fredag 25 januari 2013

Vem säger "Good Evening Europe" - snart vet vi!

Idag avslöjade SVT att man på Måndag kommer avslöja vem/vilka som kommer att vara programledare för Eurovision Song Contest i Malmö i Maj. Men spekulationerna om vem/vilka som ska få den stora äran har pågått ända sedan Loreens sista 12-poängare trillade in i Baku i våras. Men ärligt talat så är det banne mig helt omöjligt att gissa i den här frågan! Det enda vi vet med säkerhet är att SVT uttalat att de siktar på att det blir EN programledare i Eurovision i år - för att kunna göra hela showen mer personlig. Och detta applåderar jag! Jag är vansinnigt trött på att lyssna på människor som knappt talar engelska försöka ha en "spontan" dialog mellan sig - för att sedan dra nått torrt skämt som ingen förstår. De absolut bästa programledarinsatserna har skett då programledaren varit ensam - det blir liksom inte någon föreställning av det, inga krystade dialoger eller försök till situationskomik. Istället blir det ett riktigt tv-program! Du hittar exempelvis inget annat tv-program (annat en Filip & Fredrik) som har två eller tre programledare. Av någon anledning har Melodifestivalen och Eurovision dock slagit mynt av att alltid ha fler programledare än nödvändigt, trots att man tidvis försöker sära på dem så mycket som möjligt...
Så bara så att ni förstår hur jag tänker här så ska jag ge min topplista på de bästa och de sämsta programledarna i Eurovision genom tiderna.

Vi börjar med de absolut sämsta:


3. Karin Falck (Stockholm 1975)


Jag skäms bara för EN ENDA svensk programledare i Eurovision - nämligen vår allra första. Karin Falck var programledare för Melodifestivalen 1975 och blev också utsedd till att leda den stora finalen som för första gången skulle gå i Sverige. Tyvärr hade internationaliseringen av Sverige inte hunnit så långt 1975, vilket märktes allt för väl i lilla Stockholm. Även om Karin var en mycket etablerad programledare i SVT, var hon inte lika van vid att behöva tala vare sig engelska, franska eller kunna räkna. Detta var ett stort problem för SVT, och i synnerhet på 70-talet när resultatskyltarna fortfarande var dyra mekaniska vidunder som ofta gav fel siffror, och röstningsavgivningen från varje land skedde via telefonsamtal - där man ibland knappt kunde höra vad röstningsavgivaren sade överhuvudtaget. Karin hade därmed inte en chans att få allt att gå ihop och därmed så är 1975 års Eurovision mer en skrattfest för oss som lever i 2010-talets internationella värld. Bredare svensk brytning än "Wälkom tu Stockholm änd Älvsjömässan, änd dä Juråvischon sång kontäst najtinhandrädd änd säväntifajv" hittar du inte idag. Hon lyckades också åstadkomma klassiska fraser som "How much is twelve i France?". Fortfarande en groda väl värd att påminnas om - ifall då vi svenskar tror att vi är så himla mycket bättre än alla andra.

2. Eldar "Ell" Gasimov, Leyla Aliyeva och Nargiz Birk-Petersen (Baku 2012)


Dessa tre programledare är riktiga lågoddsare för priset "sämsta programledartrio EVER". Det faktum att de nästan pratade sämre engelska än Karin Falck är imponerande, i synnerhet då vi lever i 2010-talet. Det faktum att de heller inte kunde texten till Eurovisions största hit någonsin "Waterloo" - men ändå försökte sjunga den live - gör inte saken bättre. Vidare så anser jag att de som skrev manuset till dessa ankor borde skjutas på sedvanligt post-sovjetiskt manér och stödgrupper för människor som sett tävlingen borde insättas snarast. Det finns inget annat ord för deras insats än totalt FIASKO. Ingenting blev bra och dessutom var hela konceptet med tre programledare, redan innan 2012, totalt överflödigt. Hellre två eller en programledare som talar dålig engelska och franska än tre som gör det samtidigt och dessutom på ett uppenbart inövat sätt. Ett gäng högstadieelever från Kumla hade gjort uppdraget bättre.

1. Toto Cutugno & Gigliola Cinquetti (Rom 1991)

Vinnarna av priset för "sämsta programledare EVER" går dock till de synnerligen enerverande italienska programledarna Toto Cutugno och Gigliola Cinquetti. Innan jag dock förklarar varför bör jag påpeka att Gigliola inte egentligen bör vara med här, eftersom hon var den ende av de två som faktiskt var kvalificerad till uppdraget och skötte sig förvånansvärt bra. Dels bör också påpekas att Eurovision i Rom 1991 överhuvudtaget var ett enormt fiasko, för alla utom Sverige - som ju vann med Carola.
Men Toto Cutugno kommer för alltid att gå till historien som den värste programledaren någonsin. Han vann tävlingen som artist 1990 - och insisterade på att få vara programledare på hemmaplan året därpå - så han fick sälja in sin vinnande låt igen. Låten hade nämligen floppat totalt i Europas hitlistor. Problemet med hans programledarskap var dock ganska fatala:
1. Han talade ingen engelska överhuvudtaget.
2. Han talade om möjligt ännu mindre franska.
3. Han talade alldeles för mycket italienska.
4. Han trodde att det skulle räcka med att tala italienska hela tiden för att vara programledare
5. Han ansåg sig själv vara den ende programledaren och ansåg att han var den store stjärnan för kvällen. Slutresultatet blev att han hela tiden tog över showen, avbröt sin kollega Gigliola, pratade italienska i hög hastighet och förstod ingenting av vad röstningsavgivarna eller röstningskontrollanterna sade till honom. Han var alltså ett fullständigt yrväder. När Carola dock till slut vunnit så fick hon vänta i flera minuter på att sjunga vinnarreprisen, då Toto insisterade på att hålla en lång utläggning på italienska om hur kvällen hade varit. Inte så konstigt att finna honom högst på sämst-of-listan....

Bästa programledare:

3. Terry Wogan & Ulrika Jonsson (Birmingham 1998)


Det är hittills bara ett enda par som någonsin lyckats fullända programledarskapet i Eurovision - och ironiskt nog så är det en svenska och en irländare. Svenska Ulrika Jonsson var en omåttligt känd profil bland ungdomarna i Europa under hela 90-talet då hon var programledare för Europeiska MTV:s många musikprogram. Med sin perfekta engelska bosatte hon sig i London och blev dessutom känd som Lars-Göran Ericssons kvinna. Hon var ett uppenbart val som programledare när England fick arrangera tävlingen 1998, trots att hon var svensk egentligen. Terry Wogan är en närmast legendarisk Eurovision-kommentator för BBC (brittiska tv-bolaget) och hade varit det sedan början av 70-talet. Han var dock egentligen från Irland men hade en fruktansvärt lättsam inställning till Eurovision. Detta, tillsammans med hans stora självdistans gjorde att han i sig blev en del av underhållningen - folk såg på Eurovision lika mycket för musiken som för att höra Terry Wogan skämta om den. Men det var först 1998 som han faktiskt fick ställa sig framför kameran istället för bakom den, och tillsammans med proffsiga Ulrika så var de två det perfekta programledarparet. De behövde inte öva in krystade dialoger eller putslustiga skämt, de behövde bara vara sig själva. Där satte man ribban för alla andra programledare - en ribba som fortfarande ingen annan tagit sig över.
 
2. Lill Lindfors (Göteborg 1985)


Alltså, man får säga vad man vill om svenska kvinnor, men de kan tappa kjolen med stil! Visst, alla vet ju att Lill Lindfors tappade kjolen i direktsändning - för att direkt efteråt vika ned resten av sin topp till en ny klänning - för övrigt historiens första nakenchock - men varför är detta så viktigt? Jo, detta markerar ett helt nytt tänkande för programledarskapet i Eurovision - man får bjuda på sig själv och vara spexig! Det faktum att Lill Lindfors lyckades lura en hel värld - framförallt de höga cheferna i EBU som enligt vittnen höll på att hjärtattack - är bevis för hur stort denna kjolkupp var. Hon förändrade synen på vad en programledare kan göra i Eurovision och dessutom att kvinnliga programledare inte behöver vara höviska varelser utan självdistans - utan roliga och impulsiva. Dessutom talade hon utmärkt engelska och hade inga problem med någonting under kvällen. Kort sagt lyckades hon inte bara med ett helt perfekt ledarskap, hon förändrade hela synen på vad ett perfekt programledarskap kan vara. Det är troligen därför hon toppar alla fanlistor över de mest omtyckta programledarna.

1. Katie Boyle (London 1960, 1963, 1968, Brighton 1974)


Man skall komma ihåg att man mäter alla programledare efter den allra största och mesta programledaren i Eurovisions historia. Katie Boyle är utan tvivel den som kan ses som Eurovisions egen programledarmamma, då hon kontinuerligt ledde de brittiska arrangemangen av Eurovision under hela 60-talet och 1974. Hon var den som satte den ursprungliga standarden att med grace och klass leda hela programmet med full kontroll, vilket inte var helt lätt under den tid då Eurovision hade ett helt oförståeligt poängsystem och dessutom resultattavlor som ibland slutade fungera. Katie är en odödlig legendar som med tiden kom att personifiera Eurovision, vilket väldigt få programledare kan sägas göra. 
Hon är en given etta på listan.

Nåja, vem leder tävlingen i Malmö då?! Enligt bettingbolagen är dessvärre Gina Dirawi och Danny Saucedo favoriter - mest med anledning för att de ska hålla i Melodifestivalen. Det förefaller dock ganska orimligt att dessa två skulle bli programledare i Malmö - dels eftersom SVT uttryckligen sagt att endast EN programledare kommer finnas och att Gina inte gjort något annat programledarskap än Melodifestivalen (hon är fortfarande nybörjare) och dessutom med tveksamma kunskaper i Engelska och Franska. Danny har dessutom aldrig varit programledare, så honom kan vi nog utesluta direkt. Dessutom brukar bara artister som varit med i Eurovision vara programledare, så Danny har knappast någon fördel där heller. Av de andra favoriterna bland bettingbolagen är Kristian Luuk, som verkligen har erfarenhet och dessutom gjort Melodifestivalen 2 gånger. Frågan är dock om en komiker av hans kaliber skulle passa som programledare i Eurovision - risken finns att så inte är fallet. En annan som ironiskt nog lyfts fram är Per Lernström som inte ens är anställd av SVT. Risken att han blir vald är nog minimal. Hoppas jag... Man skall dock påpeka att vi ju inte alls vet hur SVT tänker här, de kan ju faktiskt vilja ha en helt ny förmåga - eller ett gammalt beprövat kort. Mitt tips är dock att det blir en kvinna, eftersom SVT är fullständigt genusmedvetet. Jag tror därför på en rolig kvinna med charm - som dock talar bra engelska. Kollar man vad artisterna (och vad jag tror, andra människor också) tycker, så är det Sarah Dawn Finer som är högst i topp, mycket p.g.a. att hon har erfarenhet, är rolig och dessutom duktig på språk. Problemet är väl kanske snarare att hon faktiskt är uppbokad fram till mitten av Maj, vilket ställer till det lite. Måns Zelmerlöw är ju tillsammans med Gina Dirawi annars artisternas andrafavorit - vilket inte är konstigt. Skåningen Måns har ju gått hem hos svenska folket ordentligt i Allsången på Skansen - något han har gemensamt med en annan Eurovisionprogramledare - Anders Lundin. Finns ett samband? Vi får se. Personligen hade jag gärna sett Måns och Sarah - mest därför att de kompletterar varandra bra, men också då de är de just nu mest populära programledarna i Sverige. Om någon själv ska ha ansvaret så skulle det nog bli Sarah. Eller kanske Kristian Luuk. Jag gillar båda skarpt, men Sarah hade nog varit mer realistiskt.
Svaret får vi 11.15 på Måndagen den 28 Januari - på SVT PLAY:
http://www.svt.se/melodifestivalen/live-se-eurovisions-programledare-avslojas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar