Då var det redan en vecka sedan Melodifestivalen 2013 avgjordes och medan svenska folket har klöst varandra blodiga över att Robin Stjernberg vann här, har resten av Europa sållat fram sina bidrag till Malmö. Först nu vet vi alltså hur Robins konkurrens ser ut i Malmö - och det är faktisk en rolig lyssning för oss svenskar. I år är Eurovision nämligen helt öppet och utan någon egentlig självklar vinnare - ett läge som Robin ju tydligen kan dra till sin fördel!
Malmös Eurovision kommer nämligen att bestå av:
1/5 dåliga Euphoria-kopior
1/5 dubstepschlager
1/6 riktigt bra musik
1/2 ren jädra skit
Det är alltså nästan som vanligt. Skillnaden är att det inte finns någon låt som sticker ut som en klar vinnare i år och inte heller någon låt som sticker ut för att den är plojig och full med gamla tanter från Sibirien. Men samtidigt så finns väldigt mycket olika låtar med väldigt olika artister och genrar - där en del är gudabenådade och en del borde skjutas vid gränsen.
Givetvis är det fullständigt omöjligt att peka ut en vinnare redan nu i Mars, men det finns faktiskt redan en del indikatorer - som i och för sig alla pekar åt olika håll - men som är intressanta.
Bettingbolagen brukar ju vara hyfsat bra på det där med att gissa vinnare (det är ju deras jobb), men de har nästan lika ofta fel som de har rätt. Förra året lyckades de perfekt - då Loreen hade lägst odds från första till sista stund, på avstånd följd av de ryska babushkorna och Serbiens Zeljko Joksimovic (1:an, 2:an och 3:an senare i finalen i Baku). I år är jag dock helt övertygad om att de inte har en susning om vem som vinner: Danmark ligger just nu i topp, tätt följd av Norge, Nederländerna och Sverige - men alla ligger nära varandra i oddsen. Med andra ord är nästan hela Nordeuropa favorittippat. Och det är inte troligt att vi får ett resultat där hela topp-4 enbart består av nordiska länder - och helt utan Öststater.
Ironiskt nog är dock att statistiken för Eurovisioner i Sverige talar starkt för Danmark, Norge och Nederländerna - då alla har vunnit när det gått i Sverige. Sverige har dock aldrig vunnit på hemmaplan; det närmaste vi har kommit är 3:e plats med Kikki Danielsson 1985 i Göteborg.
Men varför stämmer inte detta då?
För det första: Danmark lär förhoppningsvis INTE vinna. Deras låt är visserligen helt okej och skulle för 5-10 år sedan varit en självklar vinnare. Men etnotrenden i Eurovision dog sakta ut efter Lordi 2006 och har aldrig återhämtat sig sedan dess. Den danska finalen var full av moderna dubsteplåtar (som det redan finns ett dussin av i årets Eurovision) och då var denna låt den enda som stack ut. Men jag tror nog inte att den kommer mycket längre än topp-10. Jag är övertygad om att oddsen är helt ute och seglar när det gäller Danmark.
Norge - tvåa i oddsen med en låt som sjungs av en Linda Sundblad-kopia. Tyvärr räcker inte det för att vinna. Detta är visserligen en av de låtar som mest andas 2013, men det är ingen Eurovisionlåt, den är för tråkig och för händelselös för att kunna komma högt. Jag tror nog att Norge också är övervärderat i år, och har svårt att se dem i topp-5 heller.
Nederländerna - ska man se till vad jag själv och holländarna hoppas, så är detta vinnaren i år. Jag älskar den här låten något vansinnigt, precis som holländarna som köpt singeln i ett sådant tempo att den redan slått rekordet för något Eurovisionbidrag i Nederländerna. Anouk - sångerskan som sjunger, är Nederländernas absolut största artist (kanske någonsin) och har en hype omkring sig som är svår att förstå för oss andra. Men hennes låt är skriven och producerad av svenskar - vilket brukar vara en vinnande strategi. Men samtidigt så förstår nog alla som hör låten - detta är inte en Eurovisionlåt, detta är inget som folk kommer rösta på. Jag påminns lite om Frankrike 2009 och Patricia Kaas med ett Edith Piaf-liknande bidrag som egentligen var så otroligt mycket proffsigare och bättre än allt annat - men slutade 8:a. Det gick helt enkelt över huvudet på folk - "finkultur" har med andra ord svårt i Eurovision.
Sverige - förvånansvärt nog är Sverige bland favoriterna i år igen, och ligger framför länder som Ryssland, Azerbajdzjan och Serbien. Robin har visserligen rätt höga odds för vinst (typ 10) men är ändå på 4:e plats i rankningen. Jag kände faktiskt på mig att Robin skulle tillhöra toppskiktet, men kanske inte så högt. Men den stora anledningen är ju egentligen inte så mycket att låten är så pass bra, snarare är det att allt annat är så mycket sämre. Robin har röstmässigt INGEN konkurrens i år - ingen skönsjungande diva, ingen wailande Johnny Logan. Tvärtom har många av de andra artisterna (från öststaterna host*host*) lyckats med konststycket att sjunga sina låtar på någon typ av kvasiengelska i fel tonart. Vissa av låtarna är omöjliga att höra vilket språk de är skrivna på - och andra är sjunger så falskt att man ju börjar undra hur döva folket i dessa länder egentligen är. Robin är därför i ett utmärkt läge, även om det ska oerhört mycket till för att han ska vinna.
Ryssland - femma i oddsen. Borde ligga ännu längre bak om ni frågar mig, för den här låten är ett museiföremål. Detta var så som musik lät på 90-talet - en ballad av ett mönster som inte görs längre. Jag fattar inte riktigt hur man tänker i Ryssland, men de verkar ju iallafall komma ganska högt i oddsen - så någon tycker väl fortfarande om det här. Jag fattar emellertid ingenting.
Ska man kolla på reaktionerna på Youtube är det många olika åsikter i vanlig ordning. Förvånansvärt många gillar Robin och sätter honom högst på sina listor, medan det annars haglar alla möjliga och omöjliga favoriseringar överallt. Men det lär ju bli jämnt i år, och det kommer nog ändå att gynna Robin.
Några roliga bidrag att hålla koll på i år är ju dock Schweiz och deras grupp Takasa bestående av Frälsningssoldater - varav en är en bra bit över 90 år. Lite babushka-varning här alltså!
Bonnie Tyler representerar Storbritannien i år - ni vet hon som sjöng "Total eclipse of the heart". Britterna börjar få in en vana att skicka gamla avdankade veteraner till Eurovision - först Sir Andrew Lloyd Weber, sedan Humperdinck och nu Bonnie Tyler. Jag väntar dock fortfarande på att någon av Beatlarna ska få tummen ur röven och ställa upp i Eurovision....
Nåja. Ännu kan en del låtar komma att skrivas om eller ändras lite, OCH i synnerhet framträdandena på scenen. Exakt hur allt kommer se ut i Malmö lär vi därför inte veta förrän det redan är dax - och jädrar vilket fest det lär bli!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar