torsdag 28 juni 2012

Eurovision 2013: När, Var och Vem?!

När nu nästan exakt en månad har gått sedan Loreens massaker i Baku's Chrystal Hall Arena, har världens blickar ännu en gång äntligen vänts mot Sverige. Nånstans i Stockholm har Christer Björkman hoppat jämfota i en månads tid av glädjen att få leka Europas Schlagergud i ett år lite drygt. Men samtidigt har detta faktum gjort hela Sverige till ett enda stort slagfält då kommunalråd från hela landet slängt sig in i striden om vem som ska bli arrangörsstad för Eurovision 2013. På detta lär också komma en våg av spekulationer om vilka som får äran att göra bort sig inför 500 miljoner tittare när de på dålig franska ska försöka förklara reglerna i omröstningen - alltså vara programledarna. Många turer lär det bli, så jag ska försöka ge lite klarhet hur förutsättningarna egentligen ser ut:

Var? Just nu är det bara två kandidater: Stockholm och Malmö. Den ena är per definition den enda staden som icke-svenskar känner till (Stockholm = Sweden), medan den andra är den enda staden som danskar bryr sig om (Öresundsbron = Malmö). Det ter sig internationellt sett som en tämligen ojämn kamp, medan Stockholm är synonymen till Sverige och ståtar med kungen, slottet, gamla stan och Nobelfesten, är Malmö en obskyr liten ort på gränsen till Danmark, som av danskarna (och flertalet icke-skåningar) snarare ses som en förort till Köpenhamn än som Sveriges tredje största stad. Inte konstigt att de sista kommentarerna från programledarna i Baku blev "-See you in Stockholm next year!". Och mycket riktigt så ökade besökstrycket på Stockholms turisthemsida med över 100% timmarna efter vinsten. Ingen är förvånad.
Men ur ett svenskt perspektiv har frågan aldrig varit avgjord. Stockholm är visserligen störst, men i jämställdhetens och demografins namn har SVT alltid haft som regel att växla stad för ESC-arrangemanget. Stockholm fick det första gången 1975 (då i Älvsjömässan), Göteborg 1985 (Scandinavium), Malmö 1992 (Isstadion) och senaste gången var det återigen Stockholms tur 2000 (då i Globen). Rent tekniskt skulle det alltså vara Göteborgs tur att hålla i evenemanget, men då Göteborgarna upptäckte att Scandinavium var bokat för hästhoppning just den aktuella helgen, så fick man avböja kandidaturen. Detta TROTS att Scandinavium inte alls är den enda arenan i Göteborg som skulle klara av att hålla i ESC, då både Nya och Gamla Ullevi finns till förfogande - och med betydligt bättre publikkapacitet än Scandinavium. Nåja.

Kvar i racet är dock Malmö - som i sådana fall skulle stå i tur efter Göteborg. Malmö har faktiskt också ett stort trumfkort: Malmö Arena - som är en av Sveriges modernaste inomhusarenor. Finalen i Handbolls-VM 2011 och finalen i Junior-VM i Ishockey 2014 är exempel på stora evenemang som har gått och kommer att gå i Arenan, båda som del i evenemang som hålls skilda från huvudstaden. Malmö Arena är dessutom den största LEDIGA inomhusarenan i Sverige under ESC-veckorna, då Globen är upptagen med Ishockey-VM samtidigt. Att Malmö sedan har mycket nära kommunikationer och förbindelser med Köpenhamn innebär att man faktiskt har fler lediga hotellplatser än Stockholm, vilket måste vara ganska viktigt.


Stockholm då o andra sidan är ju standardvalet. Alla förväntar sig att få åka till Stockholm 2013 och det råder inget tvivel om att staden klarar ännu ett ESC-evenemang. I sådana fall skulle det bli tredje gången, vilket skulle göra staden till den fjärde mesta ESC-värdsstaden genom tiderna (efter Dublin på 6 ggr, London & Luxemburg på 4 ggr vardera). Men det som ändå talar mest för Stockholm i nuläget är Friends Arena, Sveriges största arena. För ett evenemang av ESC:s storlek är det klart att Friends Arena är ett bra alternativ, med sin publikkapacitet på över 60,000 åskådare. Det ger dessutom möjligheter att producera stora saker, något som hör Eurovisionen till. Emellertid brottas Stockholmarna med faktumet att staden samtidigt huserar ishockey-VM, något som drar tusentals människor till staden - och därmed ockuperar hotellen. Visserligen menar man på att det inte utgör något problem, eftersom man har hanterat sådana situationer förut, men troligen dock inte av samma storlek som dessa. Att eventuellt flytta Ishockey-VM något framåt i tiden hade kanske löst en del, men frågan är om det ens är teoretiskt möjligt.

Saken kompliceras dessutom av att EBU vill minska evenemangets storlek, så produktionen blir mer intim och närgående. Kan visserligen förstå det, eftersom jag ju tyvärr minns mastodontproduktionen i Parken i Köpenhamn 2001, då man samlat nästan 40,000 danskar framför en scen som mer kändes som en läkarbrits. Något sådant vill vi ju inte ha igen. Men frågan är om Malmö därför är bättre lämpat? Det är ju faktiskt så att Malmö är den stad som skulle ha mest att tjäna på att arrangera ESC, då Stockholm redan arrangerar både nobelfester och hockey-VM, för att inte nämna finalen i Melodifestivalen.
Å andra sidan så skulle det kännas som en akt av storhetsvansinne att ha melodifestivalfinalen 2013 i Friends Arena (något som är bestämt, klappat och klart) och sedan hålla Eurovision i en arena som är tre gånger MINDRE. Vet inte om det skulle falla i så god jord internationellt. Nåja.

Mitt förhandstips ligger på Friends Arena trots allt. Storleken har nog trots allt betydelse.

Vem? Programledarskapet är alltid föremål för spekulationer och mygel. Dessutom är det ytterst det viktigaste jobbet av alla för värdlandet; Ett bra programledarskap kan lyfta ett dåligt startfält, och ett dåligt programledarskap kan göra värdlandet till ett åtlöje i hela världen. Azerbajdzjan är ett varnande exempel på detta, då programledarna vare sig kunde engelska eller franska mer än hjälpligt, eller för den delen sjunga två verser ur ABBA:s Waterloo. Däremot har Sverige tidigare haft mycket god erfarenhet av programledare. När Lill Lindfors 1985 "tappade" kjolen i direktsändningen från ESC i Göteborg blev hon omedelbart Mrs.Eurovision för all framtid. 1992 blev Harald Treutiger hyllad för sitt lugn och saklighet, iochförsig enbart i kontrast med sin italienske föregångare Toto Cotugno som inte kunde vare sig engelska, franska eller konsten att hålla käften. Nästa år så känns det som att Sverige har ett ypperligt läge att visa hur mycket bättre man kan sköta ett Eurovision än vad Azerbajdzjan lyckades med. Framförallt kan vi faktiskt prata engelska och förhoppningsvis franska. Dessutom kommer vi iallafall ha någon TV-vana så att vi slipper träna upp någon stackars väderpresentatör att presentera ett väl inövat manus på två språk.

Det finns enligt mig inte ett obegränsat antal kandidater till programledarskapet, utan endast ett fåtal av SVT:s profiler skulle ens passa in i Eurovisionkonceptet:

1. Måns Zelmerlöw En kille som har allt numera, utseendet, stilen, musiken och erfarenheten. Har både lett och sjungit i Melodifestivalen, leder Allsång på Skansen och har på mycket kort tid blivit en av de mest folkkära programledarna i Sverige. Hamnar tävlingen i Malmö är han given som en av programledarna, men även i Stockholm (där han annars leder Allsången) lär han passa in. Frågan är hur bra engelska han kan. Nåja.

2. Sarah Dawn Finer En tjej som också numera är synonym med schlagern, efter att ha deltagit två gånger i Melodifestivalen och lett tävlingen samt dessutom varit den svenske röstavgivaren i Eurovision. Att hon snackar bra engelska råder ingen tvekan om, tvärtom lär hon vara ett perfekt val för Eurovision.

3. Anders Lundin Var redan 2000 programledare för ESC, och gjorde ett strålande uppdrag. Är onekligen en joker inför 2013 års Eurovision, men är en folkkär och väldigt erfaren programledare.

4. Karin Hübinette En av SVT:s största och mest etablerade kvinnliga programledare, som bl.a. haft sin egen talkshow på bästa sändningstid. Visserligen har hon sin bakgrund inom den granskande journalistiken, men kan mycket väl komma att bli aktuell för programledarskapet i Eurovision.

5. Rikard Olsson Ve och fasa om Rikard blir programledare för ESC, men han är onekligen en av de mest troliga kandidaterna. Erfaren och tämligen utåtriktad programledare som tycks dyka upp i alla spekulationer om programledarskapet.

6. Alexandra Pascalidou Var med som programledare för en av deltävlingarna i Melodifestivalen 2005 och är onekligen en av de programledarinnorna med mest internationell etablering. Är faktiskt en riktig tung outsider till programledarskapet.

7. Kristian Luuk En av svensk TV:s meste programledare, och en av de starkaste kandidaterna från Humorsverige. Faran, som alltid med humor, är att det mycket sällan är internationellt. Även om Luuk är en duktig programledare så är hans största kvaliteter som komiker, och det vi tycker är roligt i Sverige är inte alltid roligt utomlands.
Men i jämförelse med andra komiker som haft programledarroller (Robin Paulsson, Anders & Måns, Fredrik Lindström, Christine Meltzer et.c..,) så är Luuk den mest etablerade och erfarne.

8. Charlotte Perrelli En av mycket få Eurovisionvinnare som faktiskt skulle kunna genomföra ett programledarskap i ESC på ett bra sätt. Hon har gott om erfarenhet och lär inte ha problem med engelskan (om än med en viss småländsk brytning).

Utöver dessa finns givetvis lite tråkigare jokrar såsom André Pops, Micke Leijnegard, Lotta Brommé och Adam Alsing. Men också möjliga överraskningar såsom Dolph Lundgren, Robyn, Alexander Skarsgård eller Björn Gustafsson. Eller varför inte herr Schlager själv; Christer Björkman? Han talar utmärkt franska!Jag tror personligen på Sarah och Måns, men eftersom båda är artister egentligen lär SVT slänga in en "riktig" programledare också eller istället. Vi får väl se vem det blir.

När? 12e, 14e och 18e Maj 2013.

Vi ses väl då eller?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar