Hur då undrar ni?
Jo, Andra Chansen har ju sedan turnékonceptet utvecklades 2002, existerat i alla möjliga former och skepnader:
2002: Det var det första året som Melodifestivalen turnerade runt i Sverige, och uppsamlingsheatet hette då istället "Vinnarnas val" och gick ut på att en panel bestående av gamla schlagervinnare (som till exempel Lasse Holm, Siw Malmkvist och Roger Pontare) valde ut 2 vinnare bland alla 3:or och 4:or ifrån deltävlingarna. Bidragen var bandade och framfördes inte live - och dessutom gick programmet på en fredag, hela 14 dagar (!) efter den sista ordinarie deltävlingen p.g.a. vinter-OS. Vann gjorde Barbados och Jan Johansen.
2003: Nu hette det istället "Tittarnas Val", och sändes på Söndagen efter sista deltävlingen. Programmet var en del av "Söndagsöppet" - där alla bidrag visades (bandade), och en enkel telefonomröstning avgjorde vilka två som gått vidare till finalen i Globen. Alcazar och Bubbles gick vidare denna gång.
2004: Först nu heter tävlingen "Andra Chansen", men sändes fortfarande på söndagen efter sista deltävlingen. Denna gång var det glamourösa Hotel Rival i Stockholm som var inspelningsplatsen - medan bl.a. "Grynet" och Liza Marklund var programledarna. En enkel telefonomröstning avgjorde även denna gång och vinnarna blev Shirley Clamp och Andrés Esteche.
2005: Andra Chansen flyttade från Hotel Rival till Berns salonger - och fick en ny röstningsomgång där 5 bidrag gjorde upp om de sista två finalbiljetterna. Annars var allt sig likt, då programmet sändes på Söndagen efter sista deltävlingen. Denna gång var det Linda Bengtzing och Alcazar (igen) som gick vidare till finalen.
2006: Andra Chansen blev detta år en del av programmet "TV-huset" men sändes återigen dagen efter sista deltävlingen. Återigen blev det två röstningsomgångar, där 5 bidrag gjorde upp om finalbiljetterna i den sista omgången. Vann denna gång gjorde Rednex och Magnus Bäcklund.
2007: Detta år förvandlades Andra Chansen till det program som vi känner igen idag. Programmet blev en egen deltävling som sändes på en Lördag - en vecka efter sista deltävlingen precis som numera. Ett turneringssystem infördes där de kvalificerade bidragen lottades mot varandra i dueller efter "Kvartsfinaler" och efterföljande "semifinaler" tills enbart två bidrag återstod - som skulle få finalbiljetterna. Nyköping blev den första värdstaden att ha den "nya" Andra chansen. Vilka vann den "första riktiga" Andra chansen då? Jo, Sanna Nielsen och Sonja Aldén!
2008: Man fortsatte på samma koncept som 2007, med turneringen och lottningen. Denna gång tog man dock Melodifestivalen så långt norrut som bara möjligt i Sverige - nämligen till Kiruna! Här fick Carola & Andreas Johnsson på nöten - medan Sibel och Nordman (mycket passande namn med tanke på värdstaden) fick åka till Globen.
2009: Turneringsupplägget bestod, men denna gång var den Norrköping som var värdstaden. Vinnare blev Caroline af Ugglas och Sarah Dawn Finer. Intressant att tillägga är även att "Den internationella juryns wildcard" offentliggjordes under detta års Andra Chansen - där en internationell jury (bestående av Christer Björkmans internationella motsvarigheter) plockade fram ett elfte finalbidrag - där valet föll på "Alla" med Sofia Berntson (som sedan kom näst sist i finalen).
2010: Nu var det Örebro som agerade värdstad - annars var upplägget detsamma. Den internationella juryn hade tagits bort nu, och flyttats till finalen istället. Vinnare i Örebro blev veteranerna Pernilla Wahlgren och Jessica Andersson.
2011: Sundsvall tog nu över värdskapet, men i övrigt inga nya ändringar i upplägget. SVT lyckades för första gången dabba sig rejält när man blandade ihop telefonnummer till bidragen i de första kvartsfinalerna. Turligt nog åtgärdades felet innan semifinalerna, även om det ännu är osäkert hur mycket misstaget påverkade resultatet. Vann gjorde iallafall Sara Varga och The Moniker.
2012: Andra Chansen är tillbaka i Nyköping! Inte många förändringar har skett till denna gång, om än att lottningen in i de olika kvartsfinalerna numera sker så att två bidrag från samma deltävling inte kan mötas i kvartsfinalen - men däremot i semifinalen. Vinnare detta år blev Top Cats och Torsten Flinck.
2013: Karlstad blev värdstaden när Andra Chansen förändrades i grunden - igen. Turneringssystemet slopades nu - delvis, då alla bidragen framfördes löpandes precis som i deltävlingarna, men efter första röstningsomgången sorterades ned till 4 - där 1:an och 4:an ställdes mot varandra i en duell, liksom 2:an och 3:an. Vinnarna ur dessa "semifinaler" gick sedan till final. Vinnare denna gång blev Anton Ewald, och Robin Stjernberg - den ende Andra chansen-vinnaren som sedan också gått och vunnit Melodifestivalfinalen!
I Lidköping på Lördag är det samma upplägg som 2013 - vilket innebär 8 bidrag som framförs löpande. I telefonomröstningen därpå sorteras 4 bidrag ut - som ställs mot varandra i två dueller.
Vad kan statistiken säga om detta då?
Jo, Christer Björkman har ju själv tagit hand om startordningen i Andra Chansen. Därmed kan vi applicera tidigare schlagerstatistik även här - som säger att startnummer 8, 1, 6 och 5 är bäst att hamna på om man vill gå vidare. På lördagens startfält innebär det att; Outtrigger (8), Ammotrack (1), Martin Stenmarck (6) och Ellinore Holmer (5) går vidare till den andra omgången. Då kommer Outtrigger ställas mot Ellinore Holmer, medan Ammotrack ställs mot Martin Stenmarck i "semifinalerna".
Vem vinner dessa semifinaler då?
Jo, sedan 2007 har ju Andra Chansen haft "dueller". Problemet med dessa dueller är ju att ett bidrag ställs mot ett annat - vilket innebär att man också kan rösta negativt. Det vill säga att om du hatar bidrag A mer än du gillar bidrag B - så kan du rösta på bidrag B för att på det sättet påverka bidrag A negativt. Detta gör det egentligen mycket svårt att säga något om huruvida det är bäst att gå först eller sist ut i en duell - eftersom motståndet är så viktigt. Men kollar man på de dueller som Andra Chansen innehöll mellan 2007-2012, så ser vi att i hela 75 % av fallen (18 av 24 gånger) så går bidrag 2 vidare ur duellen! ALLTSÅ: Det är bättre att gå ut som 2:a - efter sin duellmotståndare! Det råder alltså egentligen inget tvivel om att ordningen är viktig även i duellerna.
Nu vet vi inte vilken ordning bidragen kommer att tävla i i de olika semifinalduellerna, eftersom det lottas då. Men 2013 var det helt tydligt att de 2 bidrag som fått flest röster i första omgången - också gick vinnande ur semifinalduellerna. Det är därför mest troligt att Outtrigger och Ammotrack blir vinnare i Lidköping. Nu tycker dock oddssättarna att Helena Paparizou är mer trolig finalist än Ammotrack - men Outtrigger verkar ha både odds och statistik med sig! Vi får väl se om de har rätt....
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar