tisdag 21 maj 2013

Finalanalysen: Balkan gav segern till Danmark

Det blev till sist storfavoriten Emmelie de Forest från Danmark som vann Eurovision Song Contest i Malmö, men vägen dit blev inte lika självklar som många hade trott - tvärtom. Precis som jag förutspått i tidigare inlägg så blev omröstningen jämn - snorjämn. Även om ordningen som länderna röstade i hade räknats ut av en dator för att bli så spännande som möjligt, så blev det onekligen ändå så att Danmark bara vann med en marginal på 47 poäng. Som jämförelse kan påpekas att Loreen förra året vann med 113 poängs marginal, Lena Meyer-Landrut (2010) med 76 poängs marginal och Alexander Rybak (2009) med 169 poängs marginal. Segern var allt inte i närheten av senare års jättevinster, men väl i linje med de flesta andra - Bröderna Olsens senaste danska seger i Stockholm 2000 var exempelvis på exakt 40 poäng.

Några andra intressanta slutsatser kring resultatet:
- Danskarna tar sin tredje Eurovisionvinst  - 1963, 2000, 2013. 
 - Danmark blir första land att vinna Eurovision två gånger detta millennium.

- Ett ett bidrag med nordiska låtskrivare vinner för tredje året i rad - och sedan 2004 har 6 av 10 vinnarbidrag varit skrivna/framförda av någon med nordisk anknytning. 
- De senaste 10 åren har dessutom både Sverige, Norge, Finland och Danmark vunnit var sin gång - och Island blivit 2:a. 
- Azerbajdzjan hamnar i topp 5 - för 5 året i rad! Landet är också unikt i att under dessa 5 år kommit 1:a, 2:a, 3:a, 4:a och 5:a var sin gång! - alla gånger med svenska låtskrivare.
- Ukraina får sin första 3:e plats, efter att ha vunnit en gång (2004) och kommit 2:a två gånger (2007, 2008).
- Norge tar sin tredje 4:e plats - vilket också var deras allra första placering (1960, 2003, 2013)
- Ryssland tar sin första 5:e plats någonsin.
- Robin Stjernberg slutar på 14:e plats - och sällar sig till ett celebert gäng artister som slutat på 14:e plats i Eurovision: Blond (1997), Björn Skifs (1978) och Lil-Babs (1961).
- Sverige gör visserligen sitt sämsta Eurovisionresultat sedan katastrofen med Anna Bergendahl 2010, men de senaste 10 åren har ändå fem svenska bidrag lyckats betydligt sämre - Stenmarck (19:e 2005), The Ark (18:e, 2007), Perrelli (18:e 2008), Ernman (21:a 2009) och Bergendahl (kvalificerade inte, 2010). 
- Irland kommer sist - för andra gången (Senast var 2007).
- Nederländerna gör sin bästa placering sedan 1999 då man slutade 8:a. I år blev man dock 9:a. 
- Grekland tar sin bästa placering sedan 2008 och slutar 6:a.
- Spanien får sin näst sämsta placering någonsin, då man hamnar näst sist på 25:e plats.
- Även Armenien och Georgien misslyckas i finalen och får sina sämsta finalplaceringar någonsin på 18:e respektive 15:e plats.
- I semifinal 2 gör San Marino sin bästa placering någonsin - och slutar 11:a, bara 16 poäng ifrån kvalificering.


Danmarks överlägsna odds återspeglades inte helt i poängen, även om oddsen i år stämde mycket bra på hur slutresultatet såg ut. De prickade med precision in hela topp 5, med Danmark som etta, Azerbajdzjan som tvåa, Ukraina som trea, Norge som fyra och Ryssland som femma. Nästan lite skrämmande faktiskt - nästan samtliga av bidragen i toppen var svaga bidrag enligt mig.
Men danskarnas seger kom faktiskt inte den "gamla vanliga vägen" - d.v.s. genom grannröstning. Nej, faktum är att Danmark blev övergivna av sina Nordiska kollegor - bara Island gav sin 12:a till Danmark! Istället var det Norge som blev Nordens favorit - och Nederländerna som klar 2:a. Hur Norden röstade ser ni här:

 Tvärtom får Danmark rätt låga poäng av både Finland och Norge - kan det vara en juryeffekt månne? Ännu vet vi inte det. Men om Norden hade fått bestämma hade alltså Margaret Berger vunnit i Lördags - föga överraskande val. Lite glädjande dock är väl Norges 12:a till Robin Stjernberg - hans enda i tävlingen.

Men varifrån kom då Danmarks alla poäng? Jo, istället visade det sig att Danmark var Västeuropas stora favorit där man överlägset kammade hem flest poäng före Italien och Azerbajdzjan. 100 av Emmelies 281 poäng kom ifrån de gamla västländerna - med 12:or från Frankrike, Irland, Storbritannien och t.o.m. Italien (som Loreen inte fick någon poäng av ifjol). Jag trodde nog att de irländska tonerna med tinflute och trummor skulle gå hem på Irland och i Storbritannien - men i Italien?? Nåja. Hur Väst röstade ser ni här:


Öststaterna däremot röstade som vanlig helt annorlunda - där var danskarna visserligen det bäst placerade västlandet, men fick ändå bara ihop 42 poäng ifrån de 9 ex-sovjetiska länderna, där en 8:a från nordenvänliga Estland blev högsta poängen. Istället var Ukraina (föga överraskande) den solklara favoriten i Öst, med nästan dubbelt så mycket poäng som Danmark. Azerbajdzjan och Ryssland följde sedan med Danmark som 4:a. Här kan ni se Östländernas röstning:

Med enbart dessa ovan redogjorda röster skulle Danmark ha 180 poäng, Azerbajdzjan 126 och Ukraina 131. Det stora blocket Balkan har max 96 poäng att ge till sin favorit, och kan således avgöra alltsammans. Extra intressant var situationen i år, då Balkan inte var representerat i finalen av något annat land än Grekland. Därmed kunde man inte rösta på varandra som man brukar - tvärtom så uppstod nu frågan - På vem skulle man rösta istället? De närmaste grannarna var naturligtvis Grekland, Rumänien, Moldavien, Ungern och inte minst Ukraina - som hotade Danmarks ledning. Men istället så väljer Balkan att rösta på Danmark - och avgör därmed Eurovision. Med 12:or från Serbien, Slovenien och Makedonien så klarar Danmark att hålla sin ledning - och drygar dessutom ut den! Och tvärtom så blir Ukraina rejält dissat av Balkan och blir bara 5:a i Balkans röstning - istället blir Azerbajdzjan ny tvåa och Ryssland och Italien åker rejält upp. Hur Balkan röstade ser ni här:
Av övriga länder som Israel, Cypern och Rumänien så fick Danmark en högst blandad kompott - men helt klart var iallafall att danskarna lyckades charma etnoländerna i Europa - Nordsjöländerna i väst och Balkan i öst. Men hjälp ifrån sina grannar fick de alltså inte denna gång - vilket är väldigt ovanligt! Medan Östländerna håller på sina egna detta år (förra året regerade ju dock Loreen i Öst också), plockar Danmark ständigt de avgörande poängen där det behövs som mest.

Blockröstandet är alltså på sätt och vis tillbaka - även om det ibland får underliga konsekvenser. Hade exempelvis Bosnien & Hercegovina valt att delta som vanligt i år, hade de med all sannolikhet nått finalen - och då hade resultat förmodligen sett annorlunda ut. Resultaten i Semifinal 1 visar att Serbien, Montenegro och Kroatien var 6, 11 och 14 poäng ifrån att nå finalen - men slutade på nesliga 11:e, 12:e och 13:e plats. Hade Bosnien fått ge sin 12:a, 10:a och 8:a till var och en av dessa länder hade alla nått final istället för Estland, Litauen och Irland som alla var mycket nära att inte kvalificera sig. Och med 4 balkanländer i final hade Danmark aldrig blivit favorit i Balkan - och resultatet blivit mycket annorlunda...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar