Svt satsade i år på en webbtävling vid sidan om Melodifestivalen, som skulle uppmärksamma de bästa bidragen som inte kommit till final under det nuvarande turné-systemet. Denna tävling kallades "Tredje chansen" och var från start till slut helt värdelös. Mest för att de låtar som tävlade bestod till 50% av fjolårets hitlåtar. Och självklart vann Loreen även denna tävling med "My heart is refusing me" som inte nådde finalen ifjol. Så här slutade omröstningen på Svt:s hemsida:
Loreen – "My Heart Is Refusing Me" (2011) 34.57% (9,416 röster)
Pain of Salvation - "Road Salt" (2010) 29.22% (7,959 röster)
Magnus Carlsson - "Live Forever" (2007) 7.79% (2,121 röster)
Bosson – "Efharisto" (2004) 6.35% (1,730 röster)
Love Generation – "Dance Alone" (2011) 4.69% (1,278 röster)
Pauline - "Sucker For Love" (2010) 4.07% (1,109 röster)
Melody Club – "The Hunter" (2011) 4.01% (1,092 röster)
Velvet - "The Queen" (2009) 3.62% (985 röster)
Lili & Susie – "Show Me Heaven" (2009) 2.86% (778 röster)
Ola - "Love In Stereo" (2008) 2.84% (773 röster)
Den enda av dessa som Jag - Schlagermagistern själv hade tyckt passat in på topp 10-listan är möjligtvis "Love in stereo", men inte ens denna skånska pekoral kommer in på "Den riktiga tredje chansen topp 10-listan". Men det fältet domineras istället nästan helt av en annan skåning från Helsingborg, som vi kommer att se nedan;
Här kommer Schlagermagisterns Tredje chansen topp-10-lista:
10. KATRINA & THE NAMELESS - As if tomorrow will never come (2005)
Hade varit en fullkomligt solklar finalist i 2005 års Melodifestivalfinal, som annars var det sämsta genom alla tider. Men tyvärr var väl Katarina av fel nationalitet för att vinna röster i konservativa Sverige, eftersom amerikaner aldrig riktigt vunnit svenskars hjärtan. Så sedan 2005 har inga icke-svenska artister haft någon stor framgång i Melodifestivalen, med möjligt undantag från Swingfly förra året (men han hade ju blivit känd genom STHLM Teddybears innan, så det räknas inte). Katarina & the Nameless var intressanta ur flera sammanhang; Namnet på kompbandet The Nameless var en nödlösning - egentligen skulle de hetat "the New Waves" som anspelade på "The Waves" som Katarinas kompband hette när hon vann Eurovision 1997 med låten "Love shine a light". Saken var bara den att medlemmarna i "The Waves" (Som sedan bandet splittrade med Katarina 1998, hatat henne gränslöst) hotade att stämma "the New waves" för plagiat på bandnamnet vilket ledde till att man bytte namn precis innan Melodifestivalen började.
9. PERNILLA ANDERSSON - Desperados (2011)
En fantastisk låt som har en mycket djup låttext á la Winnerbäck. Tyvärr räckte hon bara till Andra Chansen ifjol, där hon åkte på pumpen mot The Moniker som ju som bekant sedan slutade trea efter Eric Saade. Men låten var ändå tusen gånger bättre än Sara Vargas låt "Spring för livet" som ju var den andra balladen i andra chansen - som gick vidare. Det är inte alltid Melodifestivalen är rättvis.
Nåja. Pernilla har iallafall en bra karriär nu, och hon kommer garanterat tillbaka i nästa års Melodifestival.
8. CROSSTALK - Stronger (2003)
2003 var ett riktigt konstigt år så här i efterhand. Det var andra året som Melodifestivalen hade turnéupplägget, vilket gjorde att man fortfarande lockade gamla schlagerrävar som Kikki Bettan och Lotta, men också för första gången artister från de nya talangshowerna. En av dessa vann ju, gruppen Fame med Jessica Andersson och Magnus Bäcklund - den näst sämsta vinnaren under de senaste 10 åren.
Även om finalen var välfylld med de bästa låtarna det året, så blev en klar topplåt lämnad bakom - Stronger med gruppen Crosstalk var en starkt rockig poplåt som absolut hade kunnat slå stort - om de två stackarna på scenen kunde ha sjungit bättre. Men låten står sig än idag, iallafall studioversionen.
7. EVAN - Under your spell (2006)
¨
Evan var faktiskt en artist det snackades en del om inför Melodifestivalen 2006, eftersom han 2004 slagit igenom ganska stort med låten "Will You Love Me" som även blev uppmärksammad internationellt. I Melodifestivalen blev det dock platt fall och han slutade sist i samma delfinal som Carola (som ju som bekant vann). Men låten fiskades upp i schlagerkretsar och ses idag som en av pionjärerna för den moderna musikens genombrott i Melodifestivalen. Och det är faktiskt en väldigt bra låt som fått oförtjänt lite uppskattning.
6. SIBEL - Stop (2010)
En av de klart bästa låtarna 2010 - men kanske också de läskigaste bakgrundsdansarna i tävlingens historia. Tyvärr fick favorittippade Sibel kasta in handduken redan i deltävling 4, förmodligen just p.g.a. de mycket suspekta dansarna. Låten är det iallafall inget fel på... Men kanske hade Sibel klarat sig bättre med en lugnare låt, som gick mer i linje med "That is where I'll go" som hon slog igenom med 2008. Stop var dock och förblir en av de bästa låtarna från 2010.
5. STAR PILOTS - Higher (2009)
Många tog dem inte på allvar, vilket jag kanske kan förstå eftersom de flesta av dem inte tog en ton under hela Melodifestivalen. Men låten är en partyhöjare som bara är värdig piloter med smak för himmelska färder. Okej att det är det kanske fånigaste dansnumret som någonsin gjorts i svensk tv (oj vad coolt att ta på sig pilothjälmar som avslutning pojkar - asballt verkligen), men det förtar inte låtens kvaliteter tycker jag. Fast det var jag tydligen ensam om att tycka. Star pilots blev utslagna i Andra chansen, och fick bara en kort sejour på listorna med "Higher".
4. Velvet - Mi amore (2006)
Denna Helsingborgsfödda sångerska som vanligtvis kallar sig Jenny Pettersson, har varit med åtskilliga gånger i Melodifestivalen men oftast som bakgrundssångerska. När hon gjorde debut som egen artist i Melodifestivalen 2006 var det ytterst nära att hon tog sig till final, men föll i andra chansen. Låten blev dock en enorm hit (mätt efter hennes placering i Melodifestivalen) och nådde en femteplats på de svenska listorna! Det enda som kan förklara fiaskot i Melodifestivalen var ett tämligen medelmåttigt framförande med taskig röstinsats, vilket stöds av det faktum att scenframförandet inte ens finns på Youtube - bara den fantastiska Musikvideon.
Men den är minst lika välgjord som låten själv, så håll till godo!
3. BWO - You're not alone (2009)
Efter tre tidigare försök att vinna Melodifestivalen (men främst en plats i Eurovision) försökte BWO 2009 att lägga allt krut på ett sista försök. Man tog inspiration från Eurovisionvinnarlåten från året innan, "Believe" med Dima Bilan från Ryssland, en låt producerad av Timbaland och bar alla kännetecken på en tung amerikansk poplåt. You're not alone blev resultatet och blev den kanske absolut bästa låten BWO någonsin gjort - tyvärr var svenska folket vid det här laget så trötta på Alexander Bard och hans upptåg att man helt ignorerade låten. Resultatet blev en snöplig förlust mot Lili & Susie i andra chansen, en förlust som antagligen var slutet på BWO:s karriär. Men jag sticker inte under stolen med att "You're not alone" mycket väl hade kunnat slå enormt stort i Eurovision - en låt som helt enkelt är perfekt utformad för en internationell publik. Kanske också den bästa låt vi kunde ha skickat det året.
2. VELVET - Dejà vu (2008)
Velvets bästa låt, och kanske en av de bästa schlagerlåtarna någonsin. Eller typ iallafall. Trots detta faktum blev hon bara 5:a i 2008 års Melodifestivals första deltävling - INTE ENS ANDRA CHANSEN ALLTSÅ! Fruktansvärt hur dålig musiksmak Sverige kan ha ibland. Hon blev alltså slagen av Christer Sjögren!!! Christer-Fucking-SJÖGREN!!! Helt stört. Men låten fick iallafall en gruvlig revansch då den nådde andrapositionen på de svenska listorna kort därpå - något Sjögren aldrig lyckades med. Trots detta faktum var det hennes nästa låt "The Queen" som hamnade i den "riktiga" tredje chansen-finalen, hennes absolut sämsta låt. Suck.
1. LINDA PRITCHARD - Alive (2011)
Och här är vinnaren, som lika gärna hade kunnat vinna både Melodifestivalen och Eurovision utan problem om den fått chansen - men Nej. Linda Pritchard har fortfarande en bit kvar för att bli en riktigt folkkär artist och tyvärr krävs det lite mer av denna vara för att kunna ta sig till finalen. Alive är utan tvekan den starkaste balladen som någonsin missat en final i Melodifestivalen, men med tanke på hur svenska folket röstar ibland så var det kanske bara att förvänta. Tyvärr missade vi då också chansen att slå riktigt stort i Europa (även om Saade nog måste sägas ha slagit rätt stort ändå). Men Linda är en grym sångerska som säkerligen kommer tillbaka nästa år!
Från årets låtar hade antagligen Charlotte Perrelli och Axel Algmark passat in, men det får bli nästa gång! Nu börjar Eurovisionsäsongen!
onsdag 28 mars 2012
måndag 26 mars 2012
En sak är i alla fall säker: En svensk vinner Eurovision 2012!
Det började redan i December ifjol. Nu är äntligen alla bidrag till årets Eurovision klara, efter en hel del om och men. Och kollar man på årets startfält så är det mycket trevlig läsning för oss svenskar: 10 låtar av Svenska låtskrivare, och ytterligare en av svensk-finnar (som dessutom är på svenska!). Det betyder att ungefär en fjärdedel av ALLA låtar i årets tävling har svenskar/svensktalande som låtskrivare - ett fullständigt galet rekord i schlagerhistorien! Aldrig någonsin har så många bidrag varit skrivna av låtskrivare från ett och samma land! Men det är faktiskt inte så svårt att förstå: Förra årets vinnarlåt var skriven av ett gäng svenskar - och framfördes på scenen med ett gäng svenska bakgrundsdansare/sångare. Trots att de representerade Azerbajdzjan. Det är nog så att "svenskar" är årets trend i Eurovision! Trevligt. Ännu trevligare vore ju om Sverige då också kunde få vinna tävlingen för en gångs skull, men det önskemålet är som bekant alltid svårt att infria. Men hur står det då till med våra "Svensklåtar" i år? Har de någon chans att vinna? Svaret är ett absolut ja, det är till och med högst troligt att någon av dem gör det. Att Loreen är stor förhandsfavorit det vet vi redan, men bakom henne hittar vi en rad hyffsat tippade svensklåtar:
Italien har tydligen valt att svälja sin nationalistiska stolthet med en sång som bär både tydliga italienska och svenska etiketter. Det svenska låtskrivargänget har verkligen lyckats spinna vidare på det soundet som lyckades ge Italien en imponerande andraplats ifjol, vilket gör dem till fjärdefavoriter totalt just nu:
Storbritannien väntas också göra bra ifrån sig, trots att man valt att skicka en Christer Björkman-kopia. Engelbert Humperdinck, vars storhetstid var på 60-talet, sjunger den svenskskrivna låten "Love will set you free", en titel som är nog lika smörig som låten själv. Men han är trots detta definitivt med i toppen av oddslistorna.
Spanien är ett av de länder som brukar ha svenska låtskrivare till och från; i år vann Tomas G:son (igen) den spanska finalen med låten "Quedate conmigo" (Stanna hos mig) med sångerskan Pastora Soler. Spanien har tack vare låtvalet faktiskt singlat upp till sin bästa förhandstippning på flera år.
Norrmännen gjorde ju som bekant sitt enda rätta val redan i mitten av Februari, då Figge Boströms "Stay" med Tooji (som ju läste upp norska juryns röster i Melodifestivalen) gick vinnande ur striden. Norge har dock inte fått det lyft som jag hade trott, och ligger jämsides med Spanien i bettinglistorna. Men låten är som bekant solid, så Norge behöver nog inte oroa sig om att missa final i år.
Man måste ju faktiskt också nämna Irlands nyaste och galnaste superstjärnor Jedward som blivit något av ett fenomen både på Irland och i Sverige. Därmed var det inget svårt val de irländska tv-tittarna hade i år, utan Jedward kunde lätt kamma in ännu en Eurovisionplats. Deras låt i år är, precis som numera blivit brukligt på Irland, en svenskskriven låt som hade passat Eric Saade lika bra som Jedward. Att han dessutom sjöng på demon som skickades in till irländsk tv gjorde nog inte saken sämre. I år är de dock långt ifrån favoriter - låten har inte väckt någon större uppmärksamhet - men lär ändå få 12 poäng från Sverige.
Ett land som rent av har vunnit med en svensk artist (2005) är ju som bekant Grekland, som i år satsar svenskt igen. Aphrodisiac heter låten som ska ge krisdrabbade Grekland Eurovision igen. Hur de skulle finansiera ett eventuellt Eurovision är dock mindre klart. Som fingervisning kan ju påpekas att årets grekiska final hölls i ett köpcentrum... Men det lär nog gå bra för grekerna som vanligt, och med denna välskrivna svenska låt så lär denna magiska förtrollning inte brytas.
Min personliga favorit bland årets svensklåtar är dock den svensk-finska "När jag blundar" som sjöngs av finlandssvenska Pernilla Karlsson. Jag vet inte om det är den helt underbart vackra finlandssvenskan som gör det eller om det helt enkelt bara är en vacker låt, men jag hoppas verkligen att man behåller både svenskan och scenframträdandet i Baku.
Värdlandet Azerbajdzjan kör för fjärde året i rad med ett svenskskrivet bidrag. Sedan nationen debuterade 2008 har man alltså bara haft ett enda bidrag skrivet utav inhemska författare!!! Denna mycket välvalda strategi har gjort att man faktiskt inte hamnat utanför topp 5 någon gång sedan 2008! Makalöst. I år är låten dock inte favorit och den borde verkligen inte heller vara det. Men det lär ju ändå gå bra för dem, det brukar det ju. Artisten heter Sabina Babayeva och låten heter "When music dies":
Slutligen har två medelhavsöar valt svenskskrivna låtar: Cypern och Malta. Medan Malta valt att lägga sina pengar på ett bidrag som inte ens skulle vara värdigt Youngblood, imponerar Cypern med en låt som faktiskt skulle kunna ge dem en välförtjänt topplacering i Eurovision. Ivi Adamo heter sångerskan och låten "La La Love":
Något av dessa bidrag borde rimligtvis kunna förfölja Loreen i finalen, även om det är långt dit. Personligen tror jag Italien, Norge och Cypern har goda chanser att bli Loreens värsta fiender, även om Azerbajdzjan alltid är att räkna med TROTS hemmaplan. Vi får helt enkelt se...
Italien har tydligen valt att svälja sin nationalistiska stolthet med en sång som bär både tydliga italienska och svenska etiketter. Det svenska låtskrivargänget har verkligen lyckats spinna vidare på det soundet som lyckades ge Italien en imponerande andraplats ifjol, vilket gör dem till fjärdefavoriter totalt just nu:
Storbritannien väntas också göra bra ifrån sig, trots att man valt att skicka en Christer Björkman-kopia. Engelbert Humperdinck, vars storhetstid var på 60-talet, sjunger den svenskskrivna låten "Love will set you free", en titel som är nog lika smörig som låten själv. Men han är trots detta definitivt med i toppen av oddslistorna.
Spanien är ett av de länder som brukar ha svenska låtskrivare till och från; i år vann Tomas G:son (igen) den spanska finalen med låten "Quedate conmigo" (Stanna hos mig) med sångerskan Pastora Soler. Spanien har tack vare låtvalet faktiskt singlat upp till sin bästa förhandstippning på flera år.
Norrmännen gjorde ju som bekant sitt enda rätta val redan i mitten av Februari, då Figge Boströms "Stay" med Tooji (som ju läste upp norska juryns röster i Melodifestivalen) gick vinnande ur striden. Norge har dock inte fått det lyft som jag hade trott, och ligger jämsides med Spanien i bettinglistorna. Men låten är som bekant solid, så Norge behöver nog inte oroa sig om att missa final i år.
Man måste ju faktiskt också nämna Irlands nyaste och galnaste superstjärnor Jedward som blivit något av ett fenomen både på Irland och i Sverige. Därmed var det inget svårt val de irländska tv-tittarna hade i år, utan Jedward kunde lätt kamma in ännu en Eurovisionplats. Deras låt i år är, precis som numera blivit brukligt på Irland, en svenskskriven låt som hade passat Eric Saade lika bra som Jedward. Att han dessutom sjöng på demon som skickades in till irländsk tv gjorde nog inte saken sämre. I år är de dock långt ifrån favoriter - låten har inte väckt någon större uppmärksamhet - men lär ändå få 12 poäng från Sverige.
Ett land som rent av har vunnit med en svensk artist (2005) är ju som bekant Grekland, som i år satsar svenskt igen. Aphrodisiac heter låten som ska ge krisdrabbade Grekland Eurovision igen. Hur de skulle finansiera ett eventuellt Eurovision är dock mindre klart. Som fingervisning kan ju påpekas att årets grekiska final hölls i ett köpcentrum... Men det lär nog gå bra för grekerna som vanligt, och med denna välskrivna svenska låt så lär denna magiska förtrollning inte brytas.
Min personliga favorit bland årets svensklåtar är dock den svensk-finska "När jag blundar" som sjöngs av finlandssvenska Pernilla Karlsson. Jag vet inte om det är den helt underbart vackra finlandssvenskan som gör det eller om det helt enkelt bara är en vacker låt, men jag hoppas verkligen att man behåller både svenskan och scenframträdandet i Baku.
Värdlandet Azerbajdzjan kör för fjärde året i rad med ett svenskskrivet bidrag. Sedan nationen debuterade 2008 har man alltså bara haft ett enda bidrag skrivet utav inhemska författare!!! Denna mycket välvalda strategi har gjort att man faktiskt inte hamnat utanför topp 5 någon gång sedan 2008! Makalöst. I år är låten dock inte favorit och den borde verkligen inte heller vara det. Men det lär ju ändå gå bra för dem, det brukar det ju. Artisten heter Sabina Babayeva och låten heter "When music dies":
Slutligen har två medelhavsöar valt svenskskrivna låtar: Cypern och Malta. Medan Malta valt att lägga sina pengar på ett bidrag som inte ens skulle vara värdigt Youngblood, imponerar Cypern med en låt som faktiskt skulle kunna ge dem en välförtjänt topplacering i Eurovision. Ivi Adamo heter sångerskan och låten "La La Love":
Något av dessa bidrag borde rimligtvis kunna förfölja Loreen i finalen, även om det är långt dit. Personligen tror jag Italien, Norge och Cypern har goda chanser att bli Loreens värsta fiender, även om Azerbajdzjan alltid är att räkna med TROTS hemmaplan. Vi får helt enkelt se...
onsdag 14 mars 2012
Best & sämst of Melodifestivalen 2012
Snart har en vecka gått sedan Loreen korades som vinnaren av Melodifestivalen 2012, en process som tog sex veckor och många timmar framför tv:n. Men var det värt det? Vad kommer vi att minnas? Vad kommer vi bli glada över att glömma bort? Vem tafsade på Gina Dirawis rumpa? Här kommer schlagermagisterns topplistor över det bästa och sämsta i årets Melodifestivalen:
Topp 3: Bästa låtar
3. Danny - Amazing
Ja, jag kan inte sticka under stol med att jag stenhårt diggade "Amazing" som jag faktiskt egentligen hoppades lite mer på än "Euphoria". Det kan vara de blinkande ljusen, det kan vara dansen. Men låten är faktisk också AMAZING.
2. Charlotte Perrelli - The Girl
Helt ofattbart att den inte ens nådde finalen! En av årets klart bästa låtar - om än med den kanske tråkigaste artisten. Hade dock kunnat svära på att den skulle klara sig iallafall till andra chansen, men nej.. Svenska folket är inte alltid det mest logiska, i synnerhet inte i Melodifestivalen. Tycker visserligen inte att Challe gör sitt bästa framträdande, men låten är tusen gånger bättre än Hero!!!
1. Axel Algmark - Kyss mig
Sorry Loreen, men det här låten kan få den mest självmordsbenägne tråkmåns att dansa på bordet! Den klart goaste låten i år, som tyvärr inte gjorde sig lika bra live som den skulle gjort med Håkan Hellström. Men för mig lyfter den allting - lyssna på den varje dag så blir varje dag mycket roligare!
Topp 3: Årets hårchock
3. Youngblood bränner armhår
Under repetitionerna inför andra chansen, lärde sig de små gossarna i Youngblood att inte leka med elden. Iallafall inte om man är sugen på en liten hårtrimning. Facklorna (?!?!) som man av någon anledning valt att ha med sig upp på scenen, brände tydligen inte bara bort deras vinschanser utan även en av bandmedlemmarnas armhår.
http://svt.se/melodifestivalen/20120303133355/brande_youngblood-kollegan_pa_scen
2. Sean Banans kurdrufs
Sällan har en så hårig mage visats i svensk tv. Nog för att Sean medvetet limmat dit en tjugo kilo hår, men visa av oss har svårt att glömma den fantastiska synen av en äkta kurdmage. Det skyddar nog bra här i det bittra svenska klimatet.
1. Den håriga armhåledebatten
I ca 1 sekund av finalen i lördags visades en glatt viftande tjejs orakade armhåla i tv-bild. Den sekunden räckte för att en enormt infekterad debatt skulle väckas - om en så otroligt banal sak som om kvinnor bör raka sina armhålor. Ibland är sådana här debatter fascinerande. Den här är i och för sig bara löjlig och idiotisk, INGEN VUXEN MÄNNISKA KAN VÄL PÅ FULLASTE ALLVAR TYCKA ATT HÅR ÄR EN VIKTIG FRÅGA? Skärp er för h-e!!
Topp 3: Årets Sexchock!
3. Helena Bergströms bröstchock
Helena är en skådespelerska som brukar bjuda mycket på sig själv. I år kanske lite för mycket. I de "måttligt underhållande" mellanklippen så spelade hon bland annat en singeltjej som iförd en omåttligt urringad topp såg på melodifestivalen drickandes vin och pratandes med sin bästa väninna på hands-free. Har jag hört iallafall. Men liksom de flesta män såg jag bara en enda stor urringning.
2. Helena Paparizou's troschock
Årets mellanakt - fjolårets vinnarlåt Popular, framfördes på ett mycket ekivokt sätt av Helena Paparizou. Inte nog med det rika utbudet av spets (överallt), hon visade gärna upp sina spetstrosor glesandes över en stol. Mycket populärt.
1. Flincks tafschock
Priset för årets sexchock tar nog ändå Thorsten Flinck som, liksom den lille opportunist han är, passade på att testa Gina Dirawis sittdyna. Rumpan alltså. Ännu är det svårt att säga om Gina har återhämtat sig, men Thorsten förstärkte iallafall sitt rykte som en bad-guy. Men kanske behövde Thorsten sig ett nyp, för att kunna resa sig igen, vad vet jag?
Topp 3: Roligaste internationella jurytalespersonsnamnet!
3. Peter Carbonaro - Malta
En fantastiskt god pastarätt som gav 12 poäng till David Lindgren
2. Dejan Kukric - Bosnien-Herzegovina
En ståndaktig bosnier med siktet inställt på Loreen.
1. Klitos Klitou - Cypern
En svårhittad liten man som gömmer sig bakom ett tjock lager hår, men som hittade rätt och fann Euphoria.
Topp 3: Mest värdelösa inslag
3. Inte bara bögarnas fest
Helt sjukt PK, trots att man mycket krystat försöker skämta om det. Och det är inte första gången. I varenda jävla melodifestival så ska man prompt påpeka antingen att "det är bara bögar som tittar" eller att "det är absolut inte bara bögar som tittar". VEM FAN BRYR SIG!?!? Det är Sveriges uttagning till Eurovision Song Contest - inte en tävling i vem som är mest säker på sin sexuella läggning! Så sluta förstora upp den här icke-frågan och gör nått vettigt av våra licenspengar!
2. Helena Bergström klär ut sig och pratar bort 5 minuter av våra liv.
Visst, det är jätteroligt att SVT lyckats få tag på ännu en avdankad skådespelare att vara programledare för Melodifestivalen. Och självklart ska hon stå för lite av pausunderhållningen. Men det hade kanske varit trevligt om någon skrev ett manus till henne, så hon slapp slösa bort 5 minuter av våra liv - varje lördag! INGEN SKRATTAR! Det är inte roligt att se en tjock gubbe äta fuktiga digestivekex eller en rik östermalmskärring skrika KOKO!!! Kanske om man har 08 som riktnummer men inte annars. Jag kan bara hoppas att SVT nästa år faktiskt väljer att satsa på något roligt - som grotescogänget eller nått! Det är faktiskt meningen att Melodifestivalen ska vara underhållande!
1. Artisterna visar hur de laddar upp innan de går in på scenen.
Kanske ett av de mest värdelösa inslagen av alla tider. 10 sekunder av total tystnad och inget annat. Dessutom får man se när de går upp på scenen hälsandes på varenda småglin som fått sittplatser bredvid gången, allt till tonerna av något illa valt musikstycke som ingen hör någonting av, medan en inhyrd radioröst pratar sönder alltihopa. SUCK. Vad hände med Christian Luuks fantastiska artistpresentationer??!?!
Topp 3: Årets textrad!
3. "Om kvinnan säger nej till mannens säd i mer än 60 år så dör mänskligheten ut"
Björn Ranelid - you can't beat him.
2. "Kärlekens är den första och största atombomben - boom boom"
Björn Ranelid - you still can't beat him.
1. "herrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrree gud"
Björn Ranelid - The Chuck Norris of love.
Topp 3: Dyraste scenframträdandet
3. Sean Banan
Ingenting var för kostsamt när Kingen gjorde entre - hans exklusiva matta fick bytas ut inför Andra chansen - för att den inte fick plats i den nya "lilla" arenan. Dessutom bytte han kläder (specialsydda med massor av krimskrams) hela 17 gånger!
Detta innebär 17 olika upplagor kläder. 17!!!!
http://svt.se/melodifestivalen/20120301121433/sean_banans_nya_galna_kladkupp
2. Danny
Okej, alltså för att fullständigt maxa sin budget och sina vinstchanser så investerar Danny i 35 meter LEC-tråd - en teknik som annars används mest i Kärnkraftverk och biltunnlar!!!! Han har till och med en egen programvara som sköter blinkningarna. Dessutom har alla 5 dansarna likadana kläder - alla tar ca. 2 månader att sy ihop och kostar åtskilliga 100,000 KR. Dessutom väger de, tillsammans med de nästan 10 batterierna (per dräkt) uppskattningsvis ett dussin kilo - som de sedan ska dansa i och se glada ut. Svettigt... Och trots allt detta kom han bara tvåa - efter en tjej som inte ens hade skor på sig och spenderar den mesta tiden på scenen liggandes.
http://svt.se/melodifestivalen/20120309151040/sa_funkar_danny_saucedos_superklader
1. Charlotte Perrelli
Surast måste det ändå vara för Charlotte Perrelli - Hon hade alltså importerat en superavancerad bakgrundsskärm med s.k. "video mapping" - som följer dansarnas steg på scenen. Hela kalaset kostar flera miljoner och var så dyrt och komplicerat att produktionen inte hade råd att hamna i andra chansen - eftersom arenan var för liten och kostnaderna att köra den igen var alldeles för höga. Kanske lite skönt för henne att det blev torsk redan i deltävlingen då.
http://svt.se/melodifestivalen/20120223123458/charlotte_perrelli_i_ett_av_arets_dyraste_nummer
Topp 3: Sämsta låtarna
3. Marie Serneholt - Salt'n'pepper
Helt värdelös tuggummipop utan själ, utan text och utan hörbar musik. Istället en desperat kvinna med mindervärdeskomplex som i ren panik försöker klamra sig fast i rampljuset med en låt som inte ens Brittney Spears hade tagit i med tång - ens när hon var nedknarkad. Suck...
2. Lotta Engberg & Christer Sjögren - Don't let me down
Frankensteins monster och Knäckehäxan sjöng en låt funnen i en arkeologisk utgrävning i Skalundahögen utanför Lidköping. Bland alla järnålderslämningar hittade man också den här låten, som är skriven av Lasse "Främling" Holm - en man som gjort en karriär på att varken synas eller höras de senaste decennierna. En hopplöst gammal låt som hade känts retro redan på 80-talet, med två artister som nästan också var avdankade redan på 80-talet. Helt sjukt att den ens fick chansen att vara med i år, men Lotta behövde väl pengarna nu när hon blivit anmäld för skattebrott..
1. Opa - Allting blir bra igen
Modern av alla värdelösa låtar i Melodifestivalen. Fullständigt meningslös. Jag skulle till och med kunna gå så långt som att säga att den är en av de mest värdelösa låtarna i tävlingens historia: Enbart Py Bäckmans "Magiska Stjärna" har en vettig chans att slå den i den matchen. Hur i h-e tänkte führern Björkman där???
Topp 3. Det mest minnesvärda ifrån Melodifestivalen 2012
3. Pausshowerna i deltävlingarna
Jag måste säga att jag var tveksam när de drog igång "tredje chansen" med låtar som misslyckats ta sig till final, i synnerhet när det avslöjats att de skulle stå som pausunderhållning. Men förvånansvärt nog så gjorde sig de allra flesta låtarna väldigt bra i de exotiska versioner som framfördes. I vissa fall lät de till och med bättre - som när Soundtrack of our lives gjorde sin version av Dilbas - Try Again. Fullständigt lysande!
2. Gina Dirawi
Om det är någon som missat henne så har man nog bott i en grotta i två månader! Gina är nog den, utöver vinnaren, som har lyckats bäst i årets Melodifestival. Från att ha haft en blogg och några webbklipp på SVT:s hemsida, till att bli den mest uppmärksammade programledarinnan i Melodifestivalen! Stort. Nästan Björn Gustavsson stort faktiskt. Men Gina hade behövt göra lite mer humor för att komma dit. Men hon höjde banne mig nivån rejält i årets MF, då hon nog mer eller mindre stod för den enda riktiga humorinsatsen.
1. Loreen
Alltså, vad man än tycker så är det ett faktum: Från att vara en parentes i fjolårets Melodifestival, så är hon nu vår schlagerdrottning nr.1! Ytterst få hade nog innan februari, räknat med att denna lilla blyga invandrartjej skulle gå o vinna melodifestivalen - med rekordmarginal! Hon är det stora utropstecknet som kan ta oss till vår femte eurovisionvinst - om bettingbolagen får som de vill! Men denna tjej verkar ha framtiden för sig - en otrolig röst och ett otroligt lugn i blicken. Jag säger som Ranelid: WOW WOW WOW!!!
Topp 3: Bästa låtar
3. Danny - Amazing
Ja, jag kan inte sticka under stol med att jag stenhårt diggade "Amazing" som jag faktiskt egentligen hoppades lite mer på än "Euphoria". Det kan vara de blinkande ljusen, det kan vara dansen. Men låten är faktisk också AMAZING.
2. Charlotte Perrelli - The Girl
Helt ofattbart att den inte ens nådde finalen! En av årets klart bästa låtar - om än med den kanske tråkigaste artisten. Hade dock kunnat svära på att den skulle klara sig iallafall till andra chansen, men nej.. Svenska folket är inte alltid det mest logiska, i synnerhet inte i Melodifestivalen. Tycker visserligen inte att Challe gör sitt bästa framträdande, men låten är tusen gånger bättre än Hero!!!
1. Axel Algmark - Kyss mig
Sorry Loreen, men det här låten kan få den mest självmordsbenägne tråkmåns att dansa på bordet! Den klart goaste låten i år, som tyvärr inte gjorde sig lika bra live som den skulle gjort med Håkan Hellström. Men för mig lyfter den allting - lyssna på den varje dag så blir varje dag mycket roligare!
Topp 3: Årets hårchock
3. Youngblood bränner armhår
Under repetitionerna inför andra chansen, lärde sig de små gossarna i Youngblood att inte leka med elden. Iallafall inte om man är sugen på en liten hårtrimning. Facklorna (?!?!) som man av någon anledning valt att ha med sig upp på scenen, brände tydligen inte bara bort deras vinschanser utan även en av bandmedlemmarnas armhår.
http://svt.se/melodifestivalen/20120303133355/brande_youngblood-kollegan_pa_scen
2. Sean Banans kurdrufs
Sällan har en så hårig mage visats i svensk tv. Nog för att Sean medvetet limmat dit en tjugo kilo hår, men visa av oss har svårt att glömma den fantastiska synen av en äkta kurdmage. Det skyddar nog bra här i det bittra svenska klimatet.
1. Den håriga armhåledebatten
I ca 1 sekund av finalen i lördags visades en glatt viftande tjejs orakade armhåla i tv-bild. Den sekunden räckte för att en enormt infekterad debatt skulle väckas - om en så otroligt banal sak som om kvinnor bör raka sina armhålor. Ibland är sådana här debatter fascinerande. Den här är i och för sig bara löjlig och idiotisk, INGEN VUXEN MÄNNISKA KAN VÄL PÅ FULLASTE ALLVAR TYCKA ATT HÅR ÄR EN VIKTIG FRÅGA? Skärp er för h-e!!
Topp 3: Årets Sexchock!
3. Helena Bergströms bröstchock
Helena är en skådespelerska som brukar bjuda mycket på sig själv. I år kanske lite för mycket. I de "måttligt underhållande" mellanklippen så spelade hon bland annat en singeltjej som iförd en omåttligt urringad topp såg på melodifestivalen drickandes vin och pratandes med sin bästa väninna på hands-free. Har jag hört iallafall. Men liksom de flesta män såg jag bara en enda stor urringning.
2. Helena Paparizou's troschock
Årets mellanakt - fjolårets vinnarlåt Popular, framfördes på ett mycket ekivokt sätt av Helena Paparizou. Inte nog med det rika utbudet av spets (överallt), hon visade gärna upp sina spetstrosor glesandes över en stol. Mycket populärt.
1. Flincks tafschock
Priset för årets sexchock tar nog ändå Thorsten Flinck som, liksom den lille opportunist han är, passade på att testa Gina Dirawis sittdyna. Rumpan alltså. Ännu är det svårt att säga om Gina har återhämtat sig, men Thorsten förstärkte iallafall sitt rykte som en bad-guy. Men kanske behövde Thorsten sig ett nyp, för att kunna resa sig igen, vad vet jag?
Topp 3: Roligaste internationella jurytalespersonsnamnet!
3. Peter Carbonaro - Malta
En fantastiskt god pastarätt som gav 12 poäng till David Lindgren
2. Dejan Kukric - Bosnien-Herzegovina
En ståndaktig bosnier med siktet inställt på Loreen.
1. Klitos Klitou - Cypern
En svårhittad liten man som gömmer sig bakom ett tjock lager hår, men som hittade rätt och fann Euphoria.
Topp 3: Mest värdelösa inslag
3. Inte bara bögarnas fest
Helt sjukt PK, trots att man mycket krystat försöker skämta om det. Och det är inte första gången. I varenda jävla melodifestival så ska man prompt påpeka antingen att "det är bara bögar som tittar" eller att "det är absolut inte bara bögar som tittar". VEM FAN BRYR SIG!?!? Det är Sveriges uttagning till Eurovision Song Contest - inte en tävling i vem som är mest säker på sin sexuella läggning! Så sluta förstora upp den här icke-frågan och gör nått vettigt av våra licenspengar!
2. Helena Bergström klär ut sig och pratar bort 5 minuter av våra liv.
Visst, det är jätteroligt att SVT lyckats få tag på ännu en avdankad skådespelare att vara programledare för Melodifestivalen. Och självklart ska hon stå för lite av pausunderhållningen. Men det hade kanske varit trevligt om någon skrev ett manus till henne, så hon slapp slösa bort 5 minuter av våra liv - varje lördag! INGEN SKRATTAR! Det är inte roligt att se en tjock gubbe äta fuktiga digestivekex eller en rik östermalmskärring skrika KOKO!!! Kanske om man har 08 som riktnummer men inte annars. Jag kan bara hoppas att SVT nästa år faktiskt väljer att satsa på något roligt - som grotescogänget eller nått! Det är faktiskt meningen att Melodifestivalen ska vara underhållande!
1. Artisterna visar hur de laddar upp innan de går in på scenen.
Kanske ett av de mest värdelösa inslagen av alla tider. 10 sekunder av total tystnad och inget annat. Dessutom får man se när de går upp på scenen hälsandes på varenda småglin som fått sittplatser bredvid gången, allt till tonerna av något illa valt musikstycke som ingen hör någonting av, medan en inhyrd radioröst pratar sönder alltihopa. SUCK. Vad hände med Christian Luuks fantastiska artistpresentationer??!?!
Topp 3: Årets textrad!
3. "Om kvinnan säger nej till mannens säd i mer än 60 år så dör mänskligheten ut"
Björn Ranelid - you can't beat him.
2. "Kärlekens är den första och största atombomben - boom boom"
Björn Ranelid - you still can't beat him.
1. "herrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrree gud"
Björn Ranelid - The Chuck Norris of love.
Topp 3: Dyraste scenframträdandet
3. Sean Banan
Ingenting var för kostsamt när Kingen gjorde entre - hans exklusiva matta fick bytas ut inför Andra chansen - för att den inte fick plats i den nya "lilla" arenan. Dessutom bytte han kläder (specialsydda med massor av krimskrams) hela 17 gånger!
Detta innebär 17 olika upplagor kläder. 17!!!!
http://svt.se/melodifestivalen/20120301121433/sean_banans_nya_galna_kladkupp
2. Danny
Okej, alltså för att fullständigt maxa sin budget och sina vinstchanser så investerar Danny i 35 meter LEC-tråd - en teknik som annars används mest i Kärnkraftverk och biltunnlar!!!! Han har till och med en egen programvara som sköter blinkningarna. Dessutom har alla 5 dansarna likadana kläder - alla tar ca. 2 månader att sy ihop och kostar åtskilliga 100,000 KR. Dessutom väger de, tillsammans med de nästan 10 batterierna (per dräkt) uppskattningsvis ett dussin kilo - som de sedan ska dansa i och se glada ut. Svettigt... Och trots allt detta kom han bara tvåa - efter en tjej som inte ens hade skor på sig och spenderar den mesta tiden på scenen liggandes.
http://svt.se/melodifestivalen/20120309151040/sa_funkar_danny_saucedos_superklader
1. Charlotte Perrelli
Surast måste det ändå vara för Charlotte Perrelli - Hon hade alltså importerat en superavancerad bakgrundsskärm med s.k. "video mapping" - som följer dansarnas steg på scenen. Hela kalaset kostar flera miljoner och var så dyrt och komplicerat att produktionen inte hade råd att hamna i andra chansen - eftersom arenan var för liten och kostnaderna att köra den igen var alldeles för höga. Kanske lite skönt för henne att det blev torsk redan i deltävlingen då.
http://svt.se/melodifestivalen/20120223123458/charlotte_perrelli_i_ett_av_arets_dyraste_nummer
Topp 3: Sämsta låtarna
3. Marie Serneholt - Salt'n'pepper
Helt värdelös tuggummipop utan själ, utan text och utan hörbar musik. Istället en desperat kvinna med mindervärdeskomplex som i ren panik försöker klamra sig fast i rampljuset med en låt som inte ens Brittney Spears hade tagit i med tång - ens när hon var nedknarkad. Suck...
2. Lotta Engberg & Christer Sjögren - Don't let me down
Frankensteins monster och Knäckehäxan sjöng en låt funnen i en arkeologisk utgrävning i Skalundahögen utanför Lidköping. Bland alla järnålderslämningar hittade man också den här låten, som är skriven av Lasse "Främling" Holm - en man som gjort en karriär på att varken synas eller höras de senaste decennierna. En hopplöst gammal låt som hade känts retro redan på 80-talet, med två artister som nästan också var avdankade redan på 80-talet. Helt sjukt att den ens fick chansen att vara med i år, men Lotta behövde väl pengarna nu när hon blivit anmäld för skattebrott..
1. Opa - Allting blir bra igen
Modern av alla värdelösa låtar i Melodifestivalen. Fullständigt meningslös. Jag skulle till och med kunna gå så långt som att säga att den är en av de mest värdelösa låtarna i tävlingens historia: Enbart Py Bäckmans "Magiska Stjärna" har en vettig chans att slå den i den matchen. Hur i h-e tänkte führern Björkman där???
Topp 3. Det mest minnesvärda ifrån Melodifestivalen 2012
3. Pausshowerna i deltävlingarna
Jag måste säga att jag var tveksam när de drog igång "tredje chansen" med låtar som misslyckats ta sig till final, i synnerhet när det avslöjats att de skulle stå som pausunderhållning. Men förvånansvärt nog så gjorde sig de allra flesta låtarna väldigt bra i de exotiska versioner som framfördes. I vissa fall lät de till och med bättre - som när Soundtrack of our lives gjorde sin version av Dilbas - Try Again. Fullständigt lysande!
2. Gina Dirawi
Om det är någon som missat henne så har man nog bott i en grotta i två månader! Gina är nog den, utöver vinnaren, som har lyckats bäst i årets Melodifestival. Från att ha haft en blogg och några webbklipp på SVT:s hemsida, till att bli den mest uppmärksammade programledarinnan i Melodifestivalen! Stort. Nästan Björn Gustavsson stort faktiskt. Men Gina hade behövt göra lite mer humor för att komma dit. Men hon höjde banne mig nivån rejält i årets MF, då hon nog mer eller mindre stod för den enda riktiga humorinsatsen.
1. Loreen
Alltså, vad man än tycker så är det ett faktum: Från att vara en parentes i fjolårets Melodifestival, så är hon nu vår schlagerdrottning nr.1! Ytterst få hade nog innan februari, räknat med att denna lilla blyga invandrartjej skulle gå o vinna melodifestivalen - med rekordmarginal! Hon är det stora utropstecknet som kan ta oss till vår femte eurovisionvinst - om bettingbolagen får som de vill! Men denna tjej verkar ha framtiden för sig - en otrolig röst och ett otroligt lugn i blicken. Jag säger som Ranelid: WOW WOW WOW!!!
måndag 12 mars 2012
Dagen efter: Rätt låt vann! Eller?
Det blev aldrig riktigt spännande. Loreen körde över allt motstånd i Globen i lördags, trots förkylningar och mördande press. Samtidigt verkar ingen vara förvånad, hon var favoriten som inte bara höll, utan även presterade som allra bäst när det gällde mest. Men var det ändå rätt låt som vann?
Förmodligen. Det kan rent av vara den mest värdige vinnaren vi någonsin haft i melodifestivalens historia. Man kan säga att det finns 5 anledningar till detta:
1. Det alldeles uppenbara. Hos svenska folket var saken helt klar. Loreen vann telefonomröstningen med den största procentuella röstsiffran någonsin; 32%! När Saade vann förra året var det 23%, liksom när The Ark vann 2007 och Carola fick bara 22% året innan. Nästan var tredje telefonröst gick alltså till Loreen i Lördags, något som väl ändå måste betyda något - eller?
2. Euphoria = Europhoria? Även om de belgiska och brittiska juryerna bara gav Loreen 6 poäng var, så kunde hon kassera in 10or och 12or från alla andra - något som Danny inte lyckades med i samma skala. Och jämfört med dessa två hade aldrig något annat bidrag en chans - bara David Lindgren lyckades lura till sig en 12a av den stackars maltesiska juryn, som antagligen tyckte att den där nya dansen "breakdance" verkade lite spännande. Den enda slutsatsen man kan dra av detta är att Euphoria är en låt som verkar gå hem i Europa. Jämfört med Eric Saade som "bara" fick 81 poäng från internationella juryn (och han kom ändå 3:a sedan i Eurovision) så är Loreens poängrekord på 114 jurypoäng något som får förhoppningarna att växa enormt.
Någonstans borde detta innebära att Sverige valt den mest internationella låt vi kunde - något som iallafall borde leda till ännu en fin topplacering i Eurovision.
3. Oddsdrottningen. Loreen var redan efter första deltävlingen den solklara favoriten hos alla bettingbolag, och lyckades komma ner i fullständig sanslösa 1.01 i odds timmarna innan finalen. Du hade i stort sett bara fått pengarna tillbaka om du satsat på henne. Men som om inte detta vore nog så var hennes blotta favoritskap anledningen till att Sverige enda sedan februari har toppat oddsligan i Eurovision. Sverige var, trots att vi ännu inte valt vårt bidrag, storfavoriter till att vinna i Baku - 4 gånger pengarna för vinst! Närmaste konkurrenten Ryssland låg på 7 gånger pengarna. Men när Loreen stod klar som vinnare sjönk oddsen omedelbart på en svensk vinst i ESC, och ligger numera på smått otroliga 2,75 gånger pengarna - 2 månader innan finalen!
4. Youtubedrottningen. Loreen har inte bara visat sig populär i Sverige, utan lyckades även nästla in sig i en spansk reklam för tv-serien "Gossip Girl" i Februari. Hur nu detta gick till är svårt att säga, eftersom låten inte var officiellt släppt än. Men det tyder ju på att låten blev internationellt etablerad redan innan den blev etablerad i Sverige..
Frågan är hur länge det dröjer innan låten når miljongränsen på antal visningar? Bland de klipp som fanns på melodifestivalbidragen i år, så var Loreen klar vinnare, men i konkurrens med MC Ranelid och Danny så var det ändå ganska jämnt. Det råder dock inga som helst tvivel om att klippen är som gjorda för att spelas på Youtube - kanske var det därför som SVT lade till lite häftiga specialklipp i Loreens nummer i finalen så det skulle se lite proffsigare ut.
5. Det vackra och unika. Även om jag vet att alla inte är överens om låten i sig var bra, så är de allra flesta av oss beredda att erkänna att detta var något vackert och fullständigt unikt. Dansen, scenen, sången och kläderna - allt skapade en unik känsla, något som man inte sett tidigare i Melodifestivalen. Möjligtvis med undantag av Loreens bidrag från ifjol. Men mycket få låtar kan beröra på detta väldigt direkta sätt - något som förhoppningsvis kommer ge Sverige ett bra utgångsläge. Att alla, både i och utanför Sverige, snackar om denna låt är ju också ett tydligt tecken - Loreen är något nytt som inte lär kunna viftas bort som en dussinlåt.
Med detta sagt måste vi ändock konstatera att inte allt är guld och gröna dalar i Schlagerland. Det finns faktisk en del saker som talar emot att vi valt rätt låt att representera Sverige i Baku. Det mest uppenbara är kanske framförallt att Euphoria har en ganska medioker refräng som helt saknar musikalisk genialitet. Den känns snarare som en typisk G:son refräng som var och varannan schlagerlåt har haft i alla tider. Dessutom har låten fått kritik för att den känns för gammalmodig - liknande låtar skrevs på 90-talet och har sedan dess länge förpassats till musikens glömska. Därför kan vi inte heller räkna med att den ska gå hem lika bra överallt. Ett jobbigt faktum är också att vi svenskar nu har haft 6 veckor på oss att höra låten, varav 2 veckor på radio. Vi hade vant oss vid den när finalen drog igång - och då är det alltid lättare att rösta på den. I Eurovision är det dock så att de allra flesta hör låtarna för första gången, och därmed inte har chansen att vänja sig vid en låt. Frågan är om Loreen håller för att ge ett så bra första intryck? Vi får hoppas det.
Och vad gäller bettingoddsen - Odds kan förändras snabbt. Bara för att Sverige toppar listan idag behöver vi inte göra det dagen innan finalen. Tvärtom - Sverige har varit oddsfavoriter förut - och ändå missat topplaceringar. 2008 var Charlotte Perrelli given favorit - men föll pladask i finalen. Även Carola, som 2006 var en av två förhandstippade favoriter till segern - fick nöja sig med en femte plats i Athen. Ingen hade nog kunnat förutspå att ett gäng monster från Finska Lappland skulle gå och vinna hela tjottabalongen? Så räkna inte bort någon än - allt kan hända!
Förmodligen. Det kan rent av vara den mest värdige vinnaren vi någonsin haft i melodifestivalens historia. Man kan säga att det finns 5 anledningar till detta:
1. Det alldeles uppenbara. Hos svenska folket var saken helt klar. Loreen vann telefonomröstningen med den största procentuella röstsiffran någonsin; 32%! När Saade vann förra året var det 23%, liksom när The Ark vann 2007 och Carola fick bara 22% året innan. Nästan var tredje telefonröst gick alltså till Loreen i Lördags, något som väl ändå måste betyda något - eller?
2. Euphoria = Europhoria? Även om de belgiska och brittiska juryerna bara gav Loreen 6 poäng var, så kunde hon kassera in 10or och 12or från alla andra - något som Danny inte lyckades med i samma skala. Och jämfört med dessa två hade aldrig något annat bidrag en chans - bara David Lindgren lyckades lura till sig en 12a av den stackars maltesiska juryn, som antagligen tyckte att den där nya dansen "breakdance" verkade lite spännande. Den enda slutsatsen man kan dra av detta är att Euphoria är en låt som verkar gå hem i Europa. Jämfört med Eric Saade som "bara" fick 81 poäng från internationella juryn (och han kom ändå 3:a sedan i Eurovision) så är Loreens poängrekord på 114 jurypoäng något som får förhoppningarna att växa enormt.
Någonstans borde detta innebära att Sverige valt den mest internationella låt vi kunde - något som iallafall borde leda till ännu en fin topplacering i Eurovision.
3. Oddsdrottningen. Loreen var redan efter första deltävlingen den solklara favoriten hos alla bettingbolag, och lyckades komma ner i fullständig sanslösa 1.01 i odds timmarna innan finalen. Du hade i stort sett bara fått pengarna tillbaka om du satsat på henne. Men som om inte detta vore nog så var hennes blotta favoritskap anledningen till att Sverige enda sedan februari har toppat oddsligan i Eurovision. Sverige var, trots att vi ännu inte valt vårt bidrag, storfavoriter till att vinna i Baku - 4 gånger pengarna för vinst! Närmaste konkurrenten Ryssland låg på 7 gånger pengarna. Men när Loreen stod klar som vinnare sjönk oddsen omedelbart på en svensk vinst i ESC, och ligger numera på smått otroliga 2,75 gånger pengarna - 2 månader innan finalen!
4. Youtubedrottningen. Loreen har inte bara visat sig populär i Sverige, utan lyckades även nästla in sig i en spansk reklam för tv-serien "Gossip Girl" i Februari. Hur nu detta gick till är svårt att säga, eftersom låten inte var officiellt släppt än. Men det tyder ju på att låten blev internationellt etablerad redan innan den blev etablerad i Sverige..
Frågan är hur länge det dröjer innan låten når miljongränsen på antal visningar? Bland de klipp som fanns på melodifestivalbidragen i år, så var Loreen klar vinnare, men i konkurrens med MC Ranelid och Danny så var det ändå ganska jämnt. Det råder dock inga som helst tvivel om att klippen är som gjorda för att spelas på Youtube - kanske var det därför som SVT lade till lite häftiga specialklipp i Loreens nummer i finalen så det skulle se lite proffsigare ut.
5. Det vackra och unika. Även om jag vet att alla inte är överens om låten i sig var bra, så är de allra flesta av oss beredda att erkänna att detta var något vackert och fullständigt unikt. Dansen, scenen, sången och kläderna - allt skapade en unik känsla, något som man inte sett tidigare i Melodifestivalen. Möjligtvis med undantag av Loreens bidrag från ifjol. Men mycket få låtar kan beröra på detta väldigt direkta sätt - något som förhoppningsvis kommer ge Sverige ett bra utgångsläge. Att alla, både i och utanför Sverige, snackar om denna låt är ju också ett tydligt tecken - Loreen är något nytt som inte lär kunna viftas bort som en dussinlåt.
Med detta sagt måste vi ändock konstatera att inte allt är guld och gröna dalar i Schlagerland. Det finns faktisk en del saker som talar emot att vi valt rätt låt att representera Sverige i Baku. Det mest uppenbara är kanske framförallt att Euphoria har en ganska medioker refräng som helt saknar musikalisk genialitet. Den känns snarare som en typisk G:son refräng som var och varannan schlagerlåt har haft i alla tider. Dessutom har låten fått kritik för att den känns för gammalmodig - liknande låtar skrevs på 90-talet och har sedan dess länge förpassats till musikens glömska. Därför kan vi inte heller räkna med att den ska gå hem lika bra överallt. Ett jobbigt faktum är också att vi svenskar nu har haft 6 veckor på oss att höra låten, varav 2 veckor på radio. Vi hade vant oss vid den när finalen drog igång - och då är det alltid lättare att rösta på den. I Eurovision är det dock så att de allra flesta hör låtarna för första gången, och därmed inte har chansen att vänja sig vid en låt. Frågan är om Loreen håller för att ge ett så bra första intryck? Vi får hoppas det.
Och vad gäller bettingoddsen - Odds kan förändras snabbt. Bara för att Sverige toppar listan idag behöver vi inte göra det dagen innan finalen. Tvärtom - Sverige har varit oddsfavoriter förut - och ändå missat topplaceringar. 2008 var Charlotte Perrelli given favorit - men föll pladask i finalen. Även Carola, som 2006 var en av två förhandstippade favoriter till segern - fick nöja sig med en femte plats i Athen. Ingen hade nog kunnat förutspå att ett gäng monster från Finska Lappland skulle gå och vinna hela tjottabalongen? Så räkna inte bort någon än - allt kan hända!
lördag 10 mars 2012
Inför Globen: Håller Loreen för trycket?
Då så! Sex veckors konstant hjärntvätt är snart över - nu är finalen i Melodifestivalen äntligen i antågande! 10 förhoppningsfulla artister (samt Björn Ranelid) står redo i startgroparna, alla har målet att få åka till Kaukasus eldsland: Azerbajdzjan för att representera Sverige i Eurovision i Maj.
Men, bara en artist kommer få den möjligheten - och just nu heter hon Loreen. Det har aldrig rått något tvivel om att hon och hennes "Euphoria" kommer att vinna Melodifestivalen 2012. Enda sedan första deltävlingen i Växjö i början av Februari har hon toppat bettinglistorna, hon har spelats utomlands och på youtube, för att inte tala om downloadslistorna. Men hon har faktiskt en del konkurrenter, och ingenting är givet i dessa tider. Därför ska jag nu försöka reda ut en del av det i min genomgång av årets finalfält:
1. David Lindgren - Shout it out
En helgjuten låt, en otroligt stark öppnare och en fantastisk artist. Trots att vi bara lärde känna David Lindgren för en sisådär 3-4 veckor sedan har han redan hunnit bli en av de mest folkkära artisterna i Sverige. Kanske är det för att han ser ut att ha så roligt på scenen, kanske är det p.g.a. den häftiga moderna låten eller bara det elegant dansnumret han bjuder på? Något är det iallafall, och det råder ingen tvekan om att han kommer att göra comeback i Melodifestivalen - kanske redan nästa år? Men i år är han ännu alldeles för färsk för att kunna kamma hem segern, och i synnerhet i det motstånd han har ifrån de andra mer etablerade artisterna. Dessutom är hans låt inte så pass stark att den skulle hålla hela vägen i Baku - trots sitt moderna sound. Refrängen saknas i princip helt och det finns ingen egentlig hook - en vital del för vilken Eurovisionvinnare som helst!
Schlagermagisterns Betyg: VG
2. Thorsten Flinck och Revolutionsorkestern - Jag reser mig igen
Kan fortfarande inte fatta hur denna barfotade man kunde få vissa människor att tycka att han är "musikalisk". Flinck är inte en artist - han är en dramaten-skådespelare som ska syssla med pjäser som Tjekovs "Måsen"... Men Flinck är samtidigt en typisk "showman" som, precis som Dolph Lundgren, har den klassiska "Bad Guy" looken och därför är perfekt för Melodifestivalen - eller iallafall alla de som hatar den. Han är fullständigt malplacerad, och blir därmed en attraktion utan dess like i tävlingen = klirr i kassan för SVT. Nu är visserligen inte Flinck den förste skådespelaren att tävla i MF, redan 1977 tävlade Eva Rydberg med "Charlie Chaplin" och vem minns inte Björn Källman i 2006 års final med "Älskar du livet"? Personligen vill jag snarare dock likna Flincks "Jag reser mig igen" med en annan film/dokumentär-kändis som gjort Melodifestival, närmare bestämt Kenta"dom kallar oss mods" Gustafsson i 1980 års melodifestivalklassiker "Utan att Fråga".
Schlagermagisterns Betyg: IG
3. Dead by April - Mystery
Growlen gjorde entré i årets festival och tog sig till allas förvåning direkt till final - om än i en deltävling med väldigt dålig konkurrens. Det kan dock inte förnekas att det nu så här 5 veckor senare känns ganska hemtamt att lyssna på "Mystery", det är inte längre en utmanande låt som gör folk illa till mods. Men kanske har den därför förlorat lite av sitt värde? Eller har den kanske rent av seglat upp som en av favoriterna till topp 5??? Det är svårt att förutse något om den här låten - den kan lika gärna floppa som toppa! Personligen måste jag ju erkänna att den växt på mig ordentligt sedan sist, och jag skulle absolut inte bli ledsen om den hamnade i topp 5. Men growlens tid i Eurovision är dock ännu inte kommen - iallafall inte i svensk regi!
Schlagermagisterns Betyg: G+
4. Lisa Miskovsky - Why start a fire
Här har vi kanske det bidrag som kommer att chocka allra mest ikväll - jag tror kanske att den har något som internationella juryn kan se, men inte vi andra. Lisa är mycket etablerad och att hon skulle komma med i Melodifestivalen var det nog få som räknade med. Nu är hon i final, och kan mycket väl komma att chocka sig till, om inte en förstaplats, så iallafall en andra eller tredjeplats. Jag unnar verkligen Lisa en stark framgång, och det är faktiskt skönt med en så proffsig och helgjuten låt som denna. Men samtidigt måste jag påpeka att en sådan låt är dömd till evigt mörker i Eurovision - det är ingen partyhöjare, ingen dansmaskin och ingen mäktig gastkramande ballad. Det är bara snyggt. Men det räcker aldrig i Baku, och just därför tycker jag att vi kan hålla det där - ett mycket väl utfört jobb Lisa, men nöj dig gärna med en andraplats!
Schlagermagisterns Betyg: MVG-
5. Top Cats - Baby Doll
Rockabilly för fulla muggar - ännu en gång! Personligen hade ju jag aldrig tippat att den skulle gå så här långt, men det gjorde den med Guds förtjänst på något konstigt sätt. Visserligen en helt okej Rockabillylåy, som faktiskt är en liten partyhöjare - men tror kanske inte den är så modern att den tilltalar alla, i synnerhet inte söder om Smygehuk. Men jag måste säga att jag inte alls saknar den konventionella rocken (som nu lyst med sin frånvaro ganska länge i MF), utan istället har rockabillyn fyllt tomrummet mycket väl. Till och med bättre. Men precis som för rocken så är dessa obligatoriska bidrag enbart utfyllnad för att "bredda" utbudet. En seger kommer det aldrig att bli tal om. Hoppas jag.
Schlagermagisterns Betyg: VG-
6. Loreen - Euphoria
Vinnaren. Måste säga att jag inte trodde en sekund på Loreen inför Melodifestivalen. Inte heller trodde jag att den faktiskt skulle bli favorit efter att jag hade hört och sett den. Men efter 5 veckor av total skit, så är den faktisk den bästa låten, deprimerande nog. Okej, den är bra, om än inte så bra som den kunde ha varit om den haft en ordentlig refräng, men ändå så pass bra att den skulle kunna platsa i Eurovision. Och det verkar bettingbolagen hålla med om: Just nu ligger Sverige klar etta på bettinglistorna till Eurovisionvinsten, trots att vi inte valt bidraget än. Loreens favoritskap är därför redan etablerat i Europa, och det är nästan alltid en bra indikation. MEN, INTE PRECIS ALLTID. Sverige har varit förhandsfavoriter förut och fallit hårt. Charlotte Perrelli 2008 är en av dem. Men Loreen är inte en potentiell transvestit, utan bjuder på ett äkta konstnärligt nummer med fantastisk röst. Problemet är kanske snarare att det blir lite för konstnärligt och äkta, något som kan sticka i ögonen på folket ute i Europa. Då kan det kanske istället bli en juryfavorit kanske? De har ju hälften av rösterna i Eurovision, och det är ju inte fel med hälften av rösterna ändå? Nåja, internationella Juryn kommer bli en bra indikation på om denna låt faktiskt ÄR Eurovisionvinnarmaterial - i sådana fall är det bara att rösta på! Hoppas Hoppas!
Schlagermagisterns Betyg: MVG
7. Ulrik Munther - Soldiers
Gäsp. Är så vansinnigt trött på tonåriga Bob Dylan-wannabes, med munspel och finnar! Gå i skolan, lär dig träslöjd och skaffa ett riktigt jobb! Kan visserligen förstå att unga pojkar lockar unga tjejer och desperata kvinnor i medelåldern, men låten bjuder inte till någon allmän beundran. En trött och tråkig visa i marschtakt. Tre minuter av mitt liv - borta för alltid. Tack Ulrik!!
Schlagermagisterns Betyg: G-
8. Björn Ranelid ft. Sara Li - Mirakel
Jag orkar inte slakta den här låten en gång till. Jag är så vansinnigt trött på att ständigt kommentera denna ursinniga vanskapta så kallade "låt". Inte nog med att alla pratar om den - den har ju för tusan blivit ett fenomen som har ett eget liv! Hur fasen kunde detta ske??? HUR KUNDE RANELID BLI SYNONYMT MED MELODIFESTIVALEN????? Otroligt. Det är det enda verkliga miraklet för Ranelid! Faktumet kvarstår dock att hans armé av schlagerhatare nu är splittrad, eftersom Flinck nog lockar lika många till sig. Slaget blir nog tufft. Dessutom finns nu dessutom en internationell jury att kämpa mot, en kamp som Ranelid verkligen behöver ett mirakel för att vinna. Låt oss hoppas att solbrännan inte bränner honom i strålkastarljuset, för det lär inte bli någon champagnedusch för Ranelid ikväll.
Schlagermagisterns Betyg: IG
9. Molly Sandén - Why am I crying
Molly, som alltid är något av en favorit för mig, har ännu en gång lyckats ta sig till final. I år så snackas det dock mer om hennes förra relation med Eric Saade än om låten själv - eller egentligen så snackas det ganska mycket om den, eftersom den handlar om en separation. "Kommer Molly att klara pressen att möte Eric igen?" Vad händer om hon vinner och får ta emot statyetten av Eric på scenen inför flera miljoner tittare? Kvällspressen går i extas. Själv ser jag bara fram emot att se hennes starka scenframträdande igen. Trots att låten saknar den där fundamentala höjningen och "hooken" så är det en genuin låt som nog skulle passa i Eurovision om den fick chansen. Dessutom ger Molly en fantastisk passion och inlevelse i sången, bara det är värt 12 poäng! Men jag skulle nog säga att det är rätt kört iallafall, ballader av detta slag brukar bara funka för Sanna Nielsen. Sist jag kollade så var hon blond och inte brunett. Tyvärr Molly, men högt betyg av mig iallafall.
Schlagermagisterns Betyg: MVG-
10. Danny Saucedo - Amazing
Sista låten ut, den som oftast brukar vinna. I år är dock Danny, precis som ifjol, nästfavoriten - något som han självklart inte vill vara. Men faktumet kvarstår - hans låt hyllas inte lika mycket som Loreens, ingen pratar om den och inga enorma listframgångar. Han är hela tiden snäppet bakom. Trots en fullständigt kolossal scenshow som bryter alla gränser och tar Melodifestivalen till en helt ny nivå, så är han bara den givna tvåan. Mycket av detta beror på att han gjorde ett nervöst intryck i Malmö, och sjöng fel och falskt. Så får man inte göra om man vill bli Eurovisionvinnare. Men han har en stabil fanbas, och han har en helt okej låt som känns 2013 snarare än 2012. Sverige skulle i varje fall inte skämma ut sig med honom i Baku, men troligen blir det ännu en sur andraplats för Danny. Hoppas han kommer tillbaka, kanske då iklädd en dräkt helt i LED?
Schlagermagisterns Betyg: MVG
Loreen lär vinna, men om hennes influensa satt sina spår i rösten kan det bli en mer öppen fråga än vi tidigare räknat med! Inget är skrivet i sten! Men det som blir viktigast att hålla ögonen på ikväll är Internationella Juryn - rösta som dom! Det ska bli oerhört spännande att se vilka de vill se i Eurovision. Förra året vann Saade knappt i den omröstningen - han kom 3:a i Düsseldorf. Kan det bli ännu bättre i år? Vi får se! Håll tummarna för att rätt låt vinner nu!
Men, bara en artist kommer få den möjligheten - och just nu heter hon Loreen. Det har aldrig rått något tvivel om att hon och hennes "Euphoria" kommer att vinna Melodifestivalen 2012. Enda sedan första deltävlingen i Växjö i början av Februari har hon toppat bettinglistorna, hon har spelats utomlands och på youtube, för att inte tala om downloadslistorna. Men hon har faktiskt en del konkurrenter, och ingenting är givet i dessa tider. Därför ska jag nu försöka reda ut en del av det i min genomgång av årets finalfält:
1. David Lindgren - Shout it out
En helgjuten låt, en otroligt stark öppnare och en fantastisk artist. Trots att vi bara lärde känna David Lindgren för en sisådär 3-4 veckor sedan har han redan hunnit bli en av de mest folkkära artisterna i Sverige. Kanske är det för att han ser ut att ha så roligt på scenen, kanske är det p.g.a. den häftiga moderna låten eller bara det elegant dansnumret han bjuder på? Något är det iallafall, och det råder ingen tvekan om att han kommer att göra comeback i Melodifestivalen - kanske redan nästa år? Men i år är han ännu alldeles för färsk för att kunna kamma hem segern, och i synnerhet i det motstånd han har ifrån de andra mer etablerade artisterna. Dessutom är hans låt inte så pass stark att den skulle hålla hela vägen i Baku - trots sitt moderna sound. Refrängen saknas i princip helt och det finns ingen egentlig hook - en vital del för vilken Eurovisionvinnare som helst!
Schlagermagisterns Betyg: VG
2. Thorsten Flinck och Revolutionsorkestern - Jag reser mig igen
Kan fortfarande inte fatta hur denna barfotade man kunde få vissa människor att tycka att han är "musikalisk". Flinck är inte en artist - han är en dramaten-skådespelare som ska syssla med pjäser som Tjekovs "Måsen"... Men Flinck är samtidigt en typisk "showman" som, precis som Dolph Lundgren, har den klassiska "Bad Guy" looken och därför är perfekt för Melodifestivalen - eller iallafall alla de som hatar den. Han är fullständigt malplacerad, och blir därmed en attraktion utan dess like i tävlingen = klirr i kassan för SVT. Nu är visserligen inte Flinck den förste skådespelaren att tävla i MF, redan 1977 tävlade Eva Rydberg med "Charlie Chaplin" och vem minns inte Björn Källman i 2006 års final med "Älskar du livet"? Personligen vill jag snarare dock likna Flincks "Jag reser mig igen" med en annan film/dokumentär-kändis som gjort Melodifestival, närmare bestämt Kenta"dom kallar oss mods" Gustafsson i 1980 års melodifestivalklassiker "Utan att Fråga".
Schlagermagisterns Betyg: IG
3. Dead by April - Mystery
Growlen gjorde entré i årets festival och tog sig till allas förvåning direkt till final - om än i en deltävling med väldigt dålig konkurrens. Det kan dock inte förnekas att det nu så här 5 veckor senare känns ganska hemtamt att lyssna på "Mystery", det är inte längre en utmanande låt som gör folk illa till mods. Men kanske har den därför förlorat lite av sitt värde? Eller har den kanske rent av seglat upp som en av favoriterna till topp 5??? Det är svårt att förutse något om den här låten - den kan lika gärna floppa som toppa! Personligen måste jag ju erkänna att den växt på mig ordentligt sedan sist, och jag skulle absolut inte bli ledsen om den hamnade i topp 5. Men growlens tid i Eurovision är dock ännu inte kommen - iallafall inte i svensk regi!
Schlagermagisterns Betyg: G+
4. Lisa Miskovsky - Why start a fire
Här har vi kanske det bidrag som kommer att chocka allra mest ikväll - jag tror kanske att den har något som internationella juryn kan se, men inte vi andra. Lisa är mycket etablerad och att hon skulle komma med i Melodifestivalen var det nog få som räknade med. Nu är hon i final, och kan mycket väl komma att chocka sig till, om inte en förstaplats, så iallafall en andra eller tredjeplats. Jag unnar verkligen Lisa en stark framgång, och det är faktiskt skönt med en så proffsig och helgjuten låt som denna. Men samtidigt måste jag påpeka att en sådan låt är dömd till evigt mörker i Eurovision - det är ingen partyhöjare, ingen dansmaskin och ingen mäktig gastkramande ballad. Det är bara snyggt. Men det räcker aldrig i Baku, och just därför tycker jag att vi kan hålla det där - ett mycket väl utfört jobb Lisa, men nöj dig gärna med en andraplats!
Schlagermagisterns Betyg: MVG-
5. Top Cats - Baby Doll
Rockabilly för fulla muggar - ännu en gång! Personligen hade ju jag aldrig tippat att den skulle gå så här långt, men det gjorde den med Guds förtjänst på något konstigt sätt. Visserligen en helt okej Rockabillylåy, som faktiskt är en liten partyhöjare - men tror kanske inte den är så modern att den tilltalar alla, i synnerhet inte söder om Smygehuk. Men jag måste säga att jag inte alls saknar den konventionella rocken (som nu lyst med sin frånvaro ganska länge i MF), utan istället har rockabillyn fyllt tomrummet mycket väl. Till och med bättre. Men precis som för rocken så är dessa obligatoriska bidrag enbart utfyllnad för att "bredda" utbudet. En seger kommer det aldrig att bli tal om. Hoppas jag.
Schlagermagisterns Betyg: VG-
6. Loreen - Euphoria
Vinnaren. Måste säga att jag inte trodde en sekund på Loreen inför Melodifestivalen. Inte heller trodde jag att den faktiskt skulle bli favorit efter att jag hade hört och sett den. Men efter 5 veckor av total skit, så är den faktisk den bästa låten, deprimerande nog. Okej, den är bra, om än inte så bra som den kunde ha varit om den haft en ordentlig refräng, men ändå så pass bra att den skulle kunna platsa i Eurovision. Och det verkar bettingbolagen hålla med om: Just nu ligger Sverige klar etta på bettinglistorna till Eurovisionvinsten, trots att vi inte valt bidraget än. Loreens favoritskap är därför redan etablerat i Europa, och det är nästan alltid en bra indikation. MEN, INTE PRECIS ALLTID. Sverige har varit förhandsfavoriter förut och fallit hårt. Charlotte Perrelli 2008 är en av dem. Men Loreen är inte en potentiell transvestit, utan bjuder på ett äkta konstnärligt nummer med fantastisk röst. Problemet är kanske snarare att det blir lite för konstnärligt och äkta, något som kan sticka i ögonen på folket ute i Europa. Då kan det kanske istället bli en juryfavorit kanske? De har ju hälften av rösterna i Eurovision, och det är ju inte fel med hälften av rösterna ändå? Nåja, internationella Juryn kommer bli en bra indikation på om denna låt faktiskt ÄR Eurovisionvinnarmaterial - i sådana fall är det bara att rösta på! Hoppas Hoppas!
Schlagermagisterns Betyg: MVG
7. Ulrik Munther - Soldiers
Gäsp. Är så vansinnigt trött på tonåriga Bob Dylan-wannabes, med munspel och finnar! Gå i skolan, lär dig träslöjd och skaffa ett riktigt jobb! Kan visserligen förstå att unga pojkar lockar unga tjejer och desperata kvinnor i medelåldern, men låten bjuder inte till någon allmän beundran. En trött och tråkig visa i marschtakt. Tre minuter av mitt liv - borta för alltid. Tack Ulrik!!
Schlagermagisterns Betyg: G-
8. Björn Ranelid ft. Sara Li - Mirakel
Jag orkar inte slakta den här låten en gång till. Jag är så vansinnigt trött på att ständigt kommentera denna ursinniga vanskapta så kallade "låt". Inte nog med att alla pratar om den - den har ju för tusan blivit ett fenomen som har ett eget liv! Hur fasen kunde detta ske??? HUR KUNDE RANELID BLI SYNONYMT MED MELODIFESTIVALEN????? Otroligt. Det är det enda verkliga miraklet för Ranelid! Faktumet kvarstår dock att hans armé av schlagerhatare nu är splittrad, eftersom Flinck nog lockar lika många till sig. Slaget blir nog tufft. Dessutom finns nu dessutom en internationell jury att kämpa mot, en kamp som Ranelid verkligen behöver ett mirakel för att vinna. Låt oss hoppas att solbrännan inte bränner honom i strålkastarljuset, för det lär inte bli någon champagnedusch för Ranelid ikväll.
Schlagermagisterns Betyg: IG
9. Molly Sandén - Why am I crying
Molly, som alltid är något av en favorit för mig, har ännu en gång lyckats ta sig till final. I år så snackas det dock mer om hennes förra relation med Eric Saade än om låten själv - eller egentligen så snackas det ganska mycket om den, eftersom den handlar om en separation. "Kommer Molly att klara pressen att möte Eric igen?" Vad händer om hon vinner och får ta emot statyetten av Eric på scenen inför flera miljoner tittare? Kvällspressen går i extas. Själv ser jag bara fram emot att se hennes starka scenframträdande igen. Trots att låten saknar den där fundamentala höjningen och "hooken" så är det en genuin låt som nog skulle passa i Eurovision om den fick chansen. Dessutom ger Molly en fantastisk passion och inlevelse i sången, bara det är värt 12 poäng! Men jag skulle nog säga att det är rätt kört iallafall, ballader av detta slag brukar bara funka för Sanna Nielsen. Sist jag kollade så var hon blond och inte brunett. Tyvärr Molly, men högt betyg av mig iallafall.
Schlagermagisterns Betyg: MVG-
10. Danny Saucedo - Amazing
Sista låten ut, den som oftast brukar vinna. I år är dock Danny, precis som ifjol, nästfavoriten - något som han självklart inte vill vara. Men faktumet kvarstår - hans låt hyllas inte lika mycket som Loreens, ingen pratar om den och inga enorma listframgångar. Han är hela tiden snäppet bakom. Trots en fullständigt kolossal scenshow som bryter alla gränser och tar Melodifestivalen till en helt ny nivå, så är han bara den givna tvåan. Mycket av detta beror på att han gjorde ett nervöst intryck i Malmö, och sjöng fel och falskt. Så får man inte göra om man vill bli Eurovisionvinnare. Men han har en stabil fanbas, och han har en helt okej låt som känns 2013 snarare än 2012. Sverige skulle i varje fall inte skämma ut sig med honom i Baku, men troligen blir det ännu en sur andraplats för Danny. Hoppas han kommer tillbaka, kanske då iklädd en dräkt helt i LED?
Schlagermagisterns Betyg: MVG
Loreen lär vinna, men om hennes influensa satt sina spår i rösten kan det bli en mer öppen fråga än vi tidigare räknat med! Inget är skrivet i sten! Men det som blir viktigast att hålla ögonen på ikväll är Internationella Juryn - rösta som dom! Det ska bli oerhört spännande att se vilka de vill se i Eurovision. Förra året vann Saade knappt i den omröstningen - han kom 3:a i Düsseldorf. Kan det bli ännu bättre i år? Vi får se! Håll tummarna för att rätt låt vinner nu!
onsdag 7 mars 2012
Uppdrag granskning om der führer: Är Björkmans sista potatis satt?
Äntligen har det granskande SVT-programmet Uppdrag Granskning valt att undersöka något som faktiskt är viktigt, nämligen SCHLAGER! Det timmeslånga programmet som sändes nu på onsdagskvällen lade 30 minuter på att trasha Björkman - om än att han faktisk fick möjlighet att bemöta all kritik (till skillnad från andra program Uppdrag Granskning gjort). Men avsikten var glasklar: Björkman är maktfullkomlig i melodifestivalen. Men det har vi vetat sedan 2002, det var absolut inga nyheter. Det som är intressant är snarare hur Björkman själv resonerar om sig själv, eller snarare självförnekar sig så till den milda grad att man faktiskt undrar om han ens är medveten om vem han faktiskt är... Nåja. Svenskar ska ju vara ödmjuka- om man inte är Ranelid eller Bert Karlsson.
Men programmet visar på ett otvivelaktigt faktum: Björkman har INTE avsikten att få rätt låt att vinna, utan att få de HÖGSTA tittarsiffrorna. Så är det bara. Han skulle inte själv förneka det. Han påpekar faktiskt ständigt att väljer låtar för att få den bästa showen, för att locka flest tittare. Därför har hans befogenheter blivit i stort sett ändlösa, hans expertis och ledarskap är inte ifrågasättbart eftersom det är han som är spindeln i nätet - entreprenören med kontakterna. Alla vet vem han är, alla vet hans bakgrund och hans vänner - ingen vågar då ifrågasätta honom. Klart att han inte ifrågasätter sig själv då, eller kritiskt granskar sina egna val, han är ju omgiven av ja-sägare. Björkman kan egentligen inte hållas skyldig för att Melodifestivalen inte producerat några mästare sedan 1999, även om svenska låtskrivare slagit stort i eurovision gång på gång de sista åren. Felet ligger i SVT, som inte alls delar svenska folkets strävan att faktiskt vinna eurovision. Snarare vill de konkurrera ut TV4:s Idol, och behålla makten över tittarna med årets största TV-arrangemang. Inte konstigt att så många tycker att Melodifestivalen fått storhetsvansinne, när klädbyten, pyroteknik och led-skärmar har blivit viktigare än bra låtar. Björkman myglar inte ens med det - enda anledningen till att Ranelid, Flinck och Sean Banan kom med i årets upplaga var för att skapa mer show och attraktion - för att locka till sig tittare som annars inte skulle kolla. Tyvärr ströks då antagligen låtar som faktiskt var bra, och som kanske rent av skulle kunna ha vunnit Eurovision, såsom "Running Scared" med svenska Sandra Bjurman som låtskrivare som istället vann eurovision för Azerbajdzjan 2011.
Det är just här som det största problemet ligger - hade Björkman varit en upplyst dispot som verkligen kämpat för att rätt låt skulle vinna, hade vi aldrig ifrågasatt honom. Visst, kanske hade artisterna som deltagit alla varit hans kompisar, men låtarna som de sjungit hade varit de bästa och Sverige hade haft en fullständig dominans i Eurovision. Nu är det dock så att Björkman bara ser till showen - och artister som kan skapa rabalder. Då blir det musikalisk pannkaka ála Ranelid. Björkman och hela hans SVT-regim är grunden till Melodifestivalens förfall, där proteströstandet är en så självklar del att den nästan blivit ett egenvärde - genom höjda tittarsiffror. Tyvärr skänker inte Uppdrag Granskning en endaste tanke åt detta, även om det är detta som gjort folk så ypperligt förbannade på Björkman.
Och med all rätta, prioriterar man skit framför guld så ska man få skit för det också.
En annan tanke som är central i Uppdrag Granskning är att Melodifestivalen skulle utge sig för att vara en folklig fest, där alla har en rättvis chans att delta - medan den tvärtom är genomkorrumperad och otroligt svår att komma in i. Att detta är sant är en given självklarhet - precis som "Så ska det låta" och "Doobidoo" så måste det vara en strikt kontroll på vem som får slösa SVT:s dyrbara sändningstid.
Men att tävlingen genom Björkman blivit så fruktansvärt korrumperad är helt oförsvarligt. Jag skäms över detta, det känns som jag bor i Ryssland (även om Ryssland faktiskt vinner Eurovision titt som tätt)... Men det värsta av allt är ändå att Björkman själv nog inte är att anklaga - han gör vad han tror är rätt, och använder alla sina artistkontakter. Att de sedan är kopplade till SAMMA skivbolag är bara ett deprimerande faktum i Sverige 2012. Men det visar snarare på skivbolagens genomruttna system, som aldrig varit en helt fungerande marknad. Tyvärr är Melodifestivalen en slav för detta system, trots att vi tv-licensbetalare står för notan. Jag håller med om att vi då faktiskt ska ha rätt att kräva att hålla ett så stort och viktigt program borta från sådana korrumperade system, och öppna dörrarna för alla - och låta sångens kvalitet vara det viktiga, inte vilket skivbolag som fick den och vilken artist som Björkman tycker den passar till. Sorgligt.
Men jag måste samtidigt ta Björkman i försvar. En Melodifestival utan stora namn och kända ansikten hade varit en tittarlös festival. Må hända att Sverige vunnit Eurovision, men ingen hade brytt sig. Vi skulle mycket sannolikt få tillbaka den situation som rådde på 90-talet, då redaktionen fick in kanske 50 låtar och trots detta inte kunde hitta en enda etablerad artist som haft en hit på listorna under året, att sjunga. Då fick vi istället låtar som "World Wide Webb" och "Venus Butterfly" som överträffade allt annat bara genom sin meningslöshet. Inga kända artister inga bra låtar, utom möjligtvis en - som sedan vann alltihop i Eurovision. Då var Sverige en stormakt i Europa, och Melodifestivalen ett efterblivet nischat program för sin närmaste fanklubb.
Men - det MÅSTE finnas ett mellanting! Självklart vill ingen ha tillbaka 90-talets mörka tid till Melodifestivalen, men jag är övertygad om att det finns stora vinster i att låta ändra urvalsprocessen - låta fler låtar med okända och oetablerade låtskrivare komma fram - Och nej Björkman, webbjoker är inte en lösning! Snarare ett problem, eftersom folk kan rösta på sina vänner och släktingar helt utan att bry sig om låten.
Vad som måste ske är att Björkman måste bort från den fullkomliga makten, eller iallafall dela med sig av den till tre-fyra andra människor som har kontakter bortom Mariann records och Lionheart. Dessutom måste kvoteringen bort, finns inga bra growl-låtar bland de 32 bästa låtarna - SKIT I DET!!!! Finns inga bra "poet-rapparlåtar-med-sunkig-melodislinga-i-bakgrunden-låtar - SKIT I DET!!!!
Det är heller inget farligt med att släppa in en helt okänd artist/låtskrivare i tävlingen om låten är bra! Se på David Lindgren - helt okänd för de flesta ändå är han en snackis och hans låt stor!
Vi behöver fler sådana! Vad som nu händer är istället att samma artister återanvänds år efter år efter år - eftersom Björkman är kompis med dem!!!!
MAN BEHÖVER INTE VARA KÄRNFYSIKER FÖR ATT FÖRSTÅ VAD PROBLEMET ÄR!
Jag tackar därför Uppdrag Granskning för ett mycket välgjort program, och hoppas att Björkman tar till sig kritiken. Men ärligt talat så har jag svårt att tro att Björkman har förmåga att förstå situationen - han lever i sin egen lilla rosa värld med sina vänner. Han kan inte förstå att det skulle kunna göras bättre annorlunda.
För den som är intresserad av en mer djupgående studie, kan ni läsa denna examensavhandling i Journalistik från 2010 där Björkmanregimen granskas ordentligt: http://gupea.ub.gu.se/bitstream/2077/25121/1/gupea_2077_25121_1.pdf
Här kan ni se Uppdrag Granskning om ni inte har sett det redan:
http://svtplay.se/v/2734886/uppdrag_granskning/del_8_av_18__portrattet_christer_bjorkman?cb,a1364145,1,f,-1/pb,a1364142,1,f,-1/pl,v,,2725502/sb,p103536,1,f,-1
söndag 4 mars 2012
Andra chansen - ett skämt som inte var roligt
Jaha, där satt spiken i kistan på vad som utan tvekan har varit Sveriges sämsta Melodifestival sedan 2001. Ambitionsnivån är brutalt låg, inte bara hos artisturvalet men även svenska folket som nu röstat fram både egofilen Ranelid till finalen, utan nu också dramaqueenen Thorsten Flinck. Fantastiskt. Det enda som finns att glädjas över är att de båda tävlar om samma röstare i finalen, vilket effektivt lär stoppa deras (fullt respektabla) chanser till att vinna och därigenom representera Sverige i Eurovision. Men de lär komma skyhögt upp i resultatlistan - helt genom proteströstandet som de nu kommer orsaka.
Nåja. Andra chansen var värdelös på fler sätt än bara genom sitt resultat. Visserligen gjorde Sarah ett hästjobb som ensam programledarinna, dumpad av de andra tjejerna - som annars varit de humoristiska inslagen. Problemet var dock att i en så fruktansvärt dålig deltävling som denna - med idel ratade bidrag av låg kvalitet - så BEHÖVS något roligt inslag för att man som tittare ska kunna glömma de ångestframkallande låtarna. Men nej, Björkman ansåg väl att det var för kostsamt att betala för ytterligare två programledarinnor för kvällen.
Överlag så är det bara Gina Dirawi som varit något utropstecken under turnén hittills, Helena Bergström har snarare varit ett sänke genom sina allt annat än roliga inslag framför tv:n. Men idétorkan verkar vara total, och när jag ser Gina Dirawi äta pannkakor med Thorsten Flinck dog lite av mig. Jag vet inte hur vi ska kunna repa oss - kanske om Loreen vinner och tar hem spelet i Baku, men då måste Björkman ryka ändå. Skulle skämmas ögon ur mig om vi fick se Helena Bergström i tjockismask i pausinslagen i Eurovision.
Startfältet i finalen utsågs av Christer "der führer" Björkman och ser ut som följer:
1. Shout it out - David Lindgren
2. Jag reser mig igen - Thorsten Flinck & Revolutionsorkestern
3. Mystery - Dead by April
4. Why start a fire - Lisa Miskovsky
5. Baby Doll - Top Cats
6. Euphoria - Loreen
7. Soldiers - Ulrik Munther
8. Mirakel – Björn Ranelid feat. Sara Li
9. Why am I crying - Molly Sandén
10. Amazing – Danny Saucedo
Christer sätter alltid sina favoriter som etta och tia, eftersom de placeringarna är de som oftast brukar vinna. I år så är dock en ballad superfavorit (Loreen) och det passar sig givetvis inte för dessa två viktiga startplaceringar. Istället får hon starta som sexa - mitt i smeten. Senaste gången någon vann från den positionen hette bidraget "det gör ont" och artisten Lena PH. Låt oss tro att historien upprepar sig.
David Lindgren får en gratischans när han inleder finalen - en mycket åtråvärd position. Likaså har Danny den givna guldpositionen - samma som Eric hade förra året. Men oavsett placeringarna så början både media, bettingbolag och internetanvändare bli överens: Loreen borde vinna. Just nu är hennes youtube video den mest sedda av alla bidrag i årets MF och hennes odds är snart nere i 1x pengarna. Tur det.
Nåja. Andra chansen var värdelös på fler sätt än bara genom sitt resultat. Visserligen gjorde Sarah ett hästjobb som ensam programledarinna, dumpad av de andra tjejerna - som annars varit de humoristiska inslagen. Problemet var dock att i en så fruktansvärt dålig deltävling som denna - med idel ratade bidrag av låg kvalitet - så BEHÖVS något roligt inslag för att man som tittare ska kunna glömma de ångestframkallande låtarna. Men nej, Björkman ansåg väl att det var för kostsamt att betala för ytterligare två programledarinnor för kvällen.
Överlag så är det bara Gina Dirawi som varit något utropstecken under turnén hittills, Helena Bergström har snarare varit ett sänke genom sina allt annat än roliga inslag framför tv:n. Men idétorkan verkar vara total, och när jag ser Gina Dirawi äta pannkakor med Thorsten Flinck dog lite av mig. Jag vet inte hur vi ska kunna repa oss - kanske om Loreen vinner och tar hem spelet i Baku, men då måste Björkman ryka ändå. Skulle skämmas ögon ur mig om vi fick se Helena Bergström i tjockismask i pausinslagen i Eurovision.
Startfältet i finalen utsågs av Christer "der führer" Björkman och ser ut som följer:
1. Shout it out - David Lindgren
2. Jag reser mig igen - Thorsten Flinck & Revolutionsorkestern
3. Mystery - Dead by April
4. Why start a fire - Lisa Miskovsky
5. Baby Doll - Top Cats
6. Euphoria - Loreen
7. Soldiers - Ulrik Munther
8. Mirakel – Björn Ranelid feat. Sara Li
9. Why am I crying - Molly Sandén
10. Amazing – Danny Saucedo
Christer sätter alltid sina favoriter som etta och tia, eftersom de placeringarna är de som oftast brukar vinna. I år så är dock en ballad superfavorit (Loreen) och det passar sig givetvis inte för dessa två viktiga startplaceringar. Istället får hon starta som sexa - mitt i smeten. Senaste gången någon vann från den positionen hette bidraget "det gör ont" och artisten Lena PH. Låt oss tro att historien upprepar sig.
David Lindgren får en gratischans när han inleder finalen - en mycket åtråvärd position. Likaså har Danny den givna guldpositionen - samma som Eric hade förra året. Men oavsett placeringarna så början både media, bettingbolag och internetanvändare bli överens: Loreen borde vinna. Just nu är hennes youtube video den mest sedda av alla bidrag i årets MF och hennes odds är snart nere i 1x pengarna. Tur det.
lördag 3 mars 2012
Nyköping bjuder upp till Gästabud!
Jag är ganska övertygad om att de allra flesta av oss inte kunde bry sig mindre om kvällens andra chansen-deltävling. Ändå bara vet jag att kvällens deltävling kommer locka miljontals människor att slänga iväg telefonröster och pengar på låtar som de aldrig skulle ta i med tång i finalen. Nog är det ironiskt alltid, men samtidigt ganska representativt för Melodifestivalen som helhet 2012 - det mesta är skit, men skit som iallafall engagerar.
Efter kvällens gästabud i Nyköping lär inte bara Hertig Valdemar och Erik vara de enda som förolyckats i denna stad, förhoppningsvis har Thorsten Flinck och Sean Banan också satts i kedjor i de djupa fängelsevalven. Där kan de ju försöka tafsa "rooooompa"....
Men som det ser ut just nu tycker bettingbolagen att båda två har en mycket stark chans att gå vidare, även om bara en av dem kan det - beroende på duell-systemet.
Men ingenting är givet, den tillfrågade publiken i genrepet tyckte att Top Cats var givna i finalen, medan Sean Banan var klar tvåa. Ingenting verkar helt självklart, och personligen håller jag på Timoteij. Men, spänningen är ju också det enda som gör Andra Chansen värd att se på, eftersom ingen av dessa låtar kommer ha ens ett uns av chans i finalen - som alltmer framstår som en tvekamp mellan Danny och Loreen. Medan båda låtarna rensar banan på hitlistorna, verkar det internationella stödet för Loreen växa lavinartat - något som gjort Sverige till superfavoriter till att vinna i ESC (iallafall enligt bettingbolagen). Spännande utveckling!
Tyvärr så är det en hel vecka till finalen i Globen och därför får vi underhålla oss med vad som går. Här är mitt slutspelsträd:
Duell 1: Dynazty - Top Cats
Hårdrock mot rockabilly. Egentligen helt ointressant vem som vinner för min del eftersom vinnaren här möter Timoteij i semifinalen ändå - och torskar förhoppningvis då. Däremot måste jag säga att Rockabilly har en skrämmande skön appeal på Melodifestivalen, trots att det är 2012. Håller på toppkatterna.
Duell 2: Andreas Johnson - Timoteij
Tycker visserligen om Suede, och skulle gärna fått med mig Andreas Johnsson till finalen men Timoteij är ju alltid Timoteij även om Stormande hav inte är deras bästa låt någonsin direkt. Dessutom har Timoteij fortfarande en enorm fanskara runt om i landet, i synnerhet från de dagisbarn som nu lärt sig använda telefoner. Helt klart att Timoteij går vidare.
Duell 3: Thorsten Flinck och revolutionsorkestern - Lotta Engberg och Christer Sjögren
Dracula och Vildvittrorna mot Knäckehäxan och Frankensteins monster. Här finns inga vinnare - bara förlorare. Samtliga artister här är antingen förlegade arkeologiska mumier eller rumptafsande pundare. Helt otroligt att de tog sig så här långt egentligen. Hoppas de crashar båda två. Thorsten har dock otvivelaktigen största skaran anhängare ikväll.
Duell 4: Youngblood - Sean Banan
Har fortfarande svårt att förstå hur sjutton Youngblood kunde ta sig hela vägen till andra chansen - ett uruselt pojkband av sällan skådat slag som knappt kan sjunga och ännu mindre dansa. Sean Banan framstår som en världsvan operasångare i jämförelse. Solklar vinst för Sean Banan.
Semifinal 1: Top Cats - Timoteij
Här är det för mig inga tvivel om att Timoteij bör vinna, men med tanke på att det lika gärna kan sluta med Dynazty som motståndare så är jag mycket svårmodig just här. Skulle hoppas att Timoteij iallafall snor åt sig finalplatsen, eftersom finalen behöver lite skönt retrogung mitt bland alla konstiga avarter. Top Cats är sköna, men mot Timoteij är det tyvärr meningslöst att kämpa.
Semifinal 2: Sean Banan - Thorsten Flinck och Revolutionsorkestern
Döden möter Satan. Pest möter Kolera. Markoolio möter Naken-Janne. Kan troligen vara det värsta ögonblicket i Melodifestivalens historia. Jag bara hoppas slippa se Thorsten Flinck förstöra stämningen i Globen också, så jag hoppas och tror att Sean Banan vinner den här semin! Inte för att han skulle bidra med musikaliskt eller intellektuellt djup i finalen, men snarare att han skulle förhindra ondskans krafter att sabotera en ännu oskuldsfull tv-kväll om en vecka.
Rösta för 17 rätt nu Sverige. Vi behöver inte göra bort oss mer än vi redan har.
Efter kvällens gästabud i Nyköping lär inte bara Hertig Valdemar och Erik vara de enda som förolyckats i denna stad, förhoppningsvis har Thorsten Flinck och Sean Banan också satts i kedjor i de djupa fängelsevalven. Där kan de ju försöka tafsa "rooooompa"....
Men som det ser ut just nu tycker bettingbolagen att båda två har en mycket stark chans att gå vidare, även om bara en av dem kan det - beroende på duell-systemet.
Men ingenting är givet, den tillfrågade publiken i genrepet tyckte att Top Cats var givna i finalen, medan Sean Banan var klar tvåa. Ingenting verkar helt självklart, och personligen håller jag på Timoteij. Men, spänningen är ju också det enda som gör Andra Chansen värd att se på, eftersom ingen av dessa låtar kommer ha ens ett uns av chans i finalen - som alltmer framstår som en tvekamp mellan Danny och Loreen. Medan båda låtarna rensar banan på hitlistorna, verkar det internationella stödet för Loreen växa lavinartat - något som gjort Sverige till superfavoriter till att vinna i ESC (iallafall enligt bettingbolagen). Spännande utveckling!
Tyvärr så är det en hel vecka till finalen i Globen och därför får vi underhålla oss med vad som går. Här är mitt slutspelsträd:
Duell 1: Dynazty - Top Cats
Hårdrock mot rockabilly. Egentligen helt ointressant vem som vinner för min del eftersom vinnaren här möter Timoteij i semifinalen ändå - och torskar förhoppningvis då. Däremot måste jag säga att Rockabilly har en skrämmande skön appeal på Melodifestivalen, trots att det är 2012. Håller på toppkatterna.
Tycker visserligen om Suede, och skulle gärna fått med mig Andreas Johnsson till finalen men Timoteij är ju alltid Timoteij även om Stormande hav inte är deras bästa låt någonsin direkt. Dessutom har Timoteij fortfarande en enorm fanskara runt om i landet, i synnerhet från de dagisbarn som nu lärt sig använda telefoner. Helt klart att Timoteij går vidare.
Duell 3: Thorsten Flinck och revolutionsorkestern - Lotta Engberg och Christer Sjögren
Dracula och Vildvittrorna mot Knäckehäxan och Frankensteins monster. Här finns inga vinnare - bara förlorare. Samtliga artister här är antingen förlegade arkeologiska mumier eller rumptafsande pundare. Helt otroligt att de tog sig så här långt egentligen. Hoppas de crashar båda två. Thorsten har dock otvivelaktigen största skaran anhängare ikväll.
Duell 4: Youngblood - Sean Banan
Har fortfarande svårt att förstå hur sjutton Youngblood kunde ta sig hela vägen till andra chansen - ett uruselt pojkband av sällan skådat slag som knappt kan sjunga och ännu mindre dansa. Sean Banan framstår som en världsvan operasångare i jämförelse. Solklar vinst för Sean Banan.
Semifinal 1: Top Cats - Timoteij
Här är det för mig inga tvivel om att Timoteij bör vinna, men med tanke på att det lika gärna kan sluta med Dynazty som motståndare så är jag mycket svårmodig just här. Skulle hoppas att Timoteij iallafall snor åt sig finalplatsen, eftersom finalen behöver lite skönt retrogung mitt bland alla konstiga avarter. Top Cats är sköna, men mot Timoteij är det tyvärr meningslöst att kämpa.
Semifinal 2: Sean Banan - Thorsten Flinck och Revolutionsorkestern
Döden möter Satan. Pest möter Kolera. Markoolio möter Naken-Janne. Kan troligen vara det värsta ögonblicket i Melodifestivalens historia. Jag bara hoppas slippa se Thorsten Flinck förstöra stämningen i Globen också, så jag hoppas och tror att Sean Banan vinner den här semin! Inte för att han skulle bidra med musikaliskt eller intellektuellt djup i finalen, men snarare att han skulle förhindra ondskans krafter att sabotera en ännu oskuldsfull tv-kväll om en vecka.
Rösta för 17 rätt nu Sverige. Vi behöver inte göra bort oss mer än vi redan har.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)