onsdag 15 april 2015

Inför Eurovision 2015: Serbien, Ungern, Vitryssland & Ryssland

9. Serbien: Bojana Stamenov - "Beauty Never Lies"Betyg delmoment
Tidigare statistik:B-
Konkurrenskraft gentemot övriga: B-
Bettingodds: D
Schlagermagisterns slutbetyg: D

Serbien blev 2007 det första landet (förutom Schweiz 1956) att vinna Eurovision på första försöket - även om landet ju i all ärlighet deltagit flera gånger som del av Jugoslavien ända sedan 60-talet, samt som del av Serbien & Montenegro under 2004-2005. Men segern för Marija Serifovic 2007 blev faktiskt den första vinsten för något ex-jugoslaviskt land, trots att resten av Europa under senare delen av 00-talet konstant klagade på Balkans dominans i tävlingen. Serberna har dock aldrig riktigt lyckats följa upp sin första seger, även om Zeljko Joksimovic kom nära 2012 när han hamnade 3:a bakom Loreen. 2013 i Malmö missade man finalen och måste ha blivit lite bittra av detta, eftersom man valde att hoppa av tävlingen ifjol. I år är man dock återigen tillbaka, och för första gången med en sång på engelska!
Årets serbiska bidrag framförs av Bojana Stamenov, en bastant dam som är mest känd genom sitt deltagande i den serbiska upplagan av "Talang" 2012 - där hon dock slutade 4:a. För det mesta är hon tydligen dock sysselsatt med att sjunga i barnföreställningar i Belgrad. Även om Bojana har en rejäl röst och utöver detta även bär många andra likheter med exempelvis svenska Nana (2004, 2005), maltesiska Chiara (1998, 2005, 2009), och inte minst isländska Hera Björk (2010), så har låten helt andra bäringar än den typiska balladen. Låten är faktiskt skriven av amerikanen Charlie Mason - upphovsmannen bakom "Rise Like A Phoenix" som Conchita Wurst vann med ifjol. Mason har också tidigare skrivit låtar åt Eric Saade, Danny Saucedo samt Miley Cyrus. Men det märks inte här...
Tvärtom känns detta som ännu ett stolpskott från Balkans minst uppdaterade land. Medan grannar som Makedonien och Slovenien och inte minst Rumänien ständigt kommer med ny modern musik till Eurovision står Serbien kvar någonstans på 00-talet och undrar vad allt oväsen kommer ifrån. Detta är gammalt, sunkigt och lite klyschigt. Bojana kan visserligen sjunga riktigt bra, men den känns inte som att rösten räcker för att låten ska bli bra. Man hade kunnat dra nytta av att man skickat en upptempolåt när det är så många ballader i tävlingen - men istället blir det bara dåligt. Ingen final i år heller för Serbien...

10. Ungern: Boggie - "Wars for Nothing"Betyg delmoment
Tidigare statistik: B
Konkurrenskraft gentemot övriga: C-
Bettingodds: D+
Schlagermagisterns slutbetyg: C-

Ungern har länge varit Eurovisions "coola snubbe", som sedan 1994 levererat coola alternativa låtar till tävlingen. Framförallt har man dock fokuserat på ballader genom åren och redan debutåret 1994 slog man till med en fjärdeplats (Friderika Bayer - "Kinek Mondjam Ei Vetkeimet?") som också är landets bästa placering hittills. Eftersom balladgenren funkade så bra för ungrarna fortsatte de på detta spår ett bra tag - gärna med lite inslag av jazz, hipsters eller pojkband. Dock har vi på senare tid även fått se lite etnodans och lite modern discodans från dem, men alltid i moll. Av någon anledning har nämligen de ungerska bidragen alltid varit lite sorgliga. Vi minns ju ifjol då Andras Kallay-Saunders sjöng om familjemisshandel, så pass duktigt att det räckte till femteplatsen. 
I år kör ungrarna återigen på samma linje - dock bär årets bidrag många likheter med landets allra första kvalificerade bidrag från 1994. Vi har en ballad med en tjej med en gitarr, som givetvis sjunger något sorgligt. Svårare än så tycker ungrarna tydligen inte att det behöver vara. Årets artist heter Boggie, fast det gör hon egentligen inte utan hon heter ju Boglárka Csemer. Men Boggie är ju helt klart enklare att uttala... Så mycket Boggie är det dock inte över denna tjej, tvärtom är detta en mycket inåtvänd och samhällskritisk tjej. Hon gjorde sig känd över världen genom Youtube under 2014 då musikvideon till hennes låt "Parfüm" spreds som en löpeld över nätet. I videon (och låten) kritiserade hon skönhetsidealen i skönhetsindustrin genom att bilden av henne sakta retuscherades tills hon nått oigenkännlighet. I Eurovision är det dock inte skönhetsindustrin som står i skottfånget, utan världens politiker. Förmodligen har hon ett visst land i öster i åtanke, *HOST HOST RYSSLAND HOST*, men detta förblir tursamt nog inte uttalat med tanke på att det skulle leda till diskvalificering. Nåja. Gillar man fredstörstande gitarrtjejer så lär ju detta gå hem, men inte hos någon annan. Visserligen så slår detta den andra fredsballaden från Ryssland med hästlängder, eftersom detta faktiskt känns äkta och inte statligt ordinerat av Putin, som ryssarnas låt. Men trots detta - ännu en ballad i mängden - och ännu en kissepaus...


11. Vitryssland: Uzari & Maimuna - "Time"Betyg delmoment
Tidigare statistik: C
Konkurrenskraft gentemot övriga: C
Bettingodds: C+
Schlagermagisterns slutbetyg: D

Då var det dags för en av Europas tuffaste diktaturer att ta plats på scenen - Vitryssland. Genom åren har detta land mest gjort sig kända för att välja ett bidrag - och sedan dra tillbaka det då "höga chefer" inte tyckte det var bra nog för Eurovision. Redan 2005 fick Angelica Agurbash byta sin vinnarlåt "Boys and Girls" mot "Love Me Tonight" efter diskussioner med det statliga TV-bolaget. Därefter har mönstret upprepats ett antal gånger. I år behövde man dock inte byta låt, eftersom den vitryska uttagningen ändrat röstningsreglerna så att allmänhetens telefonomröstning bara utgjorde drygt 10 % av den totala röstningen. Resten av poängen sköttes av juryn. Detta innebar att även om Uzari & Maimuna enbart kom på tredje plats i telefonomröstningen och därmed bara fick 8 poäng av folket, så fick de 68 poäng av juryn och fick därför en ganska behaglig seger.
Det vitryska bidraget är en hyllning till fiolen och följer ett mönster som vi är väldigt vana vid i Eurovision. Det blir pianoballad, som sen övergår i någon halvtempo danslåt med fiolslingor. Och självklart får vi en dyr musikvideo som innehåller en vacker kvinna instängd i ett timglas med sin fiol och en mjölksnok. Lägg till lite vindmaskin, rökmaskin och pyro så har vi en typisk klyschig Eurovisionmusikvideo. Orkar Europa med sånt här fortfarande? Tydligen. I vanlig ordning lär vitryssarna lägga halva sin statsbudget på scennumret - även om jag inte är säker på att det kommer att räcka. Alls. Visst har låten lite högre tempo än övriga låtar, men det lär inte räcka för att sticka ut. Inte på långa vägar...

12. Ryssland: Polina Gagarina - "A Million Voices"Betyg delmoment
Tidigare statistik: A
Konkurrenskraft gentemot övriga: C
Bettingodds: B+
Schlagermagisterns slutbetyg: D

Ryssland var en smula osäkra på om de skulle ställa upp i Eurovision igen. Landets enväldige president Vladimir Putin uppskattade inte det faktumet att en transvestit med skägg från västlandet Österrike vann fjolårets upplaga. Tvärtom gick han ut och fördömde Eurovision som moraliskt degenererat och presenterade lösa planer på att starta en egen musiktävling tillsammans med Vitryssland och Azerbajdzjan - utan homosexuella. Nu blev det inte så, istället har Putin accepterat att man i år ännu en gång blir tvungen att visa transvestiter i skägg i bästa sändningstid - då Conchita ju är en av programledarna. Kämpigt, herr Putin! Speciellt när landets lagar förbjuder "homosexuell propaganda"... Nåja.
Årets ryska bidrag valdes ut internt (Putin fick bästamma själv), vilket innebar en fredsballad med en oskuldsfull flicka klädd i vitt. Detta ifrån ett land som aktivt invaderade ett annat Eurovisionland för inte så länge sedan... Ironi kallas det. Tyvärr rimmar det mycket illa med vad Eurovision står för och även om Eurovision aldrig har varit en uttalad politisk tävling så lär detta inte bli väl emottaget i Wien. Redan ifjol buade Eurovisionpubliken åt det ryska bidraget på grund av Kriminvasionen och anti-homolagarna. Trenden bör med all sannolikhet återupprepa sig, för situationen har ju inte direkt ändrats sedan ifjol. Denna falskklingande fredsballad är faktiskt emellertid skriven av en samling förvirrade svenskar, Joakim Björnberg och Katrina Noorbergen. Vet Putin om det undrar jag? Hmm.. Nåja, tröttnar man på alla glada barn i videon, som ju bara vill ha fred på jorden och en helrysk värld, så lär väl även den ryska staten pumpa in pengar till ett storstilat scenframförande. Själv undrar jag dock om Polinas sång kommer att höras i alla burop? Vi får väl se. Vinna lär detta aldrig göra, men eftersom Ryssland är Ryssland tar detta sig garanterat till final. Igen.
Dock utan min, eller någon annan från Västeuropas hjälp.

I nästa del av "Inför Eurovision 2015" ger jag mig på vårt grannland i söder, som grävt upp Beatles igen. Vi möter även Albaniens största internationella stjärna, Rumäniens välgörenhetsprojekt för utsatta barn (snälla - rädda barnen i den ryska videon!!!), samt årets första G:sonbidrag - från Georgien! Missa inte! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar