måndag 3 december 2012

Euro-finanskris-ovision 2013!?


Det är ekonomisk kris i Europa nu. En nyhet? Nej. Men hittills har faktiskt Eurovision varit relativt förskonat från ekonomiska kriser, vilket iallafall har garanterat att alla länder som faktiskt VILL vara med, får vara med. Men 2013 verkar bli året då Europas länder allvarligt överväger att hoppa av tävlingen på grund av ekonomiska bekymmer.
Visst har det hänt massor med gånger att länder valt att hoppa av tävlingen därför att de inte tycker sig ha råd att arrangera ett Eurovision OM de faktiskt vinner - Sverige gjorde det exempelvis 1976 (även om ett antal vänsteraktivister från 68-rörelsen nog hade mer med saken att göra). Men på senare år har detta inte verkat vara något problem eftersom "ekonomiskt missgynnade länder" (för att vara Politiskt Korrekt) såsom Albanien, Moldavien och Bosnien, har deltagit fullt ut och dessutom varit snuddande nära att faktiskt vinna hela schottaballongen. Dessa länder skulle ju exempelvis ha hyfsat svårt att arrangera en sådan här tävling eftersom Folkets Hus i Tirana antagligen inte skulle räcka till.
Än värre är det kanske för våra pyttenationer Monaco, Andorra och San Marino, som knappt ens har tillräcklig storlek på sitt land för att ha fysisk plats för ett Eurovision.
Men detta har alltså inte hindrat dessa länder från att delta tidigare, vilket det kanske borde ha gjort.

Nu är det visserligen en väldigt stor skillnad mellan att lägga pengar på ett stort projekt som att arrangera ett Eurovision Song Contest för 42 länder och att hålla i en egen nationell Melodifestival med uttagning till Eurovision - med kanske 10 artister i en tv-studio. Ibland behöver man inte ens ha en uttagning - Turkiet och Azerbajdzjan brukar till exempel överlåta uttagningen till det nationella TV-bolagets styrelse som väljer artister över en kopp kaffe och en kaka.
Men trots att man alltså kan komma undan rätt billigt med uttagningen av artisten, så har i år Portugal och Polen valt att inte deltaga i Eurovision - trots att båda länderna har mycket lång tradition av deltagande. Polen har varit med i princip varje år mellan 1994-2011 och Portugal sedan 1964. Men de allra största avhoppen är ändå Greklands och Cyperns, där läget nu är mycket allvarligt. Den ekonomiska krisen verkar ha dragit ner båda länderna i gyttjan så pass illa att man nu räknar med att avstå deltagande i Malmö. Grekland får i detta fall räknas som en stormakt i Eurovision - de senaste 10 åren har man i princip varit i topp 5 non-stop - och dessutom vunnit med Helena Paparizou. Eurovision är ett av de ytterst få tävlingar som Grekland faktiskt dominerar, vilket märks på det stora folkliga eurovisionintresset som finns i Grekland. Men när grekerna nu kämpar för att ens ha råd att leva så är det klart att även det nationella tv-bolaget måste dra ned på kostnaderna - vilket märktes redan i år då grekernas uttagning skedde i en galleria.
Frågan är ju dock hur mycket som ett deltagande faktiskt kostar? Med tanke på att länder som Montenegro och Albanien inte verkar ha några ekonomiska bekymmer med Eurovisiondeltagandet så kan man fråga sig hur annorlunda situationen verkligen är för Grekland.
Kanske är det snarare så att man inte vill riskera att faktiskt vinna tävlingen så man tvingas arrangera Eurovision igen 2014? Hur saken än är så är det väldigt synd - inte bara för Grekland utan för hela tävlingen eftersom Grekland alltid hör till toppnationerna. Dessutom krymper nu deltagarantalet i Malmö, och 2013 riskerar faktiskt att bli det år med minst deltagare sedan semifinalsystemet infördes 2004. Just nu är 39 länder klara för deltagande, varav enbart Armenien är nya sedan 2012. Eftersom tävlingen då gick i det enda land som Armenien officiellt ligger i krig med, Azerbajdzjan, var det kanske inte så konstigt att man valde att hoppa över att delta i Baku.

Än är det dock mycket vatten som kommer att rinna under Eurovisionbroarna innan Deadline för anmälan löper ut, så läget kan förändras. Får Grekland och Cypern några finansiärer som är villiga att rädda deras eurovision-ära så blir Malmö 2013 sannolikt lite roligare... Det återstår att se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar