onsdag 26 mars 2014

Schlagermagistern möter Bert Karlsson

Han är har kallats Sveriges mest framgångsrike musikbolagsdirektör. Han har kallats en av Sveriges främsta entreprenörer. Han har också kallats den store bävern. Jag väljer att se honom som schlagervärldens "Jabba the Hut", en beskrivning som håller rätt bra - så när som på de flygande ökenskeppen och den jättelika ökenormen "Sarlaccen". Men å andra sidan har jag inte varit överallt i Skara än....

Tack vare destination Skaraborg, gavs i slutet av Februari Schlagermagistern och 5 andra bloggare tillfälle att besöka Bert Karlsson hemma i Skara på hans "Music Factory" - mitt under brinnande Melodifestivaltider. Med tanke på att Bert satt i mobiltelefon hälften av tiden är det imponerande att han överhuvudtaget tog sig tid till att träffa oss. Men återigen; han är ju en närmast en mytisk gud för schlagervetare. Att ens vara i hans närhet är att bada sig i glansen av det svenska musikundret - eller iallafall i Carola. Och kanske Kicki Danielsson.  


Till höger: Bert har ett viktigt telefonsamtal. Till vänster: Schlagermagistern har ett minst lika viktigt telefonsamtal.

Music Factory i Skara - "Bäverns hydda"

Var du än gick i lokalerna fanns påminnelser om Berts framgångar
Men låt oss börja från början: "Music Factory" är det enda som återstår av det anrika "Fame Factory" som var en landsplåga i början av 00-talet: Allehanda Melodifestivalartister har ju kommit ifrån denna musikaliska dokusåpa (Gruppen Fame som vann 2003, Andrés Esteche, David Lindgren, Sara Löfgren, Linda Bengtzing, Jimmy Jansson, Sandra Dahlberg, m.fl...).



Den nuvarande verksamheten fungerar som en typ av musikskola (eller kanske rättare sagt;
Underhållningsskola, då även dans och annat
Studios, instrument och inspelningsutrustning. Allt.
försiggår här), där massvis av kurser hålls.
Dessutom används lokalerna vardagligen av
gymnasieprogrammet med inriktning på musik
och produktion. Lokalerna består av ett stort antal fullt utrustade studios och övningslokaler, med
perfekta förutsättningar för att öva och spela in.
Och vem har då betalat för allt detta? Jo, Bert så klart.

Bert dyker upp till slut. Minst 20 minuter sen.
Bert inleder med att såga årets Melodifestival i 20 minuter.
Bert kommer lite senare än avtalat till mötet, vilket dock är att förvänta. Detta trots att det vankas semlor. Men Bert är dagen till ära i alla tidningar - eftersom han just gjort ett starkt uttalande om årets Melodifestival - som han sågar längst fotknölarna. Ingen är väl förvånad. Bert kommer intågandes med mobilen i högsta hugg och försöker avsluta samtalet med "Du, jag ska ta hand om en massa bloggare nu som vill träffa mig - du löser det där!" Samma person ringer dock Bert fler gånger under mötet. Bert svarar varje gång och beordrar samma person att fixa det själv.
Han är arg över att hans bidrag inte kom med i år.
När telefonen väl är nere, hälsar han snabbt på alla närvarande och tar oss in i konferensrummet. Välkomstorden är lika ödmjuka som de är typiska för Bert: "Ja, nu har ni chansen att prata med en verklig legendar i branschen. Det är bäst att ni passar på!". Runt omkring sitter ett gäng bloggare helt tagna av den store mannen. Men vi hinner inte ställa några frågor innan Bert går loss själv och börjar snacka om årets Melodifestival. Alla vet ju att han just gjort ett uttalande där hela startfältet blivit avfärdat som katastrofalt uselt, och "chanslöst". Detta är också något han upprepar i 20 minuter. Men vad är då anledningen till varför han sågar årets startfält? Jo, hans bolag skickade in 4 bidrag som inte kom med. Således har Björkman gjort bort sig igen, eftersom "Vilken som helst av de här 4 låtarna hade kunnat vinna hela melodifestivalen - utan tvekan!" Bert ser arg och frustrerad ut. "Om ni bara fick höra låtarna så hade ni också förstått!". Bert tar mitt under samtalet upp sin mobil "Vad gör du? Aha, släpp det och kom ner med låtarna till music factory nu! Jag ska spela upp dem för några bloggare här som vill höra dem. Jo, gör det nu! Ta dem på laptopen! Skynda dig!". Observera att han inte sade hej, eller berättade vem det var som ringde. När man jobbar för Bert så gäller det att vara beredd på allt.

Semlor från Gustavssons Bageri i Skara.
Under tiden äter vi semlor, ett bakverk som blivit
Berts signum. Jag tror att den enda anledningen till
det är att han på något sätt lyckas få halva semlan
kvar på ansiktet efter att han ätit upp den. Under
vårt möte satt han minst en halvtimme med en
relativt stor gräddmustasch fullt synlig.
Jag tror det tog 2 minuter innan Berts semla var borta.
Semlorna kommer dessutom naturligtvis från Gustavssons bageri i Skara. Bert är stamkund där sedan urminnes tider. Frågan är om Bert verkligen hade varit den han är idag om det inte vore för Gustavssons bageri? Se på kroppsfiguren och tänk efter. Nåja. Bert är ju alltid Bert.
Många åsikter. Speciellt om sin egen excellens.










Bert hade en ansenlig gräddmustasch under stora delar av mötet.






Schlagermagistern är fascinerad.




















Assistenten som blev inkallad. Ser inte glad ut.
"Visst är detta det bästa ni har hört någonsin?!"
Plötsligt kommer Berts assistent in med en laptop och börjar spela upp låtarna som ratades av melodifestivaljuryn, men högtalarna på laptopen är för dåliga. Bert blir sur igen. "De hör ju inget - det här är ju helt värdelöst! Hämta högtalare!" Assistenten springer ut och hämtar ett par gamla datahögtalare. Musiken spelar. Bert tittar på oss. "Är inte det här det bästa ni har hört i år? Visst hade det här vunnit hur lätt som helst?". Jag får givetvis inte avslöja artisterna eller låttitlarna, men jag kan avslöja att det var artister starkt knutna till Berts bolag, några av dem har tidigare varit med i Melodifestivalen och gått rätt bra där. Låtarna var klassisk abba-schlager inte långt ifrån Jenny Silvers "Something in Your Eyes" från 2011, men också några country och folkmusikschlager-låtar. Visst, de var inte dåliga, men knappast några vinnare. I princip hade jag nog inte trott att någon hade gått till finalen... Men Bert var bestämd. Detta var rent guld, och Björkman helt efterbliven som inte förstod det.

"Le för kamerorna"
"Det är väl inte varje dag du får fotograferas med schlagerlegend?"
Men Bert berättar samtidigt om hur korrumperad Melodifestivalen är numera, men också alltid varit. "Asså ni skulle bara veta hur smutsiga metoder man använder sig i den här tävlingen. Ni skulle inte tro mig!". Bert radar upp berättelser från sin tid i branschen, den ena mer underhållande än den andra. Han berättar om hur han var tvungen att gå bakom ryggen på flera vänner för att få över Carola till sitt bolag. Han berättar även när hans vänner gick bakom ryggen på honom, bl.a. då han hävdar att det var han som kom på "Robinsson"-konceptet, som ju var världens första dokusåpa. Han passar även på att ge oss lite förhandstips på kommande storstjärnor som han "odlat fram" i Music Factory. På sitt sedvanliga (tämligen osvenska) sätt förklarar han att han har en klar sångerska som kommer slå igenom mycket snart. Resten av talangerna var i princip bara skit. Kommer inte avslöja vem det är, men hon lär vara med i Melodifestivalen nästa år, iallafall om vi får tro Bert.
"Det är väl inte varje dag du fotograferas med en schlagermagister?"


Tiden går fort och innan vi går vill vi tvinga

Bert att ta en fotosession med oss - vilket han givetvis går med på. Han uttrycker det "Klart ni ska få ta foton med mig, vem vill inte det?". Vi letar upp lämpliga platser
och hittar hittar danslokalen. Bert sätter sig och vi börjar smälla av foton. Bert kommenterar tjejerna i sällskapet: "Jag gillar korta kjolar!" och fyller sedan i "Jag har haft många fruntimmer ska ni veta. Men nu är jag gift! 40 år med samma skata! Det är inte dåligt!". Efteråt får alla en signerad version av han bok "Stora Schlagerboken". Ingen går därifrån tomhänt. Alla är mycket nöjda med besöket hos Bert. Frågan är om man dock någonsin kommer att möta någon likadan igen - mycket talar emot det. Det finns ju bara en Bert. Iallafall bara en Skara-Bert.
"Klart ni ska få en signerad bok med er - det vill alla ha!"

söndag 23 mars 2014

Han är största favoriten någonsin att vinna Eurovision - har 1,00 i odds!

Det är fortfarande en dryg månad kvar tills artisterna i årets Eurovision anländer till Köpenhamn och de första riktiga repetitionerna drar igång. Ändå är spekulationerna i full gång över vem som skall vinna hem bucklan i år - något vi kan följa genom de internationella spelbolagens odds. De ger en hyfsat klar bild över vilka som förväntas klara sig bäst - av spelare och experter runt om i världen.
Det som gör att man i princip kan lita på att oddsen ger en bra bild över resultatet i Eurovision är:
  • De är framtagna av experter, vars lön är beroende av att de sätter oddsen rätt. Vinner ett land som inte spelbolagen trodde på, och därmed har för höga odds, förlorar spelbolagen massor av pengar till de som satsat rätt. 
  • Oddsen har historiskt stämt rätt bra överens med det verkliga resultatet. 
  • Oddsen sätts också efter annan statistik som också brukar avslöja vinnaren - t.ex. nedladdningar och youtube-visningar. 
  • Oddsen fungerar även som självuppfyllande profetior - om ett bidrag utses som favorit av spelbolagen blir det stämplat som favorit genom tävlingen och påverkar människor att rösta på det just därför. 
Men de är ju inte helt felfria trots det - vilket man ju måste inflika! Ibland stämmer oddsen inte överens med det slutliga resultatet - Sverige och Norge brukar alltid gynnas otillbörligt av oddsen eftersom svensk och norsk media är duktiga på att snacka upp dessa bidrag. Vi minns alla (tyvärr) Anna Bergendahl som 2010 låg på runt 8:e plats i oddsen - men inte ens kvalificerade sig till finalen. Samma öde för norska Stella Mwangi 2011 - som var en av topp 5 i oddsen det året - men kom aldrig till finalen. Oddsen kan alltså vara ute och cykla ibland. Sedan 2012 har de dock tidigt utsett en vinnare - som sedan också vunnit. Loreen utsågs tidigt till vinnare 2012 (hade ca 2,2 i odds då) och var aldrig hotad vare sig i oddsen eller i den faktiska tävlingen. 2013 ledde Emmelie de Forest också oddsen ifrån början till slut - och vann även tävlingen i Malmö. I år har vi en run-away favorit tidigt i oddsen, som dessutom är så stor favorit att det nästan är patetiskt. Frågan är dock om inte spelbolagen är ute och seglar igen...

Se oddsen här!

Den stora oddsfavoriten i år:

#1: Armenien: Aram MP3 - Not Alone (ODDS: 1,00)

Denna snubbe har alltså 1,00 i lägstaodds på att vinna (!!!!!!). Detta innebär rent tekniskt att man bara får pengarna tillbaka om man satsar på honom - ingen vinst alltså. Detta är det lägsta oddset som teoretiskt är möjligt att ha, och alltså även det teoretiskt största favoritskapet ett bidrag kan ha. I sporttermer kan det jämföras med om Brasilien skulle möta Liechtenstein i fotboll - det är i princip bara i teorin som Brasilien INTE skulle kunna vinna. Att något annat land skulle kunna slå Armenien i år är alltså bara högst teoretiskt - enligt spelbolagen. Hmmm....
Dessa närmast groteskt låga odds på en armenisk vinst i år sätter ju rätt stor press på att man faktiskt har ett bra bidrag - har de det då det frågar man ju sig? Med tanke på att Armenien valde ut sitt bidrag internt och släppte enbart låten som musikvideo - har ingen sett Aram MP3 sjunga "Not Alone" live. TROTS detta är oddsen såpass låga att man inte vinner något på att satsa på honom. Hur detta bidrag kommer att se ut live är alltså ingen som vet, vilket föranleder mig att tro att spelbolagen är ute och seglar REJÄLT. De är i princip halvvägs över Atlanten, i synnerhet när man dessutom kan konstatera att låten är en ballad - inte alls olik Sanna Nielsens "Undo", fast med sämre sångare (och inte bara Sverige, utan många andra länder skickar ju liknande låtar i år). Dessutom var det länge sedan en ballad vann, och dessutom är Aram Mp3 inte det minsta känd utanför armeniska kretsar (vilket ju Dima Bilan var, han som sist vann med en ballad).
Om vi så sammanfattar all fakta:
  • Vi har inte sett om Aram Mp3 kan sjunga live
  • Vi vet inte hur scennumret ser ut
  • Han är inte känd utanför Armenien
  • Han sjunger en ballad - en genre som inte vunnit Eurovision sedan 2008
  • Minst 8 andra länder har samma typ av låt.
Med andra ord finns inget som direkt talar för att han skulle vinna. Personligen så kan jag tillägga att låten ju heller inte är så jädra bra, den är rätt lam faktiskt.... Jag känner verkligen ingenting för den här, så hur tusan den kan vara så här stor favorit, det vet jag inte...

¨

Långt efter Armenien kommer sedan Sverige och Norge - båda har mellan 4 och 7 i odds på att vinna Eurovision. Faktum är att Norge länge låg i topp att vinna Eurovision, men när Carl Espen vann Norska Melodi Grand Prix förra helgen - med en ovanligt smal marginal av rösterna (där dessutom de allra flesta kom från hans hemfylke), så åkte Norge ner bakom Sverige i oddsen. Och ja, Carl Espen sjunger också en ballad... Men både Sverige och Norge har enligt mig bättre låtar en Armenien - ändå ligger de bakom i oddsen! Oförståeligt.. Är det bara jag som inte förstår Armeniens storhet i år? Kommentera gärna!

lördag 22 mars 2014

Eurovision 2014: Alla bidrag valda - men schlagermagistern underkänner startfältet!

Det är bara en månad och två veckor kvar tills Eurovision Song Contest sparkas igång i B&W-hallarna i Köpenhamn (iallafall om bygget blir klart i tid). Hittills har dock årets Eurovision mest präglats av massavhopp, röstningsdebatt och byggkaos - men återigen kan ju inte allt gå lika bra som det gjorde i Malmö ifjol... Det är dock inte bara förberedelserna som gått lite snett i år - Europa har gått en musikalisk krälgång i sina uttagningar i år! Det råder en total förvirring där ute om vad man faktiskt kan och bör skicka till Eurovision - och jag undrar verkligen hur vissa länder verkligen tänker när de väljer ut sina bidrag!
Men låt oss gå på all skit en sak i taget:


Balkan har bojkottat tävlingen

Oj vad journalister, "experter" och andra förståsigpåare hetsade upp sig när Serbien vann Eurovision 2007 - då talade varenda käft om att Balkan hade tagit över tävlingen - och att något nordiskt land aldrig skulle vinna igen. 2009 ändrades röstningsreglerna och sedan dess har 5 av 6 vinnarländer kommit från Nordeuropa (inkluderat Tyskland). Nu är det istället journalister och förståsigpåare från Balkan som hetsat upp sig ordentligt över "den västeuropeiska dominansen" och lyckats få till ett massavhopp från Balkan. Officiellt heter det självklart att "landet inte har råd att hålla i en uttagning" men de facto är det givetvis så att man inte längre tror sig kunna vinna tävlingen och därför ger upp. Bosnien & Hercegovina och Turkiet gjorde det redan ifjol - två länder som tidigare prenumererade på topp-3 placeringar. Nu följer även Serbien (vinnare 2007), Kroatien, Bulgarien och Cypern efter - vilket lämnat 4 små ensamma balkanländer kvar i tävlingen 2014. Grekland skulle ha hoppat av, men ändrade sig. Med tanke på att grekerna i princip kan skicka vad som helst till Eurovision men ändå sluta i topp - så var det väl ett smart drag. Men nu finns alltså inget "balkanblock" kvar i Eurovision längre.

Röstningsdebatten

Jag tror att EBU aldrig varit under större politisk press än de är nu, med tanke på att alla medlemsländer skött sin röstning "på olika sätt" och med "varierande demokratisk anknytning". Vissa länder tycker till exempel att det är helt okej om juryn är mutad, eller att man köper folks röster för att resultatet ska passa in i landets utrikespolitik. Andra länder är helt enkelt bara kära i sina grannar och vissa bryr sig knapp ens om att rösta i tävlingen längre. Mitt i allt detta ska EBU försöka göra alla glada, vilket inte varit lätt - speciellt med tanke på att hela Balkan hoppat av tävlingen i protest. Emellertid har man i EBU genomfört nya röstningsregler för att göra allt mer transparent - så alla kan se att resultaten stämmer. Bland annat offentliggörs alla "split votes" direkt efter finalen - d.v.s. hur de olika jurygrupperna röstat jämfört med folket. Detta har tidigare inte gjorts utan varit upp till varje land att bestämma om de vill släppa resultaten eller inte. Länder som Ryssland, Azerbajdzjan och Vitryssland har av olika anledningar inte velat släppa de resultaten... Undra varför?
Låt oss hoppas att röstningsdebatten tystnar efter årets tävling...

Byggkaoset

Ja, återigen - B & W hallarna ute på Refshalvön i Köpenhamn är försenat! Men danska tv-bolaget DR intygar att bygget ska vara färdigt i tid till Eurovision. Dessutom har de utlovat en av de största scenbyggena i Eurovisionhistorien. Man drog paralleller med Eurovision i Moskva 2009 - vilket ironiskt nog inte är den enda kopplingen till Ryssland i år. Liksom Sotji-OS i år, så har arrangemanget av Eurovision gått över budget så många gånger nu att det nästan blivit en fars. Danska skattebetalare står för notan. Til lykke Danmark! Men samtidigt är det nu en stolthetsfråga i Danmark - Köpenhamn ska vara den bästa Eurovisionvärden någonsin! Så det så. Och det är bara att konstatera att väldigt få andra länder i Västeuropa skulle ta Eurovision på lika stort allvar. Låt oss bara hoppas att inte förhoppningarna grusas av ett undermåligt bygge...

Hela startfältet är UNDERKÄNT

Och som kronan på verket så är årets startfält uruselt. Det finns i mina öron ingen given vinnare - bara förlorare. Hade inte Sanna varit med, ja då vet jag knappt om det ens varit värt följa det i år faktiskt.
Problemet är fantasin i Europa - som tydligen är väldigt begränsad. Det verkar nästan bara vara en genre i Eurovision i år - balladen. Och precis som Sannas "Undo" börjar de med ett pianostycke! Sen varierar visserligen kvaliteten på sångaren, men nästan genomgående försöker man få in house eller någon modern basgång någonstans för att skapa ett höjningsmoment.  
"Nää så illa kan det väl inte vara att alla länder kopierar Sverige?" tänker ni - men jo så är det faktiskt. Belgien, Norge, Azerbajdzjan, Armenien, Spanien, San Marino, Montenegro och Rumänien - alla är ballader som börjar med pianostycken, och de flesta får sedan ett modernt house moment. Sanna är alltså i gott sällskap/överväldigande konkurrens. Hennes enda trumfkort är att hon är den klart bästa sångerskan i tävlingen - ingen slår henne. Men det som är intressantast i sammanhanget är att det faktiskt var länge sedan en ballad vann Eurovision - 2008 närmare bestämt (och då var sångaren Dima Bilan, en tung superkändis i hela Östeuropa).

Men samtidigt har ju nu alla andra länder, som inte skickar en ballad, ett jätteläge att sticka ut! Tyvärr är de få till antalet - Frankrike (vars låt inte går att beskriva i år) Grekland (som skickar en ren house-låt), Island (som skickar en SKA-punk låt om fördomar), Polen (som skickar en korsning mellan hip-hop och folkmusik) Italien (som återigen skickar en Amy Winehouse-låt som är alldeles för välgjord för att vinna) och stackars Ukraina (som är de enda av dessa som har en vettig chans att vinna).
Problemet är att det finns en massa länder som försökt att blanda in alla genres de bara kan komma på - i sina bidrag. Tyskland, Nederländerna, Schweiz och Malta försöker någon typ av "Country/pop grej", medan Finland, Ungern, Estland, Irland, Storbritannien, Slovenien Moldavien och Makedonien försöker sig på någon typ av pop/ballad med house (och etno till viss del). Går inte riktigt hem hos mig heller...

Sen har vi bara kvar de länder som av naturen är efterblivna på sina egna sätt.. Portugal är kvar på 80-talet, Danmark skickar en låt som heter "Cliché-love song" (tycker jag inte behöver säga mer om den än så), Österrike skickar en transvestit med skägg, Albanien och Litauen har fortfarande inte fått en musiksmak och Vitryssland och Lettland har valt temat "Kakor" på sina låtar (ja, det är sant!), Georgien har en jojkande gubbgrupp och Ryssland har två 16-åriga tvillingsystrar som ska invadera Krim. Inget av detta borde egentligen fått skickats till Eurovision. Men nu blev det ändå så.
Kul...
Ska Sanna slå detta behöver hon bara sjunga. Hon behöver inte ens vara uppvärmd innan.

lördag 15 mars 2014

Förhandsfavoriterna Norge väljer ikväll - blir det Oslo 2015? Allt tyder på det...

Som svensk är det mycket jobbigt att konstatera att Norge är stora favoriter att vinna Eurovision. Igen. Och detta är de, redan innan de själva valt sitt bidrag! När hände detta sist för ett land? Jo, 2012 när Sverige var storfavorit från det att Loreen tävlade i första deltävlingen i Melodifestivalen fram till den stora finalen i Baku. Dessutom var vi enorma favoriter också - i princip ingen trodde att Loreen skulle misslyckas. Norge har exakt samma odds nu, trots att deras final inte är avgjord än på några timmar. Ändå finns tydligen ett bidrag som alla internationella oddssättare värderar som överlägsen vinnare i Eurovision. Frågan är om det verkligen blir så denna gång?

NRK har i år gått bärsärk på "Norsk Melodi Grand Prix", och ändrat om allt från tävlingsform till genrer och artister. I år har man nämligen bara haft 15 bidrag fördelade på 3 semifinaler - som sänds från samma ställe (Folketeateren i Oslo) och dessutom på rad - nämligen Fredag, Lördag, Söndag i förra veckan (7e,8e,9e Mars). Inte nog med att upplägget helt frångår något annat i landets historia, även artisterna och låtarna skiljer sig nämnvärt från allt annat. I år är det bara EN enda artist som varit med i MGP:n förut; Elisabeth Carew (och till alla er fotbollsnördar därute - ja - hon är syster till en viss norsk fotbollsspelare John Carew). Alla andra i startfältet är relativt okända (de flesta rent av totala amatörer som sysslar med musik på fritiden). Lite annorlunda mot i Sverige alltså. Finalen går dock i den traditionella Oslo Spektrum, där finalen alltid går, och nu lär väl kvaliteten på sändningen öka nämnvärt iallafall.
Här är iallafall kvällens 9 norska finalister:
 

 

1: El Cuero – «Ain’t no Love (in This City No More)»

Säga vad man vill, men efter det episka norska eurovisionbidraget 2005 "In My Dreams med Wig Wam, så har rocken en stabil bundsförvant i Norge. I år är det El Cuero som håller ihop unionen, men ärligt talat känns det en smula gammalt. Framförallt då det verkar vara 4 gubbar som står på scenen. Termen "gubbrock" dyker upp i huvudet. Känns som en ganska bra beskrivning faktiskt. Inga större hopp på seger dessvärre...
Betyg: D+  
Odds: 40.00 (Näst sist (8)) 




2: Elisabeth Carew – «Sole Survivor»

I min bok hade detta varit en av de mest klara favoriterna till segern, men hon ligger rätt långt efter i oddsen faktiskt. Det är en riktigt stark refräng och hon sjunger klockrent - alla rätt! Det som kanske sätter käppar i hjulet är att hon ser ut som ett buskage i den där klänningen. Samtidigt är väl kanske låten lite väl "radiomässig" vilket antyder att hon kanske inte sticker ut tillräckligt för att kunna ta hem allt. Som vi kommer att se är favoriterna ikväll tämligen "annorlunda".  
Betyg: B+  
Odds: 9.00 (Tredje plats)




3: Knut Kippersund Nesdal – «Taste of You»

Totalt okänd innan deltävlingen, men nu verkar Knut ha gjort en "Ace Wilder", även om han är långt ifrån en favorit. Men jag förstår om han tog Norge med storm, för han är kanske den bästa manlige artist jag har hört rent röstmässigt. Han är helt klockren! Fullkomligt fenomenal!! Inte en ton fel och dessutom ligger han relativt högt jämfört med de flesta andra män. Unikt! Nu är låten dock fullkomlig mellanmjölk som bäst passar som en "god morgon"-jingel till en frukostflingereklam. Inte en chans att han vinner heller...
Betyg: C+ (rösten får dock A+++)  
Odds: 15.00 (Femte plats)




4: Dina Misund – «Needs»

Här har vi varför Norge numera sticker ut så vansinnigt mycket i schlagersammanhang: country. Inget annat land verkar ha så mycket country-inspirerade låtar i sina uttagningar. Men Norge är kanske väldig väl anpassat för just den genren - som man kanske kunde förvänta sig kommer Dina från en fiskeby på 50 personer någonstans på Vestlandet, och är där den enda musikanten. Dessutom bor hon isolerat på fjället utanför byn, och lever där ett mycket enkelt liv tillsammans med sin gitarr. Spännande människa! Men inget för storstaden Köpenhamn tyvärr.... GÄSP!
Betyg: D+
Odds: 30.00 (Sjätte plats)




5: Mo – «Heal»

Här borde vinnaren vara enligt mig - detta ger mig "Euphoria"-vibbar! Dessutom kunde det lika gärna varit en Timbaland-låt, såsom den Ryssland vann med 2008 (Believe in med Dima Bilan). Allt stämmer verkligen, från dansen, till sången och ljussättningen! Kanske är det dock just därför som detta INTE är den stora favoriten, det är kanske lite för snyggt och modernt för att gå hem internationellt och hemma i Norge. Eller vågar man dra till med invandrarkortet här rent av? Jag vet inte, men Mo är lite för bra för att vinna i Norge. Saken hade nog varit annorlunda i Sverige.
Betyg: A+
Odds: 10.00 (Fjärde plats)




6: Linnea Dale – «High Hopes»

Detta är oddstvåan just nu, vilket jag för allt i världen inte kan förstå! Är detta verkligen bra??!?! Fattar ingenting!??! I mina öron är detta något modernt mischmasch av elektronic, synth och Lady Gaga. Och av någon anledning så dansar man vals i bakgrunden - alltså WTF!??! Hur denna ens kunde ta sig till final är bortom min kunskap. Jag konstaterar att Norge har en mycket udda musiksmak...
Betyg: F
Odds: 5.50 (Andra plats)



7: Charlie – «Hit Me Up»

Pen jente! Men sångmässigt har hon mycket öva på, för tonsäkerheten är låg hos denna 19-åriga norska. Låten kan emellertid inte anklagas för att vara speciellt avancerad vare sig röstmässigt eller musikaliskt, detta är nog definitionen av riktig tuggummi-pop - med en riktigt tuggummipopartist. Lättsamt, enkelt och trallvänligt - och just därför inget som Norge bryr sig tydligen. Det ska vara svårt och komplicerat i Norge i år tydligen - och då är Charlie (för att använda ett norskt uttryck) - TORSK.
Betyg: B-
Odds: 50.00 (Sista plats (9))

 


8: Carl Espen – «Silent Storm»

Och då var det dags för det bidraget som tydligen ska vinna Eurovision i år. Hade ni bara sett videoklippet utan ljud hade ni aldrig trott mig, eftersom Carl Espen känns som Norges "Linus Svenning" rent karismatiskt. Detta är inte den person man hade kunnat tänka sig sjunga en låt som denna, men tydligen så är Carl en fantastisk sångare. Och det är en fantastisk låt. GÅSHUD. Vinnare? JA. Men funkar detta i Eurovision? Lyssna och döm själva. Detta är en oerhört avskalad ballad, väldigt enkel och "klassisk" nästan lite "Adele". En sådan har inte vunnit Eurovision sedan 1994. Dessutom vet jag inte hur man kommer reagera på att Carl Espen är den han är, och ser ut som han gör ute i Europa - han har ju knappast någon artistkarisma. Men sjunga kan han - så en värdig segrare är han ändå.
Betyg: A-
Odds: 1.15 (Överlägsen etta)




9: Oda & Wulff – «Sing»

Tycker faktiskt att detta är lite trevligt. En trevlig lite allsångsbetonad avslutning på kvällen! Hade passat hur lätt som helst på en platta med Håkan Hellström (om han börjat sjunga på engelska). Man blir glad av sådana här låtar och helt ärligt tror jag att denna hade funkat rätt bra på listorna runt om i världen. Den känns på något lustigt sätt modern i all sin enkelhet - visst är det som om man hade hört den spelats på radion förut? Vet inte riktigt varför. Men trots det är den hopplöst borta från racet - ingen verkar tro på dem. Lite synd faktiskt. Detta är ju en helt okej låt för mig, men som sagt - det är ju Norge vi pratar om...
Betyg: B-
Odds: 40.00 (Sjunde plats)
 
Slutsummering: Norge är sista land att välja sitt bidrag i Norden - och är tippat att vinna. De har just nu hela ca. 2,00 i odds att vinna - Armenien (som ligger tvåa i oddsen just nu) har närmare 5,00 och Sverige (som ligger trea) har 6,00. Senast någon var så överlägsen var när Loreen tävlade för Sverige, och då blev det poängrekord. Men vinner Carl Espen ikväll? Om han inte gör det, blir det kanske den största skrällen i norsk schlagerhistoria! Men skulle han ändå vinna, men inte vinna Eurovision - ja då är det istället en av de största skrällarna i Eurovisionhistorien! Så håll tummarna för att han inte vinner - då har Sanna en vettig chans att ta tillbaka Eurovision till Sverige!

tisdag 11 mars 2014

Bäst and Sämst of Melodifestivalen 2014

Nu har några dagar gått sedan Sanna Nielsen rodde hem sångfågeln, och äntligen kan jag på allvar utvärdera årets Melodifestival. Och hur gör man inte det, om inte genom en hejdlös massa topplistor?

Topp 3 - Årets Skrevgrepp

Vi kan sitta här och låtsas om att Melodifestivalen 2014 handlade om musik, men då ljuger vi ju bara för oss själva. Egentligen vet vi ju att allt handlade om skrevgreppen - det estetiska skamgreppet som Michael Jackson introducerade för snart 35 år sedan. 2014 blev det ett signum för Melodifestivalen.  

3. Alvaro Estrella
Alvaro lyckades med att kombinera skrevgreppet med textrader som "Is it your turn or my turn to be on top?" samt "boom boom boom boom boom boom boom". Jag älskar Melodifestivalen. 

2. Anton Ewald
Som Clara Henry smidigt lyckades konstatera i finalen så slog Anton rekord i antalet skrevgrepp i Melodifestivalen. Något att vara stolt över kanske? Även om jag inte tror att rekordet är till någon tröst för honom, så "skrev" han ju iallafall historia!

1. Ace Wilder
Nåja, män i all ära - men en kvinna som gör skrevgrepp? Det är värt en förstaplats! Skrevgreppspatriarkatet fick sig en riktig pungspark när Ace slog till med sina finfina skrevgrepp. Det krävs en tjej med stake för att klara av något sådant!

Topp 3 - Årets stjärnskott

Varje år föds nya stjärnor i Melodifestivalen, och de gör i princip alltid comeback året därpå. Då brukar de i och för sig alltid floppa, men dessa artister har nog en mycket fin framtid framför sig - om de bara satsar rätt! 

3. Linus Svenning
5:a! Jag är rätt säker på att ingen hade trott det efter första deltävlingen. Inte heller jag. Att sjunga om avlidna syskon fungerar sällan i Mellon. Men så glömde vi att Linus är en riktig hyvens kille, och bara genom att le så tror jag han lyckades nå ut genom tv-skärmen. Sådan karisma får man leta efter!

2. Ellen Benediktsson
Ellen, som i princip kom från ingenstans, blev omedelbart en stor snackis. Och anledningen är brutalt enkel: Hon sjunger som en gudinna. Så vansinnigt stark röst, och så otroligt söt - och dessutom en rätt vacker ballad. Hon lär komma tillbaka, kanske med en lite tuffare låt - någonting Amy Winehouse-igt kanske?

1. Ace Wilder
Okej, det är bara att erkänna - detta var Aces år. Ingen kan ärligt säga något annat. Ace kom också från ingenstans och dängde till med den poängrikaste andraplatsen i historien - 2 poäng bakom vinnaren. Hennes singel sålde guld i princip direkt, och hon blev den mest twittrade artisten hittills i mellohistorien. Promenadseger för henne i denna kategori alltså.  

Topp 3 - Årets comeback

Det där med att göra comeback är inte lätt. Det krävs fingertoppskänsla för att få det att funka. Carola trodde hon hade den 2008 - när hon slog sig samman med Andreas Johnsson. Charlotte Perrelli trodde också den 2012 - båda åkte ut innan finalen. Stor flopp! Dessa däremot, hade fingertoppskänsla:

3. Helena Paparizou
Som en Göteborgsk Venus steg hon fram i det svenska rampljuset igen, och man såg direkt att hon hade siktet på finalen. Personligen tror jag att folket blev så tagna av henne att de ville se henne igen, i Andra Chansen - som hon sedan vann överlägset. Att det inte blev ännu ett Eurovision för Helena - ja det är bara Sannas och Aces fel.

2. Alcazar
Uträknade! Av mig dessutom! Deras megaflopp 2010 "Headlines" låg till grund för att jag helt enkelt inte i min vildaste fantasi kunde se dem i final igen. Men "Blame It On The Disco" blev en kultlåt istället - en låt som nog kommer gå till historien som en av gruppens stora klassiker. 3:e platsen i finalen var i underkant.

1. Sanna Nielsen
Här snackar vi dock återigen promenadseger i kategorin. Sanna, en av våra mesta veteraner, reser sig igen och vinner hela schottaballongen på 7:e försöket. Galet. Och dessutom är hon bara 29 år. Galet. Ingen kommer kunna slå hennes historia på väldigt många år - tro mig!

Topp 3 - Årets "stolpskott"

De gör debut - och slår igenom med dunder och brak! De blir kaxiga och glider på räkmackor i ett år. Sen gör de comeback - och floppar så totalt att tidningarna hånar dem. Plötsligt får de inte ens vara med i Dobbidoo längre. 
  
3. YOHIO
Här snackar vi megafavorit innan Melodifestivalen. När man slår igenom så stort som hen gjorde ifjol, ja då är det inte konstigt om man tror på vinst på nästa försök. Nu blev det inte så, eftersom hen plötsligt blev "old news" och inte ens dominerade löpsedlarna när hen gick vidare från sin deltävling. Det gjorde "SkrEllen" istället. Måste ha gjort ont.

2. Linda Bengtzing
Jag vill minnas att journalisterna hetsade upp sig rejält över att Linda skulle göra comeback. Man sade att hon hade "mognat" och att hennes låt var "modern". Må hända var det sant, men dåligt var det ändå. Resultatet var uppenbart: En femteplats i deltävlingen. Nästan en lite för bra placering gör henne.

1. Anton Ewald
Men den det är mest synd om är Anton Ewald. Han var onekligen en megafavorit inför Melodifestivalen. Han fick gå ut som sista bidrag i sista deltävlingen - ett hedersuppdrag! Björkman trodde uppenbarligen på honom, trots en vannvettigt medioker låt med en random gospelkör. I finalen fick han gå ut först - också ett hedersuppdrag som brukar ge vinst. Istället kommer han sist - dessutom med det lägsta antalet röster från folket sedan 2002. STOLPSKOTT!

Topp 3 - Årets mest minnesvärda ögonblick

Varje Melodifestival har något sådant ögonblick som man minns för alltid. Schlagermedleyt 2000, Pontus Gårdingers klänning 1996, Carola 1983, när Gina blev nypt i rumpan av Thorsten Flinck 2012, eller varför inte Robin Stjernbergs min när han precis vunnit Mellon ifjol? Här är årets ögonblick:

)
3. ABBA-medleyt

Musiken i årets pausbidrag har varit enastående (med undantag av Emmelie de Forrests trötta "Rainmaker"). I finalen satte ABBA-medleyt kronan på verket - och i synnerhet Robin Stjernbergs fantastiska tolkning av "Thank You For The Music". Man kan inte annat än att konstatera att Sverige har en musikskatt.


)
2. Sigrids genusanalyser

Rent generellt så var det nog Sigrid som blev den stora snackisen i år. Hennes dialog med Nour var inte bara guld, utan rent magiska - för en samhällsvetare som jag. Även om du inte är insatt i genusfrågor så förstår du ironin i dialogerna, och Sigrid är makalös. Ärligt talat - detta lär vi aldrig glömma...

1. Sista omröstningen 
För personlig del, så måste jag säga att omröstningen var den mest minnesvärda- NÅGONSIN. Det är ju det enda riktiga spänningsmomentet (förutom den ständiga spänningen om huruvida grafiken kommer haverera). När folkets röst dessutom inte sker med fixerade poänger längre - utan proportionellt efter procenten - så är det spännande in i sista sekunden. I år var det ju bara galet, då man var tvungen att vara matematiker för att kunna avgöra om Sanna hade vunnit eller inte - innan Anders avslöjat poängantalet. Galet!

Topp 3 - Årets sångfågel

Tycker att det är värt att hylla våra skönsångare också. Man blir glad över att höra artister som inte bara väljer att lägga allt krut på dansen - utan istället på att sjunga vackert:
 
3. Ellinore Holmer
Förtjänar att lyftas fram här - hon sjöng vackert och i princip felfritt alla framträdanden. Solklar 3:a i denna lista.

2. Sanna Nielsen
Den människan kan få ur sig ljud som är till synes omänskliga. Det är surrealistiskt att höra på henne ibland, och i synnerhet när hon sjunger "Undo" på det sättet hon gör. GALET!

1. Ellen Benediktsson
Årets "Songbird" blir föga överraskande dock Ellen - som visserligen inte har samma röstregister som Sanna, men istället har en av de mest speciella rösterna jag någonsin hört. Hennes uttal, vokalisering och tonsäkerhet är i princip oöverträffad i år. Helt klart en värdig sångfågel!


Topp 3 - Årets strypta katt

Motsatsen till sångfågel är den strypta katten - eller: på med hörselskydden som jag brukar säga. Här är de människor i årets Melodifestival som borde få sin rösträtt återkallad:

3. Sylvester Schlegel
Sjunger han i falsett hela låten eller är hans naturliga röstläge så? Vet faktiskt inte. Men det jag vet, är att han ju egentligen är trummis i The Ark, och ingen sångare egentligen. Faktum är att jag hellre hör honom trumma helt själv på en scen än jag vill höra hans helium-inspirerade röst indränkt i smöriga gitarrpastischer.

2. Anton Ewald
FalsktFalsktFalsktFalsktFalskt........ Dansa i all ära, men Anton kan inte sjunga. Punkt. Sluta upp med detta eländet Anton - det gör ont att höra på dig och du får inte ge dig på krävande låtar på det här sättet!
Ge upp!

1. Dr. Alban 
Instabilt som fan! WOW. Dr. Alban lyckades nog sätta rekord i antalet missade toner under Melodifestivalen. Aldrig förr har så många toner missats av så få.


Topp 3 - Årets coolaste scennummer

SVT lade ner rejält med krut på vissa låtar - mindre på andra. Men då de verkligen satsade - blev det vansinnigt bra! Här är låtarna som i princip kunde göra sitt scenframträdande till en musikvideo:
 

)
3. Alcazar - Blame It On the Disco
De kommer ner ur en enorm discokula. Bara där har vi beskrivningen av den perfekta starten för ett disconummer. Sen saftar man på med en 3-delad splitscreen och perfekta kamerabyten. Solklar 3:a i denna lista - och Alcazar ska vara glada över att ha fans i SVT:s redaktion.
  

)
2. Outtrigger - Echo
Ett av de bidrag där scennumret blev mer omskrivet än själva låten. Deras tvångströjor skrämde barnen i repetitionerna, och burarna skapade problem på genrepet i Andra Chansen. Hannibal Lecter-masken levde sitt eget liv - men tillsammans skapade de mellohistoria. Kanske ett av de bästa scennumren någonsin.

)
1. JEM - Lovetrigger
Min klaraste favorit i år. Ärligt talat är denna scenproduktion så bra att SVT borde få pris! Helt ärligt! Jag menar, titta på det! Det är en fullvärdig musikvideo - som lika gärna kunde platsat hos Lady Gaga! Helt galet snyggt - och dessvärre inte tillräckligt uppmärksammat...


Topp 3 - Årets "skandal"

Ingen Melodifestival utan "skandaler"! Media älskar det ordet - och letar febrilt varje litet uns av tveksamma yttringar för att kunna utmåla det som "SKANDAL I MELODIFESTIVALEN". I år var det tyvärr  manusförfattare och programledare som fick bidra mest, då Anders och Nour, trots att de faktiskt var rätt underhållande enligt mig, bidrog med en del egenheter som fick vissa svenskar att "rasa".

3. Kliandet som fick feministerna att rasa
Björn din lilla klåfingriga kåtbock! Trots att det hela var superfeministen Nours idé, så lyckades blev många feminister (men även andra vanliga dödliga människor) bli  upprörda av att Björn Gustafsson "kliade sig" på fel bröst när han var siamesisk tvilling med Nour i Göteborgs deltävling. Buskis? Ja. Skandal? Nej.

)
2. Armhålehåret som fick Sverigedemokraterna att rasa

Nour lyckades reta upp en Sverigedemokrat på Twitter, till en sådan magnitud att det blev förstasidesstoff. Ännu en gång uppmärksammades SD:s korståg mot hår i armhålan hos kvinnor - något de säkert går till val på i år. Nour är feminist, alla vet det, men att skita i att raka sig under armhålan är innebär inte att gör ett politiskt ställningstagande. Hade man generaliserat hår till politiska åsikter, såsom rakade skallar vanligtvis görs, hade Mark Levengood exempelvis varit ordförande för Svenskarnas parti sedan lääääänge....
 


1. Flöjtbålet som fick svenska orkesterförbundet att rasa
Idén: Danskarna vann tack vare (eller snarare trots) att de använde en flöjt i sin vinnarlåt - då bränner vi alla flöjtar på scenen i första programmet i Malmö. Sagt och gjort. Resultat: Svenska orkesterförbundet går ut i medierna och fördömer flöjtbålet och avslutar med orden: "Hur tänker SVT att ungdomar nu ska kunna vilja börja spela flöjt?" Jag håller med. SVT har förstört en hel generation flöjtspelare med sin pausunderhållning. Världens undergång är nära.

Topp 3 - Årets juryröstavlämnare

Min favoritkategori varje år faktiskt. Tidigare har de internationella jurygrupperna haft röstavlämnare med oerhört roliga namn såsom den legendariske mr. Klitos Klitou från Cypern. I år hade inga så roliga namn, men de lyckades ändå bjuda på en del minnesvärda insatser:

3. Mesut Özil (Tyskland)
Den tyske fotbollskometen i Arsenal fick äntligen vara med på ett hörn! Okej, kanske inte som röstavlämnare - men ändå något oväntat!

2. Kees van der Brucht (Nederländerna)
Okej, Anders Jansson är expert på roliga ansiktsuttyck, och ännu bättre blir det när han får prata holländska - Europas mest knarkade språk. Bokstavligen talat. "Je bent een tulp gedrenkt in Goudse kaas". Precis. 


1. Sofia Helin (Danmark)
Kvällens kanske roligaste grej; istället för att ta in en dansk röstavlämnare - så tar man in den svenska skådespelaren från Broen - Sofia Helin (som ironiskt nog också spelat Cecilia i Arn-filmerna - en filmserie som går ut på att besegra danskarna i krig). Plussidan: Vi förstår vad hon säger. Minussidan: Nytt krig med Danmark i vår.

Topp 3 - Årets FAIL

De försöker - och de misslyckas. Varje år är det någon/några som ger sig i kast med något de egentligen inte kan hantera - och ibland ger man sig i kast med något man egentligen kan hantera - men misslyckas likt förbaskat. I år har failsen mest haglat utanför själva sändningen, även om ettan denna gång var spektakulär i livesändningen. 

3. Sean Banan försöker hångla upp Clara Henry i eftersnacket

http://www.svt.se/wd?widgetId=951630&sectionId=4037&articleId=1759144&type=embed&contextSectionId=4037&position=19
Det är eftersnack efter deltävling 2. Clara Henry tror hon ska intervjua Sean Banan, men istället får hon reda på att det är hans manager tillika kusin som kommer få prata med henne - Sean Banans kåta franska alter ego "Jean Banane". Visst, Clara är rejält fin så "I can't blame him for trying", men denna blonda casanova misslyckas rätt brutalt med sina närmanden - som känns om de balanserar i gränslandet mellan att vara spex och att vara seriösa försök att faktiskt få lite Clara Henry...
 
2. YOHIO börjar brinna under repetitionerna
Jo, det är sant. YOHIO började faktiskt brinna lite under repetitionerna inför finalen! Av någon anledning ville hen kasta eld på scenen under sitt framförande, vilket jag fortfarande inte förstår fullt ut. Det hela resulterade ialllafall i att hen fick brännskador och en löpsedelsrubrik. Men: Brännt barn skyr elden!

1. Andra Chansen: Grafiken kommer, Grafiken går...
Årets utan tvekan största och mest magnifika FAIL går till SVT:s grafikteam som trots flera års träning tydligen inte har kontroll över tekniken. I Andra Chansen levde nämligen grafiken sitt eget liv och lyckades utse sina egna vinnare - men också avslöja resultaten i förtid. Och sedan lade den av att fungera helt och hållet. Andra Chansen verkar ha en grafikförbannelse, eftersom liknande saker skett förr, då telefonnummer blandats ihop under duellerna.. Starkt jobbat SVT!

Topp 3 - Årets WTF

Mellon har en förmåga att överraska ibland. Ibland är det manuslagt, ibland inte. Men effekten är alltid densamma: "What did I just see?!?!?"
3. Björn Gustafssons entré
Okej, visst, det är Björns humor att göra random saker i Mellon, men detta tar nog priset tror jag... Att bli nerhissad från taket och sedan göra en dialog hängande i en lina - är, ja... något udda iallafall.

2. Nour går på händer.
Något av det mest random som hänt någonsin i Melodifestivalen sker i första deltävlingen där Nour helt plötsligt börjar gå på händer. Helt utan syfte verkar det som - inte så värst roligt, inte nödvändigt, och inte heller speciellt imponerande. Resultatet: Förvirring.

1. En robot röstar i Melodifestivalen.
Åh, detta är en favorit faktiskt! Tänk er: Någon har faktiskt kommit på att han/hon/hen vill fuska i Melodifestivalen - genom att programmera en dator/robot att automatrösta i Melodifestivalen! Alltså, bara att komma idén förtjänar ett pris - men att sedan också gå ut på internet för att "sälja" röster - är fullständigt brilljant! Och samtidigt oerhört korkat! Varför?!?!?! Så oerhört WTF!
 

Topp 3 - Årets Win

Jag måste också lyfta fram årets WIN i Melodifestivalen - ni vet, det där ögonblicket när någon lyckas med något jädrigt smart - som Ginas "rör ej"-skylt 2012, eller Carolas blinkande "singel"-topp 2000...

3. Programledarna hanterar röst- och grafikstrul
När SVT dabbar sig så får programledarna ofta hantera skiten. Samtidigt är det ofta då man ser vilket virke de är gjorda av - och i år var det inget snack om att man hade programledare av bästa kvalitet. Trots att SVT i finalen dröjde nästan 3 minuter med att ge kuvertet med resultaten - så lyckades de improvisera fram ett rätt hyfsat manus både Anders och Nour. Paniken uteblev - vilket inte alltid varit fallet hos andra programledare.

)
2. Vargmust

Anders och Nour blev utskällda av många, men som svar på tal kom Vargmust - bandet som vände alltihopa. Aldrig förr har två programledare gjort ett så bra bidrag tillsammans när det till och med blir en snackis efteråt. Klockrent på alla sätt! Ett riktigt win!

1. Percy Nilssons "Sluta tuta"
För er som missat det så är Percy Nilsson Malmös "Bert Karlsson", som är överallt och dessutom har åsikter om allt. I vintras uppmärksammades han för att ha vandaliserat en glassbil - för att han störde sig på deras melodi. Själv beskriver han sin attack på glassbilen för "nödvärn". Resultat? Böter på 100,000 för herr Nilsson. Konsekvens? Han står längst fram i Malmö Arena i första deltävlingen med en stor skylt "Sluta Tuta!" - passande nog mitt framför kameran under "flöjtbålet". Klockrent!


Topp 3 - Årets Skrattfest

Roligast i Melodifestivalen 2014? Ja, trots att många inte tyckte att årets programledare var så roliga, så är det bara att konstatera att det faktiskt egentligen var roligt. I allafall enligt mig. Här är höjdpunkterna:

)
3. Clara Henry

Vacker, rolig, glad. En sann Göteborgare! Gav oss allt ifrån "Kiss i trosan" till "mjauuuu" och "Krille B" i webbsändningen för- och eftersnack. Mer sånt!!!!

)
2. Tiffany Persson
Har man Anders Jansson som programledare så kommer ju Tiffany Persson som ett brev på posten. Ärligt talat kan man inte få nog av henne - hon är som skapad för att göra pinsamma green room intervjuer. Att de inte körde mer med henne - är för mig ett mysterium. "Är ni utbrända?" eller "Ni vet att de kör P2 på hörslinga härinne va?". Guld.

)
1. Planeringsmötet i Köpenhamn
Är nu danskarna så vansinniga att de börjar bygga en ny arena i en gammal varvslokal ute på en ö i Öresund bara för att ha Eurovision där - ja då har man rätt att driva med dem! Och tack för att ni gjorde det! Sällan har jag skrattat så mycket som när Anders på ren danska säger: "Hvordan er det med all den negativity bitch!?" och sedan bjuder Nour på en dansk skalle. Facepalm: Denmark!  HAHAHA!

Topp 3 - Årets låt

Slutligen vill jag utse min egna favoritlåt 2014 - ett år som präglats av en förvånansvärt hög lägstanivå - men tyvärr rätt låg högstanivå. Alla låtar i år går att lyssna på (vilket dock är ovanligt tyvärr) men enbart några ger mig en riktig kick. Dessa tre lyckas med det: 

)
3. Sanna Nielsen - Undo
Vinnarlåten var en tidig favorit för mig och förtjänade vinsten tycker jag. Mycket svårsjungen, men Sanna har en gudomlig röst. Låten i sig, hade lika gärna platsat på Beyonces nya skiva - och för mig är detta det modernaste som vi kunde skickat till Köpenhamn.

)
2. JEM - Lovetrigger
Blev riktigt besviken på att det inte gick längre än till Andra Chansen för dem. Detta är den bästa upptempolåten för 2014 - och hade solklart funkat utomlands. Nu var dock rapp lite väl magstarkt för Svenska folket (igen) - som tyckte att mellanmjölksrappen i Panetoz var tillräckligt.
 

)
1. Cajsa Stina - En Enkel Sång
Jag erkänner att jag är svag för svenska visor. Det är bara så. Detta är således en låt som går rakt ner i hjärtat på mig, och som jag bara måste lyfta fram som en personlig favorit. Hatten av för Cajsa Stina!

måndag 10 mars 2014

Melodifestivalen 2014: En historisk final på så många sätt

Då var Melodifestivalen slut för denna gång, men årets final bjöd på oerhört många spännande saker! Visst, det blev publikrekord för Melodifestivalen när över 30,000 åskådare var på plats i Friends Arena - men det fanns även många andra intressanta detaljer också:

  • Sanna Nielsen vann, till slut, efter hela 6 tidigare försök - ingen tidigare vinnare har försökt så många gånger innan första vinsten. Den artisten som kommer närmast efter är Tomas Ledin som tävlade 4 gånger innan han vann (1972,1977,1978,1979 och vann 1980)
  • Vinstmarginalen (på 2 poäng) var den minsta sedan 1987 då Lotta Engberg slog Arja Saijonmaa med 1 ynka poäng. Men med tanke på hur många poäng som faktiskt delades ut i år, (946 poäng totalt) jämfört med i Mellon 1987 (279 poäng totalt) så är årets resultat betydligt mer anmärkningsvärt.
  • Det var tredje gången i mellohistorien som Svenska folket "körde över" juryn! Sanna kom ju bara två i juryns omröstning, men vann svenska folket med tillräckligt bred marginal för att vinna alltihop. Detta har bara skett 2 gånger tidigare - 2006 då folket röstade fram Carola som vinnare (trots att Andreas Johnsson vann juryns omröstning) och 2009 då folket röstade fram Malena Ernman som vinnare (trots att Måns Zelmerlöw vann hos juryn). Räknar man dock bara de Internationella juryerna under det nuvarande systemet - så var det första gången i år som folket körde över de internationella jurygrupperna. Annars brukar det vara tvärtom - att juryn "kör över" folket - som ifjol då Robin vann tack vare internationella juryn.
  • Sanna är den ensammaste att vinna Melodifestivalen sedan liveorkestern togs bort 2001. Hon står helt ensam på scen, något som ingen tidigare vinnare gjort - Lena Philipsson och Anna Bergendahl hade förvisso inga dansare med sig, men hade synliga bakgrundskörer på scenen bakom sig. 
  • Sanna blev den 3:e skånska vinnaren på 4 år - Eric Saade och Robin Stjernberg var ju också skåningar. Den senaste skånske vinnaren innan 2011 var ju Jill Johnsson 1998.
  • Fredrik Kempe hade fyra bidrag (!) i finalen - de enda som lyckats med den bedriften tidigare var gänget Niklas Edberger, Johan Fransson, Tim Larsson, Tobias Lundgren som tillsammans skrev 4 låtar i 2005 års final - bl.a. vinnarlåten "Las Vegas". 
  • Sannas röstningsandel av folkets röst (25,8%) var den näst största efter Loreens 2012 (32,2%). Iallafall om man räknar den nuvarande röstningssystemet.
  • Årets melodifestival var också en av de mest ojämna någonsin - i praktiken var det bara Sanna och Ace som tävlade. Skillnaden mellan 2:an (Ace) och 3:an (Alcazar) i årets final var 100 poäng! Den enda gången det varit ett större poängglapp mellan 2:an och 3:an var just 2012 - 110 poängs skillnad mellan Danny (2:a) och Ulrik Munther (3:a).
  • Ace Wilder är den tvåa som fått flest poäng - någonsin i Melodifestivalen. Hennes 210 poäng slår dessutom de flesta vinnarna de senaste åren. Den tvåa som kommer närmast i poängskörd efter henne är Nanne Grönvall (2005) på 209 poäng.
  • Tvåorna de senaste åren är också rätt unika. Ace och Yohio har det gemensamt att de aldrig tidigare varit med i svensk TV - och därmed varit i praktiken okända här. Utomlands däremot, har båda varit framgångsrika - Ace i USA och Tyskland, och Yohio i Japan. I princip inga tidigare Mellofinalister har varit så framgångsrika utomlands, men så totalt okända i Sverige.
  • Ace är för övrigt den äldsta tvåan sedan 2009 - med sina 31 år är hon betydligt äldre än de flesta tvåorna sedan 2002 - Caroline af Ugglas slår henne då hon var hela 37 år när hon kom tvåa 2009. 
  • Alcazar lyckas med prestationen att komma 3:a för tredje gången (2003,2005, 2014). Ingen annan grupp har lyckats med det tidigare i Melodifestivalen. 
  • Roligt nog fick en utomeuropeisk invandrare för första gången vinna tävlingen som låtskrivare! Hamed ”K-One” Pirouzpanah har bakgrund i Iran, men är sedan länge svensk medborgare. 
  • Av någon anledning så var det i år 6:e året i rad då 2 bidrag i finalen var på svenska. Varje år sedan 2009 har alltså 2 av bidragen i finalen varit på svenska - vare sig fler eller färre.  
  • Lite placeringsstatistik: För femte gången slutade bidrag nummer 5 också 5:a i finalen! Linus' femteplats cementerar 5:e platsen på just slutplacering 5...
  • I och med Aces andraplats fick dock placering 10 den statistiskt mest sannolika slutplaceringen av alla: 2:a! Att bidrag 10 slutar 2:a i resultatlistan är numera alltså det statistiskt mest sannolika resultatet i Melodifestivalen - överlägset.
  • När Sanna vann bröts också förbannelsen över bidrag 8 -  för första gången vann nämligen ett bidrag från position 8!
  • Motsatsvis kan vi också konstatera att det är första gången bidrag 1 kommer sist i resultaten. Det första bidraget har tidigare aldrig kommit sämre än 4:a! Det såg alltså Anton Ewald till att ändra på genom att komma sist istället - detta ifrån den bästa möjliga positionen enligt vinnarstatistiken.
Rent allmänt var Melodifestivalen 2014 full av nyheter och intressanta detaljer, på många olika nivåer:
  • Programledarna var för första gången ifrån samma stad och t.o.m. samma stadsdel - Norra Fäladen i Lund. 
  • Det var första gången som Melodifestivalen kvoterat in kvinnliga låtskrivare i tävlingen - minst 20% av bidragen skulle ha kvinnliga låtförfattare. Dock blev det istället hela 47%, mycket tack vare Linnea Deb och Sharon Vaughn. I finalen var det dock bara 3 av 10 låtar som hade kvinnliga låtskrivare. 
  • Ellinore Holmer blev den första autistiska artisten att tävla i Melodifestivalen
  • 7-åriga Sigrid blev den yngsta pausunderhållaren i Melodifestivalen någonsin.
  • Helena Paparizou blev den andra "utländska" Eurovisionvinnaren i historien att ställa upp i Melodifestivalen. 2005 försökte Katarina (som vann tillsammans med gruppen The Waves för Storbritannien 1997) men åkte ut i Andra Chansen. 
  • Med undantag av första deltävlingens förinspelade "planeringsmöte i Köpenhamn" så var all pausunderhållning i Melodifestivalen 2014 helt live. Detta är helt unikt då man sedan 2002 har haft iallafall åtminstone ett förinspelat inslag som pausunderhållning varje deltävling. 
  • För första gången deltog personer som blivit kända genom Youtube - Linus Svenning och webbprogramledaren Clara Henry. 
  • Melodifestivalen 2014 kan också ses som "jubileumsfestivalen" då hela 3 stora vinnarjubiléer firades - 40 år sedan Abba vann med "Waterloo", 30 år sedan Herreys vann med "Diggiloo-Diggiley" och 15 år sedan Charlotte Perrelli vann med "Take Me To Your Heaven". Alla uppmärksammades på något sätt under turnén.
 

söndag 9 mars 2014

Melodifestivalen 2014: Dagen Efter: Den Sanna Vinnaren Vann Till Slut

Sannas Resa



Klockan 22.00 i Lördags kväll, tog en 13 år och 13 dagar lång väntan slut för Sanna Nielsen när hon till slut vann Melodifestivalen.
Den 23:e Februari 2001 debuterade hon i Melodifestivalen som redan då rutinerad 16-åring - och slog igenom rejält med låten "Igår, Idag" som fick flest 12:or av juryn men ändå slutade på en 3:e plats bakom Friends och Barbados.
2003 kom hon tillbaka, med "Hela Världen För Mig" som denna gång slutade 5:a, men lyckades dominera Svensktoppen i 35 veckor i följd.
2005 gjorde hon sitt tredje framträdande i Mellon, då i duett tillsammans med Fredrik Kempe (som sedan dess stadigt arbetat som hennes låtskrivare) med låten "Du och Jag mot Världen" - en låt som "bara" slutade 8:a i finalen - hennes sämsta placering, faktiskt. Jag skyller på Kempe. Men som Mark Levengood (programledare i finalen 2005) sade; Om man spelar den låten riktigt högt sent på kvällen kommer det att bli "Du och Jag mot Hyresvärden" istället. Finsk humor.
2006 skulle hon ha sjungit "Evighet" men SVT valde Carola istället. Vi vet alla hur det slutade...
2007 kom hon dock tillbaka igen, denna gång med "Vågar du, Vågar jag" en av hennes bättre låtar - som trots det gick via Andra Chansen till final - där hon slutade på 7:e plats.
2008 - ja då minns vi alla hur det slutade. "Empty Room" som kanske är en av de största mellolåtarna under
 2000-talet, blev i princip ratat av den då fortfarande helsvenska regionjuryn - men vann folkets röst med 19% över Charlotte Perrellis 16%. Trots det, slutade Sanna 2:a eftersom Charlotte nästan lyckats sno hem alla 12:or hos juryn och i princip hade en ointaglig ledning. Efter Charlottes flopp i Belgrad ändrades juryreglerna, så att internationella juryn infördes - för att se till att samma misstag inte återupprepades igen.
"Empty Room" vann dock Eurovisionfansens "Second Chance Contest" det året och låg på Svensktoppen i 45 veckor!
2011 gjorde hon comeback med sitt 6:e bidrag - "I'm in Love" som gick bra hem hos internationella juryn, men inte lika bra hos folket - och slutade 4:a bakom Eric Saade, Danny Saucedo och The Moniker.
2014, på 7:e försöket - så vinner hon till slut Melodifestivalen med en ballad skriven av Fredrik Kempe. Denna gång vann hon folkets röst med mindre marginal än "Empty Room", men med fler röster totalt. Denna gång valde juryn också ett annat bidrag, men Sanna blev klar tvåa - hack i häl denna gång och var aldrig borta från tätstriden. Till slut var det bara 2 poäng som avgjorde tävlingen - den minsta vinstmarginalen sedan 1987.


Det är som om säcken till slut knyts ihop nu. Är det inte oerhört passande att den då 16-åriga tjejen med det danska efternamnet Nielsen, som tävlade om att få tävla i Eurovision i Köpenhamn 2001 med en ballad, nu 13 år senare nu äntligen faktiskt får åka just till Köpenhamn och representera Sverige med en ballad? Resan har varit lång, men Sanna - du var väl värd att äntligen vara framme!


fredag 7 mars 2014

Melodifestivalen 2014: Inför Finalen i Friends Arena - Hon vinner

Med bara ett dygn kvar till den stora finalen 2014 så framstår det allt tydligare att Melodifestivalen 2014 kommer att avgöras mellan två kombatanter - Ace Wilder och Sanna Nielsen. Det verkar inte finnas någon annan överhuvudtaget som kommer kunna utmana dessa två damer om segern. Helena Paparizou är väl kanske den som kommer närmast efter - men även hon får nog konstatera sig som en passiv åskådare när striden avgörs. Frågan är väl dock - vem går vinnande ur striden? Veteranen eller uppkomlingen? Kanske kommer det bli juryn som avgör - igen.

Här är iallafall schlagermagisterns betygsättning av finalens låtar (A,B,C,D & F):


1. Anton Ewald - Natural
Medelodds: 32,00
Trolig placering hos Internationella Juryn: 6:a
Trolig placering hos Folket: 7:a
Schlagermagisterns betyg: C-
Okej, först av allt: Han kan inte sjunga ordentligt. Anton är en dansare - inget annat. Och till och med dansen känns tröttsam när han tar sig på skrevet för 200:e gången på 3 minuter. 2½ minuter in i låten så kommer dessutom en gospelkör in och gör saken ännu värre - en gospelkör som inte syns på bild, och som definitivt inte skulle få vara med i Eurovision eftersom man inte får ha förinspelade röster med där. Kort sagt: Detta är inte bra - på gränsen till godkänt faktiskt. Vi minns alla hans "Begging" från ifjol - en bra låt som han faktiskt kunde sjunga rätt hyfsat. Men precis som David Lindgren gjorde ifjol - så försöker Anton söka upp en imponerande framgång från föregående året - med en betydligt sämre låt nu. Trots att tusentals pubertala flickor skriker, så finns Oscar Zia med i detta startfält, men en betydligt bättre låt. Tråkigt för Anton! Och tråkigt för Melodifestivalen - för sämre öppning får man leta efter! Skäms Björkman - du kunde ha satt upp en bättre startordning!



2. Ellen Benediktson - Songbird
Medelodds: 26,50 
Trolig placering hos Internationella Juryn: 4a
Trolig placering hos Folket: 5:a
Schlagermagisterns betyg: B
Hon avfärdas av många - eftersom hon sjunger en väldigt enkel ballad SAMT deltog i första deltävlingen för 5 veckor sedan. Ingen minns henne längre... Ändå så är detta definitivt en bubblare! Anledningen till varför Ellen överhuvudtaget gick vidare var ju för att hon stack ut så vansinnigt mycket. Det gör hon fortfarande. Hon har den klart mest unika rösten, mest unika låten och mest unika framförandet i finalen - vilket borde räcka rätt långt. Kanske vill svenska folket ha något annat - men internationella juryn brukar fästa sig vid vackra röster och svårsjungna låtar - minns Robin Stjernberg! Minns Loreen! Nu är inte Songbird i samma klass som Loreen, men nog lär Ellen kunna skrälla sig upp i topp 5! Hon är outsidern som kommer överraska - från totalt okänd gymnasieelev till schlagerstjärna. The story of the year.



3. Alcazar - Blame It On The Disco
Medelodds: 14,50 
Trolig placering hos Internationella Juryn: 5:a
Trolig placering hos Folket: 3:a
Schlagermagisterns betyg: B-
Ner från himlen kom de igen - discofrälsarna i den stora discokulan. Alcazar är det där gänget som aldrig ger upp men heller aldrig lyckas vinna. Det beror nog mest på att de fortfarande sysslar med en genre som dog ut på 80-talet. Att de överhuvudtaget lyckas få in discon i det moderna samhället igen är ett smärre under - men också ett bevis på att Alcazar är mycket mer än bara musik. De är ett fenomen - en livsstil och ideologi. Glam, glamour, gay pride och party med paljetter. De är ikoner utan dess like i gayrörelsen - med all rätt. Få grupper i Sverige har lika mycket partystämpel som Alcazar - man kan inte annat än smittas av dansglädjen de förmedlar. Ändå kommer det skita sig i år igen för Alcazar - även om jag nog tror det räcker till en fin 4:e plats kanske denna gång. Ett värdigt farväl av en grupp som satt färg på ett helt decennium av svensk musik. Men till Köpenhamn bär det inte denna gång - alldeles för svag låt, och alldeles för kitchig. Och alldeles för Alcazar för att gå hem hos hela svenska folket...



4. Oscar Zia - Yes We Can
Medelodds: 28,00
Trolig placering hos Internationella Juryn: 7:a
Trolig placering hos Folket: 8:a
Schlagermagisterns betyg: C+
Oscar var ju den stora snackisen inför Melodifestivalen i år, han var ju nykomlingen som många trodde på. Nu snackas det inte längre lika mycket om honom eftersom han ju egentligen inte riktigt kan sjunga. Han är, liksom Anton Ewald, mest en dansare. Och dansa gör han ju - riktigt bra dessutom. Inte lika mycket skrevgrepp som Anton - och dessutom till en mycket bättre låt. Jag gillar dessutom hur SVT producerat scenframträdandet - tv-skärmarna används på ett mycket intressant sätt. Visst, det är inget nytt i sammanhanget - redan Martin Svensson sjöng duett med sig själv i en tv 1999 med "Du är så (yeah yeah wow wow)". Men i år är Oscar ensam om det. Dock måste jag poängtera att Oscar oundvikligen kommer slåss om samma publik som Anton Ewald - och det kommer att kosta mycket! Vi såg hur det gick i Andra Chansen där rocklåtarna blev utslagna en efter en - p.g.a. att de alla tävlade om samma publik. Samma sak lär hålla Oscar och Anton borta från segern - även om jag hoppas att Oscar iallafall slår Anton i denna interna strid - eftersom han ju har en hyfsat bra låt. Synd att han inte kan sjunga bara...
 



5. Linus Svenning - Bröder
Medelodds: 63,00
Trolig placering hos Internationella Juryn: 8:a
Trolig placering hos Folket: 9:a
Schlagermagisterns betyg: B
Jag höjer en varningens finger för Linus! Underskatta inte den här låten, för uppenbarligen så går hans karisma och känslofyllda låt hem i stugorna! Han slog trots allt ut många bra låtar i Andra Chansen, med en låt som inte var förhandstippad. Onekligen är han på gång med något stort - även om jag nog tvivlar på vinst för honom. Hos internationella juryn lär detta inte funka. Därmed är nog segermöjligheterna borta. Men svenska folket har gång på gång visat att man kan ta speciella Andra Chansen låtar och göra dem till vinnare, vilket inte får tas ur beräkningen. Det är ju liksom något speciellt med Linus - han har en image, en karisma som ingen annan artist har eller ens kommer i närheten av. Det går hem hos många! Samtidigt är låten kanske något svår att smälta, men eftersom han gått igenom Andra Chansen så tyder det på att svenska folket fått höra den lite mer än de andra - och då har Linus en fördel. Folk har vant sig vid låten.
Vad är det då som talar emot en framgång för Linus på Lördag? Jo, dels kommer inte juryn bry sig om den här låten. Den hör egentligen inte hemma i Eurovision, och dessutom har Linus inte den bästa rösten i startfältet. Dessutom är det alltid en smula bekymmersamt att sjunga om döden och saknad i Melodifestivalen. Här ska det handla om party, glitter och storstilade schlagers - inte om gamla minnen, sorg och död. Kort sagt; Linus är kanske på lite för stort allvar för Melodifestivalen. Sånt är aldrig bra.



6. Helena Paparizou - Survivor
Medelodds: 18,50
Trolig placering hos Internationella Juryn: 1:a
Trolig placering hos Folket: 4:a
Schlagermagisterns betyg: B-
Hade jag aldrig hört låten, så hade jag definitivt utsett Helena till den stora favoriten i årets final. Hon är ju trots allt - en internationell MEGAkändis. Hon är i princip så stor som man kan bli i schlagervärlden - och i synnerhet i Grekland och Balkan. Hade hon aldrig gått till final så hade vi startat ett tredje världskrig i Andra Chansen! Men, nu är inte Helena den stora favoriten. Anledning: En lite för svag låt, som inte riktigt gör Helena rättvisa. "Survivor" är visserligen som gjuten för Eurovision i många avseenden. Men den har alldeles för svaga verser, som inte alls klarar av att bära resten av låten. Visst är refrängerna fantastiska - men det räcker helt enkelt inte. Vi kan inte skicka en schlagergudinna till Köpenhamn - med en låt som inte känns färdig! Det saknas alldeles för mycket på den för att den skulle kunna konkurrera om en finalplats i Eurovision. Det hela riskerar att bli en Charlotte Perrelli-effekt där vi (och alla andra schlagerexperter) tror på vinst - men floppar fullständigt eftersom hon (a.) är för gammal och (b.) har en alldeles för svag låt. Ska man vinna i Eurovision krävs en stark låt och en relativt fräsch artist - Helena är och har ingendera. Tror dock att Internationella juryn kommer ösa 12:or över Helena, även om inte Grekland är representerade där denna gång. Hon är ett för stort namn för att de ska kunna ignorera henne.



7. YOHIO - To The End
Medelodds: 18,00
Trolig placering hos Internationella Juryn: 9:a
Trolig placering hos Folket: 6:a
Schlagermagisterns betyg: D
Hen var ju den stora favoriten ifjol - helt överlägsen alla andra och vann dessutom folkets röst med hyfsat stor marginal. Det räckte lyckligtvis inte till segern, eftersom de internationella jurygrupperna placerade hen näst sist - helt rättvist enligt mig. "Heartbreak hotel" var en halvtaskig låt som aldrig skulle tagit sig till final om den inte sjungits av YOHIO - som aldrig hyllats för sin sångförmåga utan egentligen för helt andra, irrelevanta, saker, nämligen genus. Som Sigrid sade har ju YOHIO en "Könsöverskridande personlighet", vilket ju är förnämligt i sig, men knappast relevant i Melodifestivalen - där vare sig sexualitet, kön eller etnicitet någonsin varit av vikt. Ändå var det just detta som folk hakade upp sig på ifjol.
Men i år är YOHIO gamla nyheter, och med all rätta! To the End är finalens sämsta låt - tråkig och ointressant på alla sätt. Ingen pratar om hen, ingen pratar om låten - kort sagt: Detta lär inte funka. Tråkigt.



8. Sanna Nielsen - Undo
Medelodds: 1,92
Trolig placering hos Internationella Juryn: 2:a
Trolig placering hos Folket: 1:a
Schlagermagisterns betyg: A
Jag sticker inte under stol med att Sanna var (och alltid varit) min stora favorit. Hon är den enda schlagerstjärna som jag verkligen skulle unna en mellovinst - efter de fem tidigare försök hon gjort! Jag har fortfarande inte smält chocken efter att "Empty Room" bara kom 2:a 2008 - en låt som är och förblir hennes bästa låt någonsin. Men trots att hon varit med så många gånger är hon ju faktiskt bara 29 år - nästan ung fortfarande alltså! Rent tekniskt borde hon fortfarande kvalificera sig som en fräsch artist och inte som "en gammal trött veteran". Men därom tvistar de lärde - för många tycker faktiskt att hon är lite för gammal för att vinna. Och visst, medelåldern på de senaste vinnarna är runt 19 - även om Loreen faktiskt var närmare 29 när hon vann 2012. Frågan är dock om det spelar någon roll på Lördag? Christer Björkman beskrev Sannas låt som "en ballad som lika gärna Beyonce hade kunnat göra", vilket faktiskt är sant. Detta är helt klart det modernaste som framförs på Lördag, och kanske den modernaste balladen hittills i Melodifestivalhistorien. "Undo" för mina tankar till "Believe in" med Dima Bilan 2008 som vann för Ryssland, visserligen en låt som jag hatade eftersom Dima inte kan sjunga, MEN ÄNDÅ - den vann! Rent Eurovisionmässigt så är därför denna låt den jag tror mest på - modern, utmanande och med en stark röst. Dessutom är Sanna vansinnigt vacker - allt talar för henne. Det enda som egentligen inte talar för henne, är att det just är en ballad - hittills har det varit tunnsått med balladvinster i Mellon. Folk tenderar att glömma dem ganska fort - och dessutom när det finns andra upptempolåtar att lägga fokus på. Jag tror att man hade behövt pimpa upp bidraget lite - lägga till någon extra hook och dessutom se till att vässa scenframförande lite. Då hade Sanna varit given vinnare. Som det är nu kommer hon dock få kämpa....



9. Panetoz - Efter Solsken
Medelodds: 83,00
Trolig placering hos Internationella Juryn: 10:a
Trolig placering hos Folket: 10:a
Schlagermagisterns betyg: C+
Det är lätt att hacka på det enda hip-hop bidraget, så varför inte göra det enkelt för sig? Detta är givet på sistaplatsen, oavsett hur mycket man än gillar Panetoz. Jag känner personligen att detta absolut är den bästa hip-hopplåten genom tiderna i Melodifestivalen - men det räcker ändå inte för att slå sig upp på övre delen av resultatlistan. Det har aldrig riktigt funkat med denna genre i Sverige, tvärtom har vi flera gånger sett hur dessa låtar hamnar sist. När de dessutom sjunger på svenska - ja, då kan vi också räkna bort internationella juryn från att komma till deras räddning. Glad och faktiskt rätt fin låt - men hur ska de internationella experterna förstå det? Nej, det här är det redan kört. Men tack för en fin show killar!



10. Ace Wilder - Busy Doin' Nothin'
Medelodds: 2,20
Trolig placering hos Internationella Juryn: 3:a
Trolig placering hos Folket: 2:a
Schlagermagisterns betyg: D+
Och så, till sist - den som Christer Björkman tydligen vill ska vinna. Ace Wilder är, för att göra saken extra irriterande för mig, den enda artist som jag personligen inte förstår hur hon kunde komma till finalen. Låtens refräng är ju amelodisk och hon skriker ju i princip hela refrängen! Jag kan bara inte gilla det! Det är omöjligt! Ändå så har jag, av alla jag träffat, förstått att detta är så udda och modernt att det faktiskt kan leda till en vinst ändå. Jag kan, om man bortser från låten, se varför. Hon klär sig udda - vilket är oerhört viktigt för många. Myskläder är väl kanske inget jag själv hade valt att ha på scenen - men det sticker ut och det är ju det som räknas. Vidare är det en kaxig låt - med många vändningar. Det innebär att folk vaknar till och reagerar - således minnesvärd. Att låtens sensmoral är att vara lat och inte jobba - ja det ligger väl i det moderna samhällets moral idag. "Ung och Bortskämd" nästa för Ace Wilder månne? Men framförallt är det nog hennes ungdomlighet och kaxighet som folk, i synnerhet unga tjejer, dras till. Hon är cool. Pure and simple. Då behöver låten inte hålla internationell klass - för det räcker med att artisten och låten ger samma tuffa känsla. Problemet för Ace kommer nog dock bli internationella juryn - som brukar föredra melodiska refränger framför amelodiska refränger. Punkt. Är inte helt främmande för att det kan bli en YOHIO grej av det här igen - där Ace hamnar typ på 9:e plats hos internationella juryn men vinner folkets röst överlägset. Har dock svårt att se hur hon skulle kunna vinna så överlägset hos svenska folket när Sanna Nielsen är med samtidigt och slåss om vinsten... Jag är helt säker på att Ace slutar i topp 2, men hon lär behöva sluta i topp 5 hos internationella juryn om hon ska ha chans att slå Sanna Nielsen i folkets omröstning. Men oavsett vad som händer så är detta Aces genombrott - hon kommer vara den nya schlagerstjärnan.

Slutsummering:
Jag hoppas på Sanna Nielsen - mest för att jag älskar henne fullständigt (och alltid gjort) och för att jag faktiskt tror att "Undo" är tillräckligt modern och stark för att funka i Eurovision. Ace kommer att sluta högt också - men jag klarar bara inte av hennes låt, eller hennes röst. Dessutom brukar sådana låtar sluta rätt sist i Eurovision - jämför med "Euphoria" eller "Only Teardrops" som de senaste vinnarlåtarna heter - så hör även ni att "Busy Doin' Nothin'" inte har en uns av chans till vinsten där. Kort sagt; rösta med hjärnan Sverige! Vi ska vinna tillbaks bucklan i Köpenhamn!