torsdag 9 september 2010

Ny startuppställning i Eurovision?????


I dagarna har mycket hänt som chockat schlagervärlden. Inte nog med att den högste av högste, överste scrutineerern själv; Svante Stockselius, har valt att avgå efter 6 års trogen schlagertjänst i Eurovision Song Contest. Få svenskar förstår tyvärr hur otroligt viktig han har varit för tävlingen - inte nog med att han införde semifinalsystemet (enligt svensk modell) - han gjorde också om röstningssystemet så blockröstningen upphävdes. Få personer i Eurovisionens historia har gjort ett sådant stort avtryck efter sig - en svensk revolutionär i sann mening!
Så vad kommer att hända nu? Vem tar över? Ja, ett namn sätter sig genast på allas läppar - till och med utomlands - Christer "der Führer" Björkman. JUST DET. Få personer har lika mycket cred i Europas schlagervärld just nu, som Christer. Inte nog med att han hållit i den svenska uttagningen som år på år överglänser alla andra europeiska uttagningar i kostnader och storlek - han är också flitig expert i utländska "tycka till"-program och dessutom jurymedlem i allehanda uttagningar. En riktig schlagerräv. Dessutom är han ju svensk, vilket per automatik innebär att han kan ordning och reda. Plus att han ju vet vad han vill och krånglar helt inte till det. Det faktum att han lyckats få Melodifestivalen så populär men ändå under sina 6 år som "führer" hittills bara lyckats få till 2 topp-15 placeringar för Sverige, tycks inte folket runt om i Europa bry sig om. Men själv bugar och bockar jag för att slippa Björkman i melodifestivalen - i Eurovision kan han iallafall inte själv kontrollera vilka låtar som får vara med eller inte.

En annan lika chockande nyhet är att Italien nu på allvar börjar tala om att återvända till Eurovisionen! Fast än är det många saker som ska stämma för att det forna storlandet med 2 vinster i bagaget ska kunna få återvända.
Tanken är att vinnaren i det nystartade programmet X-Factor skall representera Italien i ESC och inte gå direkt till Italiens motsvarighet till Melodifestivalen; San Remo-festivalen som värderas mycket högre än Eurovision. Det paradoxala är att San Remo-festivalen är betydligt äldre än hela Eurovision, och anses var mallen för hur ESC konstruerades en gång i tiden. Och genom alla år har San Remo-festivalen just haft funktionen att välja det italienska bidraget till ESC, fram till 1998 då det statliga (Berlusconi-ägda) tv-bolaget RAI beslöt sig för att dra sig ur. Istället är numera festivalen bara en musiktävling, om än att den av italienarna anses helt överlägsen Eurovision i kvalitet.
Under de 13 år som Italienarna därför hållt sig undan har man också argumenterat för sitt ställningstagande med just sin San Remo-festival - den är ju så mycket bättre! Varför ska vi behöva åka ut i Europa för att försvara något som är så uppenbart mycket bättre?
RAI har genom åren varit kända för sin rabiata inställning till Eurovision och samarbete med resten av Europa, så det känns lite konstigt när man nu faktiskt öppnar dörren dit igen.
Men återigen, mycket ska ske innan Italien står på scenen igen - den vinnande artisten måste ju faktiskt få stöd av RAI för att kunna åka till Tyskland och lansering av bidraget bör ju ske. Samtidigt måste RAI börja samarbeta med EBU (arrangörerna) igen. Efter 13 år kan det nog gå lite knackigt!
Låt oss hålla tummarna iallafall, Italien är en pärla i Schlagersammanhang.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar