söndag 26 januari 2014

En vecka kvar till Melodifestivalen 2005

Jodå, ni läste rätt. Det är redan bara en vecka kvar till Melodifestivalen 2005. Igen. Hur kan detta ens vara möjligt undrar ni då givetvis? Jo, ni kanske är vana vid att tiden uppfattas som en kontinuerlig obruten ström, ett flöde i vilket rumtidsdimensionen fortlöper obehindrat i oförändrad takt. Einsteins relativitetsteori påvisade dock att tidsdimensionen är högst subjektiv och att saker som ligger i framtiden för en person, mycket väl kan ligga i dåtiden hos en annan person. En annan gammal tysk, nämligen Friedrich Nietzsche skrev att tiden egentligen är cyklisk - d.v.s. att allt som händer oupphörligen kommer att hända igen.

Christer Björkman och SVT är tydligen stora fans av tyska filosofer och fysiker, eftersom de framgångsrikt konstruerat en tidsmaskin som kommer att ta Melodifestivalen tillbaka 9 år till 2005 - året då 6 Juni blev en helgdag, Angela Merkel blev tysk förbundskansler, Youtube grundades och stormen Gudrun välte träd i Småland. Det var också året som Eurovision fyllde 50 år - ett jubileum som firades med en gala i Köpenhamn (där Eurovision hålls i år). Som om inte detta vore nog så har även vinnaren från 2005 års Eurovision valt att göra comeback just i år. Liksom barnbarnen till de personer som framförde den låt som utsågs till Eurovisions bästa bidrag genom historien på jubileumsgalan i Köpenhamn. Mer om det senare!

Årets Melodifestival innehåller enormt mycket referenser till 2005 års Melodifestival. Hela 12 bidrag/artister kan omedelbart kopplas till 2005:

1. Helena Paparizou - vann Eurovision 2005 med "My Number One". Har sedan dess inte deltagit i schlagersammanhang.

2. Sanna Nielsen - tävlade för 3e gången i Melodifestivalen, tillsammans med Fredrik Kempe med låten "Du och Jag mot Världen", som slutade 8:a i finalen.

3. Martin Stenmarck - vann Melodifestivalen 2005 (tack vare juryn) med "Las Vegas" som slutade 19:e plats i Eurovision. Har sedan dess inte deltagit i schlagersammanhang. I år tävlar han med en låt som är skriven av Alexander Bard - som också gjorde comeback i Melodifestivalen 2005 tillsammans med BWO och låten "Gone" som inte gick vidare från sin deltävling.

4. Great Little Things - med Charlie och Felix Grönvall, barn till Nanne Grönvall som kom 2:a i Melodifestivalen 2005 med "Håll om Mig" och Peter Grönvall som är son till Benny Anderson (alias ABBA-Benny) som vann Eurovision 1974 med "Waterloo" - låten som utsågs till Eurovisions bästa bidrag någonsin på jubileumsgalan i Köpenhamn 2005.

5. Shirley Clamp - som kom 4:a i Melodifestivalen 2005 med "Att älska dig".

6. Jessica Folcker - tävlade för första gången i Melodifestivalen 2005 med låten "Om Natten" som inte gick vidare från sin deltävling.

7. Alcazar - som slutade 3:a i Melodifestivalen 2005 med låten "Alcastar".

8. Linda Bengtzing - som gjorde sin debut (!) i Melodifestivalen 2005 med "Alla Flickor" som slutade sist i Finalen.

9. Pink Pistols - med gruppmedlemen Conny Bäckström som är med i den nuvarande uppsättningen av "After Dark" - som ledde pausunderhållningen i Melodifestivalfinalen 2005. Rickard Engfors som också var med i After Dark då, valde istället att tävla solo i Melodifestivalen 2005 med "Ready for Me".

10. Elisa Lindström  - har inte tävlat förr i Melodifestivalen men hennes låtskrivare Jimmy Jansson, Ingela "Pling" Forsman och Bobby Ljunggren är veteraner. Jimmy debuterade i Melodifestivalen 2005 med "Vi kan Gunga" och slutade 6a i finalen. Ingela "Pling" skrev "Håll om mig" som slutade 2:a i samma final och Bobby Ljunggren skrev "Att älska dig" som slutade 4:a och "Du och Jag mot Världen" som slutade 8:a. 

11-12. Linus Svenning samt Oscar Zia - båda tävlar med låtar skrivna av Fredrik Kempe som nämnt ovan slutade 8:a i Melodifestivalen 2005.


Dock upphör kopplingarna där, men faktum kvarstår att 2005 års 1:a (i både Eurovision och Melodifestivalen), 2:a, 3:a, 4:a, 6:a, 8:a och 10:a (samt en rad icke-finalbidrag) kan kopplas nästan direkt till artister i årets tävling.
Frågan är om kvaliteten är samma som 2005? Enligt mig var 2005 ett mycket svart år för Melodifestivalen - kvaliteten var enormt låg och upplägget var kaosartat. Vinnaren "Las Vegas" vann p.g.a. juryn, men fick storstryk av Nannes "Håll om mig" i Folkets röstning - vilket sporrade till en utdragen debatt om juryns existensberättigande. Det var faktiskt också första gången sedan införandet av telefonomröstningen som juryns röst avgjorde en Melodifestivalfinal, då både juryn och folket tidigare varit helt överens om vinnaren. Numera är vi dock vana vid motsatsen; 2008, 2009, 2010 och inte minst 2013 är år som blivit ihågkomna för sina spännande omröstningar.

Problemet 2005 var dock att juryns vinnare floppade katastrofalt i Eurovision, och fick hela nationen att skämmas. Att Stenmarck sedan inte satte sin fot i schlagersammanhang igen förrän nu, är bevis nog för det. Att Helena Paparizous vinst i Eurovision däremot räddade vår heder, ska vi vara tacksamma för. Hennes stjärnstatus i schlagervärlden är det få som åtnjuter, så att se henne göra comeback är helt otroligt.

Men det målande i allt detta är hur OERHÖRT LITE som hänt i Melodifestivalen sedan 2005, eftersom så mycket artister och låtskrivare är samma då som nu. Ta Alcazar och Linda Bengtzing till exempel. Alcazar gjorde då sitt andra bidrag i tävlingen och Linda sitt första, men även om ingen av dem sedan dess har haft några stora hits (bortsett från Lindas "Värsta Schlagern"), så är de ändå med i årets Melodifestival och blir förstasidesstoff. Shirley Clamp har exakt samma problem, trots att hon inte kvalificerat sig till en ny final sedan 2005 har hon deltagit massor med gånger sedan dess.
Visst kan vi egentligen också räkna in Sanna Nielsen hit - även om hon faktiskt alltid kvalificerat sig till finalen och alltid fått lite "hitlåt" över sina bidrag. Men Jessica Folcker har det ju varit helt tyst om sedan 2005 - vad gör hon ens här nu? Ingen vet.
Än värre blir det ju om man tittar på låtskrivarna, även om Fredrik Kempe "bara" har 4 låtar med i år, Bobby Ljunggren 3, och Thomas G:son 2. Melodifestivalen är helt tydligt fortfarande en elittävling, där veteranerna har förtur - och tydligen också alltid har haft...

Det återstår dock att se om årets upplaga blir bättre än sina föregångare. Det lär vi snart bli varse om.

Måste dock avsluta med lite Eurovisionnyheter!
Det står klart att 37 länder tävlar i Köpenhamn - alltså inte det deltagarfiasko som hotade i höstas. Det blir ungefär lika många deltagarländer som i Malmö. Redan nu har flera länder valt sina bidrag, och återigen kan vi glädjas över den klassiska mångfalden.
Varför inte börja med Vitryssland som i år tydligen kör på det gamla Cheesecake-spåret.
Italien dängar på med något som kan bli det bästa italienska bidraget någonsin i tävlingens historia, även om man säkert stupar på mållinjen som vanligt..
Albanien (asså seriöst... Albanien - vad går ni på för droger egentligen???!).... Enjoy!



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar