015" får vi möta ännu en 17-åring debutant från Israel, suggestiv lettisk avant garde, Azerbajdzjans f.d. ängel och Islands nya stjärnskott María.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar