fredag 10 april 2015

Inför Eurovision 2015: Moldavien, Armenien, Belgien och Nederländerna

Då var det dags igen. 40 bidrag kommer att tävla - från Narvik i norr till Tasmanien i söder, från Las Palmas i väster till Vladivostok i öster. Nu är nämligen Eurovision större än någonsin rent geografiskt, då även Australien tävlar trots att landet ligger på andra sidan jorden. Men alla är välkomna, även om Australien bara är "gästnation".
Semifinal 1 går av stapeln den 19 maj, i Wiener Stadthalle - samma arena där Sverige för övrigt vann VM-guld i ishockey 1987. Men även om matchen mot Sovjet då var en rejäl rysare, så tror de flesta experter att årets första semifinal i Eurovision blir en större rysare - då startfältet är mycket jämnt. Troligen kommer småsaker i slutändan fälla avgörandet här - såsom vilket startnummer man har.

Semifinal 1:

1. Moldavien: Eduard Romanjuta - "I Want Your Love"


 
Betyg delmoment
Tidigare statistik: C
Konkurrenskraft gentemot övriga: B
Bettingodds: F
Schlagermagisterns slutbetyg: C

Moldavien är som vi alla vet Eurovisions egna lilla husclown, som alltid bjuder på udda och ibland rent episka uppträdanden. Vi minns alla mormodern som slog på stora trumman (Zdob şi Zdub 2005) och inte minst den så kallade "Epic Saxophone Guy" (Eller rättare sagt: SunStroke Project & Olia Tira, 2010) som blev ett av det lilla landets mest sedda musiknummer på Youtube någonsin. Möjligtvis är den slagen av den gamla superhitten "Numa Numa" som plågade internet 2004...
I år får Moldavien den stora äran att inleda hela Eurovision, och gör det med en av årets få upptempolåtar. Och inte nog med det, vi får även höra årets enda ukrainska artist - eftersom Ukraina (av förståeliga anledningar) inte ställer upp i år. Eduard Romanjuta är faktiskt ukrainare och dessutom försökt vinna den ukrainska melodifestivalen 3 gånger (!) - utan framgång. I Moldavien gick det bättre, vilket nog snarare kan förklaras av en ganska tunnsådd upplaga av den moldaviska Melodifestivalen i år.
Årets moldaviska bidrag sticker dock ut, tack vare alla ballader - ett faktum som jag tror kommer rädda den här något stereotypa danspoplåten med erotiska undertoner... Jag kan fatta att arrangörerna väljer att öppna hela tävlingen med det här, eftersom den iallafall skapar partystämning. Det är mer än vad man kan säga om resten av bidragen i semifinal 1, som mest passar på begravningar. Nåja, trots ett mediokert och lite krystat dansnummer ifrån Moldavien så lär de kunna ta sig till final i år, men det ska de nog tacka arrangörerna och alla balladländerna för.


2. Armenien: Genealogy - "Face the Shadow"


 
Betyg delmoment
Tidigare statistik: B-
Konkurrenskraft gentemot övriga: D
Bettingodds: C
Schlagermagisterns slutbetyg: F

Förra året så trodde alla bookmakers att Armenien skulle vinna Eurovision  - fram tills man faktiskt fick se låten live. Då havererade oddsen totalt, och landet fick nöja sig med en 4:e plats i finalen. Å andra sidan är det mycket som talar för att Aram Mp3 (som representerade Armenien ifjol) sköt sig själv i foten när han uttalade sig homofobt i en intervju ett par veckor innan tävlingen. Inte populärt i schlagervärlden om man säger så...
I år lyckas Armenien dock göra sig impopulära på andra sätt, till exempel genom att skicka ett sådant här bidrag som hade klassificerats som tortyr av Genevekonventionen om det använts i krig. Detta är nämligen vidrigt, för alla sinnen, samtidigt! Visst är det kul att se Inga ifrån duon "Inga & Anush" som representerade landet 2009 med det klassiska "Jan Jan". Visst är det också kul att hon bildat en ny grupp tillsammans med utvandrade ex-armenier ifrån så vitt skiljda länder som Etiopien, Australien, USA, Japan och Frankrike. Men glädjen drunknar fullkomligt i detta oväsen som landet valt att skicka till Wien. Detta är alldeles för dåligt för Eurovision 2015, och kan med lätthet förpassas till sistaplatsen. Allt annat vore en enorm sensation, och samtidigt en total travesti av närmast bibliska mått.


3. Belgien: Loïc Nottet - "Rhythm Inside"


 
Betyg delmoment
Tidigare statistik: C-
Konkurrenskraft gentemot övriga: C-
Bettingodds: C+
Schlagermagisterns slutbetyg: C

Belgarna har haft varierad framgång de sista åren - eller kanske snarare alltid haft varierad framgång. Landet har bara vunnit EN gång (Sandra Kim - 1986), trots att man varit med sedan tidernas begynnelse (1956). I snitt brukar man hamna på en sådär 15:e plats, och har därför sedan semifinalerna infördes 2004, haft svårt att kvalificera sig. Bara två gånger, 2010 och 2013 har man lyckats ta sig vidare från semifinalen - och 2010 lyckades Tom Dice rent av ge belgarna en 6:e placering i finalen.
Tyvärr får man i år dock se sig om i stjärnorna efter en ny 6:e plats... Även om Loïc Nottet är en av de starkare belgiska artisterna på senare tid (som kom tvåa i belgiska The Voice 2014), så känns det som att belgarna återigen begivit sig in i en musikalisk återvändsgränd. Coolt, modernt och rytmiskt - men knappast något som kommer att locka röster i Eurovision. Då tävlingen också drunknar i andra liknande bidrag, så känns detta som en rejäl felspekulering. Med årets kanske mest obehagliga och mest svårförståeliga musikvideo sitter man dessutom i sjön redan innan bidraget ska visats upp live i Wien. Kort sagt: Stolpe ut för Belgien.


4. Nederländerna: Trijntje Oosterhuis - "Walk Along"


 
Betyg delmoment
Tidigare statistik: C
Konkurrenskraft gentemot övriga: C+
Bettingodds: D
Schlagermagisterns slutbetyg: B

Det andra Beneluxlandet i semifinal 1 är Nederländerna, som liksom sin granne Belgien haft förtvivlat svårt att ta sig till final sedan 2005. Men i Malmö 2013 vände olyckan och Anouk tog landet till den första Eurovisionfinalen på 9 år - där man slutade 9:a. The Common Linnets överträffade dock denna bedrift, då man överraskande tog silvret i Köpenhamn ifjol. Det nationella medieuppbådet kring The Common Linnets efter tävlingen visade att holländarna blev helt tagna på sängen av detta, och som ett brev på posten har man nu fått ett rejält ökat självförtroende tack vare det.
Den holländska artist som på något vänster ska kunna följa upp fjolårets framgång är 42-åriga Trijntje Oosterhuis, som sedan 90-talet varit en av landets mest kända sångerskor. I alla fall på hemmaplan. Precis som Anouk så har Trijntje en lång karriär bakom sig, men i motsats till Anouk så har Trijntje aldrig riktigt slagit igenom utanför de holländska gränserna. Som plåster på såren får hon därför chansen i Eurovision istället. Och visst, detta är en av de bättre balladerna i år, även om man kanske suger lite väl länge på just ordet "why" i låttexten (typ 60 % av låttexten består av just det ordet). Men det är snyggt producerat och låter riktigt bra. Men precis som för Belgien, så har årets holländska bidrag mördande konkurrens i samma genre och det ska mycket till om Nederländerna ska kunna kvalificera sig en tredje raka gång till finalen. Fast med tanke på att detta faktiskt är bra - borde någon världslig rättvisa iallafall se till att få in detta bidrag i finalen. Men något nytt silver i finalen lär det inte bli frågan om tyvärr. 

I nästa "inför Eurovision 2015" så ska jag avhandla det finska punkbandet med Downs syndrom, den grekiska balladkulten, Estlands nya vinsthopp och inte minst ett makedonskt bidrag som faktiskt INTE är ett medelålders gubbrockband (!!!). 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar