onsdag 20 november 2013

En udda Lundaduo - programledarna som ingen förväntade sig

SVT är tydligen mycket duktiga på att tänka utanför boxen ibland. I alla fall när det gäller programledare (när det gäller artister så verkar de dock inte kunna tänka längre än sina facebookvänner...). Det blev till slut komikerna Nour El-Refai och Anders Jansson som utsågs att leda Melodifestivalen 2014 - ett par som aldrig nämndes någonstans innan offentliggörandet förra veckan. Presskåren såg ut som fågelholkar.
Och så konstigt var nog kanske inte det. Trots att duon faktiskt bor och är uppväxta i samma stad (kunskapsstaden Lund) och dessutom delar den akademiska lundahumorns arv - så är detta två HELT olika personer som aldrig har kunnat kopplats till varandra. Eller ja, de var ju faktiskt båda med i Melodifestivalen 2008, Anders som "Morgan Pålsson" i pausinslagen och Nour bakom scenen där hon mest mjölkade artisterna på klassiska "hur känns det?". Men bortsett ifrån allt ovanstående så är de ju inga som man kopplar ihop direkt. Anders, som ju mest är känd tillsammans med Johan Wester i "Hipp Hipp", har ju i princip blivit så etablerad i sin humorroll att man har svårt att se honom utan Johan. Samtidigt så har Nour en helt annan profil, då hon flitigt uppkommer i olika sammanhang - senast bl.a. som programledare i Musikhjälpen.
Så kan det här funka tro?
SVT har gjort det omöjligt att svara på den frågan. Eftersom detta är en helt ny konstellation så har vi verkligen inga referensramar och poängen är nog att vi heller inte ska kunna förvänta oss något.
Medan Anders är en blek skånsk gubbe som brukar klä ut sig till kvinna, så är Nour en ung invandrartjej som är känd för sin utmanande humor och politiska engagemang. I och för sig har Anders spelat en kommunpamp med politiskt "engagemang", men jag tror inte det räknas.

Mina egna förväntningar på duon är dock lite högre än man kan tro - det är trots allt två komiker som är duktiga och vana vid att leda program och underhålla. Båda är jädrigt kvicka och jag är helt säker på att vi kommer få se en del sketcher och framträdanden med dem - och mycket mer humor än vi är vana vid efter 3 år med artister som programledare. Tack SVT. Låt oss inte glömma att Melodifestivalen redan har musik så det räcker, så att balansera det med humor är ett mycket bra recept anser jag. Frågan är i nuläget bara hur slutprodukten kommer se ut? Spännande!

Här är iallafall det bästa ifrån nästa års programledare enligt mig:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar