torsdag 30 januari 2014

Melodifestivalen 2014: Här har ni vinnarna - enligt statistiken!

Som av en händelse har någon givit ett statistikbearbetningsprogram i händerna på en schlagernörd. Resultatet? Jo, ett statistiskt säkerställt resultat på VEM som VINNER Melodifestivalen 2014!
Eller ja, typ iallafall - statistiken stämmer ju bara "för det mesta"... Men faktum är att resultatet för årets Melodifestival ändå inte är helt oväntat.

Allt som ni läser här nedan är alltså statistiska analyser baserat på alla resultat från tidigare Melodifestivaler mellan 2002-2013 alltså sedan det nuvarande systemet med semifinaler och telefonröster/juryröster infördes. Det baserar sig därför i princip helt och håller på startordningen i deltävlingar och finaler - en ordning som bestäms av ledningen (läs Christer Björkman).
Vi börjar med deltävlingarna - vilka går vidare och vilka går till Andra Chansen?

Om vi kikar på statistiken för vilka startpositioner som är bäst i deltävlingar, så ser vi följande:
 I tabellen ser vi först längst till vänster de 8 olika startpositionerna i deltävlingarna. I kolumnen bredvid (N) ser vi hur många bidrag som haft den startpositionen (vi har haft 48 deltävlingar hittills - alltså har 48 olika bidrag haft varje startposition). Under nästa kolumn (Mean) ser vi det genomsnittliga medelvärdet på vilken slutplacering varje bidrag på den startpositionen har fått genom åren. Ju lägre värde, desto närmare förstaplatsen har bidragen på den startpositionen slutat i resultatlistan.
Vi ser oerhört tydligt att startposition 8 är klart bäst - i snitt så hamnar bidrag 8 bland de tre bästa nästan jämnt (i snitt får den placering 2,63 - mellan 2:a och 3:e plats)! Vi kan därför säga att bidrag 8 med stor sannolikhet går vidare - antingen till final eller andra chansen. Under kolumnen bredvid som innebär standardavvikelse (std. Deviation) ser vi hur mycket det brukar variera från den genomsnittliga placeringen. För bidrag 8 innebär det att den varierar 1,794 placeringar från genomsnittsplaceringen 2,63. Det innebär att ett bidrag 8 (med 95% sannolikhet) hamnar mellan placering (2,63-1,794=) 0,836 och (2,63+1,794=) 4,424. Något förenklat slutar man som bidrag nr.8 i 95% av fallen mellan 1:a och 5:e plats, och i de allra flesta fallen på 2:e-3:e plats.

Näst bästa startposition har faktiskt bidrag nr.6! Här slutar man oftast i snitt på placering 3,42 - eller mellan 3:e-4:e plats! Dessutom är det oerhört sällan bidrag nr.6 slutar sämre än 6:a!

Tredje bäst är startposition nr.1, där man i snitt slutar på 4:e plats, och aldrig sämre än 6:a.         
I diagrammet här under ser ni tydligare hur situationen ser ut - ju längre ned desto bättre.  
I princip så är det alltså bidrag 8 och 6 som går direkt till final - och bidrag 1 samt 5 som går till Andra Chansen. Att hamna på startposition 2 är döden - klart sämsta startpositionen! Även 3 och 4 är riktigt dåliga startnummer, medan däremot nr.9 har störst chans att nå andra chansen. Dessvärre riskerar man dock mest att hamna på den där förhatliga 5:e placeringen - som ingen gillar.

Så vilka går till final/andra chansen i årets Melodifestival då, baserat på statistiken?
Deltävling 1: 
Till Final: Helena Paparizou (nr.8) och Ellen Benediktsson (nr.6)
Till Andra Chansen: Yohio (nr.1) och Alvaro Estrella (nr.5)

Deltävling 2:
Till Final: Martin Stenmarck (nr.8) och Sanna Nielsen (nr.6)
Till Andra Chansen: J.E.M. (nr.1) och Pink Pistols (nr.5)

Deltävling 3:
Till Final: Dr.Alban & Jessica Folcker (nr.8) och Cajsa Stina Åkerström (nr.6)
Till Andra Chansen: Outtrigger (nr.1) och State of Drama (nr.5)

Deltävling 4:
Till Final: Anton Ewald (nr.8) och Linda Bengtzing (nr.6)
Till Andra Chansen: Alcazar (nr.1) och Josef Johansson (nr.5)

Vi skulle alltså få en final bestående av
Helena Paparizou (en oddsfavorit)
Ellen Benediktsson (en dark horse)
Martin Stenmarck (etablerad artist)
Sanna Nielsen (stor oddsfavorit)
Dr. Alban & Jessica Folcker (Sean Banan-effekten kanske?)
Cajsa Stina Åkerström (folkkär, och kanske en Louise Hoffsten-effekt?)
Anton Ewald (ännu en oddsfavorit)
Linda Bengtzing (Veteran, har aldrig missat en final)

Ganska stark lista trots allt! Även om jag kanske tror att YOHIO och State of Drama slår sig in på den, men vi vet alla att stora favoriter har fallit förut - Andra Chansen är inte alltid en skräphink.

Vem går vidare från Andra Chansen, och vem vinner i den stora finalen då? Det får ni veta tids nog!
Ha ett trevligt schlagerliv tills vidare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar