På numera sedvanligt manér har det närmast rått inbördeskrig i det regerande Eurovisionvinnarlandet. Anledningen är självklar: Alla städer vill bli värdstad för Eurovision Song Contest nästa år. Sedan Eurovisionglorian lämnade Östeuropa i och med Sveriges vinst 2012, har värdlandet fått välja mellan en uppsjö ansökningar - mer eller mindre seriösa. Av någon anledning har inte den mest uppenbara kandidatstaden valts - Malmö var ju knappast de internationella journalisternas eller fansens första tanke, och B&W-hallarne i Köpenhamn framstod (och framstår fortfarande) som ett skämt. I år var det Österrikes tur att försöka hantera alla ansökningar, en ny erfarenhet för landet som inte varit i närheten att vinna ESC sedan sin dittills enda vinst 1966. Direkt efter vinsten för Conchita Wurst spekulerades det givetvis vilt om var de musikaliska Österrikarna skulle våga placera nästa års Eurovision - bland annat nämndes Salzburg (Mozarts hemstad) som ett alternativ. De (tydligen) ganska pompösa Salzburgarna verkade dock måttligt roade av att agera värd för en poptävling - "Modern popmusik är ingenting som är intressant för Salzburg" (citat av den Salzburgske Borgmästaren). Officiellt hette det dock (som alltid) att Salzburg avsade sig sin kandidatur p.g.a. "ekonomiska problem". Kvar bland kandidaterna var dock Wien, Klagenfurt, Innsbruck och Graz men också små obskyra landsorter såsom Wels, Oberwart och Schwechat - även om ingen nog riktigt tog deras gymnistikhallar på allvar. Eftersom EBU i slutet av maj bestämt att Eurovisionarenan dessutom måste vara en sluten inomhushall, fick även Klagenfurt hoppa av trots att man hade den största arenan - eftersom deras arenakandidat var en öppen fotbollsarena (som användes bl.a. i EM 2008).
Av de kvarvarande kandidatstäderna framstod länge Wien och Innsbruck som de enda riktiga alternativen eftersom de var tillräckligt stora för evenemanget. Graz' handbollsarena var visserligen tillräckligt stor, men staden ansågs fortfarande inte vara tillräckligt stor för att hantera Eurovision (trots att staden är lika stor som Malmö). Möjligheten att förlägga Eurovision till alperna (bergskedjan där tävlingen en gång startade i Schweiziska Lugano 1956) gjorde att Innsbruck framstod som en seriös utmanare till Wien fram till slutet.
Emellertid valde nu alltså den Österrikiska televisionen ORF att förlägga nästa års Eurovision i huvudstaden Wien och Wiener Stadthalle - en ishall där flera ishockey-VM spelats sedan 60-talet samt tagit emot artister som Rolling Stones, U2, Queen, Britney Spears, Frank Sinatra och Christina Aguilera. Med andra ord så har österrikarna gått på ett säkert kort som varit Österrikes huvudsakliga eventarena sedan 1958. Alltså, ingen ombyggnation av nått gammalt skeppsvarv eller fängelse som skulle kosta multum. Danke schön Österreich!
Än så länge vet vi dock inte mer om nästa års tävling, mer än att den kommer ske mellan 19-23 maj 2015, och kommer presentera en ny Eurovisionlogo. Om ni är så gamla att ni minns när EBU presenterade den förra Eurovisionlogon (den med hjärtat ni vet), så minns ni att det var 2004 när semifinaler introducerades för första gången i tävlingens historia. Nu, tio år senare är det dags igen - och utvecklingen går ju framåt i sjumilakliv - eller? Döm själva!