Detta stod klart idag, efter att SVT noga granskat och utvärderat de två kandidatstäderna Stockholm och Malmö. Detta faktum innebär alltså att Malmö kommer bli värdstad för Eurovision för andra gången, sedan man redan 1992 var värd för tävlingen första gången.
Men även om Malmö känns som en kanonstad att hålla tävlingen i så finns en del frågetecken.
Dels har vi det intressanta fenomenet att Melodifestivalen 2013 kommer att ha sin final i nybyggda Friends Arena, som är Sveriges största, medan Eurovision som tar emot ca. 40 nationer, kommer hållas i en inomhusarena med en fjärdedel av den publikkapaciteten! Malmö Arena är har nämligen inte plats för mer än 15,500 i publiken, som också innebär att publikantalet kommer att bli det minsta i Eurovision sedan 2007! Å andra sidan är detta exakt vad EBU vill; man gick redan innan Eurovisionfinalen i år ut med att man önskade göra Eurovision mindre och mer ekonomiskt, för att kunna öppna för mindre nationer att våga arrangera evenemanget. I det konceptet går Malmö som handen i handsken. Malmö Arena är Sveriges modernaste inomhusarena, och man har ju mycket god erfarenhet av Melodifestivalen och andra stora evenemang som Handbolls-VM och snart även Junior Ishockey-VM. På sätt och vis är det då skönt med en beprövad och välförberedd arena med rutinerade arrangörer, vilket vi nog inte kunnat få i den nybyggda Friends Arena.
Malmö är dessutom Sveriges mest Europeiska stad, och är rent geografiskt mer eller mindre en del av kontinenten. Det känns därför som att Malmö med sin internationella prägel kommer passa in perfekt i Eurovision-andan. Dels har staden de extraordinära byggnadsprojekten som verkligen blivit svenska symboler, såsom Öresundsbron och Turning Torso, men också gamla områden som Lille Torg och grannstäder som Lund och Skanör & Falsterbo. Samtidigt lider ju staden av identitetsproblem efter alla medieuppmärksammade mord och kriminalitet som staden drabbats av. Integrationsfrågan är ständigt Malmös mest uppmärksammade, iallafall utanför Skåne, och många (SD-väljare) ser staden som ett skräckexempel på invandring och integration. Nu finns ju dock möjligheten att skapa något att samlas kring i staden, något som alla kan vara delaktiga i - precis vad staden behöver!
Det finns alltså mycket gott att bita i nu för Malmö, men också Sverige som kan visa en ny sida internationellt - och dessutom visa hur väl spritt schlagerintresset är i landet.
Malmö blir en av de väldigt få icke-huvustäder som fått arrangera Eurovision två gånger - endast Cannes och Haag (som iochförsig är den administrativa huvudstaden i Holland), har arrangerat tävlingen så många gånger. Senaste gången någon av städerna arrangerade var dock 1980 - och då var Haag värdstad.
Problemen för Malmö blir nu att kunna anpassa sig för de tusentals eurovisionfantaster (som jag) som kommer besöka staden i Maj nästa år. De få biljetterna kommer att gå åt i ett nafs och många kommer få stå utanför och följa tävlingen på de storskärmar som brukar finnas i städerna. Dessutom måste Malmö få kontroll över kriminaliteten och skapa ett säkert arrangemang, något som förhoppningsvis inte blir ett problem. Ett betydligt större potentiellt problem är för Skånetrafiken att undvika trafikstockning i citytunneln i Malmö och se till att tågtrafiken flyter på mellan Köpenhamn-Malmö-Lund-Helsingborg, ett stråk som redan nu är tungt belastat av förseningar och problem. Nåja, tur att det inte är vinter iallafall.
Lycka till Malmö iallafall! Vi ses där!