måndag 29 september 2014

Upplägget och programledarna för Melodifestivalen 2015 - en nygammal vals

Dammet har äntligen lagt sig efter debaclet i Köpenhamn, där Sanna Nielsen sopade hem en finfin tredjeplats åt Sverige. Björkman & Co har nu slickat såren och till slut filat fram hur nästa års Melodifestival ska se ut. Och i sedvanlig ordning har man presenterat ett tävlingsupplägg, mellostäderna och inte minst programledarna - ännu vet vi dock inget om det mest väsentliga, nämligen vilka låtar och artister som ska delta i nästa års tävling.
Men nyheterna för i år är stora - samtidigt som skåpmaten består. En Nygammal vals helt enkelt, för att citera vår mellovinnare från 1966.

Upplägget

Här kommer de stora nyheterna inför årets Mello, nu är det nämligen slut på 8 bidrag i deltävlingarna! Istället kommer nu enbart 7 att tävla varje vecka, varpå Andra Chansen istället skickar inte mindre än 4 (!) bidrag till finalen. Detta innebär att finalen nu innehåller 12 låtar och blir ett mastodontspektakel i stil med den Maltesiska finalen som kan hålla på en halv dag.
Givetvis har detta upplägg redan blivit starkt ifrågasatt av nöjesjournalister överallt - en "ren kapitulation" har upplägget blivit kallat. Och det är förståeligt. Den musikaliska kvaliteten har alltid blivit kritiserad i Melodifestivalen, men på senare år, i och med turnéupplägget, så har deltävlingarna blivit tämligen mättade på musik - i synnerhet när kvaliteten varit låg. Istället för att säkerställa en bra kvalitet har man därför valt att skära ned på antalet låtar - och satsa på annat istället. Man försvarar ändringarna med att man vill få in "mer luft i programmet" och ge "mer utrymme" till artisterna. Poängen är att ge mer av en "livekänsla" i varje program. Jag frågar mig det verkligen är något tv-publiken vill ha? Sådana liveprogram finns det ju redan gott om menar jag, så varför behöver just Melodifestivalen ändra sig för att likna de programmen mer? Risken är istället att artisterna får större plats än musiken - och då vet vi alla hur det går. Då skickar vi ut en artist till Europa som vi förälskat oss i genom andra program - med en låt som är helt värdelös. Samtidigt tvivlar jag på att "luftigheten" kommer förbättra upplevelsen så värst mycket - vad exakt ska man fylla ut det med? Korkade intervjuer där programledare frågar artisterna hur det känns? Klipp där artisterna får visa hur fult de kan måla hjärtan på glasskivor? Tack, vi kan redan det där, SVT. Nu är det upp till bevis att visa att ni kan faktiskt kan fylla ut 1h 30min Melodifestival varje lördag i 4 veckor, med enbart 21 minuter musik - till ett helt musikprogram värdigt att kalla sig melodifestival.

Emellertid kommer nu också Andra Chansen få en helt ny roll - 4 bidrag kommer ta sig vidare därifrån nu - vilket innebär att andra chansen blir betydligt enklare att överleva. De nya ändringarna innebär att det nu är 50% chans att gå vidare till finalen om man bara kom 3:a eller 4:a i deltävlingarna. Och eftersom det bara är 28 bidrag totalt nästa år, och det blir 12 bidrag i finalen - är chansen att nå finalen större än någonsin: 42 %!!!! Förr hade man 31 % chans.
Frågan är vad detta kommer att göra med kvaliteten på startfältet i finalen? Nu kommer ju nästan hälften av alla låtar i årets Mello med i finalen - som i jämförelse med deltävlingarna kommer bli rena maratonkvällen. Och då totalt enbart 28 låtar väljs ut, har därmed urvalsjuryn och SVT mer makt än någonsin att påverka finalstartfältet då svenska folket får mindre att välja mellan, men får mer plats i korgen så att säga.  
SVT har givit sig ut på en osäker väg nu, men i vanlig ordning är det alltid lika intressant att se om de kommer att lyckas eller inte.

Mellostäderna 2015

Melodifestivalsturnén kommer 2015 att starta i Göteborg den 7 februari, och sedan fortsätta till Malmö (14 februari) Östersund (21 februari), Örebro (28 februari), Andra chansen i Helsingborg (7 mars) samt finalen i Solnas Friends Arena den 14 mars. De stora nyheterna här är givetvis att Östersund och Helsingborg gör debut som mellostäder - något överraskande då Östersund får representera hela Norrland, medan TVÅ skånska städer (som dessutom ligger rätt nära varandra (50 min med tåg) finns med på turnén. Men samtidigt är både Malmö och Helsingborg bland de största städerna i Sverige, vilket borde ha varit en faktor.
Det mest överraskande var dock snarare att vare sig Linköping eller Norrköping, Jönköping, Karlstad eller Växjö - som annars alltid får åtminstone en deltävling varje år,  alla hamnar lottlösa i år. Årets melloturné innehåller därför bara de 3 självklara städerna (Stockholm, Göteborg, Malmö) samt en tidigare mellostad (Örebro - arrangerade 2010). Det är återigen ett vågat drag av SVT att satsa så hårt på nya mellostäder - men samtidigt är det ju alltid kul att tävlingen kommer ut till alla i Sverige!

Programledarna

Sanna Nielsen och Robin Paulsson. Där har ni dem. Upplägget känns igen: En slipad komiker/programledare och en tidigare artist som gör debut som programledare. Jodå, samma gamla vals som alltid. Vi minns med skräck tillbaka på konstellationer som Rikard Olsson & Marie Serneholt (2011), eller Gina & Danny (2013). Vi vet att programlederi kan vara knepigt ibland, men att debutera i det största livesända programmet i Sverige - är galenskap. Danny och Marie (och vågar jag säga Måns Z också..) visade att man exempelvis kan stirra ned i sina manuskort 50 % av kameratiden, om man bara kan sjunga också. Men bra programledare blir man inte för det.
Det är ytterst sällan som artister faktiskt klarar av att vara bra programledare - och ännu mer sällan i Melodifestivalen, och jag förstår inte att Björkman & Co insisterar på att varje år skicka in en ny oerfaren artist in framför kameran utan sångtext men med manuskort och förvänta sig en bra show.
Jag hoppas innerligt att Sanna Nielsen överraskar mig positivt - hon är en fantastisk människa. Men det brukar tyvärr inte hjälpa.
Robin Paulsson däremot känns mer som ett "ÄNTLIGEN". Enligt Aftonbladet har han varit tilltänkt programledare i flera år nu, men har av olika anledningar fått tacka nej. I år så hade han dock inga hinder för att ställa upp - och ja, då är det ju bara att köra. I synnerhet när han fick med Sanna Nielsen som han tydligen fått väldigt bra kontakt med sedan hon besökte honom på hans program "Robins" i våras. Och ja, Robins har hållit på i snart 10 år - och börjar bli SVT:s längst sända talkshow. Att därför kalla Robin Paulsson för Sveriges Conan O'Brien är inte ur sin plats. Dessutom hade ju exempelvis Christian Luuk, som excellerade i två år i Melodifestivalen (2007-2008) sin bakgrund som framgångsrik talkshow värd också. Med andra ord: ROBIN WAS ABOUT F-KING TIME, SVT!

Så för att göra en summering: SVT bjuder verkligen upp till dans senare i vinter. Man gör de kanske största ändringarna i tävlingsupplägget sedan turnén infördes 2002, när man skär ned på antalet låtar total från 32 till 28 och samtidigt gör finalen till ett 12-låtarsmaraton. Om detta verkligen kommer förbättra tittarupplevelsen och mildra kritiken mot programmet vet ingen - och jag tvivlar på det. Det är ett steg rakt ut i mörkret.
Turnén drar dessutom ut till två helt nya städer, Östersund och Helsingborg - vilket befäster Skåne som Sveriges schlagerlandskap i nuläget när även programledarna kommer därifrån. Samtidigt lämnas nästan alla veteranstäder därhän - en markering om SVT:s förnyelse.
Avslutningsvis vet vi också att den ständigt aktuelle och tämligen rutinerade Robin Paulsson får uppdraget att leda Mellon - och han har definitivt de absolut bästa förutsättningarna att klara den biffen. Han får sällskap av förra årets vinnare, Sanna Nielsen som aldrig varit programledare förut. Henne talar i princip allt emot, med tanke på hur illa det gått för andra artister som försökt leda melodifestivalen. Min förhoppning står dock i att Sanna överraskar oss alla och överträffar alla förväntningar, för det är hon värd efter 7 bidrag i final genom tiderna.

Klang i kantarellen och tjång i medaljongen. Nu hoppas vi på bra låtar och artister också!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar