tisdag 23 april 2013

Schlagermagisterns Countdown to Malmö - del 2

 6. Ryssland: Dina Garipova – "What If"

Ryssland, detta monster till land som tar Eurovision enda bort till Berings sund på andra sidan jordklotet! Egentligen är det rätt konstigt varför ryssarna bara vunnit en enda gång i Eurovision, med tanke på hur stort det är och hur vansinnigt många som bor i Ryssland. Ändå har moderniseringen av Ryssland och ryssarna gått betydligt långsammare än i resten av världen. En och annan kommunist kan nog säkert skyllas för det (och en och annan Putin också för den delen). Men musikmässigt så har de en bit kvar, det visar om inte annat årets ryska bidrag. Ironiskt nog denna gången skrivet av två svenskar - som av någon oförståelig anledning valt att hjälpa våra arvsfiender i Öst. Men hjälpa och hjälpa förresten, jag vet nog inte om jag skulle kalla det så - den här låten stjälper betydligt mer än den hjälper, för detta är en helt malplacerad nostalgitripp till Eurovisions 90-tal - då balladerna härskade i tävlingen och irländare härjade fritt. Detta är en typ av musik som knappt ens var modern när den var modern - och ännu mindre nu. Ett stort gäsp mot öst, tyvärr. Inget nytt, inget spännande och inget att fastna för. Om detta var allt ryssarna kunde åstadkomma efter Buranovskie Babushki så lär de få vänta på nästa Eurovisionvinst, för den här låten är hopplöst utdaterad. Visst är det fint och så att Ryssland sjunger om fred, men det klingar falskt och blir bara en ångestfylld pekoral när man sätter musik till det och låter denna stackars sångerska framföra skiten. Suck. 
Betyg: IG
Kommentar: Jag kommer rösta för ett återinförande av järnridån, på scenen i Malmö arena - nånstans runt 21.30 den 14 Maj.

7. Ukraina: Zlata Ognevich – "Gravity"

Ett land som inte tycks kunna misslyckas i Eurovision är Ukraina. Hur fasen kommer det sig egentligen? Har de många grannar? Har de mycket stöd ifrån utvandrade ukrainare runt om i Europa? Nej, det är nog faktiskt bara så att Ukraina faktiskt har en ovanligt bra musikkultur - mycket starkare än i Ryssland exempelvis. De senaste årens ukrainska bidrag har visserligen varit en smula tunna, men de har en riktigt diger bakgrund i tävlingen ändå - det måste sägas! Kanske är det därför som Ukraina även i år seglat upp som fjärde favorit i oddsen inför Eurovision? Ja, för det kan inte vara låten iallafall. Även om Zlata Ognevich är en otroligt stark sångerska som nog kommer fixa en rejäl scenshow i Malmö, så slår den här låten fullständigt i luften. Den påminner mer om en halvtaskig Disney-ballad än den moderna medeltempo poplåt den utger sig för att vara. Repetitiv, fantasilös och tråkig. Hur sjutton kan folk tro att denna har ens en chans att vinna???!! Är folk döva söder om Vitryssland? Men samtidigt har Ukraina exakt samma problem som Ryssland, att detta också är hopplöst utdaterat. Ingenting i den här låten skulle kunna spelas på radio idag och jag tror inte heller att folk skulle vilja höra den ens om de fick pengar för det.
Betyg: IG
Kommentar:  Den enda gravitationen som denna låt innehåller är gravitation bort från högtalarna till något ljudisolerat rum.

 8. Nederländerna: Anouk – "Birds"

Ovanligt fort är vi så framme vid den låt som jag själv önskar skulle vinna Eurovision denna gång. Nederländerna (eller Holland som vi felaktigt kallar landet - det skulle vara som att säga Uppland om Sverige), är för ovanlighetens skull något i strålkastarljuset i årets Eurovision. Efter att ha misslyckats ta sig till final de senaste 9 (!) åren har man nu (verkar det som) förstått varför: Tragiskt dåliga artister med ännu sämre låtar. Förra året skickade man en kvinnlig sångerska utklädd till indian. 2009 skickade man gruppen "De Toppers" (tre gubbar med botoxleenden och paljettkostymer). Listan kan göras lång. Men i år skickar man faktiskt en riktig artist, Anouk, som faktiskt både kan sjunga och framföra låtar proffsigt. Dessutom är hon ända sedan 90-talet en etablerad artist med många hits även utanför Nederländerna - även i Sverige. Och i år tävlar hon så i Eurovision - med en svensk låt. Till skillnad från Ryssland som fick bottenskrapet av svensk låtskrivarkonst - så fick Anouk ett mästerverk i mina öron. Detta är kanske årtusendets hittills vackraste sång - och skulle om det fanns någon rättvisa i världen vinna Eurovision med buller och bång. Nu är världen inte rättvis, snarare förväntar jag mig att de europeiska telefonröstarna ska se förvirrade ut och ignorera den - liksom de gjort med många andra låtar som egentligen varit alldeles för välgjorda. Detta är en svår låt - no questions - vilket tillika gör den omöjlig i ett sammanhang som detta. Komplex och dimensionsrik - är ord som aldrig beskrivit en Eurovisionvinnande låt. Tvärtom. Detta är helt enkelt för bra för att vinna. Det enda som kan rädda låten är Anouk själv - en vansinnigt duktig artist, men även jurygrupperna - som ju står för hälften av rösterna. Slår man till med ett snyggt och avskalat men samtidigt mäktigt scennummer, och jurygrupperna gör sitt - då kan detta mycket säkerligen stå som segrare om en månad. Jag kommer bli den förste att rusa upp på scenen för autograf - var så säker!
Betyg: MVG+
Kommentar: Amsterdam 2014. Annars jävlar!

9. Montenegro: Who See – "Igranka"

Montenegro är ett spännande land i Eurovisionsammanhang. Första deltagandet 2009 sponsrades av Ralph Siegel - legenden bakom "Ein Bisschen Frieden", men sedan dess har det gått stadigt utför. Förra året gjorde Rambo Amadeus fullständig kaoz i Baku, något som uppenbart gav mersmak för montenegrinerna. I år blir det kaoz - Turbo deluxe style, med gruppen Who see, som verkar rätt duktiga på det där att göra smaklösa musikvideor. Hur de funkar på scenen vet vi inte, men min gissning skulle vara att den där buren med kvinnliga slagskämpar inte följer med till Malmö. Hur det än är med den saken så kan vi ju iallafall konstatera att bidraget kommer att sticka ut. En smula. Personligen tycker jag detta är skitkul, eftersom det helt enkelt är så vansinnigt kaosartat att det till slut blir bra. Det är en form av skönhet i tumultet som bara kan ses när man verkligen är trött. Självklart förstår jag att folk inte kommer förstå det här, vissa kommer hata det, andra kommer rent av bli förolämpade av det. Jag är bara glad för att Montenegro ännu en gång goes crazy och bryter ljudbarriärer i Eurovision. Någon måste ju! Men någon final lär det inte bli denna gången heller, trots storbystade rumpskakande strippor. Någonstans vill vi ändå ha ordning och reda, vilket även i år innebär att Montenegro får sova i stutarbåset under finalen. Sorry!
Betyg: G+
Kommentar: Om bara Alice Babs kunde se sina efterföljare nu...

10. Litauen: Andrius Pojavis – "Something"

 Det enda baltiska landet som aldrig vunnit Eurovision, Litauen, letar fortfarande efter en fast punkt i schlagertillvaron verkar det som. Genom åren har litauerna bjudit på fantastiskt dålig musik i alla genrer - från smaklösa ballader om "nomader i natten" till tuggummischlager och gubbar i kostym som sjunger "We are the winners of Eurovision". I år prövar man ännu någonting nytt. Man snor helt enkelt soundet ifrån de schweiziska bidragen 2009 och 2012 - men ersätter texten och sångaren med nån helt annan som tydligen vare sig kan sjunga eller göra det på engelska. Vidare larvar man till sångaren så han ser fånig ut, och sedan sätter man honom på en scen där han får snurra runt och vinka åt folk. Vidrigt. Inte nog med att låten framförs dåligt, det sker på ett sätt som försöker få låten att framstå som en legitim poplåt. Det är bara ren ondska! Litauen behöver hjälp - varför inte ta hjälp av svenska låtskrivare som alla andra länder gör?! Seriöst, skona oss från sån här skit framöver - Eurovision kommer inte till Vilnius förrän ni fattar det!
Betyg: IG
Kommentar: Genomför en ny Baltutlämning. Snarast. 

I nästa del harvar vi oss igenom den ständiga såpoperan Vitryssland som även denna gång dabbat sig fullständigt, men också Moldavien, Serbien och Cypern - plus Irland som kanske kan vara på gång med nått stort... Men bara kanske! Tills dess: Hau dä brau seå seis vi snaurt ejän! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar