lördag 25 april 2015

Inför Eurovision 2015: Israel, Lettland, Azerbajdzjan & Island

9. Israel: Nadav Guedj - "Golden boy"Betyg delmoment
Tidigare statistik: D
Konkurrenskraft gentemot övriga: B-
Bettingodds: C-
Schlagermagisterns slutbetyg: C+

Israel håller just nu på med en ökenvandring som landet aldrig tidigare skådat. Sedan 2011 har landet konstant missat final och dessutom varit långt ifrån i närheten att komma nära den åtråvärda 10:e platsen i semifinalen. Detta trots att landet faktiskt har skickat så etablerade artister som Dana International (2012) och Mei Feingold (2014). Av förklarliga anledningar är därför denna forna stornation ganska frustrerad nu och har inför i år ändrat sin uttagningsprocess igen. I år valde man ut en artist i programmet Hakokhav Haba, "nästa stjärnskott", där 17-årige Nadav Guedj till slut stod som segrare. Låten valdes sedan internt i tv-bolaget och blev "Golden Boy", en låt som har verkar lida av multipel personlighetsstörning.
Först ballad, sen modern r'n'b och sen dance med etno. Man blir förvirrad. Och frågan är hur detta tas emot av Europa. För när man mixar allt detta så blir det ett spretigt musikaliskt verk som kanske inte alla uppskattar. Dock får vi ju definitivt konstatera att detta, i huvudsak iallafall, är en upptempolåt. Således har den en fördel mot alla andra bidrag i semifinal 2, och det får iallafall mig att tro att Israel faktiskt får bryta sin 5-åriga ökenvandring i år. Men detta är inget som borde funka när konkurrensen tätnar i finalen, och även om Nadav sjunger hyfsat är årets israeliska bidrag bara ytterligare en fotnot i årets Eurovision.

10. Lettland: Aminata - "Love Injected"Betyg delmoment
Tidigare statistik: D-
Konkurrenskraft gentemot övriga: D+
Bettingodds: B-
Schlagermagisterns slutbetyg: B-

Medan Israel har varit ute på en ökenvandring sedan 2011, har Lettland faktiskt varit ute på samma ökenvandring sedan 2009. Letterna har dessutom haft oturen att hamna helt sist i sina semifinaler - 3 gånger under dessa 6 år! Landet som ju vann så sent som 2002 (Marie N - "I Wanna") har alltså sedan dess blivit rejält ratat av Europa. Frågan är ju vad det hela beror på, men när man tittar på vad de senaste bidragen har handlat om: att baka kakor (2014), att få telefonsamtal från Mick Jagger (2012) och trafikstockning i Ryssland (2009), så förstår vi att letterna nog kanske får skylla sig själva.
Årets lettiska artist heter Aminata Savadogo, vars pappa är från Burkina Faso i Afrika - därav det exotiska efternamnet. Låten heter "Love Injected" och kan väl närmast beskrivas som en suggestiv avant-garde version av "Euphoria". Och jag tycker nog man kan dra många jämförelser med "Euphoria" - Aminata kan nog gott jämföras med en lettisk Loreen och röstinsatsen är helt klart jämförbar med Loreens. Skillnaderna mellan låtarna är dock också påtagliga. Medan Loreen bjöd på en minnesvärd scenshow så har Aminata långt kvar dit - dessutom är låten inte alls så svängig och dansvänlig som "Euphoria". Tvärtom kör man helt på suggestiviteten och försöker skapa nått helt nytt - vilket i och för sig gör låten minnesvärd, men drar också ned tempot rejält. Detta gör att åtminstone jag får svårt att känna mig berörd av låten och frågan är hur pass mycket den faktiskt kommer sticka ut nu när tempot bland alla andra bidrag också är så lågt. Lettland känns därför som ett osäkert kort i år, men vi slipper iallafall baka kakor eller få telefonsamtal med Mick Jagger. Detta är därför det mest seriösa bidrag vi har hört från Lettland på länge - och därför hoppas och tror jag på en finalplats för dem.

11. Azerbajdzjan: Elnur Hüseynov - "Hour of the Wolf"Betyg delmoment
Tidigare statistik: A
Konkurrenskraft gentemot övriga: C-
Bettingodds: B+
Schlagermagisterns slutbetyg: C +

Jag brukar varje år klaga på det faktum att det alltid försiggår fuffens och oegentligheter kring Azerbajdzjans deltagande i Eurovision. Senast 2013 förekom rapporter om mutningsförsök och utdelande av gratis telefonkort till potentiella telefonröstare. Att landets eget värdskap 2012 dessutom kantades av brott mot mänskliga rättigheter, mutor och censur gör inte saken bättre. Ändå brukar alltid landet lyckas väl i Eurovision med idel topp-5 placeringar som följd. Förra året gick de dock på en rejäl mina för första gången och slutade på en chockartad 22-plats i Köpenhamn.
I ett försök att återupprätta sin stolthet så tar de nu hjälp av en veteran, nämligen landets första ESC-deltagare - Elnur Hüseynov, som var "ängeln" i duon Elnur & Samir (2008). Ni som minns det bidraget minns ju att det var en ängel och en djävul som sjöng opera mot varandra. I år har han dock skippat änglakostymen och operan - tack för det!  
Däremot fortsätter landet att undvika inhemska låtskrivare, till förmån för svenska. Sandra Bjurman stod bakom alla azeriska bidrag mellan 2010-2012, inklusive deras vinnarlåt "Running Scared" 2011. I år heter bidraget "Hour of the Wolf" och är väl i princip specialskriven till Elnur, som verkar vara som klippt o skuren för låten. Emellertid är detta ett av de minst moderna och mest klassiska av de azeriska bidragen genom åren - detta bär verkligen inte med sig något som känns "2015". Tvärtom får man en känsla av att operaambitionerna fortfarande spökar för Elnur, och någonstans känns detta mer som ett musikalnummer... Frågan är hur det kommer se ut på scenen? Storsatsningarna på scenframförandet är ju Azerbajdzjans signum - hur kommer det bli i Wien? Ett svårt bidrag att betygsätta, men finalplatsen är lika säker som amen i kyrkan!
 

12. Island: María Ólafsdóttir - "Unbroken"Betyg delmoment
Tidigare statistik: B+
Konkurrenskraft gentemot övriga: D
Bettingodds: C+
Schlagermagisterns slutbetyg: D

Vårt kära vikingaland i norr har sedan 2008 permanentat sig i finalen - och slog dessutom 2009 till med en andraplats bakom Rybak (Yohanna - Is it True?- för övrigt ett av de mest magiska framförandena någonsin). Men hennes framgång var ett undantag, och på senare år har Island hållit till runt sådär 17:e plats i finalresultaten. Tanken är väl att María Ólafsdóttir ska förbättra den statistiken i år. María är något av en musikalstjärna på Island, som spelat i både Sound of Music och Ronja Rövardotter. Emellertid var hennes vinst i den isländska uttagningen inte given. Juryn placerade henne som 4:a i finalens första omgång (av total 7 bidrag) medan folket placerade henne som 2:a - vilket gjorde att hon ändå hamnade i "guldfinalen" mot det bidrag som fick flest poäng av folket (och juryn) i första omgången. I guldfinalen vände dock alla siffror, och María fick plötsligt flest röster - och avgick med segern. Intressant nog tilläts för första gången engelska i den isländska finalen, och för första gången fick därför Island ett vinnarbidrag på engelska. Tidigare har ju de isländska bidragen fått översättas till engelska efter den finalen - men i år behövs alltså inte det.
Tyvärr så har jag personligen problemet att detta inte alls intresserar mig. Islänningarna har en genuint nordisk musiksmak, och brukar därför alltid skicka intressanta bidrag till Eurovision - hört ifrån svenska öron. I år så är låten dock helt platt och känns mer som en dussinlåt som vilken som helst som hörs på radion då och då. Inget lyft, inget minnesvärt - ingenting som måste till för att ta sig långt. Utan att vi ännu har sett framförandet i Wien, så kan vi dock konstatera att Island har rejäl uppförsbacke nu, och jag tvivlar på någon bra placering för landet. Speciellt då man hamnar bakom ett mycket liknande bidrag från Azerbajdzjan - och det betydligt mer minnesvärda svenska bidraget som kommer efteråt. Finalplatsen känns osäker...

I nästa del av "Inför Eurovision 2015" så kommer vi till sist få analysera Måns' chanser till vinsten, samt de återstående länderna i semifinal 2: Schweiz, Cypern och Polen - som alla är chanslösa i år. Samt Slovenien, som jag personligen ser som den stora utmanaren till Måns i semifinal 2.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar