Nu har vi kommit in på de bidrag som är direktkvalificerade till finalen i Eurovision den 21:e maj, eftersom de fem länder som bidrar med mest pengar till EBU därmed alltid har rätt till att bli representerade i finalen. Detta innefattar länderna Spanien, Storbritannien, Tyskland, Frankrike och Italien (gruppen kallas även "Big 5") . Utöver dessa är självklart också alltid värdlandet direktkvalificerade till finalen. I år har även Australien bjudits in att delta som "gästland" och har därför också en direktkvalificering till finalen.
14. Österrike: The Makemakes - "I Am Yours"
Betyg delmoment
Tidigare statistik: C
Konkurrenskraft gentemot övriga: D
Bettingodds: C
Schlagermagisterns slutbetyg: C-
Värdnationen Österrike blev förra året helt tagna på sängen av sin plötsliga Eurovisionvinst i Köpenhamn. Landet, som tidigare bara vunnit EN gång (1966), höll sig borta från tävlingen mellan 2008-2011 och sedan dess kämpat med att alls ens ta sig till finalen - vann plötsligt hela tävlingen med skäggig transvestit och en riktig klassisk Bondlåt. Österrikarna förstod ingenting, men helt uppenbart har vinsten återuppväckt schlagerintresset i landet igen. Plötsligt blev den inhemska uttagningen ett riksintresse igen och det vinnande bidraget "I am Yours" blev den näst mest spelade låten på Österrikisk radio i mars.
Gruppen som representerar landet är The Makemakers och är ett poprockband av den mer klassiska skolan. I princip kan årets bidrag sammanfattas som ett modernt Beatles-bidrag, eventuellt med lite Coldplay-inslag. Allt i ett behagligt lågt men stadig tempo. Detta innebär samtidigt att bidraget inte sticker ut för fem öre, tvärtom kan vi ganska lätt lägga detta på den stora högen av relativt ointressanta ballader i år. Trots att man gör det snyggt och välproducerat så kommer det helt att försvinna i konkurrensen. Vi som kan statistiken vet också att värdnationerna numera också har väldigt svårt att följa upp sina vinster i Eurovision. Österrike lär inte bli ett undantag för den regeln.
Australien: Guy Sebastian - "Tonight Again"
Betyg delmoment
Tidigare statistik: -
Konkurrenskraft gentemot övriga: A
Bettingodds: A-
Schlagermagisterns slutbetyg: A+
EBU släppte i februari jättebomben att Australien skulle komma att delta i årets Eurovision. Landet/kontinenten som ligger på andra sidan jorden har troget följt Eurovision sedan 1984, trots att programmet sänts på den tidiga morgonkvisten för dem. Men programmets popularitet är oförneklig, och därmed tyckte EBU att man ville belöna dem med ett gästinhopp i årets 60:e upplaga av Eurovision. Många européer blev upprörda, men de allra flesta ändå positivt överraskade av denna nyhet. Jag var en av dem!
Ännu mer positiv blev man givetvis när man hörde vilket bidrag nationen kommer att skicka till sin debut i Wien: Idol-stjärnan Guy Sebastian med den omistagligt soul-poppiga låten "Tonight Again" som mycket väl kan ta hem hela Eurovision i år. Det underbara och djupt ironiska med detta faktum är att Australien verkligen lagt ned energi på att hitta en bra artist och en bra modern låt, trots att man ju egentligen inte är medlem av vare sig Europa eller EBU. Det fantastiska är att låten är hit-mässig på samma sätt som vi kunde ha förväntat oss från USA eller Storbritannien (om bara Storbritannien började ta Eurovision på allvar igen). Detta har potential till en riktig världshit, det ska inte förnekas! Den stora (och ständiga) frågan är hur detta kommer att se ut på scenen i Wien. Vi har ännu inte sett bidraget live och ingen kan förneka att denna låt är svårsjungen. Kommer han klara av att sjunga den live? Guy är en mycket duktig sångare, men räcker det? Just nu är det osäkert. Jag hade gärna utsett detta till en klar vinnare i Eurovision, men jag kan faktiskt inte göra det. Ännu saknas så många vitala delar för att säga något om det. Därför ska det bli oerhört spännande att se hur scenrepetitionerna i Wien ser ut för Australien.
Frankrike: Lisa Angell - "N'oubliez pas"
Betyg delmoment
Tidigare statistik: F
Konkurrenskraft gentemot övriga: F
Bettingodds: D-
Schlagermagisterns slutbetyg: D-
Frankrike är Eurovisions forna stormakt - en fallen hjälte som inte verkar ha någon motivation kvar att återupprätta fornstora dagar. Under Eurovisions första två decennier tog landet i princip alla sina pallplatser till dags dato. 5 vinster (1958, 1960, 1962, 1969, 1977) och tre andraplatser och en mängd tredjeplatser. Sen kom 1980-talet och Frankrike påbörjade en kort ökenvandring fram till 1990 och 1991 då landet var snuddande när att vinna igen - man fick 2 andraplatser istället. Vi minns ju hur både Amina och Carola fick 146 poäng i Rom, men att Carola vann då hon hade flest 10-poängare. Sedan den majkvällen i Rom har Frankrike inte fått någon pallplats - och upplevde sin första sistaplacering ifjol med gruppen TwinTwin.
Meningarna går isär om varför fransoserna numera blir så ratade i Eurovision, men jag tror att årets franska bidrag rätt så precist förklarar detta. Man envisas nämligen med att skicka sin obligatoriska franska ballad - enligt samma formel som på 70-talet. Visst har man ibland försökt med något annat, men precis som för TwinTwin ifjol har detta blivit avfärdat som tokerier. Jag tror egentligen att det handlar om att Frankrike inte kan producera pop, eller kvalitativ mainstream musik. Allt de skickar är djupt och artistiskt, och allt som oftast i balladform. Och givetvis på franska. Lisa Angell är ingen dålig sångerska och låten är det i sig inget fel på - det är en ganska fin ballad med snygg brygga. Men det är ändå ett platt fall, eftersom den är på franska och är en ballad i mängden av andra ballader. Detta har vi hört förr - både i årets Eurovision men framförallt ifrån Frankrike miljontals gånger.
Sistaplatsen är tyvärr mycket aktuell för Frankrike även i år!
Italien: Il Volo - "Grande amore"
Betyg delmoment
Tidigare statistik: B
Konkurrenskraft gentemot övriga: B-
Bettingodds: A
Schlagermagisterns slutbetyg: D-
När Italien gjorde comeback i Eurovision 2011 efter sitt 15 år långa uppehåll, var det nästan som att det hela var regisserat av Disney. Landet tog en fantastisk andraplats, och Raphael Gualazzi lyckades ta landets första pallplats sedan vinsten 1990. Sedan succén 2011 har dock framgångarna varit något begränsade, trots att landet faktiskt har skickat fenomenalt snygga och välproducerade bidrag till Eurovision. Men i Köpenhamn senast kom man på en mindre hedrande 22:a-plats och fick mycket huvudbry för detta. Den italienska eurovisionrepresentanten utses i San Remo-festivalen - som faktiskt föregår skapandet av Eurovision, vilket givetvis är ovanligt. Festivalens popularitet innebär också att det alltid blir landets största stjärnskott som får åka, och i år blev det Il Volo, en grupp som går i fotspåren efter Il Divo och "De tre tenorerna" (Pavarotti, Domingo, Carreras). För ja, nu blir det operapop på hög nivå! Och som av en händelse så har Italien därför blivit nästfavoriter i oddsen att vinna hela Eurovision. Man ligger nästan hack i häl på Måns Zelmerlöw, även om de ännu inte är ifatt honom i oddsen. Deras musikvideo har dock visats 22,1 MILJONER gånger, vilket kan vara en av anledningarna till oddsframgångarna.
Jag har dock ett antal problem med deras favoritskap:
1. Detta är inte bra. Det är visserligen gedigna röstinsatser av gedigna sångare - men detta är Eurovision 2015 och inte pensionärsföreningen på Lidingö. Detta är fel forum för denna typ av musik, och ska inte ha någon chans.
2. Opera är dömt att misslyckas även om oddsen säger motsatsen: LEX Vassili Amaury 2010: Vi minns alla den fransk-korsikanske operasångaren som ledde oddsen överlägset ända fram till finalen, men som floppade fullständigt och slutade på 15:e plats, trots en imponerande röstinsats. Vi svenskar visste dock redan 2009 att opera och pop inte går bra hem i Europa (LEX Malena Ernman).
3. Detta kan vara den sämsta musikvideon som någonsin producerats i världshistorien. Seriöst - hur dåligt får det bli när till och med Spindelmannen dyker upp?
Kortfattat förstår jag ingenting av Italiens favoritskap i år. Detta är en bombastisk musikalisk dinosaurie på italienska, som passar bättre i Naturhistoriska Riksmuseet än på Eurovisionscenen.
I nästa del av "Inför Eurovision 2015" avhandlar vi till slut de återstående 3 låtarna i finalen; de från Tyskland, Stobritannien och Spanien. Vi kommer bl.a. göra ett futuristiskt besök i 1920-talet, få höra lite spansk Skövde-schlager och höra tvåan som vann på walk-over.