fredag 13 mars 2015

Melodifestivalen 2015: Vem vinner? All statistik och alla odds inför finalen.

På Lördag avgörs Melodifestivalen 2015 i Friends arena - en arena som ju passande nog (och förmodligen oavsiktligt) är döpt efter mellovinnarna 2001 - gruppen Friends.
Hur det nu än är med den saken så är allas fokus just nu på tävlingen - vem vinner?

I vanlig ordning så ska vi kika på all tillgänglig statistik för att försöka hitta vinnaren - även om de flesta experter redan verkar vara överens om vem det blir.

Oddsen

Speloddsen är alltid en väldigt god prediktor på vem som vinner Melodifestivalen, men kanske framförallt bäst på att förutspå vilket bidrag som får flest röster av folket. I alla övriga fall är oddsen ganska värdelösa faktiskt...
Alla spelodds baseras ju på hur många som har satsat pengar på att ett visst bidrag skall vinna - ju fler som satsar pengar på att Måns Z ska vinna, desto lägre odds får hans bidrag. Men spelbolagen vet ju ingenting om hur internationella juryn kommer att rösta. De bryr sig inte så mycket om vem som kommer 2:a, 3:a eller sist heller - eftersom det är betydligt färre som satsar pengar på att exempelvis Hasse Kvinnaböske Andersson ska hamna sist.
Årets odds är - till skillnad från förra året - solklara över vem som kommer att vinna folkets röst på Lördag:
  1. Måns Zelmerlöw 1.25 
  2. Jon Henrik Fjällgren 4.50 
  3. Mariette Hansson 11.00 
  4. Erik Saade 13.00 
  5. Isa 25.00 
  6. Hasse Andersson 35.00 
  7. Linus Svenning 41.00 
  8. Jessica Andersson 51.00 
  9. Dinah Nah 51.00 
  10. Jtr 51.00 
  11. Samir & Viktor 67.00 
  12. Magnus Carlsson 80.00 
Oddsen är nästan pinsamt klara över att Måns Z kommer resa till Wien i vår: 1,25 i odds för en Måns-seger är bland de absolut lägsta oddsen ett melodifestivalbidrag någonsin har haft. Som jämförelse kan vi se att Loreen (2012), hade 1,20 i odds att vinna Melodifestivalen (lägst någonsin) - medan Danny Saucedo (som slutade 2:a efter Loreen 2012) var tvåa även i oddsen det året med 4,50 i odds - precis som Jon Henrik ju är i år. Det året fick Loreen den största poängen någonsin av folket i mellon - och vann sedan Eurovision med det största antalet 12:or någonsin. Repris för Måns i år kanske?
De senaste årens oddsfavoriter har varit Sanna Nielsen, odds: 1,90 (2014) och Yohio, odds: 1,41 (2013). Intressant är ju att Yohio var överlägsen i oddsen 2013 - närmast efter honom kom Anton Ewald på 4,50! Robin Stjernberg som ju faktiskt vann hela Melodifestivalen 2013, var långt efter i oddsen: 8,00. Robin vann ju mest p.g.a. den internationella juryn - som ratade Yohio fullkomligt, men istället plockade fram Robin som favorit. Det avgjorde hela tävlingen, vilket visar att allting kan hända i Mellon - oavsett hur starka oddsen än är. Måns Z behöver inte nödvändigtvis gå hem hos juryn, och det kan innebära att han missar vinsten även om svenska folket är rörande överens om att "Heroes" är den bästa låten...
Men jag vågar nog säga att Måns lär vinna folkets röst i år - och det med råge!

Startordningen

Slutplacering i finalen, jämfört med startpositionen. Ju lägre ned, desto bättre slutplacering.
Startordningen i finalen är faktiskt den enda statistik som är helt tillförlitlig i att avslöja vinnaren numera. Hur då undrar ni?
Jo, som jag berättat i tidigare inlägg så finns två tydliga psykologiska effekter som påverkar vilken information man minns bäst: "Primacy" och "Recency"-effekterna, som alltså innebär att man minns inledningen och avslutningen allra bäst. I fallet Melodifestivalen innebär detta alltså att det är bäst att vara först ut i tävlingen (starta som bidrag nummer 1) eller vara sist ut i tävlingen (starta som bidrag 10, eller i årets fall som nummer 12). Som vi kan se på diagrammet ovanför, är det i princip lika bra att starta allra först eller allra sist, men så fort man har något startnummer mellan 2-9 så blir det omedelbart mycket svårare. Diagrammet visar medelvärdet av alla slutplaceringar utifrån startordningen, och visar alltså inte den vanligaste slutplaceringen för varje startnummer - utan snarare den totala statistiska riktningen för varje startnummer. Diagrammet visar dock en signifikant trend, som hittills nästan varit allmän lag i melodifestivalen: Mellan 2002-2014 (alltså 13 festivaler) har Melodifestivalen vunnits 4 gånger av bidrag 1 och 3 gånger av sista bidraget, men också 2 gånger av näst sista bidraget. Bidrag 2, 3, 4 och 5 har aldrig vunnit, och bidrag 5 har faktiskt aldrig ens slutat i topp-4!!! Det är alltså helt tydligt så att vissa startnummer är bra - andra väldigt dåliga.

Men sedan ett antal år tillbaka bestämmer SVT själva startordningen i finalen - och brukar då alltid sätta favoriterna som bidrag 1 och 10 - därmed har denna statistik blivit en självuppfyllande profetia. I år däremot - har SVT börjat leka med elden! Man har, för det första, numera 12 finalbidrag istället för 10! Men dessutom har man placerat de stora favoriterna någonstans i mitten av startfältet - och givit Samir & Viktor startnummer 1, och Hasse Kvinnaböske Andersson startnummer 12! Dessa artister är de klart MINST favorittippade - vilket SVT nog vet om. Frågan är nu hur stark denna statistik är? Kommer Hasse att vinna genom sin startposition???? Hoppas inte...
Men däremot kan vi nästan utgå ifrån att alla bidrag som har startnummer 2-5 kommer få en dålig slutplacering, vilket innebär dödsstöten för Jon Henrik Fjällgren. Han går ut som nummer 4: en startposition som ALDRIG ens har slutat i topp-3!!! Kan detta bli spiken i kistan för den jojkande colombianen?
Den stora favoriten Måns Z går ut som nr. 6 - vilket inte är en bra startplacering men heller ingen dålig. Faktum är att två (!) mellovinnare har startat som 6:a de senast åren - Lena PH 2004, och Loreen 2012. Att Loreen också gick ut som 6:a i finalen bådar kanske gott för Måns?
De oddsfavoriter som fick bäst startplacering var dock Eric Saade och Mariette - som går ut som 10:a respektive 11:a i finalen. Detta kan absolut vara en stor fördel för de två bidragen som jagar Jon Henrik och Måns i hasorna.
Statistiken talar alltså för Eric, Mariette och Måns - och talar emot Jon Henrik.

Låttiteln

Antal bokstäver i låttiteln jämfört med slutplacering i finalen. Ju lägre ned desto bättre slutplacering.
En hypotes som jag haft tidigare - är att ju mer kompakt låttiteln är - desto större chans att vinna. Jag kan faktiskt bevisa att den stämmer, även om effekten inte är helt statistiskt signifikant. Som vi kan se på diagrammet så sluttar hela linjen tydligt uppåt - vilket innebär att ju fler bokstäver låttiteln har, desto sämre slutsplacering får man i finalen. Teorin är att korta låttitlar är lättare att minnas - såsom "Undo", "Hero", "Popular" eller "Euphoria" (Alla slutade 1:a) - till skillnad från längre låttitlar såsom "Hon kommer med solsken", eller "Jag tror på människan" (båda slutade sist).  Och som vi ser på diagrammet är den ultimata låttiteln 3 bokstäver - som "You" som ju vann 2013. I år så är Eric Saades "Sting" kortast med 5 bokstäver - och Måns Z:s "Heroes" näst kortast med 6 bokstäver - vilket dock i diagrammet är den enda riktigt dåliga mängden bokstäver. Vad detta beror på vet nog dock ingen...
Mest illa är detta för den längst låttiteln Jon Henrik, vars "Jag är Fri (Manne liem frijje)" är 23 bokstäver - vilket skulle innebära en mycket dålig medelplacering för Jon Henrik. Nu är det visserligen så att orden i parentesen inte sjungs ut i refrängen - så egentligen är det bara 8 bokstäver i titeln - vilket plötslig innebär en rätt bra slutplacering. Då är det istället Linus Svenning och Hasse Andersson som ligger mest illa till - båda har 18 bokstäver i sina låttitlar. De har med andra ord ingenting med segern att göra!

Antal författare

Antalet låtförfattare på ett bidrag jämfört med slutplacering i finalen. Ju lägre ned, desto bättre slutplacering.
Antalet låtförfattare på ett bidrag är något som faktiskt spelar roll - ju fler kockar innebär inte en sämre soppa! Faktum är att om man har 5 låtskrivare på en låt så har man betydligt bättre chans att vinna än om man "bara" har 3. Visserligen är inte detta samband signifikant, men det ger en fingervisning om hur viktigt det är att ha ett stort team bakom sig. Skulle detta bli avgörande, så är det ironiskt nog JTR eller Isa som står som vinnare på Lördag - båda har nämligen 5 låtskrivare bakom sig. Enligt statistiken, som visar att 3 låtskrivare är sämst att ha - ja då är det kört för Måns Z och Linus Svenning, som båda har 3 låtskrivare....

Deltävling


Vilken deltävling ett bidrag kommer ifrån jämfört med slutplacering i finalen. Ju lägre ned, desto bättre slutplacering.

Spelar det någon roll ifrån vilken deltävling ett bidrag kommer ifrån? Ja, det är faktiskt en viss skillnad, även om sambandet inte är signifikant. Som vi kan se på diagrammet så är det lättare att vinna Melodifestivalen om man kommer ifrån deltävling 4 - än om man kommer från deltävling 3. Det kan finnas goda förklaringar till detta: de som vann deltävling 4 ligger kanske färskast på minnet inför finalen - alltså samma effekt som vi såg att sista startnumret hade i själva finalen. Detta bådar ju gott för Måns Z, och eventuellt JTR som ju blev de stora vinnarna i deltävling 4. De som emellertid är markerade som "Deltävling 5" i diagrammet här är Andra chansen-deltagarna. De har ju bara haft en vinnare genom åren - Robin Stjernberg - men de har alltjämt större chans att vinna melodifestivalen än de från deltävling 3. Detta är givetvis dåliga nyheter för Isa och Jon Henrik Fjällgren!


Skillnader mellan Juryn och Folket

Antalet röster från folket (i %) jämfört med startpositioner i finalen. Ju lägre ned desto färre poäng från folket.

Antalet jurypoäng jämfört med startposition i finalen. Ju lägre ned desto färre jurypoäng.
Det är alltid spännande att jämföra skillnaderna mellan hur juryn resonerar och hur folket resonerar. Under de senaste 13 tävlingarna åren 2002-2014 har juryn och folket bara varit överens 6 gånger (!!!), senast förra året valde ju juryn Ace Wilder före Sanna Nielsen. Mest spektakulärt var ju när Yohio var folkets favorit - men ratades så till den milda grad av juryn att Yohio låg näst sist efter att juryn röstat - medan folket hade honom som överlägsen 1:a. Eftersom juryn istället valde Robin Stjernberg, och folket hade honom så klar 2:a, så blev han vinnaren 2013. Senaste gången vi var överens om vinnaren var 2012 när Loreen sopade banan med alla - även hos juryn.
I statistiken så ser vi också tydligt att det finns en fundamental skillnad i hur stor ordningseffekten blir på juryn respektive folket:
I det första diagrammet här ovanför ser vi att folket nästan alltid föredrar sista bidraget - medan juryn nästan alltid föredrar det första bidraget! Skillnaden är signifikant, och visar att juryn och folket blir olika påverkade av startfältet. Men det intressanta är fortfarande att bidrag 2-5 har klart sämre förutsättningar både hos juryn och folket, vilket styrker teorin om att dessa bidrag helt enkelt glöms bort lättast - oavsett om du är en musikexpert som får betalt för att analysera och ge poäng åt låtarna, eller om du är en tv-tittare som äter tacos och pratar högljutt med din kompis genom hela programmet. Huruvida vi faktiskt kommer att se dessa effekter i år är däremot svårt att säga, eftersom jag knappast tror att Samir & Viktor tar hem juryns 12:or, men heller inte att Hasse Andersson tar hem folkets fullpott.

Antalet röster från folket (i %) jämfört med vilken deltävling bidraget kommer ifrån. Ju lägre ned desto färre röster.

Antalet jurypoäng jämfört med vilken deltävling bidraget kommer ifrån. Ju lägre ned desto färre poäng.
Intressant nog så ser också skillnader mellan hur man värderar bidrag från olika deltävlingar. Folket brukar helt klart föredra bidrag från den fjärde deltävlingen, men även från den första deltävlingen. Juryn däremot, går oftast till bidragen från den andra deltävlingen - men även den fjärde. Medan folket dessutom överlägset ratar bidragen från Andra chansen - tenderar juryn att behandla dem mer måttligt, på samma nivå som bidrag från deltävling 3. Juryn tycker alltså tydligen mycket om deltävling 2, till skillnad från folket. Och sannolikheten att Mariette blir en juryfavorit är inte liten - tvärtom tippar jag på att hon kommer gå hem ganska bra hos de internationella musikexperterna.

Frågan är om denna statistik återspeglar någon typ av obalans mellan jury och folket - i vad de minns bäst? Eller är det helt enkelt så att bidragen i deltävling 3 alltid är sämre - att SVT konsekvent bestämt det? Mycket tyder faktiskt på det. Samtidigt så vet vi ju att Andra Chansen är ett uppsamlingsheat av bidrag som inte räckte till innan - därigenom är det förväntat att hitta de bidragen långt ned. Men kan det vara så att skillnaderna mellan jury och folket utifrån deltävling 1,2 och 4 - är en återspegling av att juryn inte får lyssna på låtarna förrän i finalen, medan folket har varit med sedan första deltävlingen och därför har fler låtar längre i huvudet? Kanske.
Men oavsett så kan vi se att juryn har lite omvända preferenser gentemot folket. Jag skulle satsa mina pengar på att Måns Z vinner stort hos folket, men att exempelvis Mariette tar hem juryns poäng.

Visst är det kul med statistik?!  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar