tisdag 22 januari 2013

Lite Frälsis, Lite G:son och en fjäril.

Så här ser det ut, symbolen för det svenska värdskapet för Eurovision Song Contest 2013. En insekt! Jädrigt cool insekt, men likväl en insekt. Varför kan man undra? Men det finns faktiskt ett antal anledningar, som i sig bygger på att Sverige ska försöka omdefiniera världens största livesända tv-program. Det är nämligen så att varje gång Sverige ska arrangera Eurovision, så ska vi försöka göra det på ett nytt och modernt sätt som skiljer sig från hur alla andra har gjort det förut. Det är väl antagligen sådana vi svenskar är av naturen; alltid lika moderna och nyskapande - och dessutom stolta över det. Som av en skänk från Gud har vi aldrig haft svårt att göra detta, eftersom våra värdskap alltid föregåtts av värdländer som som antingen lever kvar i ett stenålderssamhälle ur underhållningssynpunkt, eller länder som helt enkelt inte haft råd att åstadkomma ett bra arrangemang. Israel hade ju tävlingen 1999 - då Sverige vann med Charlotte Nilsson (Perrelli), men hade inte råd att investera i tävlingen och skar därför bort stora delar - och satsade på ett scenbygge som påminde om 80-talets högstadieskole-aulor. Azerbajdzjan hade förra året visserligen pengar att bygga en ny superarena i Baku, men inte tillräckligt mycket "nytänkande" för att kunna presentera programledare som talar engelska ordentligt. Därför har SVT varje gång haft möjligheten att helt ändra koncept och fokus - men i motsats till år 2000 då Stockholm och Globen omdefinierade Eurovision till det koncept det varit de sista 13 åren - så ska Malmö 2013 på nytt omdefiniera Eurovision till att passa 2010-talet. Och faktum är att en fjäril är ett himla bra sätt att göra det på, ingen arrangör har någonsin använt sig av det som logotyp. Den representerar också årets slogan "We are one" väldigt bra (för övrigt en slogan rakt i käften på tidigare värdlandet Azerbajdzjan - som 2009 satte poliser på att ta reda på vem som röstat på fiendelandet Armeniens bidrag). Så även om det känns konstigt att koppla musik och insekter till varandra, så är det faktiskt en välgenomtänkt idé som dessutom hyllats i sociala medier.

För övrigt är Thomas G:son (han som skrivit alla låtar i Melodifestivalen för alltid - typ) redan klar för Eurovision - IGEN. Han vann ju med Euphoria ifjol, och nu har han blivit kapad av Georgien (!!??!?!) för att skriva deras bidrag i Malmö. Det är kanske så att de tror det ska garantera en Georgisk seger, men med tanke på att G:son i princip skrivit alla svenska vinnare sedan 2000, (med en del undantag) plus ett antal norska, spanska och danska bidrag, så har han en oerhört liten vinstmarginal. Han har ju bara vunnit EN gång hittills på ca. 15 försök. Skam den som ger sig iallafall!

Georgien tävlar för övrigt i Andra semifinalens andra hälft - den lottningen skedde den 17e Januari i Stadshuset i Malmö med SVT Malmös Pernilla Månsson Colt som programledare. Låt oss hoppas hon inte blir programledarinna i Maj - hennes engelska var ungefär lika bra som Sunes pappa Rudolfs i "Sunes Sommar". Men lottningen bestämde bara på vilken halva i startfältet som länderna ska börja på, inte exakta startnummer. Det bestämmer nämligen SVT själva vid ett senare tillfälle. Men som det ser ut av lottningen så har Ryssland alla sina vänner med sig i Semifinal 1, medan den stora nordiska semifinalen med Island, Finland och Norge är Semifinal 2. Västländerna lär få det tungt i Semifinal 1 iallafall, där vi hittar idel Öststater. Hur det blir i slutändan lär vi få se om några månader.

Eurovisionsäsongen är dock igång på allvar nu i Januari - flera länder har redan valt sitt bidrag. Schweiz var först ut, som valde redan i December. Av någon outgrundlig anledning valde de ett gäng från Frälsningsarmén, Heilsarmee med låten "You and Me". Och vill man toppa Babushkorna från ifjol så är detta antagligen sättet att göra det på. En helt okej låt med en riktigt gammal hederlig gubbe på elgitarr.
Så vackert. Så Schweiziskt.

Vi får väl se vad de andra länderna kan kontra med. Jag tvivlar på att det blir bättre än så här...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar